Az elmúlt hetekben egyre-másra szállingóztak a pletykák, miszerint a Sony valami nagy dobással készülődik, nevezetesen a következő generációt tervezgeti, méghozzá gőzerővel. Olyannyira, hogy már jövőre megjelenne a Playstation 5.
Noha ez elsőre talán meghökkentő információ, ha jobban belegondolunk egyáltalán nem lenne túlságosan nagy csoda, sőt. Tulajdonképpen szinte minden amellett szól, hogy a Sony ne húzza túlságosan sokáig az időt.

Persze elsőre mindenkinek az ugrik be, hogy “miről beszélsz jóember, a PS4 is csak nemrég jelent meg, és akkor a Pro-ról ne is beszéljünk, hát hova akartok ti ide PS5-öt?”. Ez azonban egy picit csalóka. Az a nemrég azért nem mostanában volt, egész pontosan 2013 novemberében, így tehát egy 5 éves generációról beszélnénk, ami a rohamtempóban fejlődő technikai világban egyáltalán nem egy rövidke időszak.

A legnagyobb gond azonban nem is ezzel van. A valódi probléma az -és legyünk őszinték ez tényleg így van-, hogy a jelenlegi konzolgenerációk kis túlzással már akkor elavultak voltak, amikor megjelentek, azóta pedig már jócskán túllépett rajtuk a technika.

Épp ezért jött ki a Pro, ami inkább csak javította a hiányosságokat, nem előrelépést jelentett és pont emiatt érkezik a Scorpio, ami előreláthatólag jócskán a PS4 Pro szintje fölött lesz tudásban és erőben.

Jól látszik, hogy jelen pillanatban a Sony van inkább nyeregben, de ez valószínűleg az év végére megváltozik – így hát lépniük kell. Muszáj.

Hisz a Scorpio natív 4K megjelenítésre lesz képes és az már rég tisztán látszik, hogy az UHD a jövő. De a hardveres rész az “csak” egy dolog. Ami ennél sokkal fontosabb, az a másik oldal. A játékok.

Nem tudom ki hogy van vele, de összességében -és közel négy év elteltével azért már lehet levonni bizonyos következtetéseket- közel sem durrant akkorát ez a konzolgeneráció, mint ahogy azt anno vártuk, vagy mint ahogy azt az előző tette. Csak elvétve tudnék olyan exkluzív címeket mondani, ami miatt ráaggatnám a kihagyhatatlan jelzőt akár a Sony, de főleg a Microsoft gépére. Ez pedig már túl sokat nem fog változni, hisz akárhogy is legyen, ebből a generációból már mindenképpen inkább kifelé megyünk.

Hogy a jövő inkább az lesz, hogy az újabb változatok már mind -kompromisszum nélkül- kompatibilisek lesznek visszafelé és így a felhasználónak csak azt kell eldöntenie, hogy milyen minőségben szeretné élvezni a játékokat?

Ez egyelőre még kérdéses, de mi valami ilyesmire tippelünk, ez tűnik a leginkább élhető megoldásnak.

Hamarosan kiderül, hogy az előzetes találgatások és pletykák mennyire bizonyulnak igaznak, hisz ha valóban érkezőben a PS5, akkor arról jó eséllyel már az idei E3 alatt értesülni fogunk.


Szerintetek jól tenné a Sony, ha beleerősítene és már jövőre kiadná a következő generációs konzolját, vagy hibát követnének el?

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

11 hozzászólás : "Jövőre már tényleg jön a Playstation 5?"

avatar
Gábor Sárkány
Vendég
Gábor Sárkány

Szerintem még nagyon korai lenne,az emberek megunják a több 10 ezreket fizetni évről évre. Sokan akkor ruháznakbe konzolra ha olcsób lessz. Így hamarabb döntenek PC mellet,legalábbis én így gondolom.

Milan Megyehazi
Vendég
Milan Megyehazi

A Sony nem tartom valószínűnek, hogy a magyar vásárló közönség alapján mérné fel, hogy akarnak -e (tudnak -e) az emberek 10 ezreket fizetni játékokért évről évre. Ne feledjük el, hogy vannak országok, ahol az ottani átlag fizetéshez mérten egyáltalán nem megerőltető havonta 2-3 új játékot megvenni egy konzolhoz. Én személy szerint nem lennék ellene a következő generációnak, valóban már a megjelenéskor elavult volt a technika sajnos egy kissé, de várjuk ki a végét. Mindenesetre az alap kellene, hogy legyen, hogy a következő generációs vasak igenis legyenek visszafele kompatibilisek, és ne PS Now meg mindenféle himi-humi stream megoldással.

Wang Jinrei :
Vendég
Wang Jinrei :

Pedig a következő gen még sokkal inkább megy majd a stream felé….. sajnos.

Balázs Sziráki
Vendég
Balázs Sziráki

De most ez is, hogy a pro csak skáláza a 4k-t ami olyan játék, hogy 4k-ra van benne lehetőség az rendesen 4kban fut ami meg nem azt igen felskálázza. UC4 Horizon TLOU Remastered ezekről tudom, hogy 4k-t támogatják és még opció is van benne erre (legalábbis horizonnál lehet váltani, hogy 4k 30 fps vagy 1080p 60)

Wang Jinrei :
Vendég
Wang Jinrei :

Csak épp annyit jelent, hogy az UC4 esetében és a TLOU sem NATÍV 4k textúrákkal dolgozik, hanem 1080P -ből felskálázva és kis fejlesztői optimalizációval.
A PRO esetében sosem lesz semmi NATÍV 4k.

30fps -el meg annyit is ér az egész…
Szóval akkor már inkább 1080P 60 -nál érdemes maradni, pláne az egész látvány, ami 4k -hoz kell, ahhoz nem elég egy 1080 -as tv, ahhoz 4k -s kell…

Röviden, tömörül ez jelenleg parasztvakítás a köbön.

Balázs Sziráki
Vendég
Balázs Sziráki

Hát egy 4k-s tv már 140-150 ezertől van én 1,5 éve vettem 160 ezerért 102 centis UHD samsungot csak gondolkodni kell előre 😉

B-Real
Vendég
B-Real

UC4 ha jól emlékszem 1800P checkeboarddal, de a Last of Us mintha natív 4K lenne. De alapjában az egy PS3-ra írt motor, szóval az nem kiindulás. Ami biztos natív 4K, az a FIFA17 és valami felülnézetes autós játék, de azoknál nehogy már kiugró eredmény legyen a natív 4K elérése. 🙂 Arról nem beszélve, hogy valóban, hiába van felskálázott 4K is, ha az ugyanúgy fut, mint PS4-en az 1080P: 30 fps-sel. arról nem beszélve, hogy azt sem tartja ám mindenhol, akárcsak a PS4.

GenerationsOldGamer
Vendég
GenerationsOldGamer

5 éves? Nem 3,5 ? Am brutál idegesítő ez a túlgyorsult tech fejlődés! Ez már nem fun így.

Sandic
Vendég
Sandic

Jövőre jönne ki, akkor már 5 éves lesz novemberben a PS4. Most szereztem be decemberben, azért, hogy leváltsa az XBOX 360-amat, azt is csak azért kellett lecserélnem mert egyszerűen már nem jönnek rá játékok. Elég nagy sz-patás lenne, ha 2-3 év múlva már a PS4-el is kitörölhetném…

New Yorker
Vendég

Jó lenne már a hordozható platformon is dolgozni kicsit, mert a Nintendo már megint dobott egy jót. Rengeteg jó jatek van amit lehetne remakelni, csak oda kellene figyelni. A ps vita is egy kuka lett, teljesen jó vas es tingli tangli játékokkal, ha tizet ossze birtam szedni osszesen már orultem.
Legyen vegre visszafelé is kompatibilis de a ps now ot is fejlesszék, alig van értelmes játék rajta, hordozható platformon.

Jazzer
Vendég
Jazzer

arról miért nem beszél senki, hogy talán foglalkozhatnának már azzal, hogy a játékmenetbe is belenyúlnak? Komolyan csak azért vegyen az ember mindig újabb generációs konzolt mert nagyobb felbontású és szebb lesz? Anno 2005 környékén, a gears of war aztán kicsit később a GTA 4-el már megkaptuk a fedezékrendszeren alapuló, világmegváltós, rengeteg animációjával már színte filmes játékokat. Vagy a GTA esetében a mai sand box játékok alapját. Esetleg foglalkozhatnának az MI-vel, vagy egy teljesen más élményt adó játékrendszerrel, akár kontroller cserével.