A legjobb filmes folytatások (+szavazás)

Az utóbbi jó pár évben Hollywood teljesen átalakult. Hódítanak a folytatások, a franchise módi.
Egyre kevesebb eredeti ötlet kap zöld utat, a stúdiók szeretnek biztosra menni és inkább a jól bejáratott nevekre szórni a pénzt. Sokkal kisebb a kockázat, ha valami olyat kapnak a nézők, amit már ismernek, csak egy kicsit többet, egy kicsit jobbat.

De ennyi vajon elég ahhoz, hogy minőségi alkotások kerüljenek a moziba?

Vagy teljes mértékben elgépiesedik a filmipar? Zombiként ülünk be egyik folytatásról a másikra, miközben néha rádöbbenünk, amikor valami eredetit látunk, hogy ez mennyire hiányzik?

Nos én amondó vagyok: ne legyünk ennyire igazságtalanok. Való igaz: meglehetősen nagy mennyiségben jönnek második, harmadik, sokadik részek. De azért nem kevés eredeti (az eredeti alatt most első epizódot értek) cím is készül.

Sőt, mondok mást: régen sem volt sokkal jobb a helyzet. De nem ám.

Lehet, hogy mi úgy érezzük, hogy a stúdiók csak az utóbbi 10-20 évben, főleg az ezredfordulót követően jöttek rá, hogy a folytatásokban mekkora pénz van, de ez nem igaz. Sokkal régebben is addig ütötték a vasat, amíg az meleg volt, vagy alapból több epizódban gondolkodtak, mert a történet azt már az elejétől fogva megkívánta.

De miért is rühelljük az átlagosnál is jobban a folytatásokat? Mert legtöbbször az epizódok számával egyenes arányban csökken a minőség is – vágjátok rá most egy emberként.

Valljuk be: folytatást nem is olyan könnyű csinálni. Egyszerű, de hogy az jó is legyen, az nem könnyű.

De néha bizony sikerül. Olyan jól, hogy az felülmúlja az első, vagy a megelőző epizódot. Mi most összeszedtük nektek a mi szubjektív “legjobb” folytatások sorozatunkat.

No persze a lista nem teljes és előfordul, hogy csak szerintünk van keresnivalója itt, de ilyen ez a popszakma. Ti viszont mindenképpen írjátok majd meg nekünk, ha szerintetek lemaradt valami, vagy épp ellenkezőleg: ha feleslegesen került fel a felsorolásunkba.

De nem is húzom az időt, lássuk azokat a – sajnos – ritka eseteket, amikor a folytatás az előd fölé tudott kerekedni.

Az utolsó oldalon vár benneteket egy szavazás, ott kiválaszthatjátok, szerintetek melyik folytatás volt a legjobb.

Keresztapa 2 (1974)

Nem-nem, egyetlen pillanatig sem gondoljuk azt, hogy Francis Ford Coppola 1972-es Keresztapája ne lenne egy filmművészeti remekmű. Kortalan, súlyos, és egyben zseniális alkotás, egy olyan film, ami azóta is hivatkozási alap és egy olyan színészgárda, amelyben nincs hiba.

Mégis, a második rész – ha csak egy hajszálnyival is – de az első fölé tudott kerekedni. Fredo árulása (és Michael bosszúja) és a remek flashbackek egy olyan pluszt jelentenek, amivel egy nagyon ritkán látott csoda történt meg a Keresztapa trilógiával: a három epizód közül kettő is mestermű lett.

Karácsonyi vakáció (1989)

Íme egy remek példája annak, amikor az egyszeri cikkíró szembekerül önnön ízlésével: az 1983-as Vakáció fiatal – és felnőtt – korom egyik kedvenc vígjátéka. Chevy egyik, ha nem emlékezetesebb szerepe, Józsa Imre jutalomjátéka, azokból az időkből, amikor még Harold Ramis igazán elemében volt.

Minden kétséget kizáróan a Vacation egy remek roadmovie, egy akárhányszor újranézhető családi mozi, és egyike a legjobb vígjátékoknak.

A Karácsonyi vakáció azonban képes volt nem hogy elérni, hanem túlteljesíteni ezt. A Karácsonyi Vakáció ugyanis egy igazi ünnepi klasszikus, az egyik (ha nem a leg)jobb karácsonyi film. Tele olyan karakterrel, akikben magunkra (vagy épp rokonainkra) ismerünk, az egész abszurd, de túlságosan is életszerű. Zseniális na.
Nem, a Karácsonyi vakáció nem lóg ki a sorból, már ami a második epizódokat illeti, hisz az Európai vakáció az én emlékeim szerint meg sem történt. Téma lezárva, mehetünk is tovább, nem?

Ez még korántsem a vége, kattints a következő oldal gombra a folytatáshoz!

[fb_button]

8
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Hammer-OnHammer-OnSalicaCsezsohesstegolvasó Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

sukisimi
Vendég
sukisimi

Nálam a jégkorszak animációs filmek viszik el a pálmát.

Someone
Vendég
Someone

Üdv Nem tudom a kép ennél miért a Terminator 2-ből való, talán arra utaltok, hogy annál a 2. rész jobb és “kenterbe veri”? Ugyan már kérem. 😀 Az első az igazi Terminator film. A második rész egy nagyon jó akció film lett és több embert akartak megnyerni vele, bevinni a moziba. Viszont az első, ami hozza azt a igazi Terminator feeling-et. Arról nem is beszélve mekkora költségvetési és technikai különbségek vannak köztük. Így ha átgondoljátok máris körvonalazódik, hogy az első film: 10/10-es és ku…ra nem veri a második kenterbe. Csak halkan megsúgom sok ember gondolja úgy, hogy az első rész… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

hesstegolvasó
Vendég
hesstegolvasó

Helló! 🙂
Nagyon jók ezek a cikkek, érdekes a témaválasztás és az új stílus. 😉 Ennek ellenére én azért hiányolom a régebbi teszteket is. Azokkal mi történt, nincs ideje az íróknak?

Csezso
Vendég
Csezso

Ace Ventura 2.: Hív a természet

Salica
Vendég
Salica

Sherlock Holmes 2. Ez nekem egyértelmű. Mestermű. Végig feszültség, jól elhelyezett zene , mindig valami váratlan azzal a könnyed humorral fűszerezve amit már az elsőben is láttunk és újító bár nem spanyol viasz kamerakezelés. Egy érdekes feldolgozást emeltek a második részben epikus magasságokba, amit szerintem már nem tudnak tovább fokozni, mégis remélem hogy nagy dobás lesz a harmadik rész.

Hammer-On
Vendég
Hammer-On

Nos lehet, hogy megosztó leszek de a halálos fegyver mindegyik része(1-4), hozza a kategória leggjobbját. Hangsújozom a kategória (ami nem azt jelenti, hogy, hű de odab@sz!) Nem rontották el egyiket se…és én itt nem a látványelemekre gondolok, mert az már sz@rt sem ér a mai világban! (persze voltak benne) Hozták, az új történetet, ha na nem is annyira volt egyedi és új, mégis a mga valójában megállta a helyét ..szerintem