Az nVidia leleplezte a legújabb generációs (Pascal) kártyáit, s noha az előzetes pletykákkal ellentétben három helyett csak két új grafikus vezérlőről rántották le a leplet, így is roppant elégedettek lehetünk. A 16 nanométeres GP104 chipre épülő új kártyák ugyanis a vártnál sokkal megdöbbentőbbek lettek, mind teljesítmény, mind energiahatékonyság tekintetében.

Bár a kisebb testvérről nem sokat tudtunk meg, a GTX 1080 bemutatása minden igényt kielégített. 2560 CUDA maggal rendelkező processzort kapott, ami 1607 MHz-en, nagy terhelés esetén pedig akár 1733 MHz-en ketyeg. A memória is tartogat meglepetéseket: 256 bites sínen csatlakozik mind a 8 GiB a maghoz, a sebessége pedig egészen parádés, (10 Ghz) ami nem is csoda, hiszen az nVidia GTX 1080 az első olyan kártya a világon, ami megkapta a GDDR5X memóriát.

Bár a gyártó legalább egy 500W teljesítményű (minőségi) tápegységet ajánl a kártya mellé, a TDP (Thermal Design Power) meglepően alacsony lett, mindössze 150W. S hogy ez a teljesítményben mennyire mutatkozik meg?

Nagyjából semennyire: az nVidia által kiadott infók alapján az 1080 kétszer akkora számítási teljesítményre képes, mint a TITAN X, s gyorsabb, mint két, SLI-be kötött GTX980.

Igen, ez a sima GTX1080, nem az SLI, pedig természetesen arra is képes az új zászlóshajó. S akkor mikor jön a feketeleves? Nos az az igazság, hogy nem jön, az árcédula ezúttal több, mint baráti: a kártya ajánlott fogyasztói ára 599 dollár, azaz átszámítva nagyjából 160-170 ezer forint, s május 27-től lesz majd kapható.

A GTX1070-ről is ejtsünk pár szót, hiszen ez lesz az, ami szélesebb köröket érint majd a maga 105 ezer forint környéki (379 dollár) árával. Nos, ahogy már említettük, a kistestvérről nem tudtunk meg annyi információt, de azért így is összefut a nyál a szánkban: a roppant baráti ár mellé ugyanis a teljesítmény itt is lélegzetelállító -ha hihetünk a gyári adatoknak-, a GTX1070 ugyanis gyorsabb, mint a TITAN X, s az is biztos, hogy ez a verzió is 8 GiB memóriát kap, igaz csak GDDR5-öt, nem 5X-et. A kártya egy kicsit később érkezik majd a boltok polcaira, mint az 1080, egész pontosan június 10 a dátum.


Bár az egész úgy hangzik, mint egy tündérmese, -s bizonyos tekintetben az is-, azért vegyül egy kis üröm az örömbe. Egész pontosan arra gondolok, hogy a fent említett árak ugyan valósak, mire azonban egy magyarországi bolt polcaira kerülnek a kártyák, addigra sokkal inkább reálisnak tűnik egy 200-210 ezer forintos nyitóár a GTX1080 esetében, míg egy 150-160 ezer forintos a kisebbik, GTX1070 esetén. Természetesen elöljáróban még ezen az áron is remek vételnek tűnik mindkettő.

 

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

3 hozzászólás : "Jön az Nvidia GeForce GTX 1080/1070"

avatar
Király Gábor
Vendég
Király Gábor

Valószínüleg teret akar törni a VR, aminek igen súlyos hardverigényei vannak GPU szempontjából, így akár várható lesz a következő néhány évben a videokártyák ár/teljesítmény értékének meredek változása.

noname
Vendég
noname

Érdemes figyelembe venni, hogy a dollárban megadott árak nettó árak, azaz még a 7% körüli sales tax sincs rajta. A magyar ÁFA megdobja még 27%-kal.

Szilárd
Vendég
Szilárd

A magyar árak biztos durvák lesznek, ezért nem árt, ha az ember elő tud varázsolni egy külföldi barátot, aki hajlandó megvenni neki és elpostázni, iszonyatosat lehet itt majd spórolni vele. Én szerencsémre meg tudnám oldani, szóval ezért is inkább az 1080-ban gondolkodom, aminek a magyar feltornázott árát nem is perkálnám ki érte, már csak elvből sem.

wpDiscuz