Bréking: készül az Age of Empires 4

Legnagyobb szomorúságomra az elmúlt évek nem éppen az RTS műfaj tündökléséről szóltak. Persze megvolt az aranykor (10-20 évvel ezelőtt), s az elmúlt időszakban is napvilágot látott egy-egy ígéretesebb alkotás, de olyan mennyiségben és minőségben, mint 1997 és 2005 között, már rég nem kaptunk stratégiai játékokat.
Ha pedig RTS, akkor a veterán játékosoknak azonnal beugrik pár cím, amik kitörölhetetlenül beleégtek a játék nagykönyvébe. Ilyen a Starcraft, a Warcraft, a C&C, a Company of Heroes…és természetesen a Microsoft és az Ensemble Studios szerelemgyereke, az Age of Empires sorozat.

20 év. Rengeteg idő. Most nem közhelyeket durrogtatok, hanem halál komolyan beleborzongtam: két évtized eltelt az első rész megjelenése óta, mégis tisztán emlékszem az első délutánra, amit végigjátszottam.

Még azt is tudom milyen idő volt – sőt, még azt is, hogy egy vasárnap volt. Ilyen mély nyomot hagyott bennem az AoE, nem véletlenül.

És nem csak bennem. A széria hihetetlen sikeres lett, és ennek folyományaként számtalan folytatást megért.

Az 1997-es első epizódot egy évvel később egy kiegészítő követte (The Rise of Rome), majd 1999-ben jött a teljes értékű második rész, ami szintén kapott 2000-ben egy kieget (The Conquerors). Ezután azonban hosszú várakozás következett.

Öt év kellett ugyanis, hogy az Ensemble elkészítse a trilógia befejező részét (majd újabb 1-1 év a két kiegészítőhöz), igaz erre nagyon jó mentségük volt. 2002-ben ugyanis piacra dobták az Age of Mythology-t, ami nem aratott akkora sikert, pedig egy kiváló játék volt, talán még az AoE sorozatnál is szórakoztatóbb.

2005 óta azonban csak a rajongók szíve fáj, más nemigen történik (na jó, volt egy AoE Online 2011-ben, de említést se nagyon érdemel). 2017 azonban fordulópont a széria életében.

Nem elég, hogy még az E3 alatt bejelentették az első rész Definitive Edition kiadásást (majd idén októberben érkezik), a Gamescom-on jött a nagyobb durranás. Készül a második és a harmadik epizód felújított változata is, sőt, 12 év elteltével egy teljesen új epizód fejlesztése is zajlik: érkezik az Age of Empires IV.

Az eseményt megfejelték egy videóval is, az azonban a szó szoros értelmében csak egy teaser, sok mindent nem tudtunk meg belőle.

Age of Empires 4 teaser trailer (katt és lenyílik)
De ez talán nem is nagy baj. Annyi már napvilágot látott, hogy ezúttal a Relic fejleszti a játékot (ez egyáltalán nem rossz hír, a csapat meglehetősen otthonosan mozog az RTS műfajban), de gépigényről, történetről, helyszínekről, időkről és legfőképpen a megjelenésről egyelőre nincs információ.
Mi, igazi rajongók ezt most még talán nem is bánjuk. Nekünk elég, hogy végre folytatódik ez a kultikus széria, és az előjelekre tekintve úgy tűnik, hogy jó kezekben van a projekt sorsa. Innetől már csak várni kell – abban pedig nagyon jók vagyunk.

 

3
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
VersiusAxekillerPéhl András Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Péhl András
Vendég
Péhl András

Már nagyon várom a játékot.Évekig játszottam vele,sokszor éjszaka is

Axekiller
Vendég
Axekiller

Kihagytad a Dawn of War játékokat meglátjuk milyen lesz a 3. rész ellégé vérszegényre sikeredett.

Versius
Vendég
Versius

A másodikkal nagyon sokat játszottam , manapság is előfordul. A harmadik említésre sem méltó. Remélem ezt nem rontják el.