Alien: Covenant (2017) – kritika

Ridley Scottnak a Sólyom végveszélyben című film óta nem igazán sikerült maradandót alkotnia, legalábbis messze van attól a minőségtől, ami a fénykorában jellemezte. A Prometheus zavaros cselekménycsavarjai sem kecsegtettek túl sok jóval, ebből kifolyólag igencsak szkeptikusan ültem be a Covenant premierjére.
Egy tipikus hollywoodi blockbusterre számítottam, azonban a film során szinte folyamatosan pozitív csalódásban volt részem. Már a nyitójelenet megadja a film alaphangulatát, amikor is a teremtés kérdése merül fel, és ezen téma köré épül majd a cselekmény is.

A történet szerint 2104-ben vagyunk, 11 évvel a Prometheus történései után, amikor a Covenant, fedélzetén 15 gyarmatosítóval, közel 2000 telepessel és 1000 embrióval tart az Origae-6 nevű bolygó felé. Egy spontán csillagkitörés során azonban a hajó megsérül.

Javítása közben kóbor adásokat fognak, egy eddig ismeretlen bolygóról. Mivel itt az élet nyomaira is bukkanhatnak, úgy döntenek, hogy az eredeti cél helyett, az ismeretlent választják.

Daniels (Katherine Waterston), a csapat egyik női tagja, aki a film elején nagyon úgy tűnik, hogy jellemvonásaiban Ripley-re hajaz, ezt persze teljes erővel ellenzi.

Miután mégis megérkeznek az általuk paradicsomnak hitt pokolba, természetesen elkezdődnek a bajok: a szokásos ‘születés’ utáni menekülés most azonban nem a megszokott módon zajlik.

A kis dögök egész’ érdekes módon szaporodnak, és a születésük sem teljesen az eddig megszokott formában történik, ami tetszetős újításnak mondható. Új dizájnjuk meglehetősen ‘ütős’, látszik hogy sokat dolgoztak rajta a készítők, egyedül az ,,újszülöttek” mozgása van egy kicsit furán animálva, a régebbi változat valahogy jobban bejött.

Látványilag azonban semmiképp nem panaszkodhatunk a filmre, gyönyörű a vizuális ábrázolás, bár fura is lenne, ha egy Ridley Scott kaliberű rendezőtől valami csúfságot kapnánk.

Az idegenek támadása a modern technika vívmányait kihasználva igencsak pazar módon van bemutatva, ez hatalmas előrelépés az eddigi filmekhez képest.

Az alkotás/teremtés kérdése egyben társadalomkritikaként is felfogható, az ember gyarlóságát, hatalmi vágyát hivatott bemutatni. Michael Fassbender zseniálisan alakítja David valamint Walter karakterét, érdemes volt rábízni egy android öntudatra ébredésének az eljátszását– ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy ez színészileg elviszi-e a hátán a teljes filmet, ugyanis a többiek alakítása elég érdektelennek, amolyan iparosmunkának tűnik.

Katherine Waterston játékát lehetne még esetleg kiemelni, az az érzésünk azonban, hogy benne Ripley-re hasonlító jellemvonásokat fedezünk fel, hamar szertefoszlik.

Sokszor déjà vu érzésünk támadhat, de ez inkább tisztelgés az előző részek előtt, semmint negatívum. Egy dolog azonban mindenképpen fájóan hiányzik: mégpedig az első részből ismert lassú, elnyújtott cselekményvezetés, ami olyan baljóssá és feszültté tette a hangulatot. Ridley Scott mostani filmje sokkal inkább sci-fi-nek könyvelhető el, az igazán paráztató jelenségek itt most elmaradnak, még ha brutalitásból nem is szenved hiányt.

Persze igaz, hogy a sokak által a legjobbnak tartott második rész is már inkább akció-orientált volt, semmint horror, mégis pozitív fogadtatásban részesült.

Külön tetszett még, hogy nem csak a hajó fedélzetén játszódnak az események, hanem az idegen bolygó világába is betekinthettünk. Az a néhány komikus jelenet és párbeszéd, amellyel a film közepén találkozunk viszont egyáltalán nem illett bele ebbe az atmoszférába. Egy xenomorphot lazán orcán rúgni,  és így küldeni a földre, az egyszerűen nevetségesés film idegen.

A hangok mesterien vannak keverve, ebben egyáltalán nem találni kivetnivalót, sőt.Az Alien-széria során kialakult kérdéseinkre hivatott tehát választ adni ez a prequel, és ezt sokkal átláthatóbban teszi, mint anno a Prometheus. Lehull a lepel egy sor titokról az idegenekkel kapcsolatban, bemutatja hogyan is fejlődtek ki a xenomorphok, és erre bizony már közel 40 éve vártunk.

Megérte. Az előző részhez hasonlóan itt is maradnak bennünk kérdések a film végén, a nyitott befejezés természetesen adott, mi pedig várjuk a következő részt.

Értékelés:

[fb_button]

66
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
34 Comment threads
32 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
47 Comment authors
NincstelenWaltervalakiSági FerencHesstegHH Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Wittgen
Vendég
Wittgen

A Prometheusnál nem volt jobb, sőt én gyengébbnek is tartom. Nem a rendezéssel és játékkal volt/van bajom, hanem azzal, hogy sikerül egy f*s forgatókönyvet és sztorit-cselekményvonalat összehozni. Banális cselekedetek, érthetetlen indokok, klisék tömkelege, pocsék szövegkönyv. Egy olyan pillanata nem volt a filmnek, ami meglepett volna, vagy a következő 1-2 percet ne tudta volna az ember szó szerin idézni úgy, hogy még nem is látta.
Hálivúdban nincs már egyetlen épkézláb író sem?

Mike
Vendég
Mike

Nem nagyon értem ezt a sok negatív kritikát. Azt gondolom ma divat lett mindent fikázni. Vagy csak el vannak kényeztetve az emberek ? A Prometheus igenis jó film volt minden hibája ellenére ! De valaki mutasson nekem egy olyan filmet amiben nem lehet hibát találni ! Azt hiszem szerencsés vagyok hogy én tudom élvezni a filmeket anélkül hogy csak hibákat keressek bennük !

Mal
Vendég
Mal

Az Alien Covenant szerintem egy kifejezetten jo film lett. Az a baj, hogy a sok negativ kritika ami merőben szubjektiv, sok embernek előre elveszi a kedvét attól, hogy megnézze a filmet, illetve erősen befolyásolja a film élményét is. Szándékosan kihagytam a sok okoskodó írást és így jártam jól. Nekem nagyon bejött. Persze minden filmet szét lehetne szedni, még az etalonnak számító Alien-t es az Aliens-t is de inkább annak kellene örülni, hogy egyáltalán minőségi folytatásokat kapunk, nem pedig valami A4 szerű gagyit. A támadás is szerintem Ridley Scott-nak szól nem pedig a filmnek. Ha ezt xyz rendezte volna akkor most… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Gábor Bolla
Vendég
Gábor Bolla

Élveztem a filmet, nagyszerű volt. A végére tett csavar pedig…. nos szerintem nem is volt kiszámítható!

Szekér Zsolt
Vendég
Szekér Zsolt

14 évesen láttam 1981 -ben, a Nyolcadik utas a Halál című filmet. Azt az élményt visszaadni ,nem lehet, viszont szeretem , és tisztelem,mindegyik részét ennek a film eposznak. Szerintem felesleges összehasonlítani egymással őket. Mindegyik nagyszerű , a maga nemében.

Sigma748
Vendég
Sigma748

ALIEN fanatikusként én személy szerint nem bántam meg, hogy megnéztem a filmet, voltak benne jó dolgok, és tetszett, hogy végre nem 12 éves kisgyerekek által nézhetővé tett bugyutaságot láthattam a vásznon. Igaz ugyan, hogy a fröcsögő paradicsomlén, vagyis a brutalitáson kívül nem igazán volt ilyesztő dolog, vagy más igazán, ami miatt a 18-as besorolásra szüksége lett volna. Leszögezem, szerintem voltak jó dolgok a filmben, és egyébként is mindig nehezebb egy előzményfilmet frankóra megcsinálni, hisz újdonságot is nyilván mutatnia kell, ugyanakkor adott a story vége, amihez tartania kell, némely elem is szintén fix a történetben, és ez a meglepetés faktorra is… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Jani
Vendég
Jani

Nem tudom, ki hogy van vele, nekem annyira nem jött be a film. Ez, hogy eredet történetet kapott, ráadásul azt, hogy – természetesen – az embertől származik, meg mit tom én… Az egy dolog, hogy az AvP leírásában még az volt, hogy ez a két faj évezredek óta küzd egymással (akkor mégis mikor teremtettük?), ráadásul pont az volt a jó, hogy az ember kimegy a végtelen világűrbe és egyszer csak találkozik egy mindent elpusztító, vérszomjas parazitával, aztán gyors kiderül, ja nem, ez is miattunk van – puff, az univerzum be is szűkült a fenébe.. A másik, ami nagyon hiányzott, a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Zsolt Szakál
Vendég
Zsolt Szakál

A Prometheus kritikák óta én magasról teszek a filmkritikusok véleményére. Olyan szinten húzták le, pedig kifejezetten jól sikerült. Az Alien fanok is csak picsogtak, mert nem voltak a filmben Alienek. Nevetséges! 😀

jjj235
Vendég
jjj235

“A királynő nevében”-t a népnek. Az igazán jó kis sci-fi akciófilm hibrid lenne.

Tóth József
Vendég
Tóth József

Meglátásom szerint a film akár jó is lehetett volna, de a legelejétől kezdve hemzseg a hibáktól. Értem én, hogy a látvány oltárán fel kell áldozni ezt – azt, na de ne már. Elszakad egy drótkötél és lerohad a hajó, vagy milyen logikus magyarázat van arra, hogy egy bombázó ( vagy legyen csak katonai teherszállitó ) landol egy város közepén, de ha már ott akar landolni nem kérdeznék meg, hogy ki vagy és mit akarsz? Stb, stb… De akkor is egyik kedvencem a neutrino kitörés. Hogy mi??? (Tudják ezek mik azok a neutrinók?) A Töménytelen mennyiségű hiba ellenére látványos filmet hoztak… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Anonymus
Vendég
Anonymus

Én nem igazán értem ,hogy hogyan is fognak a tojások idegen űrhajóba kerülni mivel a nyolcadik utas a halál elején ott találtak tojásokat. Igazából nem volt rossz film és tudom hogy előzmény történet ,de számomra az Alien filmek annyira egybefonódtak Ripley karakterével hogy nekem hiányzik belőle.

shazam
Vendég
shazam

Sajnos gyenge lett, önmagában már az a story gyenge hogy hogyan mutálódnak az alienek,semmit mondó lapos történet, az az érzésem Scott papa nem azt a filmet rendezhette amit szeretett volna, sajnos az alienek után picsogó rajongók és a pénzéhes hollywoodi filmipar nyert, kár érte mert a Prometheus zseniálisan indított a teremtők szállal és ezt sikerült elcseszni.

Kovács János
Vendég
Kovács János

egy szó csak , szar !!!!

Zoltan Nagy
Vendég
Zoltan Nagy

A legnagyobb gond,mint mindig,a gyorsan elmesélt történet,amit 2 óra alatt kell teljesiteni,és ez által romlik a film minősége.Az alap koncepció jó volt,de szokás szerint gyorsan történt minden.Ha talán kevesebbet mutatott volna,akkor minőségileg jobb és elfogatható film jött volna létre.Az Alien univerzumban,1-2-3 részben fokozatosan adagolják az idegenek felépitését,anatonomiáját,stb,logikai lépését.Itt meg szinte pillanatok alatt elérünk a 3-ik részben látott fajhoz.Talán a könyv jobban fog teljesíteni ilyen téren,mivel Alan Dean foster írja,és róla lehett tudni,hogy nagyobb átéléssel,finomabb technikával dolgozik,logikusabb cselekményszálakal operál.Sajnos a Prometheus színvonalával vetekszik.Számomra mindkét film megfelelő éppenhogy,de ha ezeket rendesen megcsinálta volna Ridley bácsi,nem csak összecsapja fennmaradó és ellentmondásos kérdésekkel,akkor egy… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Horváth László
Vendég
Horváth László

Nagyjából mindenki felsorolta a sok hibát a fimben de valamit még nem olvastam a hozzászólások között. Mégpedig, hogy ügye a prometheus filmbben a Weyland vállalat küldte a hajót ahol egy David nevű (szerintem saját fejlesztésű) szintetikus szerepelt. Most egyértelműen látszott, hogy a Covenant nem Weyland termék. Egyrészt akkor kié-mié? Az egész Alien univerzum a Weyland később Weyland-Yutani vállalat köré épül. Az Covenant-on direkt kerestem a felségjelzéseket de semmi nem utal arra, hogy ki küldte a kolonizációs hajót. A bolygó neve halálban egyértelmű volt, hogy ott is a cég végzi (mert ők gyártják a terraformáló gépet) a kolonizációt. Továbbá az ANYA… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

László Horváth
Vendég
László Horváth

Nagyjából mindenki felsorolta a sok hibát a fimben de valamit még nem olvastam a hozzászólások között. Mégpedig, hogy ügye a prometheus filmbben a Weyland vállalat küldte a hajót ahol egy David nevű (szerintem saját fejlesztésű) szintetikus szerepelt. Most egyértelműen látszott, hogy a Covenant nem Weyland termék. Egyrészt akkor kié-mié? Az egész Alien univerzum a Weyland később Weyland-Yutani vállalat köré épül. Az Covenant-on direkt kerestem a felségjelzéseket de semmi nem utal arra, hogy ki küldte a kolonizációs hajót. A bolygó neve halálban egyértelmű volt, hogy ott is a cég végzi (mert ők gyártják a terraformáló gépet) a kolonizációt. Továbbá az ANYA… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

gregorman
Vendég
gregorman

sajnos hatalmas csalódás… Buta film és butának nézi a nézőt is…

Kovács Tamás
Vendég
Kovács Tamás

Ebben a filmben mindenki hülye?

Roland Hüse
Vendég
Roland Hüse

Komikus jelenet a film közepén? Én nem találkoztam ilyennel, kifejtenéd mire gondolsz. Én ugyanis erről a filmről teljes mértékben elégedetten jöttem ki. Végre hozta a régebbi részek hangulatát. Tetszett, hogy végre kiderült, honnan származnak a Xenomorph-ok. És David karaktere is fantasztikusan sikerült.

J
Vendég
J

Szerintem a prometheus és a covenant is jó film volt. nagyon sokan úgy nézik a két filmet , mintha egy film , egy történet lenne, vagy hasonló. minden rendező, és-vagy forgatókönyv író hozzá rakott valamit az alien univerzumhoz, de mégis törekedtek a folytatásra. Scott eleve úgy kezdte el, hogy előzmény lesz, de amikor letette az asztalra a Prumetheus-t, mindenki azt várta, hogy a végén megérkezünk az LV-426-ra. nem így lett. Hogy miért? mert egy filmbe nem fért volna bele az a mondanivaló, amit szeretett volna megosztani velünk. Példa: szerintetek a Star Wars szériában mondjuk az első három (4,5,6) vagy a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Laci
Vendég
Laci

Valaki elmagyarázná a bennem felmerülő kèrdèst?
A prometheus, ès az Alien Covenant az Alien nyolcadik utas előzmèny filmjei ugyebár!?!
Látván az anyahajó magasnak mondható technikai szintjèt… Amit ha össze vetünk a nyolcadik utasèval…senki nem gondolkodott el azon, hogy mikènt lehetsèges az, hogy nagyok a különbsègek technologia terèn?

Prometheus / Alien – Covenant: hologramm, csúcs technika, szuper számítógèp, stb
Nyolcadik utas: Technikai szintje kb megüti az első holdprogram gèpeinek akkori szintjèt!

tesz-vesz
Vendég

erre a rakás sz**rra 4-est adsz? hát milyen kritikus vagy te?

Sala
Vendég
Sala

Sajnálom.Nagy rajongoja vagyok a szériának.Borzalmas csalodás volt számomra ez a film..
Szereplök 0 ,Dave aki szerepelt ennyi,már a főhősnő bukosisak haja is borzalmas volt de szereplése egy nagy 0 .Gyenge vérszegény film,max de nagyon max 2 csillag,erőltetve!

Sándor Barabás
Vendég
Sándor Barabás

Én azt nem értem, hogy a predotor-os filmek semmi kép nem függenek össze az Alien-el?

Mert 2000 környékén az első Alien vs Predator-ban úgy magyarázták, hogy a predátorok már a piramisok idején harcoltak az alienekkel afféle beavatás ként!
Viszont most megakarják magyarázni, hogy születtek az Alien-ek tőlünk a jövőben?
Akkor a predatorok, hogy harcoltak velük a multban?
Na most akkor ez hogy van?

Gábor Zsolt Erős
Vendég
Gábor Zsolt Erős

egyáltalán nem értem
2 emberből jött ki ki rakta a tojásokat.
arctámadók is voltak az tetszett,
ha lesz folytatása akkor idegenek űrhajója kell lennie hogy a nyolcadik utas a halál keletkezzen,
vannak itt kérdések még.
Alien 5 lesz vagy nem? ez a nagy kérdés.

Németh József
Vendég
Németh József

Én nagyon élveztem a filmet. Sokan belekötnek a logikai ellentétekbe a Prometheusszal szemben, de elvileg jön még egy film, ami a Prometheus és a Covenant között fog játszódni. Azzal sok dolog értelmet nyerhet. Kíváncsian várom a folytatást. 🙂

Suri Tamás
Vendég
Suri Tamás

Nincs benne logikai baki, az emberekben van logikai baki, mert nem figyeltek. Bár más sorrendben készültek a filmek azért megpróbálom nektek idősorrendbe rakni: 1. Vannak a ‘Mérnökök’, ők az őseink. Fasza nép, fejlettek. 2. A Prometheus nyitósora, az ahogy létrehozzák a földön az életet a ‘fekete anyag’-al 3. A ‘Mérnököket’ kutatják akkor még titokban, magáncélból (szia Wayland apó) A Prometheusban. 4. Elszabadul a fekete cucc. több variánsa van: valami lebont (lásd Föld születése), majd épít, és a kis üvegcsés meg összekapcsolódik, parazitaként is működik… belőle alienek lesznek. ill azok amikkel összeállnak… 5. Covenant: megérkezünk az időközben öntudatra ébredt skynethez. 🙂… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Quantumboy
Vendég
Quantumboy

Nekem mégiscsak volt benne logikai baki. A tervezők űrhajója tele volt Alien-tojással a “nyolcadik utas”-ban. Sőt, a bolygó, ahóvá a Nostromo leszáll, kietlen, belélegezhető légkör nélküli, rideg világ. Ez a fonál tehát nincs kibogozva. Sokkal jobb lett volna, ha David nem tojásokat “rak”, hanem létrehoz egy Alien királynőt. És a Covenant csapata menekülés közben valamilyen módon tönkretette volna a tervezők terraformáló berendezését. És a Michael Fassbender David/Walterja beszólhatott volna: – Ajjaj, emiatt egy-két éven belül lakhatatlanná válik a bolygó. És meglett volna a válasz… De így csak kérdések maradtak.

memora
Vendég
memora

Jó látni, hogy van kritikus akinek tetszett a film, és még azt is be merte vállalni hogy ezt leírja 🙂
Én minden amatőr hibája és logikai problémája ellenére is nagyon jól szórakoztam a Covenant-on. Nekem 7/10.

Berényi Péter
Vendég
Berényi Péter

Ha evtizedekkel a Prometheus utan jatszodik, akkor a nyitojelenetben miert fiatal a Weyland tulaj, aki a Prometheusban oreg? Miert szallnak ki szkafander nelkul egy idegen sporakkal teli bolygon?

HH
Vendég
HH

Szerintem a film zseniális, de sajnos igen kevesen értették meg. Az alkotás alapjában arról az előttünk álló dilemmáról szól, hogy szabad e létrehoznunk az embernél fejletebb mesterséges intelligenciát és hogy a helytelen vagy kései szabályozásnak milyen brutális következményei lehetnek. Ez a napjainkban egyre többeket foglalkoztató probléma foglaltatott bele egy Alien kerettörténetbe, méghozzá igen jól. Aki erről a problémáról nem olvasott Elon Musk, Stephen Hawking vagy Bill Gates ezzel kapcsolatos cikkeiben, az jobb, ha minél hamarabb pótolja ezt. (legjobb persze az Artilect War by Hugo de Garis) Én a magam részéről nagyon kellemesen csalódtam a filmben és úgy gondolom, a kritikusoknak… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

valaki
Vendég
valaki

A film egy szégyen, szemét. Akinek ez tetszik, egy igénytelen szellemi és érzelmi halott.

valaki
Vendég
valaki

A film ótvar.

NincstelenWalter
Vendég
NincstelenWalter

Erdekes hogy azokat a tojasokat David “gyartotta”, a Bolygo neveben pedig mar egy kiralyno rakja. Mikor kezdett el kiserletezni Dr. Shawval, mielott a mernokokre ereszti a virusukat a sajat hajojukbol vagy a bolygon, amikor mar negligalt mindenkit?