Ambrus Attila neve minden honfitársunk számára ismert. Ha a tisztes polgári nevéről esetleg nem is ugrana be első blikkre, hogy kiről van szó, akkor ‘Viszkis rabló’ néven bizonyára mindenkinek, beugrik az arc, no és persze a nem mindennapi történet.
Egy bankrabló története, aki hat éven keresztül, 1993 és 1999 között rámolt ki 30 postát, bankot, takarékszövetkezetet. Eleinte egyedül követte el a bűncselekményeket, majd több társ is csatlakozott hozzá az évek során. 1999 október 27-én fogták el, 2002-ben 17 év börtönre ítélték, de példás magaviselete miatt 2012-ben szabadult.

Nevét azóta is ügyesen kamatoztatja, bizonyára sokan hallottatok a kerámiás munkáiról, én láttam élőben, ügyes, meg kell hagyni.

Na de mégis mi olyan eget verően különleges egy bűnözőben? Mitől speciális egy bankrabló? Miért alakult ki kultusz a Viszkis körül?

Erre nem egyszerű válaszolni. Persze stílusos ahogy mindig felhajtott pár pohár whiskey-t a rablások előtt, és dicséretes, hogy a lehető leginkább erőszakmentesen próbálta végrehajtani az akciókat, de ez csak a marketing. Ha e mögé nézünk -és valljuk be ez azért nem olyan nehéz-, akkor végeredményben csak egy bűnözőt látunk. Aki ugyan a börtönben leérettségizett, szakmát tanult, és új életet kezdett, de ez a lényegen azt hiszem nem sokat változtat.

Az emberek mégis rokonszenveznek és rokonszenveztek vele. Én is.

Hogy pontosan miért… nem tudnám megmondani. De talán épp ezért a különös kapcsolatért -ami az embereket a Viszkishez köti- volt jó ötlet a film elkészítése. Ki ne akarná végigizgulni a legendás hat év kalandjait a vásznon?

Így gondolta Antal Nimród is, akit én személy szerint nagyon csípek. Nem csak a Kontroll miatt, szerintem a Predators-ból is kihozta, amit a forgatókönyv engedett, és az Elhagyott szoba se volt épp rossz, a Metallica filmről nem is beszélve.

Neki egy kicsit ott folyik Hollywood az ereiben és véleményem szerint ez csak jót tehet a Viszkis sztorinak. Lessétek meg a trailert és utána folytatjuk.

Viszkis trailer (katt és lenyílik)

Szóval vitathatatlan, hogy elamerikaiskodta a sztorit (de ez is volt a cél), az egyetlen ami miatt egy picit aggódok, hogy mennyire tolta tele felesleges akciójelenetekkel, az összkép azonban több, mint tetszetős. Egy milliárd forintból persze nem lehet csodát csinálni, 3 millió dollárból nem lehet hollywoodi szuperprodukciót forgatni, de ha a magyar virtus megfelelően keveredik a nyugati szemléletű akciómozi felfogással, akkor a Viszkis nagy siker lehet – és nem csak hazánkban.
Antal Nimród filmje november 23-án debütál majd a mozikban, mi pedig első kézből számolunk majd be arról, hogy mennyire volt élvezetes a bankrablós história.

sav5-01

3
Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
slxfaterMakker Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Makker
Vendég
Makker

hát nem tudom elsőre nem teljesen áll össze
jobbnak tűnik egy átlag magyar filmnél lehet mozi lesz belőle de ez a főszereplő csóka szvsz nem volt a legjobb választás

fater
Vendég
fater

Gyerekkorom fiatalkorom volt Ambrus bankrablásai, és volt egy misztikum körülötte amit gyerekként egy igazi szuperhőssé vált! Igaz mai fejjel egy lecsúszott volt sportoló aki a börtönbe felismerte, hogy a körülötte az évek évtizedek óta tartó médiafelhajtást meg lehet lovagolni, és többet lehet keresni mint bankrablással! No meg persze ehez az is kellett hogy a börtön évei alatt se feledjék el és ha volt alkalma valmi miatt nyilatkozni hangját hallattni meg is tette! Antal Nimród kontroll filmje kult film! Nemzetközi szinten is megállná a helyét! Aki a viszkist alakítja az inkább hasonlít egy elfuserált torrentére mint a 15-20 évvel ezelőttiu Ambrusra!… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

slx
Vendég
slx

A magyar filmgyártás újabb hulladéka, amit szokás szerint túl fognak értékelni…