Konzolok háborúja – a véget nem érő harc

Azt hiszem alapvetően a gémerek két nagy frakcióra oszthatók. Vannak a konzolos játékosok és vannak a PC rajongók. Persze felfedezhető némi átfedés, de ha nagy a merítés, akkor a két tábor általában jól különválik.
Nos én az előbbi kategóriába tartozom, és minden hiányosságuk ellenére világéletemben konzolokkal csapattam, amit gyerekként még csak simán Nintendónak, vagy még egyszerűbben tévéjátéknak hívtunk.

A konzolok háborúja igazából évtizedekkel ezelőtt kezdődött, de azt gondolom, hogy a 32 bites, kétdimenziós játékok korában nem beszélhettünk igazi háborúról, mert mindegyik ugyanazt tudta, legfeljebb kicsit másképp nézett ki.

Azt gondolom, hogy a harcot a Nintendo 64/Playstation 1 nyitotta meg, mert korábban elképzelhetetlen magasságokba emelték a grafikát (amin mai szemmel nézve, ha nem nosztalgikusan mosolygunk, akkor csodálkozunk, hogy volt idő, mikor ezt tartottuk a játékozás csúcsának), és ráadásul a kazettát is CD-re cserélték, ami meg aztán végképp übermenő volt.

A PS anno még új belépő volt, viszont hamar megvettette a lábát a piacon. Olyannyira, hogy a PS1 után ki is adta a fejlesztett PSX-et, amivel mélyen belekarcolta a szignóját a játékosok agyába. Kicsit később lekoppintotta az N64 analóg joystick-ját, és rátette a saját kontrollerjére, amit a ma már szériatartozékként használt Dual Shock beépítése követett, így a kontroller is elkezdte már egymagában beelőzni az N64-et.

Kicsit késve ugyan, de beszállt a játékba a Sega is a Dreamcast-tel, ami gyakorlatilag pontosan ugyanazt tudta, mint  a társai, csak mivel a Sega is akart egy morzsát a tortából, nem volt más választásuk. Viszont, mivel semmi újítást nem hozott, és késve is rabolt rá a vonulatra, ki is esett a körből, és a következő generációba már nem kapott meghívót.

Amely generációt leginkább az első körből ismert Playstation fejlesztése, a rendkívül kreatívan elnevezett Playstation 2, illetve Amerika fenegyereke az Xbox tánca nyitotta.

És zárta.

Abban a versenyben leginkább csak ők ketten versenyeztek, és igyekeztek folyton rálicitálni egymásra. A CD-t DVD-re cserélték, így a grafika megint egy addig elképzelhetetlen szintre ugrott, és mivel a Nintendo csak később jött a GameCube-bal, egy ideig szabadon garázdálkodhattak, ami hatalmas előnyt jelentett. És amíg a japánok konzolja még memóriakártyát használt, addig a Microsoft beépített memóriával operált, viszont nem volt USB csatlakozója, és nem jelent meg a Slim verzió, ráadásul kézi konzol formában sem volt jelen, így elég sok volt a hátrányossága, viszont a beépített memória, ami gigabájtokban volt mérhető, az ormótlansága ellenére szerethetővé tette az amerikai csodamasinát.

A GameCube késve jött, s akárcsak az első körben a Sega, újdonságot már nem tudott hozni, ezért a következő generációban úgy döntött, hogy másképp veszi ki a részét a bunyóból.

Itt ugyanis már nem akadt riválisuk ez előző nagy neveknek, viszont a Nintendo úgy döntött, letesz valami olyat az asztalra, amivel odaver a többieknek. Nem akartak a grafikai háborúba beszállni, mert szűkösnek érezték a kereteket, így az innováció mellett döntöttek, és kiadták a Nintendo Wii-t. Az első, mozgás által vezérelt játékkonzolt. Olyan újítás volt ez, ami mellett a klasszisokkal jobb grafikával futó Xbox360, de még a Blu-ray technológiát felvonultató Playstation 3 sem mehetett el szó nélkül.

Hiába voltak szinte mindenben jobbak, a PS3 kemény bukással indított a Blu-ray miatt, mert volt benne, az Xbox pedig – beelőzte ugyan a PS3-at – sok kritikát kapott a Blu-ray miatt, mert nem volt benne. Így a PS3 kénytelen volt megcsinálni a saját kameráját a PS3 Eye-t, illetve a mozgáskövető szettjét a PS3 Move-ot,

(egyébként rendkívül kreatívan adnak nevet a cuccaiknak péeséknél…)

vagyis a szemet, meg a fagyit. Erre nyilván lépnie kellett a Microsoftnak, és megalkották a Kinect-et, ami pedig csak a kameráját használta, nem kellett semmilyen segédeszköz a kezünkbe, ezzel forradalmasította a mozgásérzékelős játékok piacát. És hiába volt millió hibája a Kinect játékoknak, hiába adott ki a Nintendo szörfdeszkát a Wii-hez, a Microsoft akkor is nagyon jót alkotott.

Viszont még mindig nem volt kézi konzolja, ami nem volt nagy hátrány, mert a Sony PS Vitája elég nagyot bukott hiába az érintőpanel elöl-hátul.

Az etap végén a Nintendo úgy döntött, hogy kiadja a Wii fejlesztését a WiiU-t, ami annak ellenére, hogy egy tablet volt a kontroller, nem zengett túl nagyot, ráadásul későn jött a fejlesztés, mert akkor érte utol grafikailag a versenytársait, amikor azok már az új generáció kapujában állva épp zárták le az akkor futó trendeket.

És akkor robbant a PS4, valamint az XBox One, ami rögtön mém lett, mikor az első képek megjelentek róla, mivel pontosan úgy nézett ki, mint egy VHS lejátszó.

Ezek a gépek elképesztő grafikát, tárhelyet és online felületet vonultattak fel, de ezt a kört a PS nyitotta erősebben, egyrészt a 4K grafika miatt, másrészt meg az X1 kezdeti – teljesen értelmetlen – játékhasználati leszabályzásai miatt. Már mindkét konzol megkapta a mozgásérzékelés lehetőségét, és végre elfelejtették az élére állított divatot.

Aztán mikor azt hittük, hogy itt a vége, már csak a grafika lehet szebb, beállított a Nintendo, és hozta a világ leghibridebb játékkonzolját, amit a hátán hordott a Föld. Egy kézikonzol, ami tévére is köthető a dokkolóval, ráadásul tabletként is funkcionál, a kontrollere pedig mozgáslekövetésre alkalmas. Grafikailag nem áll háborúban a nagyokkal, viszont innovációban bőven kenterbe veri őket.Viszont álljon végszóként itt a kérdés: ha a Nintendo Wii-re reagálva a Microsoft megalkotta a  Kinect-et, akkor vajon a Nintendo Switch-re mit dobhatnak még? Mert hogy terveznek valamit, afelől nincs kétségem.

10
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
7 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Fedor Richárdkrisztián sheepFedor Richárdjake84Takács Péter Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

GoDach Duron
Vendég
GoDach Duron

Gamecube késve jött? Mint pl a Resident Evil 4 játéka, évekig gyönyörű grafikát tudott felmutatni. Még csak közelébe sem ért az akkori Ps2 és Xbox Classic szerintem.
Egyébként jó cikk, még csak véletlen sem kötekedésből írtam. Szeretem a témát, bár állást nem foglalok sosem benne. Én gamer vagyok, nem konzolos vagy pc-s 🙂

Takács Péter
Vendég
Takács Péter

Az MS semmit se fog reagálni a Switch-re, nem az ő piacuk.

jake84
Vendég
jake84

Ezt valami 12 éves írta úgy beállítva, mintha vén motoros lenne? Sem a dreamcast sem a gamecube nem jött későn, és újítás is volt bennük bőven, nem azért nem lettek sikeresek. Kicsit jobban nézz utána a dolgoknak a wikipédián 😛

Fedor Richárd
Vendég
Fedor Richárd

1997-ben a bátyám PSX-én csapattam a Tekken 2-t, és a Crash Bandicoot-ot. Azóta folyamatosan rajta vagyok a konzolokon. Nekem nem kell Wikipédia, ahhoz, amit megéltem. 😉

Fedor Richárd
Vendég
Fedor Richárd

Akár lefizették őket, akár nem, a PS túlélte, a Sega nem. Ezért is az a cikk címe, hogy “Konzolok háborúja”. És igen, volt, amiben jobb volt a Dreamcast, például a tesóimtól lopott svcd-ket (leginkább 18+os filmekkel) simán tudtam nézni rajta, amire a PSX nem volt képes, viszont az, hogy külön boot lemezt kellett kiírni hozzá, mert sokszor nem akarta elsőre olvasni a játékokat, eléggé tönkretette az élményt, ráadásul a legjobb húzónevek továbbra is a Sony gépén szaladtak. (Lefizetés ide, vagy oda.)

Fedor Richárd
Vendég
Fedor Richárd

És mivel egy évvel később meg a Sony már az akkori nextgenre váltott, eléggé halott volt az ötlet, hogy a prewgen grafikai vonalát erősítsék, akár volt online csatlakozás, akár nem.

Fedor Richárd
Vendég
Fedor Richárd

Egyébként meg Te magad sem élted meg, legfeljebb olvastál róla. Vagy tőled ia vett el ezáltal pénzt a Sony? Nem hinném. Egyébként az X1, és a Switch kivételével minden konzolon végigtoltam legalább egy játékot, így nem netes adatokkal és infókkal vagdalkózok, hanem majdnem 20 év játékélményét írtam le.