Csúszik az Indiana Jones 5

Négy mozifilm, sorozat, közel 20 videojáték és regény – több, mint három és fél évtizedes történelmében az Indiana Jones saga számtalan szép pillanatot megélt már. Tekintve, hogy számomra ez az egyik legnagyobb gyerekkori kedvenc, sokszor elméláztam már azon, hogy mitől volt az a három mozifilm ennyire sikeres.
Talán attól, hogy a nyolcvanas években még tudtak igazi kalandfilmeket csinálni? Esetleg az lehet az ok, hogy ezekben az években volt Spielberg igazán a csúcson és nem azon görcsölt, hogy korrekt iparosmunkát végezzen, hanem csak az lebegett a szeme előtt, hogy szórakoztasson?

De véleményem szerint ugyanekkora szerepet játszott a sikerben maga Indiana Jones, azaz Harrison Ford. Gondolom sokatoknak nem mondok újdonságot azzal a fun facttel, hogy eredetileg nem ő, hanem Tom Selleck lett volna a régészprofesszor – ezt most már jól megmosolyogjuk, de vajon mennyiben lett volna más az egész, gondoljunk csak bele. Könnyen lehet, hogy ugyanígy most Tom lenne egy ikonikus színész, de az is előfordulhat, hogy az egész trilógia közel sem lenne ennyire sikeres és kult, vagy épp hogy a folytatások el sem készültek volna.

Ami engem illet, én azon a véleményen vagyok, hogy a sikerhez mindegyik tényező együttállása szükséges volt, de az biztos, hogy Ford több, mint tökéletes választás volt a belevaló prof szerepére. Hogy Csernák János orgánuma erre rátesz még egy lapáttal, az csak nekünk, magyaroknak számít igazán, de nekünk mondjuk nagyon nagy plusz, ez tagadhatatlan.

Azt azonban a mai napig sem értem, hogy a harmadik epizód után miért kellett közel két évtizedet várnunk a folytatásra.

Miközben az utolsó kereszteslovag majd 150 millióval többet hozott a konyhára, mint a végzet temploma, ráadásul a nézők mellett a kritika is imádta.

A Lucasfilmnek a kezében volt egy sikeres, nagyon jól jövedelmező franchise, amit egyszerűen hagytak parlagon heverni, holott Ford már ’89-ben sem volt kimondottan fiatal (hisz az apját alakító Sean Connery-nél mindössze 12 évvel fiatalabb).

Aztán 2008-ban feltámasztották a régészprofesszort, és jött a kristálykoponya királysága, ami vegyes fogadtatásban részesült – érthető módon. Amolyan nagyon ezredforduló utáni kalandfilm lett, furán nem Indiana Jones-os forgatókönyvvel és egy 65 éves Forddal, akinek egyre kevésbé hittük el, hogy képes azokra a mutatványokra, amiket végrehajtott. Mindezt tetézendő valamiért nagyon gagyi lett a CGI, pedig 10 évvel ezelőtt már rendelkezésre állt a technika, no meg a büdzsé is. A rajongókban pedig ekkor fogalmazódott meg, hogy talán jobb lett volna annyiban hagyni a dolgokat és ha már időben nem folytatták a trilógiát, akkor már nem is kellett volna. Mert nem kell színészcsere, Indiana Jones az Harrison Ford és kész, pont.

Spielberg azonban előbb csak belengette, majd ki is jelentette: érkezni fog az ötödik (és egyben utolsó) Indy film. Sok tologatás, ködösítés után pedig kaptunk egy dátumot is: előbb 2019-et, majd végül pontosítottak. A bemutató dátuma 2020 július 10, a forgatást pedig 2019 tavaszán kezdik.

Azaz egy 77 éves Harrison Ford tér vissza, hogy egy újabb kalandra invitáljon minket. Jó ötlet ez, kedves Spielberg?

Most azonban újabb csavar van a sztoriban: a forgatókönyvvel nagyon nincsenek megelégedve a stúdiónál (ott, ahol a kristálykoponyát leokézták, szóval képzelem milyen script lehet ez), úgyhogy lecserélték az írót, David Koepp helyett Jonathan Kasdan érkezik, aki újraírja az egészet, így az előzetes tervek szerint a forgatás megkezdése egy évet csúszik.

A Disney egyelőre a bemutató dátumát nem változtatta meg, de egy kis fejszámolással könnyedén rájövünk, hogy az eredeti időpont így már nem lesz tartható.
Felmerül tehát a kérdés: nem lenne bölcsebb döntés hagyni az ötödik részt és nem végérvényesen a földbe taposni egy legendát azzal, hogy nyolcvan éves embert küldünk ki ostort csattogtatni? Véleményem szerint de.

8
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Dr. NomonkeybusLittle PBelaOesic Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Peet5
Vendég
Peet5

Akkor is nagyon fog érdekelni, ha mankóval jár. Sajnos szeretem Indit. Jó kis kalandok voltak ,szórakoztató.

Klódi Mária
Vendég
Klódi Mária

És biztos lesz benne ez a Shia LaBeouf nevű srác is, mint fia (lásd a 4. részt), akire aztán végképp rátestálja a szerepet az “apa-Indy”. Máshogy szerintem már nem lehet… Vagy…? Szóval: elgondolkodtató a történet, mivel lehetne még csűrni-csavarni a sztorit. Nekem is nagy kedvencem egyébként a történet; emlékszem, a 2. részről úgy jöttem ki a moziból, mintha én magam is benne lettem volna a “csille-hullámvasútban”: szinte szédültem az élménytől, egyszerűen hatalmas élmény volt, na…! Nem mellesleg Ford bá’ azóta a nagy (és első) kedvencem, mióta még anno, ’84-ben levetítették a TV-ben a Csillagok háborúját, karácsonykor. Mit ne mondjak, volt… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Oesic
Vendég
Oesic

Nem mellékesen Jonathan Kasdan édesapja Lawrence Kasdan írta a elveszett frigyláda forgatókönyvét.

Little P
Vendég
Little P

Hát én sok tucat emberrel beszéltem a 4. részről, és kivétel nélkül mindenkinek tetszett és örültek, hogy lett ilyen. És szerintem, még ha tolókocsiban is játssza végig Ford az 5. filmet, akkor még lehet jó. A 80 éves Clint Eastwood-tól se sokat vártam már, de a Gran Torino szerintem egész jó lett, annak ellenére, hogy nem sokat “ugrált” benne. Szóval nagyon várom az 5. Indi Jones filmet.

monkeybus
Vendég
monkeybus

Léteznek olyan sztorik a filmtörténelemben és olyan karizmatikus színészek, karakterek amelyeket nem lehet megunni függetlenül azok korától. Ha Harrison Ford leül egy karosszékbe és semmit nem csinál csak mesél én már annak is nagyon örülök. Ami a 4. részt illeti nagyon jó lett és szerte a világon csak arról hallok, hogy mindenkinek tetszett, kár lett volna, ha nem készül el a fantáziátlan előre fanyalgók miatt.

Dr. No
Vendég
Dr. No

Hú, a 4. rész mekkora retek volt.
Ebből persze még nem következik, hogy az 5. is szar lesz, de az aggodalom nem alaptalan.

Amúgy – vessetek a mókusok elé – az alaptrilógia sem olyan jó, mint amilyennek emlékszünk rá. Nemrég (nosztalgikus érzelmektől vezérelve) újranéztem, és szinte végig azon értetlenkedtem, hogy miként tudtam ezért rajongani tizenévesen. Nyilván lehet, hogy igazságtalan vagyok, mert azok a fordulatok (minden összedől/elpusztul, amit felfedeznek/megérintenek, utolsó pillanatos megmenekülések, stb.) amik most fájdalmasan klisések, épp azért lettek azok, mert mindenki az Indy-filmeket majmolta, de felnőtt fejjel az egész alaptrilógiából 1-1 jelenetet tudtam élvezni, a többi leginkább kínos volt.