A DONTNOD Entertainment magasra tette a mércét a Life is Strange-dzsel, mely lényegében minden felhasználói szempontnak megfelelt, különösen, ami egy kalandjáték legfontosabb összetevőjét, a történetet illeti. A most megjelent epizód, a Life is Strange: Before the Storm három évvel az alapjáték előtt játszódik, Chloe figurájára összpontosít, ő a játszható karakter.
A napokban megjelent szériát nem a DONTNOD Entertainment fejlesztette (mert gőzerővel dolgoznak a novemberben megjelenő Vampyr-on), hanem a Deck Nine, akik Unreal Engine 3-ról Unity-re váltottak. A játékosok számára azonban minden bizonnyal nem ezek a változások lesznek a legszembetűnőbbek, hanem elsősorban azok, amelyek a funkciót, a történetvezetés módját és a szinkronhangokat illetik.

Először is Max idővisszatekerős képessége eltűnt a játékmenetből, felváltotta ezt egy Backtalk nevű funkció, melynek lényege, hogy a játékosnak szarkazmus segítségével kell meggyőznie a mindenkori beszélgetőpartnerét, mégpedig úgy, hogy a partner által kimondott kulcsszavakra kell koncentrálnia és az érvelésben győzelmet kell aratnia.

Másodszor a szinkronhangok terén is történt változás, ez leginkább Chloe esetében érdekes. A csere eleinte zavaró, bár később el tudjuk fogadni az új hangszínt, már csak azért is, mert az új hang egy kicsit fiatalabbnak sejteti Chloe-t, így ez betudható annak, hogy három évvel korábban járunk.

A zenei anyag továbbra is kitűnő.

Az alkotók a bevált receptet alkalmazták: kevésbé ismert indie együttesek számai szerepelnek az OST-ben, de, eltérően a Life is Strange-től, a pop és a folk mellett helyet kapott a rock is, Chloe zenei ízléséhez illeszkedve.

A TAB gombbal előhívható felület felépítése megegyezik az előző játék felületével, itt találjuk a szereplőket és a mobiltelefonon kapott SMS-eket. Chloe kommentárjait a Maxhoz írt levelekben olvashatjuk (mégis csak hitelesebb, hogy Chloe leveleket ír, minthogy Maxhez hasonlóan naplót vezessen), és most fotók helyett graffitiket gyűjthetünk. Ez utóbbi megoldással ügyesen Chloe személyiségéhez csiszolták a már bevált achievementért gyűjtögetést. Nem maradunk Twin Peaks utalás nélkül sem, a Firewalk nevű rockbanda neve a Twin Peaks ikonikus „Fire walk with me” mondatából származik.

A Life is Strange-ből több ismerős szereplővel is találkozhatunk.

A történet szempontjából leginkább Rachel Amber és David Madsen jelenléte a fontos, de feltűnnek mellékszereplők is, például Victoria, Frank és a hírhedt Nathan Prescott.

Ami azonban a történetet illeti, korántsem voltam olyan elégedett, mint az előző széria esetében. Hiába jól megírtak a dialógusok, és nincsen unalmas pillanata a mintegy háromórás végigjátszásnak, mégis hiányzik valami. Ez az epizód kizárólag két szereplő, Chloe és Rachel kapcsolatára fókuszál, nem úgy, mint az előző, amelyben a Max-szel történtek mellett felfedezhettük az iskolát, részt vehettünk egy fotográfia órán, és többé-kevésbé részletesen megismerhettük a mellékszereplőket. A szokásos „hogyan döntött a többi játékos” menü sem tartogat különös meglepetéseket, nincsenek nagy fontosságú döntések, a Backtalk-rendszer sincsen jól kiaknázva, mivel használata kimerül két-három, igen könnyen előnyünkre fordítható párbeszédben.

A történet természetesen élvezhető az előző rész végigjátszása nélkül is, hiszen három évvel korábban játszódik annál, igaz, vannak apró és érdekes utalások, melyekre csak a korábban megjelent epizód ismeretében bukkanhatunk rá.

Az apróságokra amúgy a Deck Nine is gondot fordított, például a grafikai beállítások között találunk „Hella High” opciót.

Az opcionálisan megvásárolható Deluxe Upgrade Pack magában foglal két további újdonságot (a bónuszepizód mellett): először is az extrák menüből érhető el a Mixtape mód, mellyel beállíthatjuk az átvezető jelenetek alatt lejátszott zenék sorrendjét, de akár ki is hagyhatjuk bármelyiket, másodszor pedig Chloe-nak három másik ruhát is választhatunk, amennyiben az alapértelmezett nem felelne meg.

Az előző részből ismert alapok továbbra is jól működnek (grafika, kidolgozott karakterek, zene, hatásos záró képsorok) és az egész játék hangulata továbbra is magával ragadó. De, mint ezt a fejlesztők is elmondták, ebből az epizódból kihagyták a valóságtól elrugaszkodott elemeket, a karaktereket realisztikusan formálták meg, így, számomra legalábbis, az atmoszféra mégis gyengébb, mint a Life is Strange-ben, amely éppen a realitástól való elemelkedése miatt volt több, mint egy jól megírt történet. Mindennek ellenére, azt gondolom, semmi nincs veszve, a történetet izgalmasabb irányba is kanyaríthatják még a fejlesztők, a lehetőség minden estere adott, és ne felejtsük el, lesz még egy negyedik, a Max-et utoljára szerepeltető, bónuszepizódot is.Az első epizód augusztus 31-én jelent meg, további kettő és egy bónuszepizód várható, a további megjelenések dátumai egyelőre ismeretlenek.

Értékelés:

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.