Az ír (2019) – kritika

User Rating: 9

Noha mostanában – sajnos – leginkább attól hangos a sajtó, hogy Scorsese “nekiment” a Marvel filmeknek, azt hiszem évtizedek múlva majd úgy fogunk rá hivatkozni, mint a legnagyobb rendezők egyike.
Persze ez a cím már rég megilleti őt, de a rendezőzseni legnagyobb erénye – véleményem szerint – abban rejlik, hogy sokakkal ellentétben (Spielberg, Palma, Coppola, hogy csak párat említsek) neki nem bizonyos korszakai erősek. Ő itt áll 77 évesen és még mindig ott van benne a tűz. Még mindig szinte mindent elsöprő tényező és még most, 2019-ben is elhallgattatja a konkurenciát amikor lerak valamit az asztalra.

Ahogy 10-20-30 évvel ezelőtt. Na ezért ő az egyik legnagyobb.

Az ír – főleg azok számára, akik már legalább a harmincon túl vannak – egy kissé keserédes mozi, amelyben Scorsese határtalan profizmussal használja a zsáner elemeit és ami gyaníthatóan egy mesteri búcsú lett.

Nehezen megszületett alkotás ez, s a körülmények valóban kissé elkeserítőek. Mostanra ugyanis tényleg odajutottunk, hogy a nagy stúdiók nem mernek kockáztatni: az Irishman kallódásának és csúszásának oka is ebben keresendő. A film ugyanis – nem meglepő módon – drága volt. Erre jön rá hogy egy régi vágású gengsztermozi, s hiába a nagy nevek, közel sem olyan biztos a milliárdos bevétel, mint egy harmincadik képregényfilmnél.

Oké, jelentősen leegyszerűsítettem a problémát, de úgy nagyjából egész (meg)érthető, hogy min is akadt ki Martin, nem?

No de a lényeg, hogy még ha nem is egyszerűen, de eljutottunk eddig a pontig: az Irishman végül elkészült és tekintve, hogy mekkora vállalás volt még egyszer (utoljára?) összeverbuválni a nagy csapatot, már csak ezért is le a kalappal a készítők no meg a Netflix előtt.

Szinte bizsereg az ujjam ahogy leírom: Scorsese, a főszerepben De Niro, Al Pacino, és Joe Pesci, akit sikerült visszacsábítani egy mozi erejéig (és milyen szerencse, hogy sikerült). Mindez megspékelve három és fél órás játékidővel… hát milyen évet írunk egyáltalán?

Nem akarnék spoilerezni, mert azt hiszem Az ír van annyira különleges állatfaj, hogy a maximális tiszteletet kapja: azt azonban mindenképpen elmondanám, hogy tegyétek félre az elvárásaitokat mielőtt nekiláttok a filmnek. Félre ne értsetek, ezt nem úgy értem, hogy készüljetek a legrosszabbra, csupán ne úgy üljetek be rá, hogy végre itt az új Casino, vagy Nagymenők. Ez a film…más. Ezt pedig abszolúte pozitív értelemben értem.

Klasszikus értelemben véve amúgy sem lenne egyszerű feladat leírni a történetet, pláne úgy, hogy ne rontsak a filmélményeteken. Főszereplőnk Frank Sheeran (Robert De Niro) veterán, piti bűnöző. Meglátván a benne rejlő potenciált, Russ Bufalino (Joe Pesci) maffiafőnök maga mellé veszi, Frank pedig idővel Jimmy Hoffa-nak (Al Pacino) kezd el dolgozni.

Nagyjából ennyi amit tudnotok kell előzetesen, innentől egyetlen feladatotok, hogy engedjétek, hogy a film magába szippantson benneteket.

Scorsese feszes tempót diktál – annak ellenére, hogy az Ír a legkevésbé sem kapkodós -, figyelni kell, sokat ugrál az időben és rengeteg karakterrel operál.

De… az öreg még mindig egy zseni. Mert a végeredmény gyakorlatilag támadhatatlan. Mondjuk nálam jobban ennek nem sokan örülnek, de az, hogy a színészek CGI visszafiatalításán kívül nincs egy olyan pont, amin fogást találnék, az azt hiszem mindent elmond.

Az Irishman tehát bőven teljesíti a várakozásomat, és nem tudok elég hálás lenni, hogy minden csillag együtt állt végül és elkészülhetett ez a film, láthattam még egyszer együtt ezt a három színészlegendát, Scorsese keze alatt dolgozni.
Mit is mondhatnék? Ezt a filmet látnotok kell. Még akkor is, ha nem vagytok a műfaj szerelmesei. Mert ilyenből nem készül sok. És félek, hogy inkább csak…egyre kevesebb.

Összegzés
Zsenik dolgoztak egy zseni keze alatt. A végeredmény? Zseniális.
Ezért szerettük
  • De Niro, Pacino, Pesci
  • Scorsese
  • 210 perc valódi filmélmény
Ezért nem
  • CGI. Bár jobb, mint sok más filmben, azért itt sem tökéletes.
9
Eszméletlen

2
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
közöd?Rowena Shepard Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Rowena Shepard
Vendég
Rowena Shepard

Moziban nem bírnám végig (miért nincs ma már szünet a hosszabb filmeknél? bezzeg a MüPában ötvenperces szünetek vannak egy-egy maratoni Wagner-felvonás után!) úgyhogy nagyon várom, hogy elérhető legyen másutt is. Nagyon szeretem a régimódi gengszterfilmeket, pont a ráérősebb, lassúbb építkezés miatt, és De Niróra meg Pacinóra igencsak ráfért már egy tisztességes film, ahol régi fényükben ragyoghatnak.

közöd?
Vendég
közöd?

dög unalom