Kingsman: Az aranykör – kritika (2017)

A Kingsman ügynökei visszatértek. A jól bevált angolság mellett azonban Amerika patriótái is helyet kaptak a vásznon. Lássuk, hogyan működik az új elegy és hogyan is jutottunk idáig.
A titkosügynök filmek nem kis múltra tekinthetnek vissza. Mindenki kedvence, James Bond, már 1953-óta nyújt szórakozást az akció és a kém élet szerelmeseinek. 24 film, 6 színész és megszámlálhatatlan mennyiségű rosszfiú. Az EON Productions igazi nagyágyúvá nőtte ki magát a sorozattal.

Kifinomult angolság, kifogástalan stílus, spéci szuperverdák, bombázókkal töltött egy éjszakás kalandok, kontinensek közötti akció és egy jó nagy maroknyi hímsovinizmus. Ezek tették naggyá a műfajt és soha senki nem is állított mást. Persze születtek hasonló filmek, de mindig is a 007-es volt a műfaj alapköve.

A rendező, Matthew Vaughn  (X-Men: Az elsők , Kick/Ass) már biztos kézzel nyúlt a feladathoz, mikor 2014-ben bemutatta a Kingsman első részét.

Fogott minden még működő stílusjegyet (elegancia, high-tech kütyük, világuralomra törő főgonosz-zseni) és egy fiatalos, modern „realisztikus” világba ültette át. Pörgős vágásokkal, kiváló operatőri munkával és egy jó adag öniróniával lepte meg a kritikusokat. Hatalmas siker volt és már a premier után borítékolható volt a folytatás.

Taron Egerton (Eddie, a sas – 2016) és Colin Firth (A király beszéde – 2010) egy igazi angol, mester-tanítvány párost hoztak. Samuel L. Jackson főgonosza pedig nem is a hab, hanem már-már a cseresznye volt a tortán. Szórakoztató könnyedséggel hozták a már megszokott karaktereket, vagy a lerágott történetet. Számomra ez az önirónia tette igazán szerethetővé az első részt.

Nem volt kérdés, hogy a második rész is ezen az „újhullámon” fog lovagolni.

Viszont, hogy egy kicsit felkavarjuk a történetet, új helyszíneket és új jófiúkat csempésztek a kedvenc brit ügynökeink köré és közé. Amerika vörös-kék színeiben Channing Tatum, Halle Berry, Julianne Moore, Jeff Bridges és Pedro Pascal is beszáll. Nem csak, hogy erős húzóneveket kapunk, de így a gárda 3 Oscar díjas színésszel is eldicsekedhet, ami azért nem utolsó.

Másik érdekessége a filmnek, amit kevesen látunk vagy érzékelünk, mégis rengeteget dob vagy veszít általa egy akciófilm – a koreográfia. Az első rész „templomi mészárlása” igazi újításnak számított. Viszonylag hosszú vágások, másodpercre pontosan bekészített harci koreográfiák több tucat ember között. Nagy falat volt, de lélegzetelállító lett a végeredmény.

Kevin Abercrombie (Interstellar, Visszatérő, Die Hard 5) és Bradley Allan (Jackie a szépfiú – igen ez Jackie Chan egy korai filmje, de a Zsivány egyesben is aktív dublőr) a 21. század két akciófilm ikonja. Már a trailerekben is megfigyelhetjük, hogy erősen ráfeküdtek az akció jelenetekre. Lassított verekedések, autós üldözések és fegyverpárbajok kísérik az eleve pörgős látványvilágot. A CGI helyenként még zavaró lehet, de látszik, hogy mindent beletettek az új részbe, „ami a csövön kifért”. Lássuk, hogy működik ez a vásznon.

Hmmm… hát unalmasan.

Fogták a már jól működő dolgokat és megismételték. A történet kiszámítható, a karakterek egysíkúak, a káromkodás pedig egyszerűen csak nem oda illő. A második rész ugyanis ismét R kategóriás film lett, azonban egyáltalán semmi többletet nem ad a nézőnek. Nem értjük, hogy kedvenc karaktereink miért dobnak be néha, egy-egy „k***a anyádat”. Emberi szervek is fröcsögnek a vásznon, de az is egyszerűen csak érthetetlen nem pedig szórakoztató.

Persze néha elkapja a film a tempót és együtt izgulunk, de valahogy erőltetettnek hat az egész. A fő gonosz zseni egyszerűen csak gonosz. Semmi egyéb. És ezt még a rengeteg CGI és lassítás sem tudja felejtetni.

Próbálok jókat mondani, mert az első rész kifejezetten a szívemhez nőtt, de egyszerűen nem tudok jobbat adni egy „erős középszerűnél”. Persze ha nem az előzmény tükrében nézzük, akkor lehet, hogy egy könnyed, szórakoztató mozi, de én sajnos nem tudtam elvonatkoztatni. Kár érte, mert csak néhány apró löket hiányzott volna, hogy egy új kedvencet kapjunk.
Szóval, így zárul mai történetünk. A folytatás viszont már a premier előtt nagyjából eldőlt. Az alkotógárda így nyilatkozott: „Furcsa, de mikor írtuk a második részt, már a harmadikról gondolkodtunk.” Így egyelőre ismeretlen dátummal, de jön a következő rész.

Ti mit szólnátok a Kingsman trilógiához? Megér ez a stílus még egy részt?

Értékelés:

7
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
5 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
JoeZséúrfiBazsesztataAlexherceg Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

blackrockgirl98
Vendég
blackrockgirl98

Még egy film, amire felesleges lett volna elmenni. Kár érte, de köszönöm az őszinteséget és a figyelmeztetést! 😀

Loránd
Vendég
Loránd

Szerintem pont az lett, amire számíthattunk. Mivel alapvetően ez kémfilm paródia, az is a lényege, hogy némileg karikatúra szerű legyen, emiatt egy sablonszerkezet eléggé jól hozza a formát. Az akció-vígjáték szisztéma is rendben van, hisz lőni lőnek, nagy bunyó is van, és könnyed poénok is repkednek jószerivel. A karakterek szerintem szintén olyanok, amilyeneknek lenniük kell, azt hozzák, amit hozniuk kell.
Összefoglalva: aki tudja, hogy mit kell várni ettől a filmtől (tehát nem egy 007, vagy hasonló kaliberű kémfilmet, hanem egy rendesen összeszedett paródiát), az szerintem nem fog csalódni, én kifejezetten jól szórakoztam rajta, minden percét élveztem. 🙂

Alexherceg
Vendég
Alexherceg

Megnéztem. Nem kellett volna. A fentebb írtakkal teljesen egyetértek. Amíg az eső rész számomra kifejezetten szórakoztató volt – ez vonzott be a második részre- , addig a második egy összevissza ugráló cselekmény(?)ű , egy teljesen oda nem illő Elton John-ról – a karaterúgása röhej kategória- szóló massza. Talán csak az operatőri és vagó munka dicsérhető. Nálam ez nem ‘r’, hanem kifejezetten “zs” kategóriás film.
..és nem, nem megyek el a harmadik részre.

tata
Vendég
tata

Az elso resz is borzalmas volt.

Bazsesz
Vendég
Bazsesz

Nem teljesen, de a kritika ellen szólnék. Amíg tényleg nagyon sok része a filmben rémesen hasonlít az első részben látottakhoz, mégis nagyon sok helyen újítottak a témában ezzel folytatva James Bond és társainak parodizálását. Az akció jelenetek egyediek és (bár ezt embere válogatja) izgalmasak és viccesek is. Elég kiszámíthatók a dolgok de ez is paródia része (Mikor izgult bárki is, hogy James Bond meg fog-e halni vagy nem?), azért megjegyezném, vannak benne váratlan dolgok. Aki szerette az első részt és nézné még a lehetetlennél lehetetlenebb kütyüket akcióban és/vagy elragadta az első film hangulata az biztos menjen el rá. Nem mondom,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>