Bréking: Mégis elkészül a Shop-stop 3

Úgy látszik ma egy nagyon szép napot zárhatunk, végül helyreáll a világ egyensúlya.
A csoda 1994-ben kezdődött, amikor egy akkor még teljesen ismeretlen srác, Kevin Smith a fejébe vette, hogy ha törik, ha szakad, ő filmre viszi a vízióját. Egy nem mindennapi mindennapi (nem írtam el) történetet két srácról egy kis vegyesboltból, meg a mellette lévő tékából, na meg még két srácról, akik a bolt előtt hédereznek, és élnek bele a mába, mintha nem is lenne holnap.

Így ismerkedtünk meg mi, nézők Dantéval és Randel-lel, és így jött létre a filmtörténelem egyik legikonikusabb párosa is: Jay és Néma Bob.

Egyetlen nap kissé szürreális (de a kereskedelemben dolgozók számára valahogy mégis tapinthatóan életközeli) történéseit láthatjuk, a nyitás pillanatától a zárásig, fekete-fehérben, ahogy azt kell. Itt kérem nincsenek számítógépes trükkök, nincs szemfényvesztés, csak karakterek vannak, dialógusok és egy 27 ezer dollárból forgatott kultfilm van.

Bizony, Smith még ezt a – filmes szemmel – nevetséges összeget is csak nagyon nagy nehézségek árán tudta összekalapozni, de hitt magában, hitt a történetben és hitt a srácokban is – utólag pedig tudjuk, hogy mennyire igaza volt.

A film bő 3 milliót hozott, Smith pályája megindult hegynek felfelé, jött a Shop-show, a Dogma, a Jay és Néma Bob visszavág, hogy aztán 2006-ban, immáron színesben, szamárshowwal leforogjon a Shop-stop 2, ami valahogy máshogy, de mégis: bőven odaért az előd nyomdokaiba, sőt. Talán a szinkron is rájátszik, de a kedvenc vígjátékok képzeletbeli toplistáján nálam simán az első tízben tanyázik.

Noha itt már iszonyatosan megemelkedett a büdzsé – 5 millióra -, a bevétel még így is ötszörös volt, hisz a helyszínekkel most sem kellett bajlódni (a gázsikra már annál több ment el), és tekintve hogy a Clerks lényege pontosan ez, túlzottan nagy kockázat nem volt abban, hogy a két film végül trilógiává bővüljön.

Sajnos – és számomra némiképp érthetetlen módon – itt kezdődött a Shop-stop 3 vesszőfutása.

Évről-évre jött a hír, hogy most már tényleg készül a záróepizód, aztán végül valamiért mindig csúszott a projekt, mígnem tényleg egyre több hír látott napvilágot, Smith megvillantotta a kész forgatókönyvet és úgy tűnt: tényleg eljött az idő.

Aztán… bombaként robbant a hír: az egyik szereplő nem vállalja a folytatást (bár Smith nem nevesített, de már akkor is tudni lehetett, hogy a Randal-t alakító Jeff Anderson lépett vissza a szereptől). Hogy miért… azt elképzelni sem tudom. Persze nem látok bele a fejekbe, de adott egy igazi kultfilm, sőt, kettő – adott egy aránylag tök ismeretlen színész, aki ismét megpörgethetné a karrierjét, de nem. Ő nem vállalja. Mindegy, nem vagyunk egyformák.

Hisz a lényeg az, hogy twitteren durrantott Smith: nyélbe ütötték a megállapodást, elkészül a Shop-stop 3.

Teljesen új forgatókönyvvel, mindenki visszatér, a sztori pedig egy szokásosan keserédes Clerks lesz, a barátságról, az öregedésről és arról, hogy sosem késő változtatni, pláne, ha ilyen emberek állnak melletted.

Mit is mondhatnék? Nem csak Kevin Smith álma válik valóra, hanem az enyém is. Nagyon kell egy záróepizód ebből, és ezúton is: köszi Jeff, hogy mégis vállaltad. Bár úgyse olvasod… de azért tényleg kösz.
Megjelenési dátumról egyelőre még nincs hír, ott azért még nem tart a projekt, hogy ennyire előre lássanak, de természetesen ha megtudunk valamit, akkor ti lesztek az elsők, akiknek szólunk.
[fb_button]

3
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
ZoliJerichoJócsillag József Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Jócsillag József
Vendég
Jócsillag József

Na végre. 2031-re meg jöhet a negyedik rész is ha még élnek a színészek addig.

Jericho
Vendég
Jericho

valóban isteni a második rész szinkronja…Randal “rasszistás” monológja beégett az agyamba 😀

Zoli
Vendég
Zoli

Sehol sem találom a forrást, de mintha Jeff Anderson azért nem akarta volna vállalni a szerepet, mert időközben visszavonult egy nyugdíjasközösségbe és nem nagyon akart erőltetni egy ilyen filmet.