Megérkezett a DC szupercsapata is. Nem titok, hogy a stúdió mindent beleadott, hogy felvegyék a versenyt a Marvel univerzum, mára már igen komplex és közönség kedvenc világával. Lássuk, tud-e újat mutatni a „gyengébbik fél”, azaz, hogyan teljesít az Igazság Ligája a nagy vásznon és hogyan is jutottunk idáig.
A Justice League (vagy magyarul Igazság Ligája) először 1960-ban tűnt fel a „The Brave and the Bold” #28. számában. Eredetileg 7 tagból állt: Superman, Aquaman, Flash, Zöld Lámpás, Marsi Fejvadász, Batman és Wonder Woman. A formula bevált. A 60’-as évektől kezdve rengeteg közös kalandon át kísérhettük kedvenceinket. Harcoltak közös, galaktikus főellenségekkel (Brainiac), harcoltak egymás főellenségeivel (Lex Luthor, Joker), de még egymás alteregói ellen is (Crisis on Two Earths). A csapatdinamika miatt, bárhová el lehetett ráncigálni ezeket a szuperhősöket, mindenhol jól mutattak. És erre még visszatérünk…

Az évek során rengeteg DC hőssel bővült a csapat, de az alap mindig ez a 7 karakter maradt.

Több száz képregény, 9 egész estés animációs film, 3 televíziós sorozat. Később „Young Justice League” néven, az eredeti csapat tanítványaival is kalandozhattunk (Batman helyett Robin, Superman helyett Superboy, Marsi fejvadász lánya, stb.) 2016-ban pedig a DC elhatározta, hogy megalkotja saját, közös univerzumát. A Batman vs Superman: Az igazság hajnala azonban nem aratott osztatlan sikert.

A DC tudta, hogy bőven el van maradva a Marvel univerzumtól, mégis úgy döntöttek, hogy megpróbálják felvenni a versenyt.

Superman eredetfilmje után (Man of Steel), rögtön egy közös filmmel kezdtek. A Batman vs Superman egyúttal Ben Affleck bemutatkozó filmje is volt Batmanként (és ha valamiben, akkor abban egyet értettek a rajongók, hogy Ben az eddigi leghitelesebb denevérember a vásznon).

A film fogadtatása mégis rémes volt, pedig a forgatókönyv hiányán kívül nem sokkal lehet vádolni szegényt. Megismertük a karaktereket, adott egy kissé lyukas, mégis komplex univerzumot. Később a rendezői verzió kicsit még javított is a helyzeten, de azért szájhúzással vártuk a folytatást.

Zack Snyder biztos kézzel rendezett, és mint „fan”, állíthatom, hogy helyenként tökéletes hűséggel hozta az eredeti képregények hangulatát. Konkrét rajzokat és beállításokat emelt át az eredeti Batman képregényekből, ami azért sokat dobott egy-egy haldokló dialógus után. Persze maga az alapanyag egy komor, sötét világ.. aki egy Marvel típusú poéngyárra ült be, csalódottan távozott.

A Wonder Woman adta meg az igazi löketet az univerzumnak. Kicsit engedett a komorságából és pikk-pakk populárissá varázsolta a franchiset.

Ezek után a DC mindent beleadott, hogy összehozza a várva várt csapatot. Zack Snyder rendezésében, vidámabbnál vidámabb forgatási képek kerültek nyilvánosságra. Majd megjelentek a dögösebbnél dögösebb trailerek is. Maradjon sötét, de Aquaman mondjuk zuhanás közben a lábával döngöljön bele egy robot-legyet egy épületbe, majd szörfözzön ki egy betondarabon. Minden módot megragadtak, hogy szimpatikussá tegyék az új aduászt.

Nem véletlen, hogy a „hype” túl nőtte magát – a Justice League az év legjobban várt filmeseménye lett. Lássuk, megérte-e novemberig várnunk.

Itt álljon az a mondat, hogy: az Igazság Ligája az egyik kedvenc szuperhős csapatom. A DC mindig is közelebb állt a szívemhez, mint a Marvel színes, könnyed világa. Nekem fáj a legjobban, hogyha a mai film nem üti meg az elvárásokat. A következő kritikámat ennek fényében olvassátok!

A Marvel precízen és viszonylag ráérősen építette a karaktereit. Mire az Avengers összeállt, már ismertük Vasembert, Thort, Amerika Kapitányt – 2 különböző Hulkot.. nem nagyon kellett őket bemutatni. Az Igazság Ligája azonban érezhetően kapkod és valahogy sehogy sem tudja utolérni magát. Nem csak, hogy egy, de rögtön 5 féleképpen is elkezdődik a film.

Mivel nem volt időnk megismerni hőseinket, most, gyorsan, fél órában akarja letolni a torkunkon ezt az -egyébként teljes filmeket megtöltő- információ halmazt. Nézd: Flashnek van egy apja, aki börtönben van. Nézd: Cyborgnak az apja egy kutató és ő egyébként ezekből az erőkockákból nyeri az erejét. Nézd: Batman fura lényekre vadászik Gothamben, akik a félelemre jönnek elő. Nézd: Superman még mindig halott és az anyjától elvette a bank a farmot, úgyhogy most elköltözik, de előtte beszél Loissal, hogy hogy megy a munka… Jézus. Néha emlékeztetnem kellett magamat, hogy: Nyugi.. ez egy szuperhős film. Mindjárt beindul a dolog.

Expozíció, szájbarágós narráció, adathalmazok.

Ezek után a film megpróbál egy kis csipkelődő csapatdinamikát kölcsönözni a konkurens stúdiótól, de mivel nem ismerjük még csak fél órája a szereplőket, nem igazán tudunk azonosulni a dologgal. A poénok így nem ütnek, s a legjobbakat már amúgy is elsütötték az előzetesekben.

Az erőltetett viccelődéstől viszont a lelke is elszáll a dolognak és bár a film azt ígéri megmutatja mi olyan jó a Föld bolygóban, később egyáltalán nem foglalkozik a témával. Kapunk egy hatalmas CGI fő gonoszt, akinek megint csak annyi a motivációja, hogy „mindent elpusztítson”, de persze Superman után ő is elgyengül és simán péppé verik. Semmi epikus harc, semmi libabőr.

Kapunk még egy kis Szokóviát.. jaj bocsánat.. egy random orosz várost ahol a gonosz, néhány ördögi kék csáppal akar civileket ölni, még néhány Batmant alázó, fáradt poénkodást és.. ennyi.

És itt gyorsan tisztázzunk valamit: Batman király.

Batman nem egy képregényfeldolgozásban alázta le az egész Igazság Ligáját. Nem csak Supermant gyűrte le, de Wonder Woman, Flash és még Zöld Lámpás ellen is jól bekészített tervei vannak, ha esetleg meg kéne állítani valamelyiküket. Ez a film pedig az arcomba tolja, hogy Batman csak egy milliárdos, játékszerekkel aki lihegve és késve ér oda mindenhova és bibis lesz ha Superman bántja őt? Hagyjuk már!

Egyedüli pozitívumként talán a zenéket tudnám felhozni. A klasszikus Danny Elfman féle Batman téma és a régi Superman zene is visszaköszön néhány jelenet alatt, ami igazi kis nosztalgia-vonat, de ez persze nem viszi el a filmet a hátán.

Rengeteg kis elrejtett részletet kapunk. Zöld lámpás és Shazam utalást; és persze ez mind szép és jó, de ezek már megint csak ígéretek. Majd a jövőben ők is jönnek, szuper. De ha most, csak narratív dialógusok koppannak a vászonhoz és a stúdióban felvett CGI kukorica mezőkről leesnek a szereplők akkor nincs mit tenni. Mi most akarunk jó DC filmeket, nem két év múlva.

Olyan mintha 4 stáb dolgozott volna ezen a projekten és utólag próbáltak volna kihozni valamit ebből a katyvaszból a vágópulton. Kár érte.
Így vagy úgy, de most már elindult a szekér. Folytatni kell a sorozatot. 2018-ban érkezik Aquaman önálló filmje James Wan rendezésében (Fűrész sorozat, Annabelle). Ben Affleck azonban úgy nyilatkozott: „Nem lehet ezt örökké csinálni. De szeretnék elegánsan és ütősen kilépni belőle.” – úgyhogy meglátjuk, az önálló „The Batman” film az utolsó lesz-e az Oscar-díjas színésztől.

Ti mit gondoltok? Fel tudja venni a versenyt a DC a Marvellel, vagy visszavonhatatlanul lekéste a szuper-vonatot?

Értékelés:

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

11 hozzászólás : "Az Igazság Ligája (2017) – kritika"

avatar
Dr. No
Vendég
Dr. No

Apróság, de Ben Affleck nem Oscar-díjas színész, hanem 2 Oscar-díjjal rendelkező/jutalmazott színész.
Esetleg 2 Oscar-díjas színész-rendező-forgatókönyvíró…

hiuuz
Vendég
hiuuz

Szerintem, nem kellene kapkodniuk. Marvel recept szerint kellene szép sorjában, átgondolttan és igényesen kidolgozva bevezetni a szereplőket, évi 4-5 filmmel. Két három év múlva kiteljesedhetne a dolog, addigra kicsit talán a Marvel is veszít varázsából és simán egy lapon lehetne említeni a két frencsájzt. De így csak sorozatos lebőgés lesz ez az egész…

Bazsesz
Vendég
Bazsesz

Nagyon látszott mit tesz az egy filmmel, ha időközben egy másik rendezőnek kell átvenni a porondot, emellett még a Warner is sírt, hogy ha nem másoljuk a marvel féle poénkodást, akkor nem lesz elég pénzünk. Én annak fényében ültem be a moziba, hogy tudtam, hogy ezek be fognak keverni. Sokat segített mert így teljes mértékben azt kaptam, amire számítottam. A filmütős lett, nagyon jól keltette életre a gyerekkori hőseimet a vásznon. 9/10

Spoiler
(-1 pont a -1 JL tagért :'( )

Lordtirion
Vendég
Lordtirion
Egy “érdekes” lehúzó kritika után .szeretném leszögezni ,hogy számomra a filmeket önmaguk érdeme szerint kéne osztályozni és nem aszerint ,hogy a konkurens stúdió filmje miként debütál . Számomra is feltűnt néhány gyermekbetegség a celluloiddal kapcsolatban.Természetesen ugyanannyi pozitívum is.Sajnos azt a világot éljük hogy “vicces és agyatlan Mozikra van szükség” ez lett a cirkusza és kenyere a népnek. Igen a DC világa komor, Batman egy milliárdos mórgomedve .Zack Snyder próbálta mind az acélemberbe mind a BvsS-be ezt a komorabb ,komolyabb hangvételű rendezést továbbvinni,(megkell hagyni nem tökéletesen ) ezzel szemben az igazság ligájában :már tele volt “poénmorzsákkal”(még a Batman Bibis lett is… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Ronin
Vendég
Ronin

Affleck, mint a leghitelesebb Batman?! Jó volt, de Bale közelébe sem ért..

Ronin
Vendég
Ronin

Ja! bocsánat, hogy ezeket így külön, (ha lehet moderáljátok egybe) de egyébként, nagy Batman rajongóként, teljesen egyetértek minden másban. “Gazdag vagyok”… ő nem Tony Stark, a poénok tényleg nagyon gyengék, szerintem karakterfejlődés sincs, sőt meg sem ismerjük őket igazán. Aquaman és Cyborg képességei egyáltalán nincsenek kiaknázva, Superman jön, lerendez mindent. A Marvel lefektette a standardet, így sajnos visszavonhatatlanul lekéste ezt a DC….

Bodjo
Vendég
Bodjo

Semmi komment?? 🙂

Szokóvia nekem is beugrott, mondtam is a páromnak még film közben.. A semmi akcióval is egyetértek, nagyon keveset harcoltak együtt a végén..

Viszont Aquaman kimondta mindannyiunk (talán nem is annyira) titkos gondolatát Gal Gadot-ról: “Fú, de jó nő vagy!” 😀 😀 😀 A legnagyobb szöveg volt a filmben!!

Egyébként nem volt olyan rossz, sztem a 3 csillagot megéri, annak ellenére is, hogy tényleg kicsit összecsapott és rohanós volt…

Bodjo
Vendég
Bodjo

Eddig nem láttam a hozzászólásokat.. így sorry az első sorért!! 😛

Bodjo
Vendég
Bodjo

Ja, és a(z egyik) legnagyobb jelenet, mikor

Spoiler
Falsh látja, hogy Superman elkezdni követni őt a szemével!
:’D :’D :’D

buci1897
Vendég
buci1897

Előre leszögezem, hogy nem vagyok se Marvel se DC fan (a képregényeket se olvastam), de szeretem mind a Bosszúállókat (melyiket jobban, melyiket kevésbé) mind a Watchment vagy a Nolan-féle Batmant. Viszont ez a film engem se győzött meg. A poénkodás bár kevesebb itt mint Marveles társában, még így is néha zavaró tud lenni. Egy-két intelligens poén oké, de úgy hogy a film komorabb stílusa megmaradjon. Így kicsit koppintás szaga van a dolognak, jobban örültem volna ha az említett DC filmek hangulatát követik inkább.
A másik gond a karakteren terén van, ami a film időzítéséből adódik. Ebben szerintem érdemesebb lett volna követni a Marvelt vagy igazából alapvetően a képregényeket. Mivel az újonnan csatlakozó hősök eléggé összecsapottak. Legalábbis az előtörténetük. A képregényben is már előre ismert karakterek álltak össze.

Spoiler
Itt meg úgy lettek összekapkodva, mint pl. Pókember Vasember által a Polgárháborúban, csak míg ott ő egy volt a sokból addig itt 3 FŐSZEREPLŐ a 6-ból.
Valamint ha még ettől el is tekintünk, mint csapattagok is kérdőjelesek. Flash mondjuk egész jó és hasznos és még Cyborg is oké, de pl. Aquaman.. ha nincs benne a filmben se változott volna semmi.
Spoiler
Illetve mikor Superman jön és kb. mindenkit lealáz, konkrétan hasztalanná degradálja a többieket.
És persze a főgonosz itt is csak úgy simán gonosz mert csak, de több motivációt én pl. a Bosszúállók 1-2-ben se találtam. Szóval összerántani a csapatot jó ürügy lett volna ez, viszont így előzményfilmek nélkül kicsit elkapkodottnak érzem az egészet.
Amúgy látványra nem rossz film és bár én nem vagyok oda a 3D-ért – de haverom úgy akarta nézni, úgyhogy az lett belőle – és ha meg nem is győzött hogy nem csak egy értelmetlen marketingfogás néhány jelenetnél megérte. Nálam 2/5