Kicsinyítés (2017) – kritika

A Kicsinyítés a folyamatosan aktuális globális felmelegedés multiplexbe ültetése, egy közepesnek nehezen nevezhető dramedy.
A Kicsinyítés az első előzetesek alapján egy könnyed vígjátéknak tűnt, zseniális alapötletre építve. A felállás szerint norvég tudósok rájönnek, hogyan lehetne megoldani a globális felmelegedés okozta gondokat: le kell kicsinyíteni az embereket! Az eljárás visszafordíthatatlan, ám egy egész kolónia alig egy zacskónyi szemetet produkál 4 év alatt, szóval van ráció a dologban. A főhős, Paul, neje oldalán dönt úgy, hogy az adósságok és minden „nagy” gond elől menekül a kicsinyítésbe, csakhogy az a világ sem leányálom.

Az ember valóban elgondolkodik azon, hogy vajon mennyiben segítené a bolygónk túlélését, ha az emberek kevesebb részt követelnének maguk számára a bolygóból. Alexander Payne nagyon jól indítja a filmet és valóban, a film nézése közben mi is elgondolkodunk azon, mi mit tennénk egy ilyen helyzetben. Payne remekül vet közbe olyan társadalmi kérdéseket, mint a szavazati jog változása és eloszlása (ha kisebb vagy, kevesebb adót fizetsz és kevésbé járulsz hozzá a termeléshez, így kevesebbet érjen a szavazatod) vagy a gazdagság-szegénység fogalmainak átemelése. A mini világban ugyanis 1 dollár ezret ér, így Paul 162 ezer dolláros nagy vagyona majdnem 13 millió dollárnak felel meg. Ebből pedig kastélyt lehet venni a kis világban.

Ez a téma rendesen körbe van járva a filmben.

Ha valaki nagyon szegény volt a nagy életében, az kicsiként sem kap többet.

Ez a társadalmi különbség szintén remekül van ábrázolva, mivel míg az elején csak a csillogást látjuk, addig egyszer csak felbukkannak a takarítók és az ő világukat megismerve már más fényben tűnik fel a korábban mindent elhomályosító csillogás. Szóval az ötlet zseniális, a felvetett kérdések nagyon is aktuálisak és érdekesek – de valami mégis hibádzik.

Számomra az első pont már maga Matt Damon, akit remek színésznek tartok, de pocakos kertvárosi férjként nem nagyon tudom értelmezni a személyét. Ez lehet, azért van így, mert

a forgatókönyv alapján Paul egy igazi balek, egy szerencsétlen lúzer, akinek semmi, de semmi nem jön össze az életében.

És ebből a szerepből tényleg csak a film utolsó 4 percére tud kilépni, addigra meg már késő. A nejét alakító Kristen Wiig nem érdemel említést, viszonylag rövid ideig szerepel és akkor sem alakít maradandót.

Christoph Waltz viszont zseniálisan hozza a szabadéletű, életképes vállalkozót, aki idővel Paul szomszédjából barátja és támasza lesz. Akit szintén meg kell említeni, az a Paullal egészen érthetetlen romantikus viszont ápoló vietnami lázadó, Ngoc Lan Tran karakterét elképesztően idegesítő módon alakító Hong Chau. Fogalma sincs, hogy tényleg ennyire irritálónak írták meg a karaktert vagy a színésznő építette fel az alakítását ilyenre, de az biztos, hogy a való életben 20 perc után minden épeszű hapsi elzavarta volna a fenébe maga mellől!

A Kicsinyítés további negatívuma a hosszúsága. A 2 óra 15 perces játékidő nagyon hosszú és még annál is többnek tűnik, hiszen túl sok minden nem történik a vásznon, ráadásul a kicsinyítés procedúrája után (ami a film legviccesebb pár percét adja) eléggé le is ül a film. A rendező simán kiszedhetett volna 20-30 percet bárhonnan, nem hiányzott volna és mindenképpen könnyebben ülte volna végig mindenki a vetítést.

A Kicsinyítés számomra kisebb mértékű csalódás, hiszen ez nem Paul Safranek kicsi története, hanem egy egészen hosszúra nyúlt kampányfilm a globális felmelegedés létezése mellett. Payne eddig is a karakterközpontú filmekben tudott maradandót alkotni, de mivel itt az „ügy” került középpontba, nem tud mit kezdeni a hősével, aki csetlik-botlik ide-oda a történetben.Pedig nagy lehetőség volt a filmben, az alkalmanként felvetett gazdasági és szociális kérdések ütnek, és elgondolkodtatják az embert, ahogy a felmelegedés maga is. Aki azonban vígjátékra vár, az csalódni fog, a komolyabb filmek kedvelői pedig nem tartják túl autentikusnak a cselekményt. Erre mondom, hogy két szék között a föld…

Értékelés:

6
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
zinatPumukliPollakBelaJocó Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Zonkang
Vendég
Zonkang

Végig szenvedtem ezt a förtelmet. Annyira rossz,sablonos,unalmas,semmitmondó volt és ráadásul történet mentes is hogy ez simán beillene az évezred legrosszabb filmjei közé is! Kár volt erre egy percet is eltöltenem az életemből. Abszolút ZS kategória mindenben annak is a legalja!

Jocó
Vendég
Jocó

Ha vidám, tartalmas családi szórakozásra vágysz, ezt a filmet felejtsd el. Bosszantóan igénytelen, kidobott pénz.ISZONYATOSAN bánom, hogy csak a trailert néztem meg, és nem olvastam el egyetlen értékelést sem.Most látom, hogy nem én vagyok finnyás: ez a film másoknak sem tetszett. Nem csoda.Egyszerűen szar. Amiben kiemelkedő, az az, hogy NAGYON szar.

Pollak
Vendég
Pollak

Nagyon pozitívan csalódtam a filmben. Nem értek egyet sem a kritikával, sem a negatív kommentelőkkel. Igaz, marha hosszú, de majdnem minden perce megéri. Rengeteg ütős utalással olyan témákra, amelyek a mai kor emberét nyomaszthatják, ha van egy kis sütnivalója, és látja a világ problémáit. Kifejezetten bátor vállalkozás.
Bocsánat a személyeskedésért, de aki szerint ez zs-kategória, az magáról állít ki bizonyítványt. Mindössze kell némi mentális kapacitás, hogy az ember megértse/átélje. Tény, nem olyan khirály movie, mint a XXX franchise bármelyik epizódja…Ez szarkazmus volt btw, csak, hogy értsétek.

zinat
Vendég
zinat

aki szerint ez nem zs-kategória, az magáról állít ki agyi szegénység bizonyítványt.