Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk (2020) – kritika

User Rating: 6.5

Együtt hajtunk, együtt halunk. De egyelőre még nem megyünk nyugdíjba.
A Bad Boys – és elsősorban a második rész – megtestesíti mindazt, amiért Michael Bay-t szeretni lehet. Vagy épp utálni. Szuperlassítások, kínosan hosszan a távolba bámulás, köröző kameramozgás, és egy kisebb autópark leamortizálása. Mindez megfűszerezve brutálkemény dumákkal. Ennyi a recept, nem több ez élre csiszolt hatásvadászatnál, s bár sokan ezt tagadják, ehhez Bay ért a legjobban. Mármint a a világon.

A Bad Boys első része még inkább volt egy szárnypróbálgatás, amit a Lawrence és Smith közötti kémia tartott egyben, míg a folytatásra megmaradt a kémia, de mellé megérkezett az igazi Bay, az a fajta, aki zacskóval együtt darálja bele a százdolcsis kötegeket a filmbe – mert ha egy jelenet megkívánja hogy 20 autót törjenek porrá, akkor ő megteszi. Ha fel kell robbanatni egy villát, akkor ő felrobbantja. Ha pénzt kap a kezébe, ő elkölti.

Ha pedig nem kap elég pénzt a kezébe, akkor nem csinál filmet.

Nagyjából ezen oknál fogva nem lett a harmadik részből nagyon sokáig semmi, hisz Bay már több, mint egy évtizede rajta volt, hogy elkészüljön, de a költségvetés sose tükrözte az ő elvárásait. Aztán az utóbbi években úgy tűnt, hogy végleg kukázzák a projektet (még Lawrence is lenyilatkozta, pedig ha valaki, akkor ő kapaszkodott a filmbe, hisz nagyjából ettől függ a megélhetése, annyira sikertelen), mígnem aztán mégis tető alá hozták, ennek azonban nagy ára volt. Nagyon nagy.

A széria elveszítette Michael Bay-t.

Tudom-tudom. Ő egy kókler. Minden filmje szar. Tudom. Te se nézed meg az Armageddont tizedszer ha épp az megy a tévében. Értelek én. S bár nem látszik, de e sorok írása alatt rád kacsintottam. Lehet ez a közös titkunk, nem tudja meg senki.

Szóval Smith és Lawrence újra nekilódulnak, hogy rendet tegyenek, mert egy őrült nő az őrült fiát rászabadítja a világra, ráadásul az egyik fő célpontja Mike (Smith), de hát mind tudjuk, hogy kedvenc párosunkkal nem olyan könnyű elbánni. De nem ám.

És bár 2020-ra már nagyjából a hátam közepére sem kívántam egy Bad Boys filmet, mert Smith se fiatal már, Lawrence meg úgy fest, mint aki egy allergiás reakció közepén tart, meglepően jól szórakoztam – legalábbis bizonyos részek alatt.

Ezúttal adta magát a fő konfliktus (azaz nagyjából az igazság): hőseink öregszenek. Ezt a nagypapává avanzsált Marcus (Lawrence) sokkal jobban érzi, olyannyira, hogy ő vissza is vonulna, Mike azonban még a kapuzárási pánik elején jár és a fejét a homokba dugva képtelen tudomásul venni, hogy az idő bizony eljár már felette. Ez persze jó sok poén melegágya, nem hazudok nektek: pár egész vicces, de azért egy idő után unalomba fullad ez a része.

A kettejük közötti kémián azonban abszolúte nem hagyott nyomot az eltelt 17 év.

Smith és Lawrence még mindig nagyon működnek együtt, ezzel pedig elérték, hogy a nosztalgiafaktor ki legyen pipálva. Aki a régi Bad Boys hangulatért ül be a moziba, az bizony egy párszor igencsak elégedett lesz.

A gond nem ezzel a részével van a filmnek – hál Isten -. Bay kilépésével ugyanis zöld utat kapott a büdzsé Bad Boys: 90 millióból készült a film tokkal-vonóval, ami egy Bad Boys-hoz…egyszerűen…kevés.

A rendezői székbe ugyan sikerült két Bay imitátort találni, de az Adil El Arbi – Bilall Fallah páros tényleg csak nyomokban emlékeztet az öregre, még ha erőltetetten próbálják is utánozni a jól bevált megoldásokat. Nem bántom őket, mert ez komoly lóvé nélkül nagyjából képtelenség, gondoljatok csak bele: a második rész költségvetése 2003-ban 130 millió dollár volt, negyvennel több, mint a mostani filmmé.

Nos, nagyjából erre számíthattok az akciójelenetek látványosságát illetően. Olcsóságra. Ez pedig iszonyat módon nem illik a Bad Boys névhez. A kémia megmaradt, a tűz azonban kiveszett, s bár a sztori alapvetően nem is rossz, a főellenség azért még így is meglehetősen vérszegény. Nem spoilerezek, mert csak nem, de a zárásért is jár egy feketepont – majd meglátjátok -.

Szóval összegezve: jó volt látni a srácokat. A Bad Boys 3 abszolúte nem volt “gáz”, rengeteg jó pillanata volt, amiket elsősorban a két főszereplőnek köszönhetünk – de ez régen is így volt -. Megnézésre simán merem ajánlani, főleg nosztalgiázni, ugyanakkor ne számítsatok egy újabb klasszikusra, mert ez az epizód ez nem lesz az.
A nyitás azonban erős volt és ma olyan hírek láttak napvilágot, miszerint már készül a negyedik epizód forgatókönyve, szóval lehet, hogy ez még nem a végső búcsú. Bár talán jobb lenne, ha az lenne.[fb_button]

Összegzés
Megöregedtek, de még mindig ők a rosszfiúk. Kár, hogy nem kapták meg teljesen azt a körítést, amire szükség lett volna.
Ezért szerettük
  • Még mindig rosszfiúk
  • Smith és Lawrence párosa még mindig ütős
  • Egész emészthető forgatókönyv
Ezért nem
  • Nagyon hiányzik Michael Bay
  • és még vagy 60 millió dollár
6.5

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .