Az utóbbi évtizedekben ritkán esett meg a magyar filmgyártással, hogy egy vígjátékból óriási siker legyen. 2002-ben Herendi Gábornak ez mégis sikerült: a Valami Amerika végigsöpört az országon, a betétdaltól pedig azóta is képtelenek szabadulni a rádiók, legnagyobb örömünkre. Hogy miben rejlik a film sikerének a kulcsa? Őszintén szólva fogalmam sincs. (ellentétben egy Üvegtigrissel, vagy egy Argo-val, ahol azért könnyedén találnék indokokat a sikerre)

Az biztos, hogy a szereplőgárdát nagyon jó érzékkel válogatták össze, a Szabó Győző – Pindroch Csaba – Hujber Ferenc testvértrió jól működik együtt, s nem csak a színészekre értem ezt, hanem az általuk megformált karakterekre is, illetve azok sokszínűségére. Őket jól egészítették ki a csajok, és Alex Brubeck (Szervét Tibor) kavarásai, noha bennem a legmélyebb nyomot mindenképpen Schütz Ila -Isten nyugosztalja- pár perce hagyta.

De nagyjából ennyi. Oké, persze ráfoghatjuk, hogy aránylag mentes volt a magyar vígjátékokra jellemző kínlódástól és még a történet is össze volt rakva (hellyel-közzel), de legyünk azért őszinték: ha nem kicsiny hazánk terméke lett volna, hanem teszem azt egy német vígjáték, akkor az életben nem hallottunk volna róla, de az biztos, hogy nem néztük volna meg többször. Márpedig a Valami Amerikát nézzük. Ne hazudj, tudom, hogy te is nézed. Ha csak elkapod a tévében, ott ragadsz. Hogy miért? Hát az előbb mondtam, hogy nem tudom.

Azt tudom, hogy Herendiéket sem ejtették a fejükre, ami siker, azt bizony folytatni kell, mert ez a recept, amin nem szabad változtatni. Így is tettek, a kaland folytatódott, 2008-ban jött a Valami Amerika 2, ami egy más hangnemet ütött meg.

A Bűnös város megbukott, a lottónyereménynek hűlt helye sincs már, égető szüksége lett a srácoknak arra a hatvan millióra, amit Alex megfújt tőlük: a leleményes csaló azonban nem adja könnyen a bőrét és ezúttal egy színházi darab körül forognak az események, talán egy kicsit kevésbé vicces formában, jobban akadozva, mint az első epizódban.

De mit van mit tenni, a folytatást is zabálta a nép és nyolc évvel később most érkezett el az idő, hogy a sorozat trilógiává bővüljön. Hogy pontosan miről szól majd a harmadik rész, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre Herendiék több akciót ígérnek (kevesebbet mondjuk nehéz lenne), a főszereplők pedig természetesen visszatérnek a folytatásra.


Hogy pontosan mikor rohanhatunk a mozikba a Valami Amerika 3-ra, azt egyelőre még nem tudni, a tervek arról szólnak, hogy jövő év tavaszán lezavarják a forgatást, szóval ha minden jól megy, 2017 végén már jöhet is a mozibemutató.

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

4 hozzászólás : "Jön a Valami Amerika 3"

avatar
Valaki
Vendég
Valaki

Magyar filmek ? :DDDD Az való nektek !!

odzsy
Vendég
odzsy

Magyar filmforgatás egy év alatt! :)))

Zaza
Tag
Zaza

Szerintem nincs gond a Magyar filmekkel, ha nem a szokásos sablonratyik játszanak bennük (stohl,fenyő, stb.), akkor tudnak egész értelmes műsorokat is készíteni. Pl: Liza a rókatündér, Fehér isten, stb. De ilyen valami ratyika engem legalábbis semennyire nem érdekel.

Huresz
Vendég
Huresz
Én egyet értek a kritika írójával, nem tudom miért, de újra meg újra előszedtem az évek során a Valami Amerikát és a második részt. Alapvetően nem szeretem a magyar filmeket, mert valami hiányzik számomra belőlük. Nem a sok akció, cgi, hollywood, de mégis valami hiányzik ami az amerikai filmekben meg van. Az Üvegtigris trilógiát imádtam, a Kontrollt imádtam, és még azért bőven lehetne szerintem olyan magyar filmeket sorolni, amikre azt mondja az ember, “ez kva jó volt megnézem még egyszer”. Sajnos a Valami Amerika nem ilyen, így valószínű, hogy a harmadik részt is majd csak talán NC tékából fogom kikölcsönözni,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
wpDiscuz