Jégvarázs 2. (2019) – kritika

User Rating: 7

Nagyon nem egyszerű feladat objektív képet festeni a Jégvarázs várva várt folytatásáról.
Máig előttem van a pillanat: 2013 karácsonyához közeledvén az asszonnyal úgy döntöttünk beülünk valami kedves kis filmre, mert hát ez az év legvarázslatosabb időszaka… és a választásunk a Jégvarázsra esett.

Disney, nagyon jól néz ki… végül is mi bajunk lehet. Aztán amikor lehuppantunk úgy saccperkb 60 kölyök közé, akik átlagéletkora nagyjából 4 év lehetett, akkor jött először a gondolat: talán nem jó helyen vagyunk.

Másodszor pedig a Let it go alatt, s a gondolat azóta is velem van.

De ezzel persze az ég egy adta világon semmi gond nincs, egyszerűen el kell fogadni, hogy a Jégvarázs az nagyon nem nekem készült, nem a 30-40 közötti férfiak a fő célcsoport, így a legkorrektebb nyilván az lenne, ha kisiskolások írnák meg a véleményüket, de erre most nincs lehetőség, be kell érnetek velem.

Mert attól függetlenül, hogy egyáltalán nem élveztem, láttam, hogy mitől is olyan jó a Jégvarázs. Aztán persze azon sem lepődtem meg, hogy a Frozen ekkora márkanév lett, a hátizsáktól az uzsonnás dobozon keresztül minden készült, és túlzás nélkül leírhatom, hogy csak úgy röpködtek a dollármilliárdok a Disney-hez.

Ilyenkor pedig nincs mit tenni, egyszerűen muszáj folytatni az aranytojást tojó tyúkot. Azaz filmet.

Akkor is, ha a történet nem feltétlen igényelné. Akkor is, ha nincs igazán kreatív ötlet arra, hogy hogyan is kellene továbbvinni Elsaék történetét. Muszáj, mert iszonyatos pénzekről van szó.

Ilyen nyomás mellett egyenesen csoda, hogy volt 6 évnyi türelmi idő a Disneynél, és azt kell mondjam, hogy a Buck-Lee páros ügyesen kihasználta a rendelkezésre álló idejét. Még akkor is, ha sokkal kevésbé fog nagyot durranni a folytatás, pontosan azért, mert tovább mertek lépni az első résztől.

A Jégvarázs 2 ugyanis sokkal kevésbé okozott unalmas pillanatokat, pedig én is 6 évvel idősebb lettem: komolyabb témákat karcolgat, jóval komorabb és sokkal kevésbé varázslatos.

Ergo azok, akik 4-5-6 évesen látták az első epizódot, most 10-12 évesen pontosan abban a korban vannak, amikor a folytatás mondanivalója megfelelő számukra. Akik most 4-5-6 évesek, azok viszont nem fognak olyan őszintén rajongani az újabb kalandért – teljesen jogosan.

Nem, szó sincs arról, hogy ijesztő lenne, vagy ne ülhetnétek be egy nagycsoportos ovissal rá.

Egyszerűen csak egy picit túl sok számukra a mondanivaló: a folytatás központi kérdései olyan témákat boncolgatnak, mint a gyász, a feldolgozás, az ember-természet viszony, a globális felmelegedés (bár ez inkább a felnőtteknek szóló áthallás), miközben Elsa-nak és csapatának valahogy meg kell menteni az erdőt és a világukat a pusztulástól.

Aztán hogy végül is baj-e, hogy a felnőttebbek számára sokkal fogyaszthatóbb lett a folytatás…az egy nagyon jó kérdés. Számomra nyilván nem, ismét csak a kicsiket kellene megkérdezni, bár ők meg elvannak Olaf hülyéskedéseivel, meg az új gigaslágernek szánt betétdalokkal. Apropó zene: ezúttal akkora atomot, mint a Let it go nem sikerült ledobni, de így is ötcsillagos a soundtrack, pompás munkát végeztek, és ez az animációra is áll: ha valamiben megőrizte a varázslatosságát a Frozen, akkor az a látvány.

Összességében azonban sokat, talán túl sokat komolyodott a második epizódra ez az alapvetően klasszikus hercegnősztori. Az én véleményem az, hogy ennek meg kellett volna maradni a kicsik – és csak az ő – szórakozásának, beáldozva azt, hogy a kísérő felnőttek ásítozva távoznak, majd hónapokkal később rosszul lesznek a már ezredszer meghallgatott betétdalon. Ez mködött 2013-ban, de most, 2019-ben nem fog.

Hogy lesz-e harmadik epizód? Unalmas vagyok tudom, de erre csak azt tudom mondani, hogy a pénz az nagyon nagy úr. A történet nem indokolná (bár a történet a második részt sem feltétlen indokolta), de nem is zárja ki a trilógiává bővítést, mindenesetre így is kerek egész Elsa és a többiek története.
Hogy aztán újabb 6 év múlva megint kell-e egy vérfrissítés a franchise-ba, azt meglátjuk. Amíg a kicsik örülnek, addig én is örülök, mert hát… ez tényleg nekik készül.

Összegzés
Sokáig vártunk a folytatásra, ami már kevésbé varázslatos, de cserébe jóval komolyabb témákkal operál
Ezért szerettük
  • Gyönyörű animáció
  • Pompás soundtrack
  • Jóval komolyabb témák és atmoszféra, mint az első részben
Ezért nem
  • Jóval komolyabb témák és atmoszféra, mint az első részben
7
Nagyon Jó

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..