Daredevil – a 2. évad




Tavalyi év során a Marvel és a Netflix közös gyermekeként megszületett a Daredevil 1. évada. Ahogyan az egy ifjonc sorozatban lenni szokott, közel sem volt tökéletes, de a gyermekbetegségei ellenére bőven az elfogadható kategóriába esett. Az évad eleje a megfelelő karakter kidolgozás mellett szépen vezette fel a történetet (bár pár hosszabb snittet igazán kihagyhattak volna és Foggy karakterét is szerethetőbbé lehetett volna tenni), de összességében egy élvezhető képregény-adaptációt kaptunk, és nem is volt kérdés a folytatás. Az évadzáróban legyőzött Kingpin után várható volt hogy Hell’s Kitchen nem marad nyugton és a betöltetlen bűnözői kiskirály posztot valaki/valakik meg akarják majd szerezni.

Sok kritika volt hallható az első évadról, melyek megosztották a közönséget: kevés harc, sok karakter dráma, idegesítő női karakter, a történet szempontjából felesleges „ezt is meg kell verni” pillanatok…. Majd a Daredevil 2. évada jött, látott és hatalmas meglepetéssel (legalábbis számomra) tarolt. Ezeket a főbb hibákat ugyanis, ha nem is teljesen, de majdnem tökéletesen kijavította a folytatás, ezen felül olyan felívelés látható már az első résztől, olyan erő, akarás és harc, ami egészen az évad 4.- 5. részéig folyamatosan kitart, ott kicsit enged levegőhöz jutni majd, ismét beindul. Bevallom őszintén engem teljesen meglepett a 2.évad, hisz az első évadnál már megszokott, kicsit lassúbb tempót vártam , de nem, nagyon nagyon nem ezt kaptam. Punisher karakterének behozatala nagyszerű húzás a Marvel részéről, és az eredettörténetének kidolgozása, motivációja, Daredevillel folytatott beszélgetése teljesen rendben volt. Lassú és mély dráma helyett kezdettől fogva feszültség és harc bontakozott ki a két karakter között és az évad első zárásánál ismerhettük meg igazán Punisher-t.

ddev1Ezt követően nem sok idő (talán 5perc?) és máris jött az előzetesekből is sugallt Elektra. Nem vártam túl sok mélységet és olyan nagy karakterábrázolást, mint Punishertől, de végül egy kedvelhető női amazont hoztak ki belőle, aki bár érzelmi töltetként (szerelmi háromszög) szerepelt, mégis közvetlenül vele kapcsolódott be az öreg Stick (Daredevil mentoraként ismerhettük meg az első évadból).

Látható tehát hogy emelkedő ívben halad a sorozat, a formula, ami eddig működött az ezután is működik.

Nagyon szépen koreografált harcok (a 2×03-ban 4 percnyi vágatlan, egy kamerás harc, amitől az állam leesett) mellett voltak persze kevésbé jól összerakott jelenetek is, de összességében a harcokra nem lehet panasz (nem csak távolból látható, ahogy a kaszkadőrök csépelik egymást, hanem közeli jeleneteket is kapunk).

Egyetlen dolgot talán hiányolok: egy igazán jól összerakott ellenség, hisz míg az első évadban Wilson Fisk felépítése több részen át zajlott addig a 2. évadban csak morzsákat kapunk, hogy aztán a végére érjenek össze a szálak. Karakterek és mellékszálak tekintetében nem volt hiány, több olyan elem is szerepel, amely más Marvel-Netflix sorozatra utalt (Jessica Jones, Claire Temple, Luke Cage). Ezek pedig egyértelműen azt mutatják hogy a Marvel nem tétlenkedik, szépen szövögeti egy új univerzum szálait (ez ugye DC oldalon is folyamatban van, Arrow, Flash, Supergirl). Ahogy azt a filmes univerzumban is láthatjuk, a Marvel már bizonyította, hogy képes profi összefűzésre, ennek tökéletesített megjelenése, kiforrása várhatóan az Avengers 3 (2018-9) környékére várható (ami szintén jó húzás).



Összegezve: A Daredevil 2. évada jól sikerült, egy megfelelően összerakott képregény-adaptációt láthatunk. Bár a 13 részt keveselltem, még úgy is, hogy a részek majd 1 órásak (sajnos nem minden esetben sikerült teljes egészében kibontaniuk mindent), de egy méltó folytatás, emelkedő ívű sorozat évadot láthattunk. A 3. évadról egyenlőre nincs hír, jelenleg több sorozat is készülőben van, de nem félek kimondani, a folytatás szinte garantált. 8/10
-Drasth-
[fb_button]

 

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .