Emlékezz! (2015)
Van amikor nagyon nehéz elkezdeni pötyögni a gondolatokat egy film kapcsán – az Emlékezz! pedig pont remek táptalaja ennek. Gyorsan elöljáróban azt leszögezném, hogy Christpher Plummer zseniális. Ő persze mindig az, de ez most, ebben az esetben hatványozottan igaz és hatványozottan fontos.

Az ő játéka ugyanis a három közül a film egyik kulcsa. A másik a tempó: egy aránylag lassan csordogáló, nehéz atmoszférájú, súlyos témát boncolgató alkotásról beszélünk, ami a blockbusterekhez szokott szemnek elsőre furcsának tűnhet. Hogy épp ezért, vagy ennek ellenére zseniális, azt mindenki döntse el saját maga.

Főszereplőnk Zev Guttman (Christopher Plummer) egy otthon lakója, 90 éves. Felesége elhunyt, ő maga demenciában szenved. Utolsó erejével azonban elindul, hogy a valahol álnéven élő náci tisztet, Otto Wallisch-ot megkeresse és bosszút álljon azért, amit a családjával művelt Auschwitzban.

Az utazás azonban hosszú és embert próbáló. Rengeteg kérdést, nézőpontot felvet, s mi nézők is csak nagyon nehezen tudjuk eldönteni mi jogos és mi nem, vajon meg tud-e változni egy ember, vajon létezik-e bocsánat a legsötétebb bűnökre s vajon lehet létjogosultsága az önbíráskodásnak?

Nem árulok el nagy titkot ha azt mondom, hogy Atom Egoyan filmje nem az a könnyed esti szórakozás. Feszült dialógusok jellemzik, miközben az atmoszféra magával ragad -ezért külön jár egy hatalmas pirospont, hisz ha létezik filmes téma, amire ráaggathatjuk az unalomig csépelt jelzőt, akkor ez talán az egyik ilyen- s a cselekmény bár lassú, remekül felépített, amire egy igazi korona a lezárás.

Amiről egyszerűen nem beszélhetek. S talán épp ezért ennyire nehéz bármit is írnom: a film csúcspontja a végjáték, ami sokban meghatározza az egészet, ugyanakkor spoilermentesnek kell maradnom, hisz az egész filmélményt hazavágnám. Maradjunk tehát annyiban, hogy mind a téma kedvelőinek, mind a drámát szerető embereknek maximálisan ajánlom.


Régi vágású mozi, ami a látvány helyett a belbeccsel ragad meg, de azt nagyon jól csinálja. Christpher Plummer alakítása pályafutásának egyik csúcspontja, az Emlékezz! ezáltal egy olyan film, ami kötelező minden filmszerető repertoárjában.

sav5-01

Ezért szerettük

  • Christpher Plummer

És ezért nem

  • a mai szemnek talán kicsit lassú

Összefoglaló

Régi vágású mozi, ami a látvány helyett a belbeccsel ragad meg, de azt nagyon jól csinálja.
7.7

Szerintünk

Látvány/Hangulat - 8
Alakítások - 8
Történetvezetés - 7

Szólj hozzá

Mert a te véleményed számít igazán (ráadásul regisztrálnod sem kell)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>