Bosszúállók: Végtelen háború (2018) – kritika

A képregény adaptációk gyöngyszeméhez érkeztünk. Szuperhőseink összeálltak, hogy legyőzzék a Marvel Univerzum eddigi leghatalmasabb rosszfiúját. Vajon megérte ennyit várni a Végtelen Háborúra és beváltja az ígéreteket a világ legdrágább filmje? Izguljunk együtt.
Mert nem csak Thanos és serege óriási, de a költségvetés is. A Disney mélyen belenyúlt a zsebébe: a Végtelen Háború 1 MILLIÁRD dollárból készült (azaz 250 milliárd forintból – viszonyítási alapként: nálunk, Magyarországon a teljes Városliget projekt került ennyibe). A Russo testvérek forgatókönyve 400 millió dollárba került, Robert Downey Jr. (Vasember) pedig a teljes színészi gárda fizetésének a FELÉT vitte haza. Egyszóval nagy pénzek mozogtak és cseréltek gazdát. De ott a kérdés: vajon meglátszik a végeredményen a Végtelen Pénzszórás? Előtte viszont gyorsan szaladjunk végig az előzményeken, hátha valaki nem tartott maratont mai filmünk előtt.

2008-ban egy álom vált valóra, mikor beülhettünk az első Vasember filmre. Emlékszem, mindenki őrjöngött, mikor feltűnt egy újabb képregényhős a vásznon. A Marvel első fázisa, pár év alatt felsorakoztatta kedvenceink eredettörténeteit. Igaz, még csak a stáblista után izgultunk, hogy Nick Fury (Samuel L. Jackson) összehozza-e hőseinket, de minden perc kincs volt.

A premier után csillogó szemekkel jöttünk ki és órákon át teljes katarzisban beszélgettünk, vajon mi lesz a folytatás? Gyerekkorunk hőseivel izgulhattunk, fedezhettük fel ezt a végtelen világot: a Marvel Univerzumát. 2012-ben pedig megérkezett a Bosszúállók. Az „arany-csapat”. A stúdió valamit nagyon eltalált, hiszen a film az év egyik legsikeresebb alkotása lett. Izgalmas volt, feszült, ugyanakkor könnyed és játékos is, ha kellett.

A „második fázisban” a Galaxis Őrzői tarolt, majd az Ant-Man csípős humora formálta a világot. A stúdió tagadhatatlanul ráérzett a közönség „szájízére”. Minden egyes film egy kicsit finomított a recepten. Az eredmény pedig nem maradt el. A büdzsé csak nőtt és nőtt. Újabb színész óriások csatlakoztak a világhoz.

2016 óta már a „harmadik fázisban” járunk és már-már azt sem tudjuk, kit várjunk a vásznon. Ott vannak az ős-hősök (Vasember, Thor, Amerika Kapitány, Hulk, Sólyomszem, Fekete Özvegy), de Doctor Strange, a Hangya, Pókember, Fekete Párduc és a teljes Galaxis Őrzői csapat is csatlakozott a felhozatalhoz. Megszámlálhatatlan hős, anti-hős és mellékszereplő akiket nem tudunk megunni (Loki, Odin, Yondu, Fury, Vizió, Skarlát Boszorkány). Az megvan, hogy a Thor: Raqnarokban még Matt Damon is felbukkant?

Egyáltalán hogyan fér el ennyi karakter egy filmvásznon?

A rendező Russo tesók már az előzetesekben is egy mozgalmas és lélegzetállító „Végtelen Háborút” ígértek nekünk. Hatalmas kampány előzte meg a premiert. A filmet kifejezetten IMAX kamerákkal vették fel, úgyhogy a rendezők a neten bíztatták a nézőket: aki teheti IMAX-re üljön be. Rengeteg TV-s előzetes, részletek a harcokból: filmtörténeti mérföldkőhöz érkeztünk. Még Stan Lee facebook profilja is izzott a napi posztoktól.

Itt most nincs mese: kedvenceink élete a tét.

Hetek óta tartó találgatások futnak a neten: vajon elveszítjük hőseinket? Lehet, hogy Robert Downey nem vállal több Vasember szerepet és végérvényesen el kell búcsúznunk tőle? Talán Chris Evans teszi le Amerika Kapitány pajzsát? Lehet, hogy hőseink felét elintézi a sisakjától megváló Thanos (Josh Brolin) vagy netalán valamelyik csatlósa a Négy Lovas közül? Annyi biztos volt: meg fog fagyni a levegő a premieren.

Néhány alap SPOILER-t fogok közölni, de karakter nevek nélkül. Ha teljesen friss élményt akarsz a moziban, akkor ne olvass tovább!

Ha még mindig velünk vagy, akkor lássunk hozzá:

A történet nem nagyon törődik a felvezetéssel. Ha láttad az előzményeket érted a dolgot, ha nem, hallgathatod a barátnőd kérdezősködését. Rögtön az első percekben elveszítünk néhány kedvencet – ez már rögtön az elején felkészíti a kis lelkünk. Itt tényleg vér fog folyni.

Az egysoros, csipkelődő ismerkedéseken átlendülve, már a 20. percben benne vagyunk a konfliktusban. Thanos nem teketóriázik, sietve gyűjtögeti a végtelen köveket.

Vasember tényleg a sorozat keresztapjává nőtte ki magát, Thorra alaposan ráragadt a Ragnarok humora, ami még mindig jól áll neki és Pókember is igazi Bosszúállóvá nőtte ki magát. Összességében egész zökkenőmentesen egymásra talál a csapat, azonban csak elszeparálva (2-3 kisebb csapatba verődve) és sajnos ennél több nem is igazán történik. Nem folytatódnak a régi dialógusok, nem szövődnek a kapcsolatok, épp csak mindenki beugrik a nagy harcba.

És nem is kell más, hiszen ez a film végül is „Thanos filmje”. A dühöngő titán múltját megértjük; illetve a Gamorával való kapcsolata is világossá válik, azonban kicsit lyukas marad a motivációja. Vagy ha megértjük, akkor elveszíti gonosz mivoltát. Viszont újszerű húzás, hogy végre nem egy galaxist elpusztítani akaró, őrült rosszfiút kapunk, hanem egy több dimenziós karaktert. Nem egyszerűen gonosz, hanem egy olyan személyiség aki jót akar, feláldozva szeretteit, küzd egy „jobb világért”. Jó, hogy a Marvel ebből a szempontból is fejlődik, mert valljuk be: kicsit elegünk volt már a „bolygófaló-gonosz-felhőkből”.

Olyan jól sikerült Thanos bemutatása, hogy a film kétharmada felé már inkább vele azonosultam. De persze ez inkább rólam árul el sokat.

A vendégszereplők és a visszatérő arcok igazi fűszert adnak a hangulatnak. Az akció kifogástalan, bár olykor nagyon közel vagyunk és a kamera rángatása közepette elvész kicsit a koreográfia. Olyan összetett harcokat nem mutat, mint a Tél Katonája, de itt ez tudatos. A drámára és a veszteségre helyezi a hangsúlyt.

Aki nem szereti ha egy történet túl sok szálon fut, annak inkább ajánlanám az egyik előzmény filmet. Ha mindenféle háttértudás nélkül ül be erre a mozira, biztos vagyok benne, hogy el fog veszni már az elején.

A látvány helyenként gyönyörű, bár egy kicsit egyet kell értsek James Cameron kommentárjával: ebben a filmben sokkal több lehetőség lett volna, ha kicsit kevesebb akciót látunk. Illetve a végtelen-kövek ereje tényleg elég jelentéktelenné tették a földi emberek géppuskás, lándzsás harcát.

A lezárás viszont zseniálisan sötétre sikerült. Tényleg átjön a kétségbeesés és a tehetetlenség. Egy nagy kérdőjelet rak a film végére. Így kell lezárni egy ilyen sötét és monumentális filmet.

Egy igazi érzelmi hullámvasút volt minden rajongónak és biztos vagyok benne, hogy a „laikusnak” is felejthetetlen élmény, bár azért a film sok helyen épít arra, hogy már 10 éve együtt lélegzünk ezekkel a hősökkel.

Izgultunk, sírtunk, nevettünk, a végén pedig valahogy nem akartunk felállni a moziszékekből. És végül is ki a nyavalya áll fel egy Marvel film után rögtön?

A történet nyitva maradt. A harmadik fázis nem ért még véget és most egy teljes éven át kell találgatnunk, hogyan folytatódik majd kedvenc történetünk. Bár addig sem maradunk képregény adaptációk nélkül. Még idén láthatjuk az Ant-man második részét, majd jövőre Captain Marvel (Brie Larson) belépőjét. Mindkét történet szervesen csatlakozni fog a mai filmünkhöz. Az Avengers folytatására pedig 2019 május 3.-ig kell várnunk.
Szerintetek mi lesz a Bosszúállók sorsa? Vajon kitől kell elbúcsúznunk egy év múlva és ki marad velünk a negyedik fázisban? Kibeszélő és dühöngő a komment szekcióban.

Értékelés:

49
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
22 Comment threads
27 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
47 Comment authors
TétéMooncasyicasyiN..y Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Stewen
Vendég
Stewen

szerintem a végtelen háború folytatásában a hangya embert véletlenül megeszi egy sivatagi róka mert termesznek hiszi. a Vasember berozsdásodik és beleesik repülés közben a tengerbe. de nem is csoda, hiszen tanos belelépett a mordály által fektetett kábelbe és szerencséje lett.

alevan
Vendég
alevan

A film egy szóban összefoglalva: azanyját!

Szentmártoni Ferenc
Vendég
Szentmártoni Ferenc

TUDTAM, HOGY NEM VAGYOK EGYEDÜL!!44! A film közepe-vége felé Thanos egyáltalán nem tűnt olyan velejéig gonosznak, mint elsőre hinni lehetett, és a motivációjával bármely nyitott szemmel járó ember, egyet tud érteni (ha nem is teljes mértékben). És van abban logika amit csinál, még ha kegyetlen is.

Péter
Vendég
Péter

Nem került 250 milliárd forintba. nagy része mosott pénz, de gondolom nem mondtam újat…

bobo0610
Vendég
bobo0610

szerintem superman a legnagyobb szuperhős kár hogy az igazság ligája nem csatlakozik elkébzelnék egy Thanos vs Vasember finálét de azért kiváncsi leszek ki vagy kik fogják ki ütni Thanost a folytatásban jövőre

Bodjo
Vendég
Bodjo

Mire utalt az a jel,ami Fury kütyüjén jött elő,miután elküldött valami????

Krisi
Vendég
Krisi

Nagyon jó volt látni az új Bosszúálló filmet. A Galaxis őrzői voltak a legviccesebbek. Nagyon furcsa lett a vége, már nagyon várom a folytatását.

Zsutyin
Vendég
Zsutyin

Szerintem is elképesztően jó film lett, alig bírtam felkelni a székből a végén. Igaz, félig magamba roskadtam amikor Pókember és Strange meghaltak/eltűntek. Arra abszolút nem számítottam. Viszont azt az egyet nem értem, idézlek: “a végtelen-kövek ereje tényleg elég jelentéktelenné tették a földi emberek géppuskás, lándzsás harcát.” Szerintem olyan köveknél, amik az univerzum alapvető működésébe is képesek belenyúlni, és csupán egy olyannal egész civilizációkat lehet lemészárolni mindenféle harcot jelentéktelenné lehet tenni. Főleg ha egy ennyire erős személy kezeli őket.

Hápé
Admin

Spoileresen szolok hozzá!

tegnap én is megnéztem, s bár kicsit “unom” a szuperhösfilmeket, erre zokszo nélkül dobtam egy ötöst. Nagyon kevés helyen tudnék belekötni, az egyik a csata, azt rettentöen untam, ezerszer láttunk már ilyet, felesleges idöhuzás volt. A másik a végjáték. Sok helyen olvastam, hogy emberek meghökkentek, szomoruan ténferegtek haza, könnyeztek… nos szerintem erösen tullöttek a halálozásokkal. Egyszerüen kizárt, hogy ennyien (és pont ezek a karakterek) mennének a lecsoba, igy sulytalanná vált az egész. TUDJUK hogy visszahozzák öket, kizárt, hogy nem, a kérdés csak a hogyan. Ennélfogva nincs sulya az elhullásnak. De ezt leszámítva: hibátlan

Carrying
Vendég
Carrying

Megnéztem, de nem voltam annyira elájulva a produkciótól. Látványos meg minden, de már unalmas volt. A galaxis őrzői pedig nem igazán illenek bele a “csapatba”, szerencsére meg is oldották ezt a problémát. Thanos miatt érdemes megnézni.
Az kicsit fura hogy Thanos a Titánról jött, de az emberiség valahogy nem vette észre az idegen civilizációt, miközben megfigyeltük a bolygót, mint lehetséges föld2.

raikki02
Vendég
raikki02

A legzseniálisabb húzás Vörös koponya feltűnése volt. Lehetett rá számítani, hogy valamikor majd felbukkan, hiszen eltűnése Lokiéhoz volt hasonló, azonban nem vártam, hogy most fog újra feltűnni, mint ahogyan azt sem, hogy Thanos megszerzi mind a hat követ. Ugyanakkor az én feltételezésem a folytatást illetően, hogy a Titánon történt eseményektől az egész látott történet csak Thanos elméjében zajlik le, mert Dr. Strange úgy alakította az eseményeket, hogy az a 14 millió 605. verzió legyen. Valószínűleg Thanos maga fog ráébredni, hogy amit jónak hitt, az nem az, és ez az az egyetlen lehetőség, amikor veszít. Valljuk be, nagyon fapados lenne, ha… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

hegyike78
Vendég
hegyike78

minden részét láttam olvastam ismerem de ez egy borzasztó katyvasz ez egy nagy 0.

iAvenge
Vendég
iAvenge

Mivel a 2. Avengers film rettenetesen trágya volt, azt hittemm csak jobb lehet a 3… hát kurvára tévedtem. Kár, hogy nincs refund filmeknél, a 4.-re már tuti nem vágom ki az ablakon a pénzt. Pont olyan ez a 3, mint az elmúlt pár Call Of Duty játék: szép meg látványos, de a story az kb. Transformers szint, és az egész olyan óvodás nagy baromság, amire már a mellettem ülő 16 éves unokaöcsém is húzta a száját. Szóval még egy szép nagy Marvel bukta (nem anyagilag, nyilván…). Na mindegy, most értem haza a moziból és még ragelek, mert rettenetesen sajnálom azt… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Anubis
Vendég
Anubis

Nekem is nagyon tetszett a film de egy valamit egyszerűen nem tudok megérteni. Hogy lehet az, hogy az univerzum legerősebb karakterét (HULK) akinek a Marvel képregények szerint határtalan ereje van a dühe által (World War Hulk) és aki több kvintillió tonnányi bolygóköpenyt képes összehúzni (Planet Hulk) azt 1 perc alatt lerendezi Thanos a film elején?

Gábor
Vendég
Gábor

Ami sztem történt a filmben: SPOILER ALERT!

Strange az egyik harci jelenetnél egy támadása úgy nézett ki, mint amikor a tükör-dimenzióba lépnek át. Azon a helyen bármit csinálhatnak, a valóságra nem lesz hatással. Meg megis mondja Starknak, hogy még csak most lesz az első felvonás.

A kövi marvel mozi filmeknek meg nem feltétlen kell kronológiai sorrendet követniük.

Gergely
Vendég
Gergely

En nagyot csalodtam benne sokkal tobbet vartam ! A pokember szemelye gagyi es hulk sem ilyen volt amilyen a filmben nem ezt vartam.Amerika kapitany nem nevezi magat annak hanem steave reagers-nek ami megint ugyszint utaltam es hianyzott a regi kulsejuk.Thor is szarul nezett ki de utana is.Miaz hogy az elso reszben volt palastja es pirosban volt ittmeg nem? Es veszitenek is biztos lessz folytatasa a filmnek de en azt nem varom meg igyis gagyi volt az egesz .A galaxys orzoi is tulzasba vittek a hulyeskedest .Akkoris a filmben 2 reszre voltak szakitva az osszes hos es nem egyben voltak mert… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Ágoston Csaba
Vendég
Ágoston Csaba

nos hát igen bosszállók, galaxis örzői nem csodálkoznék ha bele pakolnák az igazság ligáját és a fantasztikus 4-est sem soha nem lehet tudni mit várjon az ember egy ilyen mozitól, bár a fekete párducot nem láttam még de így is lejött a történet ezen a szálon is minden esetre nagyon tetszett a film

anuba
Vendég
anuba

Ezt a filmet is 4DX-es teremben néztem. Nekem tetszett a film. De ami még fontosabb: Soha többet nem fogok sima 3D-s termekbe beülni. Sokkal silányabb az élmény. Szóval aki teheti és van a közelben ilyen mozi, annak javaslom, hogy mindenképpen próbálja ki úgy. Ja, és lehetőleg ne legyen epilepsziás vagy valamilyen egyéb, rohamokra hajlamos és/vagy gyenge idegzetű. Ez bizony egy forradalmi újítás. A filmről: Nem teljesen értem a legtöbb itt vagy más fórumokon felhozott kritikát. Jaj így szar, meg úgy szar. Ez egy képregény adaptáció. Nem egy Schindler listája. Szóval aki ezt előre tudja, az miért vár el tőle olyan… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

casyi
Vendég
casyi

james cameronnak igaza van.
hangya a megfelezett univerzumba játszódik,
a következő avengers:survivors
a lejáró szerződéseknek megfelelően a negyedik rész a harmadik rész inverze.
jó szórakozást

casyi
Vendég
casyi

captain marvel előzmény és felvezető film lesz a februári fekete párduchoz hasonlóan.
box office miatt a producerek gondolkodnak a film eltolásán

Tété
Vendég
Tété

Nem sokszor fordul ez elő velem.. De a végén majdnem beleb@sztam valamit a képernyőbe! Ekkora barom fos véget! Mi az isten ez már? Gondol egyet aztán felfordul mindenki? Aha hát persze. Úgy el lett cseszve a vége, mint egyszer… Szánalom..