Grom őrnagy és a pestisdoktor (2021) – kritika

User Rating: 7.5

Mióta a felnőtt eszemet tudom, próbálom szeretni az orosz filmeket.
Talán szüleink öröksége ez, őszintén nem tudom, de tényleg évek (évtizedek) óta van egy bizonyos, megmagyarázhatatlan vonzódásom az orosz alkotások iránt, így olyan filmeket is végignéztem (vagy inkább kínlódtam), amiket normál esetben már félidőben kinyomtam volna.

Persze voltak jól sikerült alkotások, de sokszor visszaköszönt az a probléma, hogy a forgatókönyvnél már hibádzott az egész koncepció, így hát a gyenge alapokra csak még gyengébb építményt lehetett felhúzni.

Ettől függetlenül, vagy épp ezzel együtt a lelkesedésem határtalan, így hát nem volt kérdés, hogy azonnal benevezek Grom őrnagy és a pestisdoktor kalandjára, ami látatlanban valamiféle Marvel (DC?) koppintásnak tűnt, alacsony büdzsével, és… hát alacsony mindennel.

Ismét csak jó nagyot tévedtem, szerencsére ezúttal pozitív meglepetésben volt részem.

Grom őrnagy kalandjai a Bubble Comics berkeiben jelentek meg és és jó pár ügyet feldolgozott 2012 és 2015 között. Eme információnak mindössze annyi a jelentősége, hogy egy esetleges siker esetén nem lesz gond alapanyagot találni a folytatáshoz, és hát… a siker tulajdonképpen nem különösebben kérdéses.

Szentpéterváron járunk, főhősünk Grom hadnagy, aki zöldfülű társával ezúttal egy kőkemény ellenfél ellen kell hogy helyt álljon. A cseppet sem nyugodt városban ugyanis feltűnik egy rejtélyes alak, pestisdoktoros álarcban, akinek egyetlen célja, hogy megtisztítsa Szentpétervárt a mocsoktól, amiből aztán tényleg akad bőven.

Groméknak pedig minden tudásra és nyomozati képességre szükségük van, hogy a végére járjanak az ügynek… az ügynek, ami gyökeresen forgathatja fel az egész város életét.

Kár lenne elspoilereznem bármit is, persze amúgy sem illik egy ilyen írásban ezt megtenni, de itt a történet kibontakozását érdemes a filmre hagyni, mert bizony-bizony egy nagyon korrekt forgatókönyvet pakoltak a film alá, meglepően, nagyon meglepően jót.

Ugyancsak pozitívan tudok nyilatkozni a castingról. A mellékszereplők mindegyike könnyedén megszerethető, a főhős is remek választás volt, sőt, egy olyan “főgonoszt” kapunk, akivel könnyebb azonosulni, mint Thanossal – szóval a fordulatok mellett a karakterekre is nagyon odafigyeltek, persze volt hozzá egy jó alap – de ez akkor is megsüvegelendő teljesítmény.

Na de mi a helyzet a látvánnyal, kérdezhetitek teljesen jogosan.

Nos… nagyjából, kerekítve és némileg saccolva olyan 8 és fél millió dollárból készült a film – ehhez mérten a látvány csodálatos. Hollywoodi filmekhez szokott szemmel nézve: bőven elég jó ahhoz, hogy ne zökkentsen ki, ennél több pedig talán nem is kell. mert Grom első kalandja vicces, pörgős, emlékezetes és okos.
Így hát szinte biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy az őrnagy kalandjait élvezhettem, és ennek őszintén örülök. Neked, kedves olvasóm pedig csak annyit mondhatok: ha egy jó két órás szórakozásra vágysz, ez itt a te embered.
Összegzés
Minden tekintetben remek szuperhősfilm - Oroszországból, szeretettel.
7.5
Nagyon Jó

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .