Bloodshot (2020) – kritika

User Rating: 6

Avagy a képregényfilmek évtizedében mihez kezdjünk Vin Diesellel, ha ő is akar egy saját… univerzumot?
Bloodshot a Valiant Comics berkeiben látta meg a napvilágot és és mint képregényes karakter, abszolúte rendben van. Hisz adott nekünk egy kőkemény (ex)katona, Ray Garrison, aki egy bevetésről már nem tér haza, hisz miután minden balul sül el, megölik őt.

Azonban az örökké tartó sötétség helyett az ébredés vár rá, méghozzá teljesen egészségesen, egy nanotechnológiai komplexumban, ahol Dr. Harting jól feljavítja hősünket a vérébe juttatott nanitokkal, amiknek hála gyakorlatilag halhatatlanná válik.
Hogy legyen némi csavar is a történetben, a memóriájától is megszabadítják, azonban a múlt mindig ott lohol a nyomában…így a gondtalan – és halhatatlan – nyugdíjas évek helyett valami más vár Ray-re.

Igen, kitaláltátok: a jó öreg bosszú.

Kezdjük a jó dolgokkal, mert az életet csak pozitív hozzáállással érdemes élni.
Szóval amikor összeállt a kép, pláne amikor már az előzetes is a kezemben volt, akkor kialakult bennem az elképzelés, hogy a végeredmény tekintetében nagyjából mire számíthatok majd. Nagyjából úgy gondoltam, hogy a Bloodshot nem lesz több egy Halálos iramban 11, halhatatlan főhőssel. Azaz gyakorlatilag egy Halálos iramban 11. Csak szuperhős Diesellel. Szóval értitek. Kocsik nélkül. Na mindegy.

Összességében azonban a Bloodshot egy igazi guilty pleasure: egy jó nagy adag popcorn, egy literes kóla, meg az előtérben hagyott agy triója szükségeltetik csupán az élvezethez, azonba ha ezek megvannak, akkor nem fogunk csalódottan távozni.

Igen, a Bloodshot egy igazi agymenés.

Ezzel még persze nem lenne baj, de emellett egy tipikus Vin Diesel film, tipikus Vin Diesel alakítással a főszerepben. Nyilván ezzel hazai rajongók százezreinek a lelkébe gázolnék bele, (ha olvasnának) de legyünk őszinték: a csávó nem egy Daniel-Day Lewis.

Hogy tudott volna-e jobb, rétegeltebb, tartalmasabb lenni a film, ha nem ő játssza a címszerepet? Talán. De korántsem biztos.
Mert ennek alapvetően úgy álltak neki, hogy öntenek egy filmet Diesel köré, amiben ismételten kiélheti magát – a probléma csupán az, hogy ez nála kimerül néhány arcpirítóan bárgyú egysorosban.
Ugyanakkor ilyen tekintetben is konzisztens a Bloodshot: egyik karakterének sincs háttere, mélyebb motivációja, vagy épp normális dialógusa: ezúttal – akárcsak a Halálos iramban franchise utóbbi megnyilvánulásainál – mindent az akciónak rendeltek alá.

Na de akkor legalább az akció és a látvány rendben van? – kérdezitek joggal.

Alapvetően…igen. Mert ahogy mondtam is, a film egy guilty pleasure: logikát, értelmet, tudományos háttér morzsákat felesleges keresni benne, mert nem fogtok találni…de ettől függetlenül pörgős, esetenként ötletes, és hát csak ismételni tudom magam: egy igazi agymenés.
Hogy ebből lesz-e univerzum?
Nos hát ki vagyok én, hogy megmondjam, de ha tippelnem kellene, akkor a nem-re voksolnék. Ez így kezdésnek nagyon karcsú, nagyon vékony, túlságosan súlytalan.
Látványmozinak is inkább csak egy jó közepes – minden más tekintetben pedig jóval gyengébb.
Hogy akkor mi a végső konklúzió? Azt hiszem az egyértelmű: ha pihentetnéd az agysejtjeid és vágysz valami nagyon könnyed popcornmozira, akkor bátran adj neki egy esélyt. Minden más esetre… nos… ott a Halálos iramban.
[fb_button]

Összegzés
Laza? Laza. Maradandó? Nem hinném, Univerzum? Ugyanmár.
Ezért szerettük
  • Agymenés.
  • Ami a pörgésével és a látvánnyal magával ragad
Ezért nem
  • Emellett azonban iszonyúan sekélyes
  • és hát Vin Diesel se sokat segít
6

9
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
5 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
DiniwaterresistannamriaebzoliWolfy Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EPPO
Vendég
EPPO

Egy (komoly) kérdés: ki az a Daniel-Day Lewis? Életemben nem hallottam róla…pár ezer látott film után ez a valaki Vin Dieselhez hasonlítva kicsit viccesen hangzik.

SirPurgatory
Vendég
SirPurgatory

Csak a szokásos semmi kiemelkedő azon csodálkoztam,hogy semmi versenyverda nem volt benne,nem lesz ebből univerzum ez csak egy kósza hullócsillag volt.

annamria
Vendég
annamria

Én nagyon szeretem Vin Dieselt, még azokat a filmjeit is, amit mások esetleg lehúznak, de ez nem tartozik közéjük és ez nem Vin Diesel hibája. Olyan a történet, mint egy iszonyú rendetlen konyha, ahol úgy össze vannak dobálva a nyersanyagok, hogy nem lehet tudni, melyik micsoda. Az vesse rám az első követ, aki ennél jobban vizualizáló hasonlatot tud a film jellemzésére 🙂

waterresist
Vendég
waterresist

A CGI-ra költhettek volna többet. Már 2020 van, vagy nem? …és pont a Sony…
Toretto fehér atlétás cameo-it igazán elfelejthetnénk, ha egy új univerzum építése lenne a cél. Na meg a faék egyszerűségű sztori… Néhány szuper ötletnél azért több kell a “nézzük újrá!”-hoz.
Diesel rajongóknak ez évi adag letudva.

Dini
Vendég
Dini

Volt ugyan egy csavar a sztoriban, de ettől még unalmas volt. A logikai bukfencek meg idegesítőek.
A bunyók látványosak, de aki járt fizikaórán az felejtse el amit ott tanult.
Az egyetlen értékelhető alakítást Guy Pearce adta. (nem is értem hogy adta a nevét egy ilyen agymenéshez…)