Anyáim története – avagy mi történik Magyarországon? – egy szivárványcsalád története

User Rating: 8

Az HBO megint megcsinálta, én pedig emelem a kalapom Dér Asia és Haragonics Sára előtt. Az anyáim története egy nagyon fontos dokumentumfilm, három ember, azaz egy család kálváriája. Ez a család azonban egy kicsit különbözik a megszokottól. Mert itt két anya van, és egy gyerek.
Nem tudom, hogy ebből mennyire lesz politikai vita. Az emberségbe és az emberiségbe vetett hitem azt mondatja velem, hogy talán semennyire, és nem kell majd olyan hozzászólásokat olvasnom, amilyeneket máshol már sajnos láttam, miszerint az Anyáim története egy politikai propagandafilm, de őszintén szólva a racionális felem egyáltalán nincs erről meggyőződve.

Ráadásul a magam részéről is nagyon nehéz megkerülni a politikát, hisz a szivárványcsaládok ellen indított hadjárat még azoknál is átüti az ingerküszöböt, akik amúgy nem politizálnak, vagy épp nem igazán követik figyelemmel a mindennapi politikai történéseket.

Így vagyok ezzel én is: annyira nem tetszik az, ami az országban zajlik, hogy megpróbálok csak a mikroközösségemmel foglalkozni. Ez persze nagyon nem jó dolog, és önzőségről tanúskodik, de nem tehetek róla, ez egy védekező reflex. Próbálom védeni magam és a családom.

De mi a helyzet azokkal a családokkal, akik nem tudják megvédeni magukat?

Van ugye ez az új agymenés kis hazánkban: a keresztény értékek, a család az férfi és nő, bla, bla és bla. Nem megyek bele, hogy hogy mernek olyan emberek keresztény erkölcsről prédikálni, akiktől a szentelt víz szempillantás alatt elpárolog, de azért álljunk meg egy pillanatra és véssük a fejünkbe: ezek az emberek azok, akik a másodperc tört része alatt hoznak törvényeket és befolyásolják emberek, családok életét.

Szóval a család az szigorúan férfi meg nő, örökbe fogadni pedig csak és kizárólag nekik lehet, egyedülállóknak nemigen, meleg pároknak meg aztán eszükbe se jusson, hisz ők a társadalom rákfenéi. Meg hát egyébként is, az állami “ellátórendszernél” nincs is jobb hely egy kisgyerek számára. Ugye?

Innen indul az Anyáim története: Virág és Nóra párosával, akik őszintén szeretik egymást és mint a legtöbb pár… gyermeket szeretnének.

Meleg párként esélyük sincs örökbe fogadni, így hát mindketten megindítják a folyamatot…. külön-külön. Virág jár nagyobb szerencsével, és neki ajánlanak ki egy kislányt, a két és fél éves, fejlődésben visszamaradt, értelmi fogyatékos gyanús Melisszát.

A trió aztán rögös úton szép lassan családdá kovácsolódik, őszintén, kendőzetlenül, a kamerák előtt, itt nincs mézesmázos szépítés, betekinthetünk a legintimebb pillanatokba is, sőt, a az egy gyerek – két anya felállás árnyoldalait is megismerhetjük.

S ahogy az öt év története lepereg előttünk ebben a nagyon rövidnek ható 75 percben, úgy éreztem magam képkockáról képkockára egyre kellemetlenebbül.

Szégyen, hogy ennek a filmnek el kellett, készülnie. Hihetetlen, hogy keresztény értékek zanzája mögé bújva ez megtörténhet Európa szívében, 2020-ban.

Virág és Nóra feje fölött végig ott lebeg a kérdés: szenvedjenek itthon, vállalva, hogy egész életüket végigkíséri a kirekesztés és a lenézés, vagy kezdjenek új életet külföldön, egy olyan országban, ahol az elfogadás nem visszafejlődik. Ez a kérdés persze mindig nagyon nehéz, de a válasz – sajnos – egyértelmű: ha boldog embert szeretnének nevelni a kicsiből, akkor menni kell.

A film amúgy mentes a hatásvadász elemektől, nem rág szájba, tényleg légy lehetünk a falon és ott lehetünk a legfontosabb pillanatoknál. Két rendkívül erős embert ismerhetünk meg, akik ezzel együtt messze vannak a tökéletestől (s talán emiatt is annyira szerethetőek, hisz ezt ők is jól tudják magukról). Emellett pedig azt látni, ahogy a kislány szép fokozatosan felenged egy szerető közegben és viharos gyorsasággal fejlődni kezd… nos az azt hiszem minden szülő szemébe könnyeket csal.

Szóval… nekem sem sikerült politikamentesen írnom, mert hát…. erről talán nem is lehet. Mivel ez politika, csak épp a célját képtelen vagyok megérteni. Én úgy gondolom, hogy egy gyereknek az a legfontosabb, hogy szeressék. Senki nem lett meleg azért, mert melegek nevelték. Senki nem lett bűnöző, őrült, meghasadt, sátán ivadéka azért, mert melegek nevelték.

Arról nem is beszélve, hogy egy leszbikus pár bármikor meg tudja oldani, hogy legyen gyerekük, míg két meleg férfi ugye nagyon nem. De ennyire mélyen ebbe nem akarok belemenni, ezt is csak azért szúrtam ide, hogy lássuk: mennyire elszabott egy rendszer ez.
Én azonban hálás vagyok, hogy ez a dokumentumfilm elkészült, mert egy picit visszaadta a hitem. A hitem abban, hogy a szeretet tényleg minden akadályt le tud győzni. Ha itthon nem is, hát akkor majd külföldön, de a lényeg nem ez… hanem az, hogy egy boldogtalan gyerekkel kevesebb ingázik az árvaház és a bizonytalan nevelőszülők között.

Összegzés
Egy nagyon fontos alkotás, amit mindenkinek látnia kellene.
8
Kiváló

50
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
24 Comment threads
26 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
40 Comment authors
dzso bacsiHoppáHoppáTroll HadseregAngelogos Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Erik
Vendég
Erik

Homoszexualitás = Betegség. Már rég gyógyítani kellene… Ez pedig egy véleménynyilvánítás. Lehet hurrogni meg letiltani és törölni… De akkor hol marad a szabad vélemény nyilvánítás ugye kedves homoszexuálisok és pártfogóik?

Csé
Vendég
Csé

Még szép hogy erről filmet kellett csinálni. A buzik jók, gyereket minden buzinak! A hagyományos családmodell már rég kiment a divatból. Érzékenyedjetek, menjetek el Áusiccba is. LOL kecc…

Zoltán
Vendég
Zoltán

Az ajánlód nélkül nem is tudtam volna ennek a filmnek a létezéséről, de mostmár keresni fogom. Érdekes, kemény téma. Szomorú hogy olyan világban élünk, ahol egy családnak ilyen megpróbáltatásokon kell átesniük, csak azért hogy együtt lehessenek és nyugalomban élhessenek. Gratulálok a kritikához, jó kedvcsináló volt.

Gyurcsány Ferenc
Vendég
Gyurcsány Ferenc

Deviáns köcsögök
Éljen a Normalitás!

gumikacsa
Vendég
gumikacsa

“Van ugye ez az új agymenés kis hazánkban: a keresztény értékek, a család az férfi és nő, bla, bla és bla.”
Kedves Horváth Péter, hülye vagy mint seggem.

Páger Antal
Vendég
Páger Antal

Ha már kirekesztés… ajánlom az American Crime Stories 2. évadának megtekintését. Igaz történetet dolgoz fel a homoszexuálisokról, Versace meggyilkolásával a középpontban. Ha még ezek után is úgy gondoltok a homoszexualitásra, mint valami különleges, ártatlan dologra, tényleg nem vagytok épelméjűek… Minden vallást lehet kritizálni, a vallás nem kötelező dolog, de a homoszexualitás sem… A politikát pedig pont most vittétek bele, mert az aberráltságot akarjátok megindokolni vele… Felháborító, amit műveltek és el a kezekkel a gyerekektől!!!!

Klary
Vendég
Klary

Olvasva a hozzaszolasokat, a társadalmunk megérett a pusztulásra 🙁

Szégyen hogy ennyi ostoba homofob idióta ember van, raadasul szavazati joggal.

3xem
Vendég
3xem

Köszi az ajánlást meg is van az esti nézni való!

Péter
Vendég
Péter

Szenny.

Laca
Vendég
Laca

Nekem nincs problémám emberek szexualitásával, de szerintem a gyerekvállaláshoz kell egy szülés, amihez kell két különböző nemiszerv. Ha azzal sem sikerül, akkor lehet örökbefogadni. Egyébként engem senki nem sajnál, én egyedül akartam örökbefogadni, és esélyem sem volt, mégsem szidom a kormányt. Egyébként meg egy óriási többségben katolikus ország vagyunk, akkor nem azokat az értékeket és erkölcsi elveket kell követni? Aki nem szereti, az sincs elnyomva, csak lehet, egy-két dolog számára nem könnyű. És? Másnak más a nehéz. Ajánlom mindenkinek, tegyen egy kis látogatást, lehetőleg jó pár hónapot, hogy legyen ideje jól megnézni a UK-t. A liberalizmus hatása ott látszik a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

A man
Vendég
A man

PFFF
Az meg van, hogy a homoszexualitás nem genetika dolga igaz? Az meg van, hogy a homoszexuálisok között több a függő, depressziós, öngyilkos…
NA, ha a 2+2-t valaki összetudja rakni világos, hogy aki az lmbtq propagandát támogatja az egy szörnyeteg.Sőt nem is akármilyen. Hiszen gyerekekre csak a legnagyobb szörnyetegek képesek ilyen sátáni módon rátámadni.

bogar
Vendég
bogar

Örülök, hogy amikor volt HBO-m, akkor sem fizettem érte, de egy idő után ingyen sem kellett, kidobta, pedig akkoriban még nem is volt akkora trágyadomb mint most.

Kopi
Vendég
Kopi

A tolerancia “bajnokai” újfent kinyilatkoztattak: keresztény értékek = agymenés. Karácsony napján akkor majd csillagszórók helyett inkább magadat gyújtsd meg!

Robert
Vendég
Robert

Csak a hülye nem látja, hogy így vagy úgy de a fehér, keresztény és heteroszexuális emberek létszáma/ arányuk csökkentése a céljuk. Pont. Az egyik eszköz az LMBTQstb minél magasabb szintre emelése, támogatása és terjesztése, népszerűsítése.
Ha hagyjuk ezt akkor tényleg megérdemeljük, hogy ez a civilizáció elpusztuljon.

K.A.
Vendég
K.A.

kezd bekoszonteni egy nagyon sotet kor…

jhonny
Vendég
jhonny

Hápé, egy vicc vagy. Ilyet leírni hallod: “Van ugye ez az új agymenés kis hazánkban: a keresztény értékek, a család az férfi és nő, bla, bla és bla.” Ezt mégis hogy gondoltad? Téged nem egy apa és anya nevelt? Nem keresztény értékek szerint próbálták? Kinek képzeled magad, hogy csak úgy sárba tiprod eme – sokak számára – szent és értékes szavakat? Ne legyél már ennyire píszí ember, ez a “családmodell”, amit csak ti, balosok vagy nagy liberálisok hívtok családnak, nem ÉLETKÉPES, nem FAJFENTTARTÓ. Kár minden egyes betű leütésedért…

Hadtama
Vendég
Hadtama

Ja és ezen a “borzasztó Magyarországon” megszülethet egy ilyen dokumentumfilm! Az örökbefogadásnál, a gyerekek érdekeit is figyelembe kell venni, ami szerintem az, hogy a férfi párja egy nő legyen, logikus, hogy az ilyen pároknak legyen előnyük ha örökbe akarnak fogadni valakit. Szerintem a többség nincs a homoszexuális párok ellen, talán még az örökbefogadásuk ellen sem, csak egyszerűen azt tartják normálisnak, természetesnek ha egy család az édesanyából és édesapából áll.
Inkább a homoszexuális stb. propaganda irritálja ezt a többséget, és az, hogy azért mert nem tartják természetesnek a homoszexuálist ezért gyűlőlködő-homofóboknak titulálják őket.

den a faszallito
Vendég
den a faszallito

nagyon el van tévedve cikkírókám, engedd meg hogy pár hajmeresztően demagóg mondatodra reagáljak: “Van ugye ez az új agymenés kis hazánkban: a keresztény értékek, a család az férfi és nő, bla, bla és bla.” … csak 1021 éve van ez a blabla, de nem baj – én sem vagyok hívő keresztény, de az állításod egy faszság kapásból “Meg hát egyébként is, az állami “ellátórendszernél” nincs is jobb hely egy kisgyerek számára. Ugye?” …Minden normális gyereket örökbe is fogadnak, normális párok – meg kell nézni a hivatalos számokat. A szefósok és a pirított-magyarok nem kellenek senkinek. Ennek a lezbi párnak is… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Mona
Vendég
Mona

Az itt fröcsögőknek üzenem, hogy a homofóbok és a melldöngető keresztények gyűlölködésre és beszűkült látásmódra nevelik a gyerekeiket. Na ez a bűn, nem pedig a homoszexualitás és nem az, hogy egy árva gyereket két értelmes ember felkarol. Ők szeretnek és tesznek és elfogadnak, ti gyűlölködtök, akadályoztok és ítélkeztek. Ez egy nagyon egyszerű képlet, érdemes rajta elgondolkodni. Én nagyon büszke vagyok a szereplőkre és sok boldogságot kívánok nekik.

Attila
Vendég
Attila

Köszi a kritikát!

pont
Vendég
pont

A homoszexualitás mentális betegség. Régen be van bizonyítva.

Angelogos
Vendég
Angelogos

“(3Mózes 20:13) Ha egy férfi férfival fekszik le, mint ahogy nővel szoktak lefeküdni, mindketten olyat tettek, ami utálatos. Meg kell őket ölni. Halálukért ők maguk a felelősek.” Nos, azóta már kereszténység van. Jézus azt kéri: “(Lukács 6:35) Ellenkezőleg, szeressétek az ellenségeiteket, tegyetek jót, és kölcsönözzetek, semmit sem remélve vissza; és nagy lesz a ti jutalmatok, és fiai lesztek a legfelségesebb Istennek, mert ő kedves a hálátlanokhoz és a gonoszokhoz is.” Tehát, ha keresztény vagy .. nem veszed fel a kesztyűt. Az ilyen médiákat pont azoknak készítik akik felkapják a cukrot. Célpontot alkotnak magukból, mivel nem ismerik a keresztény tanítást dühöngenek.… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Troll Hadsereg
Vendég
Troll Hadsereg

Trollok etetése szigorúan ellenjavallt és tilos:P

dzso bacsi
Vendég
dzso bacsi

Egy statisztikailag alig kimutathatató mikrokisebbségről van szó. Azt hiszik, hogy az örökbefogadás valamiféle szolgáltatás, ami nekik alanyi jogon kellene, hogy járjon. A biológiánál meg az evolúciónál tessenek az ilyen jellegű problémákkal kopogtatni, ne a hivataloknál.