A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (2017) – kritika

A Karib-tenger kalózai széria már 2003 óta hozza a minőséget. Az első három rész nagyjából beírta magát a filmtörténelembe. Ütős casting, eredeti karakterek, gyönyörű látványvilág és tökéletes koreográfiák no és persze Hans Zimmer pörgős atmoszférát varázsolt a kalózok kalandos napjai alá.
Így ismertük meg mind és így szerettük a sorozatot. A negyedik rész már vitatható; de összességében nekem még mindig adta a karibi élményt. Ma pedig végre elérkeztünk az ötödikhez is… lássuk megérte-e a várakozás.

Mielőtt belemegyünk, két fontos változásról kell beszélnünk.

Az első, ősi ellenségünk – a filmipari monopólium. A Disney sajnos tör előre. Miért sajnos? Mert minden produkciós irodának megvannak a saját vonásai. Bizonyos receptek amiket már 60-70 éve pontosítgatnak. Képzeljük csak el mit szóltunk volna 10 éve ahhoz, hogyha valaki azt mondja: a jövőben a Mickey egeres csávók fogják gyártani a kedvenc sci-fidet. Röhej, nem?

Star Wars, Marvel, Karib-tenger széria. Mind mennek bele a nagy „gyerekbarát-üstbe”. Legyen színes, legyen vicces és legyen eladható! Pénz, pénz, pénz, pénz, pénz. Csináljunk figurákat, konzol játékokat, müzlit, tusfürdőt. Csak egy kis őszinteség kell ahhoz, hogy belássuk: a nagy cégek bombabiztos sémájukkal kiszorítják az egyedi gondolkodású, alkotói filmeket. Mondj egy Disney filmet – 2010 után – ami olyan erősre sikerült, hogy már-már klasszikus.

Persze vannak kivételek, de valahol a filmgyártás eszenciája tűnik el út közben: a kísérletezés.

Ugyan ennek a betegségnek a tünete a túlreklámozás; avagy az over-advert. A konkurenciát már rég kiszorító Disney egyszerűen teljesen beleőrült saját teljhatalmába. Előzetest, előzetes után tol le a torkunkon. 2017-ben ott tartunk, hogy lassan már el sem kell mennünk a filmet megnézni és így is tudjuk milyen volt. Itthon ülök és csak nézem: „Jé.. feltöltöttek még egy Karib trailert.” – és mire rákattintok már egy újabb kis ízelítő, egy újabb kis szösszenet.

Emlékeztek amikor a Karib-tenger Kalózai 3. részét beharangozták? Kaptunk egy fotót. Egyetlen egyet.

A ködben állt Johnny Depp egy lámpással, mellette halványan a többi szereplő. Oldalt Sao Feng, Barbossa. Jézusom az a hype! Aztán kijött egyetlen egy trailer, amit újra és újra megnéztük a haverokkal. Képkockánként megállítva. Letöltöttük a trailer zenéjét és azt hallgattuk hetekig. És most? Tudjuk, hogy mi a sztori. Tudjuk ki a főellenség. Tudjuk, hogy Orlando Bloom visszatér. Tudjuk, hogy lesz egy jelenet amiben látjuk Jack Sparrow fiatal verzióját. Tudjuk, hogy Barbossa is visszatér, ráadásul, hogy Salazar fogja megkérni, hogy kapja el Jacket. Szájtátva tapsoltam volna, ha ezeket a vásznon látom.. kösz, Disney.

És most azt mondod, nem muszáj megnézni a trailereket, ha nem akarod lelőni a poénokat? Egyszerűen képtelenség! Letolják a torkodon. Vagy mikor megnézek egy filmet a moziban és előtte peregnek a trailerek, csukjam be a szemem?

A film pedig pontosan olyan mint az előzetesekben. Kapunk egy kis Jack-et az elején, egy kis lovas, rohanós koreográfiát, de valahogy az sem az igazi.

A jó öreg Jack kiégett, mindenkit megpróbál lehúzni és állandóan iszik. Kiüresedett, mint Johnny Depp színészi karrierje. Össze-vissza vágja a berögzült arcokat. Néha-néha vicces, de inkább fáj őt így látni. Ezek után fél órán keresztül figyelhetjük az expozíciót. Minden egyes mondat arról szól, hogy a szánkba rágja, hogy most mi is történik. Úgy éreztem magam, mint amikor beültem régen a húgom mellé Dóra a Felfedezőt nézni. „És most elmegyünk megkeressük Posszeidón lándzsáját! Miért? Mert akkor a miénk a tenger. És hogy csináljuk? Ezzel a térképpel. De ezt nem lehet elolvasni. De – mikor vérhold van! És az mikor van? Pont ma! Nini, vörös az ég!, Látod a felirat azt mondja szét kell válni.. vajon ez mit jelenthet? Azt, hogy össze kell törni! WOW! MICSODA CSAVAR!” – és folytathatnám.

Érezhetően kiszállt az alkotógárda kreatív része és próbálták legyártani az előző részek zavaros masszáját. Viszont ahelyett, hogy tovább kalandozhattunk volna a karibi vizeken és átérezhettük volna a kalóz lét vadságát és szabadságát; kapunk egy halom idiótát, kis hajókat, rángó kameramozgást, csúnya CGI-t és nyálat. Rengeteg nyálat.

Az állítólag Jack Sparrow kalandjait követő széria igazi Disneybe csap át (erre nincs jobb szó) és ahogy közeledünk a film katarzisához már teljesen feladjuk az elvárásainkat. Minden második jelenet egy érzelmes dialógus a hupikékbe öltözött „tudós” hercegnő és a hős lovag között. Semmi káromkodás, semmi poénkodás (és ha mégis akkor maradjon családbarát) és legfőképpen semmi halál a képernyőn. Szó szerint.

Így hajózik tovább a Karib-széria. Hatalmas csalódások közepette. Tényleg az egyik kedvenc sorozatom volt és nem tudom eldönteni, hogy sírjak-e vagy nevessek… látva, ahogy elsüllyed mindaz ami ezt a filmet naggyá tette.
Ahogy a jó öreg Jack mondta egykor, még fénykorában:

„A világ nem lett kisebb, csak kevesebb.”

Persze jön a következő rész. Nincs megállás, pörögni kell. Johnny Deep már akkor aláírta a szerződést amikor a forgatókönyv még el sem készült. Viccen kívül. Tényleg ez történt.Mi pedig várunk és nézzük, ahogy a kedvenc sorozataink porba hullanak. Vagy épp felragyognak az új generáció igényei mellett. Ki tudja, rengetegen nevettek mellettem a teremben. Lehet, hogy ma már erre van szükség. Ti mit gondoltok?

Értékelés:

[fb_button]

23
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
13 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
SzuperpocokXkotiDávid BurkusDobai Dániel [Hessteg]Bácsi Feri Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Joe Jonson
Vendég
Joe Jonson

Az eredeti trilógia a mai napig a kedvencem. Mindazt a misztikát, életérzést és kalandot elegyíti magában, amit a kalóztörténetektől elvárunk. Ugyanúgy eszenciája ennek a műfajnak, ahogy a Volt egyszer egy vadnyugat a western zsánerének.
A negyedik rész már jóval gyengébb volt, de azért még szerethető.
Végig Jack karaktere vitte a hátán a filmeket, de azért ehhez kellett egy tisztességes forgatókönyv és megvalósítás is.
Még nem néztem meg az ötödik részt, de sajnos én is látom az általad leírt tendenciát és nem örülök neki. Ez a folyamat egy kaptafára készült gagyivá silányít mindent, és már nagyon meggondolom, hogy mire üljek be a moziba.

Hufnágel István
Vendég
Hufnágel István

Könyörgöm… már majdnem jó a cikk, amikor kiderül, hogy több erőszakot akar a “nép”. “Rendben van”, de hol és mi lesz ennek a vége? Igazi vért kell majd fröcskölni a nézőkre, hogy felébredjenek??? Másképp is lehet jó egy film. Azzal egyetértek, hogy így sem jó.

QuToR
Vendég
QuToR

Én ma láttam a filmet, és szerintem nem lett rossz. Néha nevettem is! Szerintem minden megvan ebben ami kell ahhoz, hogy lezáruljon egy story, és ne is záruljon le hiszen itt is benne hagyták a folytatás lehetőségét. Nekem bejött, és szerintem akinek bejöttek az előző részek azoknak ez is tetszeni fog.
Összességében én ajánlom minden rajongónak!
QuToR

Kovacs Gábor
Vendég
Kovacs Gábor

Szerintem az egyik legjobb alkotás 2017-ben nekem meghatározó volt a gyerekkoromban ez az új rész felülmúlta minden elvárásomat pörgős akciójelenetek rengeteg poén és aki kivárta a stáblista végét az tudja még korán sincs vége Jack kalandjainak.

Hahakocka
Vendég

Vicces, hogy tralebern úgy volt az utolsó kaland elkezdődik akkor még hány rész lesz. 😀 Azért én is megnézem a hétvégén.

tesz-vesz
Vendég

minekünk egészen tetszett, jó volt, megérte elmenni rá. persze feliratosan kell nézni az összeset, a magyar szinkron elég pocsék az eredeti hangokhoz képest. többször volt hogy nem hallottam a következő poént, mert még az előzőn nevettem

Jani
Vendég
Jani

A Star Wars-t nem tudom, az új, Rouge One vagy mi a címe, az kifejezetetten váratlan, és meglepően jó lett. Határozott elismerésem a Disneynek, hogy nem csináltak egy sablon szart, mint a 7. rész esetében.

Markowicz JB
Vendég
Markowicz JB

Akármit mondd akárki, ez a film nekem rohadtul testszett…. én nem tudom hogy kritikusok mért úgy ülnek be mindig a moziba hogy “hú ezt a filmet hogy le fogom húzni!”. Szerintem ez a film jó volt ! Izgalmas, látványos (főleg 3D-ben), és csak a magyar szinkront tudom felhozni hogy nem volt az igazi (de itt is csak Salazar-nál és a gyerek Jack Sparrow-nál).

Balázs Békássy
Vendég
Balázs Békássy

Az egyetlen pozitívumot e filmben ott fedeztem fel, hogy újra van Fekete Gyöngy. Élén Jack Sparrow-val. A hajatlan boszorkány kalóz lány tetszett még. Erre viszont azért nem adnék még elégségest 🙂 Azt nem tudom, mennyit nyomhatott itt a latban Jerry Bruckheimer producer az eredeti gárdából.
Az egyik kritikában elhangzik. Ez az alkotás azért született meg, hogy a Disney kereshessen egy csomó pénzt. Inkább hajlok én is efelé az álláspont felé.

Patrik
Vendég
Patrik

Nekem tetszett a film, de nem tagadom az első három jobb volt….A traileres probléma az pedig teljesen így van, sokkal nagyobb meglepetés lett volba látni ezeket a moziban.

Bácsi Feri
Vendég
Bácsi Feri

Ez a kritika az egyik legszarabb. nem szépítem, mert most hogy megnéztem, bár nem a legjobb lett, de mi az hogy semmi halál a képernyőn? még ugyancsak hullanak. Burkus Dávid neve megjegyezve. Többet bele nem olvasok abba a szemétbe amit ő ír. A galaxis őrzői 2-it is lehúzta, és nem volt jogos.

Xkoti
Vendég
Xkoti

Őszinte leszek akik szerették és szeretik a karib tenger kalózait azoknak nagyon ajánlott a film mert ugyan úgy tartja a színvonalat és egy nagyon jó film lett . Sajnos a kritikával persze nem értek egyet , jogos mindenkinek meg lehet a véleménye de kb ez a kritika olyan mint ha úgy ment volna el az illető hogy ez egy szar film lesz és ezt mondta magának vagy 100x. Rengeteg dologba nincs igazad komolyan ha azt mondod hogy egy vonalú volt a film és semmi csavar nem volt hát akkor te egy igen összetett ember lehetsz , ilyenkor azt nem értem… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Szuperpocok
Vendég
Szuperpocok

A hangulat megvolt, nekem tetszett. A Javier Bardemet különösen szeretem, örülök, hogy behozták a történetbe. Azonban egy másodpercig se vitatom a Disneyről, és a modern filmipart illető kritika igazságtartalmát az első bekezdésből…
Erről is annyi bőrt próbálnak lehúzni amennyit csak lehet, és fognak is.

Biztosan fognak, ugyanis a Karib-filmeknél általában megéri a stáblista lepörgéséig ott maradni. Most is megérte 😉

https://www.youtube.com/watch?v=qUFWs2tdBnI