iPhone X – Így működik a Face ID

Olyan, mint egy mini Kinect a telefonban, csak ez még magától tanul is! Bizonyára már hallottatok róla, hogy az új iPhone nem rendelkezik a Home gombbal és ujjlenyomat olvasóval sem.
Akkor mégis, hogyan fogunk bejelentkezni a telefonunkba? Az Apple azt reméli, hogy az újonnan bevezetett Face ID névre hallgató, újnak nem igazán mondható, de a kaliforniai cégtől még nem látott technológia majd megoldja eme problémákat.

Éppen a nemrégiben felröppent Samsungos hírek hallatára kaphatja fel a fejét az ember, ugyanis a Samsung is próbálkozott már hasonló technológiával, de mostanság kezd kiderülni, hogy nem is annyira biztonságos a koreai cég arcfelismerő rendszere, mint ahogy azt beharangozták. Valószínűleg az Apple új telefonjánál nem kell majd aggódnunk emiatt, ugyanis a cég egy jóval biztonságosabb rendszert épített az új készülékébe.

A kedden bemutatott készülék felső részében sikerült elhelyeznie a cégnek egy rakás szenzort és érzékelőt egy viszonylag kicsinek mondható területen. Így került a készülékre a már megszokott előlapi kamera, egy mikrofon, hangszóró, két szenzor: egy fényérzékelő- és egy közelség szenzor. Ezek mellé társult egy infrakamera, egy pontvetítő és egy infravörös fényvető, annak érdekében, hogy sötétben is fel tudjuk oldani készülékünket.

Ez a rendszer bármennyire is hangzik bonyolultnak, a valóságban elég egyszerű a működése: az infrakamera és a pontvetítő egyszerre “lő” ki 30 000 láthatatlan kis pontot az arcunkra melynek segítségével be tud azonosítani minket. Az Apple állítása szerint ennek a technológiának a megtévesztésére egy az egymillióhoz az esély, míg a régi ujjlenyomat-olvasónál ez az érték egy az ötvenezerhez volt.

Lényegében egy millió emberből egy darab talán fel tudja oldani a készülékünket rajtunk kívül.

Ismerősnek tűnhet ez a rendszer, ugyanis a Microsoft Kinect készüléke is hasonló elven működött, csak az nem az arcunkat hanem a nappalinkat szkennelte be, melynek segítségével irányíthattuk a játékainkat.

De miért is működik jobban a Face ID, mint a Samsung Face Unlock?

Azért, mert ezen szenzorok és kamerák összessége lehetővé teszi, hogy arcunkat egy a készülékben külön erre a célra elhelyezett 2 magos processzor dolgozza fel 3D modellként.

Nem az Apple az első cég, aki 3D-s kép alapú beléptető rendszert alkotott, ugyanis a Microsoft már létrehozta korábban a Windows Hello névre hallgató, ugyanezen az ötleten alapuló beléptetőjét, amely lehetővé teszi, hogy azon Windows 10-es laptopjainkat, amelyeken van 3D kamera, feloldjunk csupán egy pillantással. Volt szerencsém ilyen laptopokhoz, és meg voltam elégedve a Windows Hello teljesítményével.

Az iPhone X megalkotói annyira bíznak a Face ID-ban, hogy ezzel akár fizethetünk is majd a kasszáknál. Az Apple azt mondta, hogy minden alkalmazás amely eddig ujjlenyomat-olvasót használt, képes lesz majd elvégezni a feladatát az új Face ID-val is. Ezáltal, ha telefonunkon vásárolunk online, akkor a Face ID lesz a megerősítő “kódunk” a vásárláshoz.
A konferencián megjegyezték, hogy a Face ID képes tanulni, tehát “gazdáját” fel fogja ismerni akkor is ha fodrászt vált, sapkát vesz fel vagy szakállt növeszt. (Ezt nem jutott időnk tesztelni…)

5
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
gellrtDanielDobaiIstvánDitroIDSHDragon Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

SHDragon
Vendég
SHDragon

óóó! Szegény ikrek… Nekik marad a pin kód 🙁

DitroID
Vendég
DitroID

Már a bemutatón egy kicsit besült ez az egész Face ID. Kiváncsi leszek mi lesz itt különböző helyzetekben. Mivel tud majd mutatni többet mint a samsung technológiája, ha ugyanúgy be fog sülni. Várjuk ki a végét. Valóban bekövetkezik ez akkor jóformán ez a része kuka. Mi ebben az innováció? Mert egyfolytában ezt rebesgetik. A kijelzőt sem mondhatnám annak. Mert azt pár hónapja bemutatták az Essential phone-al. Üzleti fogás ezekkel a szavakkal tudják eladni igazán. Én magam kérdeztem meg több embert is, hogy neked miért pont az Iphone tetszik mivel mindig a legújabbat vette meg. Nem tudott mást mondani csak mert… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

István
Vendég
István

1 a millióból, aki talán fel tudja törni. 😀 így jól hangzik. De több, mint 7 milliárdan vagyunk, ami hány millió részre lehet osztani. Szóval az, amit nagy számnak érzékelünk, az valahol mégis elvész. Ha jól számolok, akkor minimum 7000 ember lehet fel tudna törni egy FaceID-vel működő telefont. Félre ne legyen értve, nem kötekedni akarok, semmi rossz szándékkal nem vagyok, csak számolgattam kicsit hangosan. 🙂