Elátkozottak (2020) – villámkritika

User Rating: 6.5

Thomas Robert Lee megnézte a Boszorkányt és arra gondolt: végre egy üdítően friss horror. Miért is ne csinálhatnék én is valami ilyesmit?
Robert Eggers 2015-ös horrorja a The VVitch talán az évtized legmegosztóbb ijesztgetése volt. Akik régóta velem tartanak, azoknak nem árulok el nagy titkot, de azért idebiggyesztem még egyszer: én imádtam.

Hirtelen ijesztgetések helyett a lassú történetvezetéssel, baljós környezettel és egy ki nem mondott, szinte meg nem mutatott gonosszal hozta rá a sikítófrászt a nézőre.

Én pedig, sokakkal egyetemben úgy vélekedtem, hogy igen, egy horrornak pontosan erről kellene szólnia. A bőr alá kúszó feszültségről, nem pedig arról, hogy repkednek a végtagok és üvölt a rém a kamerába.

Azonban nem véletlenül készül ilyen kevés jó horror. Hasonszőrű atmoszférát felépíteni ugyanis iszonyatosan nehéz meló, ennél sokkal könnyebb út az, ami jumpscare-rel van kikövezve. Ráadásul a nép szeme és agya annyira megszokta már a gagyit, hogy a nézők fele háborogva követelte vissza a pénzét (jó, most túloztam), hogy mi volt ez, ez nem horror. A másik fele viszont megnyalta mind a tíz ujját.

Szóval, igen, szinte biztos vagyok benne, hogy Lee is nagy rajongója Eggers mozijának, mert az Elátkozottak és a VVitch közötti hasonlóság akkora, hogy az biztosan nem a véletlen műve.

Másolni önmagában pedig nem bűn, főleg a nagyoktól (ne felejtsük el, hogy például Munkácsy is hosszú évek másolásával kezdte pályafutását).

Ezúttal ugyan nem a 17. század elején járunk, ám az elszigetelt, ugyanakkor mélyen vallásos közösség élete ezeket az időket idézi. Fundamentalista kereszténység és boszorkányüldözés a pestis idején a témánk fő mozgatórugója. Hisz egy ilyen szektaszerű csoport hogy máshogy is reagálhatna, ha látszólag mindenkit súlyt az Örökkévaló, kivéve Agatha Earnshaw-t és gyönyörű lányát Audrey-t. Akik ráadásul még csak nem is hívők.

Hát hogy lehet ez? Talán lepaktáltak az ördöggel?

Egy biztos: a felekezet tagjaiban ez a gyanú fogalmazódik meg, és Audrey-nak fel kell vennie a kesztyűt, hogy kiálljon magukért.

Ha esetleg úgy érzed, hogy némiképp darabosan foglaltam össze a fő mondanivalót, akkor a hiba nem a te készülékedben van: valóban így van. Méghozzá azért, mert az Elátkozottakat nem egyszerű elmesélni (ahogy amúgy a Boszorkányt sem), egész egyszerűen azért, mert a film inkább az érzésekkel játszik, mintsem a történettel. Nagyjából megvan ez a váz, de nem emiatt marad emlékezetes, hanem a körítés az, ami ezúttal (is) jól sikerült.

Hűvös, távolságtartó kamerakezelés, de épp ezért kirívóan remek operatőri munka, kifogástalan dialógusok, és ami a legfontosabb: hibátlan színészi játék mindenki részéről, különösképp kiemelve a főszereplő lányt alakító Jessica Reynolds-ot, aki nem csak gyönyörű, de rendkívül tehetséges is.

Mindazonáltal a remek összképet azért egy picit elrontotta a befejezés – de összességében részemről ez így még megbocsátható.
Szóval én maximálisan ajánlom az Elátkozottakat, azzal a kitétellel, hogy ha a Boszorkányt nagyon nem szeretted, akkor szinte borítékolható, hogy ezt sem fogod.

Összegzés
Remek - pszichológiai - horror a Boszorkány nyomdokain.
6.5

1
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
clampinc Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

clampinc
Vendég
clampinc

“Remek – pszichológiai – horror a Boszorkány nyomdokain.” Csak az a baj hogy csak a részletet láthattuk! “Miért is ne csinálhatnék én is valami ilyesmit?” olvashatjuk fent. Azért mert nem tudsz ilyet a válasz.Vagy csak kicsit! Az biztos ,hogy az atmoszféra, a képi világ, a kameramozgás a színészek a dialógusok meg “aminden” tök szuper és kivállóan lázba hozza az embert ………de pont ilyen szuperül esik pofára az aki ennél többet és bármi tartalmat vagy bármiféle “értelmet” keres ebben az “üres filmben”. Valakinek kellet volna szólni/felkérni ,hogy írja meg rendesen. Ez manapság úgy látszik nem szempont vagy csak belekaptak aztán elfogyott… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>