Gemini Man (2019) – kritika

User Rating: 6

Avagy milyen az, amikor a kétszeres Oscar-díjas Ang Lee elvállal egy húsz éve kallódó forgatókönyvet?
A Gemini Man ötlete ugyanis nagyon régre nyúlik vissza, annak, hogy nem készült el egészen idáig, rém egyszerű oka van. A technika nem volt képes arra, hogy megfelelően vizualizálják az elkerülhetetlent.

A Gemini Man alaptörténete ugyanis az, hogy adott a világ legjobb mesterlövésze, Henry Brogan (Will Smith), aki így ötven környékén (na jó, egész pontosan 51 évesen) kezd kiégni. Nem is csoda, páran már végezték a célkeresztjében, és hát egy mesterlövésznek is jár a nyugodt nyugdíjas lét, úgyhogy úgy dönt itt az ideje visszavonulni.

Most meg fogtok lepődni, de ez korántsem megy ilyen egyszerűen az öreg Henry-nek.

Hogy miért? Hát pont az a fránya utolsó melója kavar be, akiről kiderül, hogy mégsem az a csúnya gonosz terrorista volt, akinek hazudták, hanem egy tudós, aki egy szupertitkos projekten (Gemini) dolgozott, naná, hogy Henry főnökeivel.

Elvarratlan szál meg nem maradhat, úgyhogy küldenek is egy csapatot főhősünk után, akinek ez persze meg se kottyan, úgyhogy valaki profibbat eresztenek utána, hogy levadássza. Valakit, aki legalább olyan jó, mint ő.

De hát ő a legjobb, úgyhogy… akit utána küldenek, az nem lehet más, csak..ő.

Igen, ez egy klón az eredeti ellen mozi (ha csak a posztert láttad, akkor ez már nem spoiler), amit a friss kritikák a porba aláznak.

Nos örömmel, vagy sem, de azt mondhatom, hogy a helyzet korántsem ennyire vészes. Tény ami tény, hogy ennél a filmnél Lee-nek és Smith-nek nem nagyon volt keresnivalója, mert ez nem az a liga (noha az öreg Will elég gyengusz filmeket szállít egy ideje), de az igazság az, hogy a Gemini Man legnagyobb hibája tényleg az, hogy ez a sztori ez úgy jó húsz évvel, a kilencvenes évek közepén ütött volna nagyot.

Mostanra már inkább tűnik egy sima klónnak. Szóval értitek. Láttuk ezt már. Sokszor.

És akkor egy igazi szarszendvicshez méltón most következzen a pozitívumok, hogy a végén ismét egy negatívummal zárhassam a cikket: szóval a film amúgy egész élvezetes. Smith jól nyomja, Budapest szép, kapunk akciót, nem erőltettek bele szerelmi szálat (pedig megtehették volna), a cselekmény nem ül le, és ez a két órás játékidő mellett bizony nagy szó, egy szó mint száz, korrekt kis mozi ez, amit a legkevésbé sem kín végignézni. Gyanítom, hogy ebben (Smith mellett) Ang Lee-nek nagyon nagy szerepe van.

És akkor jöjjön a kellemetlen fekete leves: az alaphelyzet ugye az, hogy a Gemini Men forgatókönyve időtlen idők óta kallódik és passzolódik, míg végre elértünk oda, hogy az öreg Will-t a fiatal Will kergetheti. Ezzel csak egy a gond: hogy nem értünk el ide. Még nagyon nem.

Ez a számítógépes arcfiatalítás ez… ez nem megy még. Nyilván lehetne ezt ennél jobban is, de még akkor is mű lenne az egész, így meg pláne. (ezt egész bátran le merem írni, mert a CGI nem csak a fiatal Will esetében rottyant maga alá, hanem elég sok helyen kilóg a lóláb). Az egész arcmimika, főképp a száj és a szájmozgás inkább csak emlékeztet az ifjú Smith-re, de látszik rajta, hogy ez így nagyon nincs rendben, valami ott nem okés.

Hozzáteszem: nekem van egy olyan félelmem, hogy ez sosem lesz tökéletes.

Legalábbis mindaddig nem, amíg a néző tudja, hogy az az arc az CGI, mert hát ugye nem lehet ott a fiatal Will Smith. Amíg ezt az infót mi, nézők tudjuk, addig az agyunk úgy fogja nézi azt az arcot, hogy csak a hibákat keresse – és azokat nem nehéz megtalálni -.

Ezzel az elméletemmel csak az a baj, hogy ezt mindig tudni fogjuk. Hisz ha híres színészt fiatalítanak vissza, arról tudjuk, hogy nem lehet igazi. Ha nem híres színészt… nos, nem híres színészt minek fiatalítanának vissza ugye. Szóval van egy olyan sanda gyanúm, hogy ez a fiatalítgatás ez halott ügy úgy ahogy van.
Nagyjából tehát ez a helyzet. A Gemini Man egy letűnt korból itt ragadt történet, ami közel sem olyan fájdalmas, mint amilyennek beállítják – viszont 2019-ben már nagyon kevés, és technikailag még így is gyengécske. Egyszer azonban simán végignézhető, sőt.
[fb_button]

Összegzés
Elég nekünk egy Will Smith is. Az 51 éves.
Ezért szerettük
  • Will Smith
  • Ang Lee
  • Végig lekötött, pörgős
Ezért nem
  • Sokszor látott, ezredfordulót idéző történet
  • CGI
  • CGI (még egyszer, igen)
6

1
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
MrTwister Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MrTwister
Vendég
MrTwister

Nekem az Ír-nél is borzalmasan idegenszerűnek hatott ez a fiatalosítósdi, egyszerűen zavart, de nagyon! Vajon egyszer csak megszokjuk, úgy mint a minőségibb katasztrófa, sc-fi és akció filmekben a CGI-t?