The Amazing Eternals – béta (2017) – játékteszt

A Digital Extremes is beszáll a hero shooter témába, méghozzá egy első pillantásra eléggé egyedi, előző évszázadot idéző dizájnú sci-fi lövöldével. A kanadai srácoknak már van egy jól menő IP-jük a Warframe képében, de vajon be tudnak-e robbanni a kompetitív shooterek enyhén szólva telített piacán is?
Nincs könnyű helyzetben az a stúdió, ami napjainkban hero shooter készítésére adja a fejét. A stílust egyértelműen dominálja az Overwatch és a Paladins, de ezen a két játékon kívül még olyan (nem feltétlen hero shooter) címekkel is fel kell venni a versenyt, mint a Playerunknown’s Battlegrounds, a Counter Strike vagy épp a Battlefield.

Az elmúlt években ebbe a feladatba több fejlesztőcsapat bicskája is beletört, gondoljunk csak például a jobb sorsra érdemes Battlebornra, vagy a nemrég megjelent, de már most tartósan ötszáz játékos alatt vegetáló LawBreakersre.
A kanadaiak viszont szemmel láthatóan nem ijedtek meg a kihívástól, a The Amazing Eternals fejlesztése pedig már el is jutott a zárt bétatesztig. A fejlesztők honlapján elvileg még mindig lehet jelentkezni, de ha valaki nem akarja a szerencsére bízni, hogy játszhat-e a játékkal, az a Founders Program keretein belül be is vásárolhatja magát.

A legalapabb, pusztán hozzáférést és egy egyedi kitűzőt biztosító csomag már húsz dollárért elérhető, de ha igazán segíteni akarjuk a készítők munkáját, akkor ezer dollárt is fizethetünk neki, igaz, ezért már többek között huszonhat bétakulcs és egy egyedi easter egg is jár.

Lődd, ami mozog!

Alapjait tekintve a The Amazing Eternals egy teljesen klasszikus FPS/Moba hibrid, ami valahol az Overwatch és a Paladins között helyezkedik el félúton. Minden meccs elején kiválaszthatunk egy egyedi fegyverekkel és képességekkel rendelkező hőst, ha pedig valamiért nem jön be az adott karakter, halálunkkor leválthatunk róla.

Ami a felhozatalt illeti, jelenleg öt hős közül választhatunk (természetesen akkor, ha már megszereztük őket), akik hozzák a szokásos sablonokat.

Van itt lomha, közelharcra berendezkedett tank, őrtornyokat pakolgató mérnök és rohampuskával felszerelt katona egyaránt.
Ami kicsit kiemeli a játékot a többi közül, az a dizájn. A művészek a 60-as, 70-es évek klasszikusainak képi világát vették alapul mind a pályák, mind a karakterek megformálásához, ezzel adva némi egyedi ízt a The Amazing Eternalsnak. Bevallom, mikor először láttam a hősöket, nem igazán tetszett ez az irányvonal, de a főmenübe lépve egyből rájöttem, hogy mennyire hangulatos tud lenni a dizájn. A menü maga gyakorlatilag egy táblás társasjáték.

A már megszerzett karaktereinket kicsi figurák mutatják, azt pedig, hogy épp hányadik szintűek vagyunk, a táblán elfoglalt pozíciónkból tudjuk leolvasni. Az egyes power upokat az asztalon széthajigált chipses zacskók és üdítősüvegek jelzik, és a kibontásra váró kártyacsomagjaink is itt kapnak helyet. Ötletes, ugyanakkor könnyen áttekinthető megoldás ez, ami már az első bejelentkezéskor megadja az alaphangulatot.

Kártyázás felsőfokon

Bármelyik hőst is választjuk, a meccs elején fixen egy fegyver és két képesség áll majd rendelkezésünkre. Például a Ray nevű mérnök alapból egy energiapisztollyal és egy jetpackkel rendelkezik, valamint lerakhat a pályára egy őrtornyot, de ezzel már ki is merültek a lehetőségei.

Ha bármi extra mutatványra vágyunk (például szeretnénk komolyabb fegyvert vagy nagyobb tornyot, netán arra vágyunk, hogy egyszerre több építményünk is lehessen a pályán), akkor már bizony kártyákat kell használnunk.

Ez az elgondolás ismerős lehet például a Paladinsból, azonban a fejlesztők tudtak csavarni egyet a jól ismert recepten.
Kártyákat a meccs ideje alatt folyamatosan húzunk a paklinkból, majd miután a kezünkbe kerültek, adott idő múlva kijátszhatjuk őket. Segítségükkel juthatunk combosabb fegyverekhez, időleges vagy állandó buffokhoz, de olyan is akad, amivel teleportálhatunk vagy halálunk után azonnal újraéledünk. A trükk abban rejlik, hogy a lapok felhúzásának sorrendjét mi magunk határozhatjuk meg a paklink összeállításakor.

Így dönthetünk úgy, hogy rögtön a meccs elején megjátsszuk a legerősebb lapjainkat, de akár szét is teríthetjük őket a paklinkba, hogy végig egyenletes teljesítményt tudjunk nyújtani. Igazából ezzel a rendszerrel számtalan taktikai lehetőség nyílik meg a játékos előtt, és nagyban segít abban is, hogy a stílusunkhoz tudjunk igazítani minden karaktert. Kifejezetten jópofa és kreatív megoldás ez, olyan, amivel az Amazing Eternals kitűnhet a vetélytársai közül.

A háború művészete

A The Amazing Eternals-ban jelenleg három pálya valamint két játékmód érhető el, melyek hozzák a kötelezőt, se nem botrányosan rosszak, se nem kiemelkedőek. A Champion Clash lényegében egy Team Deathmatch, ahol az a csapat nyer, aki előbb szerez meg negyven gyilkosságot.

A Fragment Fight pedig egy területfoglalós móka, itt először a pálya közepén kell megszereznünk egy kristálydarabot, aztán felváltva támadni és védekezni, amíg el nem foglaljuk az ellenfél mindhárom zónáját, vagy amíg le nem jár az idő.

A fejlesztők mindkét játékmódhoz tizenöt perces limitet rendeltek, így garantálva a viszonylag gyors, pörgősebb meccseket.
Amire viszont nem árt felkészülni, az a nem mindig remekelő matchmaking. Előfordulhat, hogy egyenlőtlen küzdelmekbe dob minket (1v3, 2v5 ilyesmi felállásokra kell számítani), és néha az 5v5-ös küzdelmek is nagyon egyoldalúra sikerednek.

The Amazing Eternals gameplay videó (katt és lenyílik)

Ez persze nem feltétlen hiba, hiszen a The Amazing Eternals még csak zárt bétában van, sőt, ami azt illeti, én meglepően sokszor kaptam kiegyenlített, a végsőkig kétesélyes és nagyon élvezetes meccseket is.

Semmi sincs ingyen

A The Amazing Eternals jelenleg free to play játék, és a tervek szerint az is fog maradni, ennek megfelelően a játékban minden apróságért fizetnünk kell majd. Bár szintlépésekkor is kapunk különféle bónuszokat (ezek leginkább kártyacsomagok, illetve néha valami más extra), azért ahhoz, hogy kifarmolhassuk az összes kártyát, vagy szerencsésnek kell lenni, vagy rá kell szánni valamennyi pénzt a játékra.
Persze ilyenkor felmerül a kérdést, hogy mennyire lett pay to win a The Amazing Eternals, azonban ilyenről szerencsére esetünkben szó sincs.

Igaz ugyan, hogy akinek több kártyája van, az több lehetőség közül válogathat, illetve a hőssel érkező lapok messze nem a legerősebbek, megfelelő helyezkedéssel és pontos célzással egy gyakorlottabb játékos simán képes kompenzálni ezeket a hátrányokat.

Lehet nálunk a játék legdurvább fegyvere, ha csak ész nélkül rohangálunk vele, ugyanúgy meg fogunk halni a kereszttűzben, mint bárki más.

Megéri?

Összességében a The Amazing Eternals egy korrektül összerakott játék, néhány érdekes megoldással. A retro dizájn elég jópofa, és ad egy kellemes hangulatot a programnak, ami viszont kiemeli a többi hero shooter közül, az a kártyarendszer, amit használ. Ez a pakliépítős rendszer kifejezetten érdekes és kreatív, ráadásul elég mély stratégiai lehetőségek is lapulnak benne ahhoz, hogy tényleg mindenki megtalálhassa a stílusához legjobban passzoló lapokat és sorrendet.

Ha másért nem is, szerintem ezért az egy megoldásért érdemes próbát tenni a játékkal.
A The Amazing Eternals szóval egy minden elemében korrektül teljesítő, néha pedig kifejezetten kreatív játék, azonban ennyi még korántsem biztos, hogy elég a hero shooterek telített piacán. Szerintem mindenképp érdemes tenni vele egy próbát, akár most, akár majd ha nyílt bétába kerül vagy megjelenik, tekintve, hogy ingyenes, olyan sokat nem veszíthettek vele.


Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..