Laptop másfél millióért? MSI GT83VR teszt

Ahelyett hogy várnánk a CES-en bemutatott laptop prototípusok megjelenésére az európai piacon, már most megvehetjük a forradalmasított MSI gaming laptopot ami nem más mint a GT83VR.
Ez a szörnyeteg már most kapható a laptop piacon és nagyon eltér az eddig bemutatott gaming laptopoktól. Mihelyst kézhez kaptam rögtön realizálódott bennem hogy valójában mennyi is az az 5 kilogramm amit magáénak tudhat a gép.

18 colos képmegjelenítőjével és komoly hardveres felszereltségével teljesen ki tudja váltani az asztali számítógépünket. Az MSI ennél a  gépnél törekedett a legprémiumabb és minőségibb anyagok használatára ami valljuk be, sikerült is nekik. A gépnek komoly eleganciát adnak a szálcsiszolt fémfelületek. A design amely a gépen tetten érhető, már 2015-ben is megvolt, csak akkor még GT80 névre hallgató laptopjukra tervezték. Az MSI átdolgozta némileg a laptop megjelenését és úgy mutatta be a CES-en, ahol ez volt messze a legjobb konfigurációval rendelkező gaming laptop.

Legfőbb erőssége egyértelműen a grafikai teljesítményben keresendő, hiszen a gép nem egy, hanem már egyből kettő Nvidia GeForce 1080 videokártyát kapott.

Az ilyen dupla GPU-s laptopok kifejezetten ritkának mondhatók a piacon, azok az erőgépek amelyeket az Alienware vagy az Origin PC mutatott be is csak egy videokártyával rendelkeztek. Ezen felül a laptopban még található egy Intel Core i7-6920HQ  processzor amely értesüléseink szerint nemsokára ki lesz cserélve az MSI által a legújabb 7. generációs i7 CPU-ra (ez valószínűleg minimális változást fog okozni a felhasználói élményben).

product_6_20160803140317_57a18925a2be1Az MSI laptopokkal általában az ember kevesebbszer találkozik mint például a sokkal elterjedtebb HP vagy Asus gépekkel. Ezt az MSI laptopot is meglehet azért találni például az Amazon-on vagy a NewEggen. (ezt a változatot, amellyel nekem volt dolgom az Amazonon $4,799-os áron lehet megvásárolni amely jelenlegi árfolyamon átszámítva nagyjából másfél millió forintba kerül tokkal-vonóval, ami elég soknak tűnik amellett, hogy egy Nvidia GeForce 1080 GPU-val rendelkező gaming laptopot már ezen ár feléért is vásárolhatunk.)

A gép GTA V alatt tesztelve legmagasabb beállításokon 139fps-t is képes volt kipréselni magából de 97fps alá sosem csökkent a teljesítménye. Míg az Ashes of Singularity játék alatt a gép mindössze 65fps-t tudott stabilan biztosítani Crazy Quality beállításokon. Ezek után gondoltam kipróbálok egy kisebb teljesítményigényű játékot is, a választásom a Rise of the Tomb Raider-re esett, amellyel a gépnek semmilyen erőlködésre sem volt szüksége mivel kereken 130fps-t tudott biztosítani egy órás teszt alatt High Preset beállításokon.

MSI GT83VR

A tesztelt gép ára $4,799 (kb.:1.3 millió forint)
Kijelző méret/felbontás 18-inch, 1920×1080
Processzor 2.9GHz Intel Core i7-6920HQ
RAM 32GB DDR4 SDRAM 2,400MHz
Videókártya (2db) 8GB Nvidia GeForce GTX 1080
Tárhely (2db) 512GB SSD RAID 0 + 1TB HDD
Vezeték nélküli kapcsolatok 802.11ac wireless, Bluetooth 4.0
Operációs rendszer Micorsoft Windows 10 Home (64-bit)

Nemcsak a dupla videokártya számít különlegességnek, ebben a laptopnak nevezett szörnyetegben, hanem a teljes értékű mechanikus billentyűzet is. Ezt annyit takar magában hogy minden egyes billentyű alatt külön mechanikus kapcsoló található az átlag membrános klaviatúrákkal szemben. Ezt a technológiát általában márkás gamer billentyűzetekben szokták előszeretettel alkalmazni. A megvalósítás javára szól az is, hogy ellentétben más hasonló gaming laptopokkal, ezen a gépen a kijelző közvetlenül a klaviatúrára fekszik rá. Ez ugyan még jobban növelte a laptop amúgy is nagy méretét viszont hozzásegített a hordozhatósághoz.

A készülék melegedését illetően az én egy órás stressz tesztjeim után az elért maximális hőmérséklet hőkamerás felvétel alapján, 66°C volt, ami egészen kellemesnek mondható ahhoz képest hogy más, ilyen célra szánt laptopok képesek akár 80-90°C fokra is felhevülni intenzív használatnál.

Mivel a laptop dupla videokártyával rendelkezik ezért komoly energiafelvétele van a gépnek, ami annyit jelent, hogy nagyjából 2 órát tudott (erőteljes) használat mellett saját erőforrásból üzemelni. Ez az érték nem sokkal marad el a Razer Blade Pro 2 óra 45 perces mért idejétől, de hogy őszinte legyek, egy bivalyerős gamer géptől sokkal többet nem is érdemes várni. Apropó Razer Blade Pro, a Razer ezen laptopját is sokáig használtam, így valamilyen szinten ezzel a géppel is össze tudom hasonlítani és arra a megállapításra jutottam hogy egy átlag gamernek bőven elég a Razer készüléke, viszont ha már ezeket a játékokat streamelni is akarjuk akkor már érdemesebb az MSI termékén elgondolkodni.Ha pedig egy laptopot kerestek VR-ra, ez tökéletes választás. Én a teszt során Oculus Rift-el és HTV Vive-al is próbáltam egyaránt és azt kell mondanom, hogy erre a célra (is) tökéletesen megfelel, persze ebben az árkategóriában ez már elvárható.

Részletes értékelés
Összesítés: 8.0

  • Design: 7.0
  • Újítások: 8.0
  • Élmény: 9.0
  • Akku: 5.0
Értékelés:

[fb_button]

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .