Lángoló kút (2019) – villámkritika

User Rating: 7

Ti is jártatok már úgy, hogy ránéztetek egy film címére, majd rápillantottatok a plakátjára, és e kettőből azonnal levontátok a következtetéseteket, s lemondóan legyintettetek?
Nos ha igen, akkor elárulom a titkot: nem vagytok ezzel egyedül. Túl ezernyi megnézett filmen, jó nagy adag tapasztalattal a hátam mögött, még mindig beleesek néha ebbe a hibába.

Borító alapján ítélek meg egy könyvet.

Vagyis hát nem borító alapján és nem könyvet, de… értitek na.

Egész más a helyzet, a Lángoló kút (vagy eredeti címén: a Burn) esetében akkor, ha az előzetessel kezditek az ismerkedést. Noha egy-két poént lelő, abból már sejthető, hogy ez a film nem egy tucat benzinkút-rablós cuccnak készült.

De nem ám. Annál sokkal több. Jobb. De leginkább másabb.

Dicséreteimmel együtt is fontos leszögeznem, hogy nem lesz mindenki kedvenc filmje, pontosan azért, amiért azok akik szeretik majd, azok nagyon fogják.

Mert Mike Gan író-rendező mert bevállalós lenni és szembe menni a hollywoodi klisékkel, elsősorban ami a főszereplő Melinda (az amúgy remek alakítást nyújtó Tilda Cobham-Hervey) őrület határon mozgó karakterének megalkotását illeti.

A történetből nem véletlen nem szeretnék lelőni semmit. Ha megteszem, akkor oda a filmélmény, elég ha annyit tudsz, hogy egy kevésszereplős, egy helyszínes thriller, aminek a sztorija nem feltétlen arra fog kanyarodni, amerre várnád.

Mindazonáltal – és hogy megelőzzem az utólagos megkövezéseket -, sajnos azért a Burn nem lett tökéletes.

Amilyen jól felépíti a miliőt Gan, és amilyen jól bontakozik ki Melinda karaktere az első két harmadban, a zárásra nem sikerült teljesen egyben tartani a koncepciót és a kevesebb néha több, illetve az egyszerűbb néha jobb frázisok azért eszetekbe fog jutni.

Ezzel együtt azonban egy különleges kis indie falat lett ez, amit lazán-bőven elvisz a hátán az egyedisége. Több ilyenre lenne szükség – akár nagyobb költségvetéssel -, mert már-már furcsán hat, amikor valami olyat látok, ami kilép a hollywoodi komfortzónából.
Gan pedig szépen beköszönt, elsőfilmnek ez több, mint ígéretes, úgyhogy az ő nevére is érdemes lesz odafigyelni a jövőben.

Összegzés
Egy nem mindennapi mozi az őrület határáról.
7
Nagyon Jó

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .