A Marilyn Manson balhé és ami mögötte van: tényleg simán legyinthetünk?

Némiképp formabontó írás következik, de azt hiszem, hogy erről egy picit beszélni kell, mert maga a téma megkerülhetetlenül fontos. 
Rögtön az elején leszögezném, hogy nem vagyok pszichológus/pszichiáter, nem ismerem az emberi lélek rejtelmeit, egy egyszerű kis senki vagyok, egy abszolút átlagember.

Épp ezért hiszem, hogy ebben a formában ennek a cikknek van létjogosultsága: meg sem próbálok igazolni senkit és semmit, csak elmondom hogyan látom ezt én, és teret adok nektek, kedves olvasóim, hogy ti is megírjátok itt hozzászólásban, hogy ti hogy látjátok ezt.

Hogy mi is pontosan az az “ez”? 

Nehéz megfogalmazni. Valahogy talán úgy lehetne körül írni, hogy

a hollywoodi mega-szórakoztatóipar által túl magasra emelt művészek (vagy épp nem művészek, de magasra emeltek) foggal-körömmel védelme.

Nem, a cikk elsősorban nem arról szól, hogy Evan Rachel Wood most kiállt a nyilvánosság elé, és hosszú idő után megnevezte bántalmazóját, Brian Hugh Warner-t, azaz ahogy a legtöbben ismerik: Marilyn Manson-t. Mert ennek a gyökere sokkal régebbre nyúlik vissza.

Gondoljunk csak Roman Polanskira.

Nem, most komolyan, egy picit mélázzunk el

A legtöbbünknek az ő nevéről ugye a Zongorista, vagy épp a Kínai negyed ugrik be, esetleg a Sharon Tate tragédia. Aztán ha jobban kutakodunk az emlékezetünkben, akkor felsejlik valami erőszakolós ügy, még a hetvenes évek végéről, és beugrik, hogy jé, tényleg, hát ő azért nem személyesen vette át a szobrot, mert nem mer beutazni az Államokba.

Emellett azonban ő már csak egy 87 éves Oscar-díjas rendezőzseni.
Értitek mire gondolok?

A társadalom sokkal elnézőbb egy Roman Polanskival, mint amilyen elnéző lenne randomjózsival a szomszéd utcából.

Hisz ő ismert, hisz ő gazdag, befolyásos, na meg a lónak is négy lába van, aztán mégis megbotlik. Tessék szépen békén hagyni a kedvencünket, nincs itt semmi látnivaló.

Mert az alapján, amiket az elmúlt években látni és amik napvilágra kerültek, valahol ezzel a hozzáállással van a legnagyobb probléma. Ugyanezen gondolatmenet alapján sikerült a Csubakka-védelemmel anno felmentetni O. J. Simpson-t is. Ha a vádlottak padján egy bolti eladó ült volna, akkor ő már ’95 óta a sitten csücsülne. 

Persze még ennél is van nyilvánvalóbb: gondoljunk csak vissza egy picit az Epstein-ügyre.

Akárcsak O. J. esetében, a feltárt bizonyítékok alapján gyakorlatilag nem maradt kérdés. Nem fikcióról beszélünk, hanem tényekről. Adott volt valaki, aki a magas – nagyon magas- körökben mozgó emberek beteges vágyait kiszolgálta, gyerekek beszervezésével.

Majd mielőtt még vallott volna, öngyilkos lett a cellájában. Ahol pont akkor nem működött a kamera.

Van a világon valaki – az érintetteken kívül -, akinek van egy szemernyi kétsége?

Nincs. És mégis: ezt (is) megússzák az érintettek, mert teljhatalmú politikusok, előkelő családok tagjai, milliárdosok. Emberek, akik annyira elhitték, hogy bármit, de tényleg, bármit megtehetnek, hogy végül valóban is lett. Ők átléptek a következmények nélküli létbe.

Na de kanyarodjunk egy picit vissza a Manson ügyhöz.
Mert ő valamelyest kakukktojás, legalábbis a különböző oldalakon megjelenő sok száz hozzászólást és véleményt olvasva ezt látom.

Mert az, hogy Wood ki tudott állni a nyilvánosság elé, az azt hiszem nagyban köszönhető a meetoo mozgalomnak. (mozgalom? jól mondom? mindegy, értitek mire gondolok). Ehhez pedig kellett az, hogy felszólaló áldozatok végül legyűrjenek egy Kevin Spacey-t, vagy egy Harvey Weinsteint-t, és megmutassák, hogy igenis, ki lehet állni és a bűnösök, ha utólag is, de elnyerhetik a méltó büntetésüket.

Azonban – és ez még szigorúan magánvéleménye egy átlagembernek, azaz nekem – a meetoo túl nagyot robbant és táptalajt biztosított a csalók számára is.

Ugyanis romba döntött egy, a jog szempontjából nagyon fontos alaptézist: az ártatlanság vélelmét.

Ha ma kiáll egy Amber Heard a nyilvánosság elé és azt mondja, hogy Johnny Depp bántalmazta őt, akkor a történet első lépéseként Depp karrierje végérvényesen a kukában landol. Rögtön. Teljesen mindegy, hogy végül mi a történet vége, akit megvádolnak, azon rajta marad a jel. És most félre ne értsetek, nem Depp-et védem, ők csak példaként szolgáltak, maga a jelenség az, ami veszélyes és valamelyest kontrollálhatatlan.

Emellett pedig mindig jönnek az áldozat hibáztatók és akkor tényleg elértünk Mansonhoz: mert Wood nyilatkozata után kirívóan sokan vélekedtek úgy, hogy jó-jó, de mégis… ez most meglep valakit? A zenéje, a színpadi jelenléte, a klippjei, a felépített imidzse mind-mind egy olyan vonalat képvisel Mansonnak, ami szinte garantálta azt, hogy otthon a négy fal között is beteges amit művel.

Aki tehát összeáll egy Marilyn Mansonnal, az vállalja a következményeket.

De ennek a gondolatmenetnek tényleg lenne létjogosultsága? Lehet joga egy embernek erőszakoskodnia egy másikkal csak azért, mert neki ez az imidzse? Mert ő egy világsztár? Mert ő Marilyn Manson, a “sátánista”? Lehet erre csak legyinteni egyet?

Nem gondolnám. És minél többen ki mernek állni, annál inkább felsejlik a kép, hogy mennyire rohad az az elit, amit csillogó szemmel, irigykedve nézünk és tényleg mennyire összezárnak és védik egymást. Ezt megingatni pedig csak úgy lehet, ha a Wood-hoz hasonlók képesek annyira bátrak és erősek lenni, hogy kiálljanak a nyilvánosság elé.
Ti jöttök: mi a véleményetek? Írjátok meg hozzászólásban, alakuljon ki egy intelligens (!) párbeszéd a témáról.

30
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
19 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
28 Comment authors
AJóARosszÉsÉnKöröskényi István a miskolci férfipicsa szakértōGrandZoliGondolkodj Hápé Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Zsöny
Vendég
Zsöny

Az a nő, aki összeáll Marilyn Manson-nal, az meg is érdemli a sorsát

Eagle
Vendég
Eagle

Az ártatlanság vélelme! (Nem a védelme.) Mert vélelmezhető mindenkiről hogy ártatlan amíg a bűnössége be nem bizonyosodik. És igen aggasztó hogy a népítélet azonnali és a tényektől független.

Eagle
Vendég
Eagle

A cikk mondanivalójával és gondolatmenetével is egyetértek egyébként. Nem úszhatja meg senki sem a disznóságokat ha azokat valóban elkövette, akármilyen magasan is üljön.

AlkeszTibi
Vendég
AlkeszTibi

Kedves Hápé! Mint az általában Ncore-ról átirányított olvasó, értékelem a próbálkozásod, de vitatkoznék veled. Sajnos fogalmad nincs, hogyan működnek itt a dolgok. Pont hogy az a gyakorlat, hogy meghurcolják, sokszor zseniális munkásságukat porba tiporják azoknak a művészeknek, akikről kiderül, hogy a polgári életük nem patyolat (ami valóban elítélendő, nem vitatom). Szíve joga mindenkinek eldönteni, hogy alkalmaz-e egy beszámíthatatlan színészt vagy rendezőt, stb. , de a korábbi díjaikat bevonni, betiltani a műveiket tisztán politikai megnyilvánulás, semmi köze a művészethez. Legjobb példa erre szegény Kevin Spacey esete. Az egész szórakoztatóipar egy k.rvanagy safe space, a metoo megtestesülése lett, ami nagyon rossz irány.… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Lionheart
Vendég
Lionheart

Epstein nem lett öngyilkos. Kimenekítést (extraction) kapott vallomásért cserébe.

Róbert
Vendég
Róbert

Én azt gondolom, ha Kevin Spacey, Michael Jackson, Roman Polanski, Marilyn Manson stb. gyerekeket molesztáltak, vagy nőket erőszakoltak, akkor ezért el kell ítélni őket a hatályos törvények alapján a lehető leghosszabb börtönbüntetésre! A műveiket pedig a helyükön kell kezelni, mert azok pedig igenis kiemelkedő kulturális alkotások. El kell választani a kettőt.

ilko965
Vendég
ilko965

Nem teljesen értek egyet a cikkel. Csak kérdezem, vajon a boszorkányüldözések idején is milyen jó volt, hogy kiálltak emberek és másokra mutogattak? Vagy inkább az lenne a fontos, hogy csak azok a nevek kerüljenek nyilvánosságra, akik valóban bűnösek? Vagyis a ténylegesen elítéltek nevei. Csak épp mostanság épp fordítva van, ahogy a cikkben is szerepel, előbb ítélkezünk, tönkreteszünk valakit, majd eldöntjük valóban bűnös-e. Ennek fordítva kéne működnie!! Amivel nem értek egyet a Manson eset. Ugyanis van itt több ellentmondás is, ami érdekessé teszi ezt az egészet. Először is, úgy tudom, a kényszerházasság intézménye már nem létezik, márpedig a hölgy önként hozzáment… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Matyi
Vendég
Matyi

Aki valaha érdekelt Manson élete, zenéje, koncertjei, interjúi pontosan tudja ki ő. Aki pedig ismeri a BDSM-et és annak határait szintjeit, megintcsak tudhatja hogy normális esetben nem számít hogy az illető sub, vagy dominátor az örömszerzésről szól, ennek egy kicsavart módja persze hisz sokan akik nem csináltak ilyet el se tudják képzelni mi ebben a jó. Ha összerakod az 1+1-et szinte biztosan te is láthatod hogy ha történt BDSM kívüli nemi, erőszak (igen mert van BDSM belüli is) sem számít hisz Marilin Mansonról beszélünk. Ha kezet fogsz vele és seggbebasz akkor te vagy a hülye hogy egy ilyen embernek csak… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Ert113
Vendég
Ert113

Egyetértek azzal, hogy aki disznóságokat követ el, az legyen számonkérve, bárki is az illető. Azzal viszon nem, hogy a bizonyos esetekben #Meetoo-t és hasonló kezdeményezéseket személyes bosszúra használják fel, bolhából elefántot csinálva. Most nem azokra az esetekre gondolok, amit itt leírtatok.

Guido
Vendég
Guido

Sziasztok! Teljesen egyetértek azzal, hogy aki a törvények ellen vét, legyen híres, gazdag, szegény, vagy átlagember, a törvény mindenkire egyenlő mértékben vonatkozzon-vonatkozik. VISZONT! Azzal már nem értek egyet, amikor fel-felbukkannak 1-2-3-4-8 oscar díjas színésznők, és könnyes szemmel bevallják, hogy 10-15-20-30 évvel ezelőtt, ez a producer, meg az a rendező, ezt meg azt csinált vele. MIÉRT MOST? Miért nem akkor? Megmondom miért; azért mert amikor Nebraska alsóból a tehénszaros istállóból a kukorica csuhézást megunva felbuszozott Hollywood-ba, és azt mondta neki ez a rendező, vagy az a producer, hogy “kedvesem térdelj le szépen legyél kedves és tiéd a szerep”, akkor nem rohant… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Splinter
Vendég
Splinter

Nekem kicsit mindíg furcsa volt ha valakit ilyen szintű erőszakkal vádolnak akkor az elvileg áldozat első megmozdulása hogy az interneten és a médiához fordúl és csak utána a büntetésvégrehajtáshoz.Nyilván a törvény a személyi jogok miatt nem adhatja ki az információkat és nem vonhatja magára a figyelmet a vádló.Persze az erőszak minden formáját meg kell büntetni,de ostobaság azt gondolni hogy ezt az áldozatok ne saját elismerésük vagy éppen elfeledett karrierjük fényesítésér akarnának felhasználni az erőszak tényét.Harvey Weinstein a legjobb példa erre.Ki lett mondva hogy szexuális szolgáltatásokért legyen az bármien beteges kaptak a színésznők szerepeket.Bevállalták és megkaptak mindent,siker,pénz,világhírnév.Majd 50 en túl,mikor már… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Ferenc
Vendég
Ferenc

Kisemberként egyet értek az írás tartalmával. Az áldozathibáztatás “hibájába” bevallom sokszor beleestem magam is. Régen és most is! Sokáig erre nem figyeltem fel, az utóbbi időben viszont rávilágítottak erre a médiában és így tudom és észre veszem magamon a jelet. Mindezek ellenére nem tudom megállni és nem is akarom elnyomni ezt az érzést! Az áldozat hibáztatás valamilyen szintem jogos, mert nem zörög a haraszt, ha nem rázzák! Ha valakit megvernek egy szórakozóhelyen, akkor be kell látni, hogy erre bizony sokkal nagyobb esélye volt, mint ha otthonról ki sem mozdult volna! Ahogy sokkal valószínűbb, hogy gépkocsival balesetet szenvedünk akkor, ha forgalomban… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Totyi
Vendég
Totyi

A meetoo okaival egyetértek. De mint mindent, ezt is annyra túltolták, hogy már nem a ló másik oldalán van, hanem a földön, és azon ugrálnak a hírnévre vágyó csalók, aki ellen lehetetlen védekezni. Ez a letaglózó valóság. Hiába vagy egy Tom Hanks, ha egy csaló rádfogna valamit akkor véged. Ez veszélyesebb szerintem mint a meetoo erőszakkal kapcsolatos okai. Ez utóbbi ellen valahogy lehet védekezin (még ha nem is mindíg sikeresen), a csalók ellen viszont nincs védőoltás. Ez az intenet, a facebook, a google, stb virtuális zárt osztálya, amely uralja a normális emberek milliárdjait. Fúj.

Ggggggggggg
Vendég
Ggggggggggg

És miért mindig utólag (évekkel később) állnak ezekkel elő? Nem alkalmazzák, kell a pénz? Nem akarok seggfej lenni, mert a bántalmazás nagyon nem helyénvaló semmilyen kapcsolatban, de mit várt ettől az embertől? Marilyn Mansonnak volt pár egysorosa a Californication c. sorozatban (is), ahol a következők hangzottak el a szájából: “Szívesen belepisálnék a seggedbe” “Sose adnék drogot egy gyereknek, mert nekem jobban kell” és a főszereplő Hank Moody élettársát akarta rávenni édeshármasra a 14 év körüli lányával. Igen, ez egy sorozat, de pont attól volt érdekes, hogy az élet szülte tapasztalatokat vitte bele a főszereplő, David Duchovny. Állítólag. Azt is mondják,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Arwen
Vendég
Arwen

Viselje a következményeket az, aki pénzszerzés/vagyonosodás okán egyáltalán hagyja, hogy hozzáérjen ez a Warner nevű sejthalmaz. Ki az egészséges, normális értékrendű nő, aki hagyná, hogy ez a csúszómászó megérintse? Pont azt kapják, amit látnak az erre vállalkozó hölgyek. Plusz bónuszként lehet még perelni zaklatásért, erőszakért, ha nem volt kielégítő az apanázs a kapcsolat idején. Üdvözlettel: egy nő

Grand
Vendég
Grand

Nem csak Marilyn Manson, hanem Lady Gaga is ugyanaz az ótvar proli kategória, madonnával együtt!

Köröskényi István a miskolci férfipicsa szakértō
Vendég
Köröskényi István a miskolci férfipicsa szakértō

ez nem az hogy mennyire szeretnek vagy elnezoek valakivel.ha van rengeteg penzed es egy jo ugyveded barmit el tudsz rendezni.marpedig egy hollywood-i sztarnak van.nincs ebben semmi pszichologia.kez kezet most.

AJóARosszÉsÉn
Vendég
AJóARosszÉsÉn

Azért megnézném ki jelentkezett volna, hogy erőszakoskodtak vele, és úgy kapta a szerepet, akkor adja azt a gázsit vissza. Meg a hozadékait, mert anélkül a szerep nélkül nincs a következő se.
Egy prosti se mondja hogy megerőszakolták. Megkapta a pénzt, a szerepet, a rivaldafényt? Meg. Akkor ki van fizetve.
Nem vállalja? Nincs szerep, mehet vissza a gyárba dolgozni.
Nem árt megnézni van-e igazán nagy színész mostanában a sztárok közt?
Alig alig. Azok akik valóban megdolgoztak érte, és nem csak hirtelen feltűntek faluról.
Van egy régi mondás:
Kurvának lenni és szűznek maradni nem megy.