Kilépni tilos (2013) – kritika

User Rating: 7.5

Jöhet egy jó kis spanyol sci-fi, aminek a két soros összefoglalója sokakat elrettent? Naná, hogy jöhet.
Igen, ezúttal az a helyzet, hogy a pár mondatos leírás, amit a film mellé biggyesztenek, az sokaknál nem meghozza a kedvet, hanem sokkal inkább elveszi.

Pedig, hölgyeim és uraim, a Kilépni tilos egy rendkívül kellemes meglepetés, nemhogy lazán nézhető, hanem kimondottan remek szórakozás.

A magyar cím ezúttal jóindulatúan elkeni az eredeti baljós hangulatát, pedig azt kell mondjam, hogy sokkal jobban passzol hozzá -nyilván-, és nem utolsósorban épp kellően beszédes is: a Los últimos días nagyjából annyit tesz: Az utolsó napok. 

A történet egyszerű, ámde elmés.

Egy “járvány” söpör végig a világon, ami felturbózott agorafóbiát okoz: az emberek képtelenek túlélni nyitott tereken. Így aztán bent rekednek az épületekben és szép lassan alkalmazkodnak.

Főhősünk, Marc azonban nagy fába vágja a fejszéjét: meg kell találnia eltűnt barátnőjét, Juliat. Így hát nekiindul és tűzön-vízen át verekszi magát…

A történetről ennyi bőven elég, higgyétek el nekem, hogy jóval több van benne, mint amennyit hirtelen ez alapján magatok elé képzeltek. Nem akarok spoilerezni, nem akarok ellőni semmilyen fordulatot, legyen elég annyi, hogy a film jól használja ki a 100 perces játékidőt, végig leköti a nézőt, odaszögez a képernyő elé.

A Pastor fivérek (David és Alex) a Víruscsapda után magasabbra tették a lécet, és le a kalappal, mert egy nagyon ütős forgatókönyvet raktak össze.

A pandémia árnyékában kialakult “új” társadalom a játékidő rövidsége ellenére is nagyon szépen fel lett építve, ahogy a karakterekre sem lehet panaszunk, nem lesz nehéz dolgunk drukkolni Marc-nak, de a mellékszereplők is mind telitalálatok.

A CGI – a költségvetéshez viszonyítva – abszolút rendben van, az akciójelenetek kidolgozottak, kapunk ármányt, cselszövést, sőt, még némi elgondolkodtató tanulságot is leszűrhetünk a végén.

Nyilván nem egy hollywoodi termék ez (bár én talán emiatt is szerettem ennyire), így ne várjunk százmillió dolláros megoldásokat, de spanyol sci-fiként megvan az az egyedi íz, ami miatt annyira emlékezetes tud maradni. Persze van akit ez inkább eltántorít, de aki vevő rá, annak remek élményben lesz része.

Nem ragozom tovább, mert igazándiból nincs is mit: nézzétek meg, szerintem jól fogtok szórakozni.
Én pedig várom a Pastor fiúk következő alkotását, remélem, hogy maradnak a sci-fi vonalon, mert ez nagyon jól áll nekik.

Összegzés
Pörgős, okosan összerakott sci-fi, üde színfolt az egyhangúság tengerében.
7.5
Nagyon Jó

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .