Azt szokták mondani, hogy magasról lehet igazán nagyot bukni. Ez az állítás hatványozottan igaz lehet az Uberre, ugyanis valami nagyon nincs rendben a közösségi fuvarmegosztó háza táján. Jelenleg a világ legértékesebb Startupjának számító Uber mindennapjait külső és belső problémák egyaránt nehezítik. Egymást követik a botrányok és a vállalat jövőjével kapcsolatban is számos kérdés merül fel.
Az Uber története olyan irányt vett, amely akár könnyen a cég bukásához is vezethet hosszú távon. A felső vezetők folyamatosan hagyják el a cégóriást a belső problémák miatt, de ami talán ennél is rosszabb, hogy egyre erősebb külső hatások ostromolják az Uber erődjét. Egyre több a versenytárs a piacon és szinte naponta futnak be a hírek, hogy újabb és újabb országból vonult ki vagy éppen tiltották be a szolgáltatásaikat.

Legutóbb Dániát és Olaszországot kellett maguk mögött hagyniuk, de egyre több kormány szeretné kitiltani őket a hagyományos taxitársaságok érdekeire hivatkozva, és persze az sem igazán tetszik senkinek, hogy az Uber az adott országban folytatott tevékenysége után alig vagy éppen egyáltalán nem fizet adót.

Ahhoz tehát, hogy a vállalat hosszú távon fennmaradhasson újabb fejlesztésekbe fektet be dollármilliókat. Az egyik ilyen mentőövnek szánt projekt az önvezető autók fejlesztése volt, ám ahelyett, hogy ez a céget a szegéllyel kikövezett aranyútra terelte volna, csak még inkább a gödör fenekére lökte.

A szoftver, amit az autók irányításához fejlesztenek ugyanis rengeteg gyermekbetegséggel bajlódik.

A rendszer küszködik a kanyarokban és a teszteket felügyelő humán sofőröknek is sokszor kell közbe avatkoznia a baleset elkerülése érdekében, ami nem mindig sikerül időben. Március végén ugyanis az egyik önvezető Volvo az oldalán végezte Arizonában egy baleset következtében. Ugyan a helyszínelés során kiderült, hogy nem az Uber autója hibázott, a cég mégis felfüggesztette a teszteket és belső vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán.

Hibák tehát vannak szép számmal, de azért az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az amerikai Startup még fiatal titánnak számít az önvezető autók fejlesztésében. Ezt a tényt figyelembe véve meglenne az idő és a lehetőség is, hogy minden problémát megoldva siker koronázza a vállalkozásukat, azonban itt egy nagy csavar következik a történetben, ugyanis a Google beperelte az Ubert és azt követelik a bíróságtól, hogy az ítélethozásig teljesen álljanak le a fejlesztésekkel.

A történet lényege, hogy a Google fennhatósága alá tartozó Waymonál dolgozó Anthony Levandowski cégtitkokat vitt magával, amikor az Uberhez szerződött, és ezen adatok felhasználásra is kerültek az ,,Otto’’ nevezetű önjáró autó fejlesztése során. Az Ubernek ugyan volt annyi sütnivalója, hogy a lopott adatokat egyik szerverükre sem töltötték fel, ám az tagadhatatlan, hogy Mr. Levandowski magával vitte a titkos fájlokat és a Google által a bíróságra benyújtott dokumentumok szerint a két cég rendszerének kapcsolási rajza kísérteties hasonlóságokat mutat.

Még maga a bíró is kijelentette, hogy szerinte az Uber csak fedezni próbálja az adatlopást.

Ha elmarasztaló ítélet születik, még az is megeshet, hogy eltiltják őket az önvezető autóik forgalomba állításától, ami az ügyvédek szerint jelentős hatást gyakorolhatna a későbbiekben a vállalat életképességére.


Az Uber természetesen tagadja a vádakat, de finoman szólva sem áll jól a szénájuk és ha nem rukkolnak elő gyorsan valamivel, ami 180 fokos fordulatba repítené az ügy menetét, meglehet, hogy a Google lesz az, aki beveri az utolsó szöget a jelenleg még 68 milliárd dollárt érő vállalat koporsójába.

 

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

Legyél te az első hozzászóló!

avatar