Dokumentumfilm készül a Weinstein-botrányból

A BBC bejelentette egy a Harvey Weinstein-botránnyal kapcsolatban mindenre kiterjedő dokumentumfilm készítését. A játékfilm hosszúságú BBC2 filmet Ursula Macfarlane fogja rendezni.

A stúdió ígérete szerint a színésznőkkel, akik bátran kiálltak, hogy elmondják a velük történteket, riporterekkel és egyéb hollywoodi bennfentesekkel fognak interjúkat készíteni. A film nemcsak azt fogja bemutatni, hogy Weinstein hogyan használta fel a hatalmát és tussolta el tetteit, hanem a hollywoodi kizsákmányoló kultúra kialakulását is vizsgálja.

A film egyelőre a Weinstein címet kapta, és a Hollywoodban mélyen gyökerező szexizmusra fog rávilágítani. Arra is válaszokat keres, hogy milyen utat járt be a pénz és a hatalom kettőse az 1930-as évek óta, ami a jelenlegi kizsákmányoláshoz és erőszakhoz vezetett.

Tom McDonald, a BBC megbízottja elmondása szerint a dokumentumfilm

“nehéz kérdéseket vet fel bűnrészességről, a hallgatás áráról és a hatalom káros hatásairól”,

és a Weinstein-botrányról teljeskörű képet fognak nyújtani. Az elmúlt hónapok történéseit percről-percre fogják bemutatni, de ezen kívül a múltba is visszatekintenek, hogy Hollywood-szerte bemutassák a hatalommal való visszaéléseket és Harvey Weinstein felemelkedését az utóbbi évtizedekben.

Egy másik vezető a BBC 2-nél elmondta, hogy a vízválasztó jelentősége van a csend megtörésének Weinsteinnel kapcsolatban mind a kreatív iparágakra nézve, mind társadalmi szempontból. A rendezőnő tökéletes választás a dokumentumfilm elkészítésére és annak pontos megmutatására, hogy Weinstein hogyan abuzálta hatalmát és pozícióját.

A hollywoodi producer tételesen tagadott minden olyan állítást, mely szerint beleegyezés nélküli szexuális kapcsolatot létesített az őt vádlókkal. Elmondása szerint sose vágott vissza nőknek azért, mert elutasították a közeledését, és minden kapcsolata közös döntésen alapult.

Az angol hatóságok Weinstein ellen jelenleg hét nőtől tett feljelentést vizsgálnak, a New York-i rendőrség pedig még novemberben jelentette, hogy az ügy erős alapokon nyugszik.

A csendet megtörő színésznők mind hasonló forgatókönyvű zaklatásról számoltak be. Volt, akit hotelszobájába hívott, volt, akit sétálni vagy a saját lakásába. Az ártatlan munkamegbeszélésnek tűnő meghívások rendre testi vagy verbális zaklatásba torkolltak.

A 65 éves producer – eddig felszólalt – áldozatai között van többek között Ashley Judd, Rose McGowan, Asia Argento, Mira Sorvino, Rosanna Arquette, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Cara Delevingne, Léa Seydoux, Kate Beckinsale, Eva Green, Lena Headey és Lupita Nyong’o.

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..