Az immunis (2021) – kritika

User Rating: 3.5

Általában nincs bajom a direkt B-filmekkel, azonban a mostanában egyre nagyobb teret hódító új trend egy kissé aggasztó.
Ezer meg egy alkalommal kifejtettem már az évek alatt, hogy bizony alacsony költségvetésű, gyatrább filmekre igenis szükség van: egyrészt nem mindenki születik Nolan-nek, másrészt pedig ahogy a legtöbb szakmát, úgy a filmkészítést is gyakorolni kell.

A gyakorlathoz pedig táptalaj kell: erre aztán tökéletesen alkalmas egy apróból készülő akció/dráma/horror (bármi), amin a rendezőtől kezdve az ifjú színész titánokon át az operatőrig és vágóig bezárólag mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen egy valódi éles meló. Tudjátok, ahol a lótifuti gyerek végre rendesen meg tudja jegyezni, hogy ki hány cukorral issza a kávéját.

Ám ehhez nem szükségeltetik egy árva darab világsztár sem, sőt, én személy szerint megtiltanám, hogy ismertebb nevek cameozzanak az ilyen filmekben, mert ez egyszerűen a néző palira vétele, semmi több.

Az immunis (ejnye a magyar fordítóknak) ékes példája a mérgelődésemnek. Adott egy aránylag frissnek ható, ámde rendkívül lagymatag sztori: a Covid járvány után másfél évvel a világon eluralkodik a káosz, bandák garázdálkodnak, egy lányt, Sarah-t (Ruby Modine) pedig mindenáron el akarnak tenni láb alól.

Őt csak a szőke herceg, akarom mondani az FBI legügynökebb ügynöke védheti meg, és hát Ben (Jonathan Rhys Meyers) nem is tétlenkedik: amikor a búvóhelyüket körbeveszi Aaron (John Malkovich) és bandája, akkor mindent megtesz azért, hogy a lány életét megóvja.

Nagyjából ennyi a történet, és hát nyilván mindenkinek megakad a szeme a poszteren, meg az én soraimon is: John Malkovich. Naná, hogy akkor ez nem lehet gyatra.

Dehogynem. Ó, de még mennyire.

Ez kérem szépen egy igazi gyakorló filmecske, annak minden bújával és bánatával: szörnyű karakterek, szörnyű alakítások, buta forgatókönyv és agyon használt klisék. Hol némi sétát bámulhatunk, hol keresgélést, hol a pisztoly csövébe meredünk, de legtöbbször unalmas, semmitmondó, időkitöltő dialógusokat hallgatunk, hogy aztán a merengésünket megtörje némi séta, némi keresgélés…. és így tovább.

Az akció… hát mit is mondjak. Nem szögez a székbe, de láthatóan senki nem erőltette meg magát (és ne legyenek illúzióitok: Malkovich jó ha két napot a forgatáson töltött, épp ennek megfelelő 5 percet bukkan csak fel a filmben, ám húzónévnek tökéletes volt ugye).

Nincs egy eleme a filmnek, ami miatt érdemes lenne az időt pazarolni rá (legyen elég, hogy én megtettem), de pont ezért vagyok mérges.

Mert úgy állítják be, mintha valami A-listás cucc lenne, pedig B-listásnak is csak nagy jóindulattal nevezhető.
No ezt a trendet kellene nagyon gyorsan elfelejtenie Hollywoodnak. Mert régen ami tévéfilmnek készült, azt nem is hazudták többnek annál, mint ami. Most már bármit felraknak a polcra, arról elhiszik, hogy lekvár.
Összegzés
Ne hagyd magad átejteni: ez egy nagyon gyatra B-film, amire nem érdemes az idődet pazarolni.
3.5
Rossz

2
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PocokLouie Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Louie
Vendég
Louie

Nem azért mondom, de volt egy ugyanilyen című film 2015-ben és gyanúsan hasonló történettel. Annyi a különbség, hogy ott két nő kér menedéket az erdőben remetéskedő fickónál.

Pocok
Vendég
Pocok

Nagy csalódás. Borzalmasan gyatra film.
Én ha belekezdek végig is nézem a filmeket, de ez!! Hiába tették tele ” akciókkal”, rém unalmas és vontatott gagyi…