Karácsonyi krónikák: Második rész (2020) – villámkritika

User Rating: 7

Kurt Russel a legvagányabb hippi télapó másodszor is visszatér. Na jó, lehet, hogy a legvagányabb hippi télapó inkább Willie, de…. az ezüstérem is szépen csillog.
Ugyanakkor azt muszáj elmondanom nektek kedves olvasóim, hogy bár első pillantásra könnyű feladatnak tűnhet egy ízig-vérig családi-karácsonyi film kritikáját, vagy ha úgy jobban tetszik: élménybeszámolóját megírni, azonban ez sajna nagyon nem így van.

Mert hát… ez egy karácsonyi mozi. Elsősorban gyerekeknek. Meglett felnőtt férfiként nem egyszerű felállítani azokat a szempontrendszereket, amik alapján egy ilyen alkotást ajánlani lehet, vagy épp nem lehet.

Az azonban minden bizonnyal segít, hogy a karácsony szelleme bennem valahogy a mai napig megmaradt. Én már december elején elkezdem pörgetni Sinatra albumát és alig várom, hogy a házon végig húzzam a karácsonyi égősort.

Egy szó, mint száz: engem nem zavar, ha egy karácsonyi mozinak nincs csavaros története, vagy izgalmas végkifejlete. Nekem elég, ha hozza azt a szellemet, ami ezt az ünnepet átjárja. Nekem nem kell több.

Hogy miért írtam ezt le és miért így kezdtem a cikket?

Mert ezt a filmet akkor fogod szeretni és élvezni, ha te is hasonlóképpen vagy ezzel az ünneppel és mindennel amit képvisel. És a képvisel alatt most inkább azt az amerikai ünneplést értem, rengeteg ajándékkal, hatalmas fával, giccses díszítéssel. Tudjátok.

A második rész az első után 2 évvel veszi fel a fonalat. Kate, aki mostanra már lázadó tini, minden erejével azon van, hogy valahogy elkerülje, hogy a karácsonyt anyja barátjával és annak fiával, Jack-kel töltse. Aztán nemsokára már az Északi sarkon találja magát, ahol eltölthet egy napot a Télapóval, de természetesen nem csak a manókat nézegetik, hanem bejön a képbe egy “gonosz” is, méghozzá Belsnickel személyében, aki persze azon munkálkodik, hogy a karácsony jól elmaradjon.

A filmnek azonban nincs valódi tétje, az idézőjelet sem véletlenül tettem ki: olyan főgonosz ez, akitől még a hatévesek sem ijednének meg igazán.

Kicsiktől a nagyokig mindenki jól tudja, hogy itt csak a jó győzedelmeskedhet és a szeretet mindent legyőz. De a Kurt Russel – Goldie Hawn páros remekül működik (nem csoda, jó régóta csiszolódnak már), a gyerekek még mindig imádnivaló karakterek, és az egész filmről süt, hogy egy profi rendező (Chris Columbus) keze munkája, aki legalább annyira szereti a karácsony ünnepét, mint én.

Egyszóval remek karácsonyi mese ez, de nem több annál: mint mozifilm nem állná meg a helyét, azonban a Netflix remek érzékkel nyúlt az amúgy rendesen túltelített karácsonyi témához és már másodjára szállít egy olyan filmet, ami nem ígér többet annál, mint ami: egy másfél órás, nagy ho-ho-ho.
Én viszont azt vallom, hogy erre igenis szüksége van az embereknek, pláne ilyen szürkeséggel és bizonytalansággal teli időkben. Engedjétek magatokat elvarázsolni egy kicsit, higgyétek el, nem bánjátok meg.

Összegzés
Szeretettel készült gyerekfilm, a karácsony örök szelleméről.
Ezért szerettük
  • 100% karácsony, minden mennyiségben
  • A Kurt - Goldie páros
Ezért nem
  • nincs igazán története
  • elsősorban a gyerekek fogják élvezni
7
Nagyon Jó

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .