Létezik-e önálló akarat? Mi az élet értelme? Van-e élet a halál után? Megvalósítható-e az időutazás? Csak pár az élet nagy, megválaszolatlan kérdéseiből. Időről-időre felbukkannak, hogy aztán válasz nélkül ott lebegjenek a fejünk fölött. De nincs még egy olyan kétely, ami annyira megosztaná a tömegeket, mint a konzolválasztás. Xbox One? Vagy PS4? Melyiket válasszam?

No persze ez csak vicc, de vitathatatlan tény, hogy mióta létezik az egymással rivalizáló két konzol, azóta esnek egymásnak fanboyok internet és városszerte a maguk igazát bizonygatva. Pedig (míg azt már tudjuk, hogy az élet értelme 42) nincs helyes válasz. Nem létezik egyetemes megoldás, ami dönt az aktuális konzolgeneráció versenyében. De ne aggódjatok, nem szúrjuk ki a szemeteket egy ilyen válasszal, megpróbáljuk körbejárni a kérdést több irányból is, s meglátjátok, nem is olyan nehéz jól dönteni.

Tudom, sőt meg is értem, hogy a márkahűség egy rettentően fontos tényező, az élet szinte minden területén. Hajlamosak vagyunk vásárlásnál előtérbe helyezni egy kedvelt cipőmárkát, vagy képesek vagyunk csak azért megvenni egy bizonyos kávéfőzőt, mert azon az a felirat szerepel, ami. Nincs ezzel baj, ez így van kitalálva, mégis, ha konzolvásárlásról van szó, azt kell tanácsolnom, hogy próbáljuk meg legyűrni magunkban azt a késztetést, hogy azért válasszuk az egyiket (vagy a másikat), mert azt a Sony készítette és az mindig jó cuccokat csinált, vagy mert az Microsoft és a Windows is mennyire bevált. Ugyanis ha így döntünk, akkor akár pénzfeldobással is elintézhetnénk a dolgot, éppúgy 50% esély lenne a csalódásra.

Mi inkább közelítsük meg sokkal okosabban a problémát. Lévén játékkonzolokról beszélünk, feltételezhető, hogy leginkább a játék öröme miatt vásárolnánk konzolt, minden más tényező másodlagos (ez nem azt jelenti, hogy azokkal nem foglalkozunk!). Így az első és legfontosabb lépés az, hogy körbejárjuk, mi a helyzet játékok terén, mire kell ügyelnünk és odafigyelnünk. Elsőként vessünk egy pillantást az exkluzív címekre. Ha ugyanis megrögzötten imádjuk a Halo-t, netán a Gears of War-t vagy ne adj Isten a Forza Motorsportot, akkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ha nem Xbox One-t választunk, akkor ezekről a címekről le kell mondanunk. Ugyanez igaz a PS4 esetében egy Uncharted szériára, vagy egy No Man’s Sky-ra, de a lista természetesen nem teljes, így mindenképpen szánjunk időt arra, hogy átnyálazzuk az exkluzív címeket, mielőtt letennénk a voksunk valamelyik készülék mellett. Mielőtt azonban továbbrobognánk a témában, érintenünk kell még egy, játékokkal kapcsolatos pontot, méghozzá az indie játékok kérdését, amik egyre nagyobb teret hódítanak (nem meglepő módon, hisz egyre minőségibbek, gondoljunk csak a nemrégiben megjelent Superhotra például). Ha ti is odáig vagytok ezekért a fejlesztésekért, akkor jó ha tudjátok, hogy a Sony teljes mellszélességgel kiáll a független fejlesztők mellett, így az ő konzoljukra jóval több ilyen program elérhető.

A történetben pedig most jön a csavar. Innentől kezdve ugyanis minden kérdés csupán szubjektív módon dönthető el. Nincs jobb, vagy rosszabb, kizárólag számodra jobb és rosszabb létezik.

Azonban így is meghatározó, hogy az alábbi pontokat is átgondold, mielőtt vásárlásra adnád a fejed, mert sok bosszúságtól kímélheted meg magad a későbbiekben. Lássuk, mire kell még odafigyelned, mielőtt döntesz.

  • A kontroller. Bár triviálisnak tűnik, sokaknak eszébe sem jut, hogy nem csak a kijelzőt fogják nézegetni, de el kell felejteniük a jól bevált egér-billentyűzet kombinációt is és át kell térniük a kontrolleres irányításra. Ez pedig nem csak szokatlan lesz elsőre, de könnyen meglehet, hogy kényelmetlen is, főleg, ha az sehogyan sem akar kézre állni. Mindenképp sétáljatok be egy nagyobb üzletbe és próbáljátok ki mindkét kart, próbálgassátok, ízlelgessétek. Könnyen lehet, hogy valamelyik elrendezése, mérete, formája miatt számotokra teljesen használhatatlan – ez inkább vásárlás előtt derüljön ki, mintsem utána.
  • Barátok. Ki akarna egyedül játszani újonnan vásárolt konzolján, nemde? Jól tesszük, ha előre tájékozódunk a haverok körében (haverok alatt pedig az internetes cimborákat is értem), hogy ők Xbox One vagy PS4 pártiak-e, hiszen ha mindenki a Microsoft készülékét vette, akkor megfontolandó beállni a sorba, hisz később csak így igázhatjátok le a világot együtt. Mármint virtuálisan persze.
  • Ár. Ez valójában nem befolyásoló tényező, de azért ejtsünk róla szót. A PS4, illetve az Xbox One alapgép is nagyjából egy árban van (pár ezer forint a különbség), vásárláskor viszont érdemes valamelyik bundle ajánlatot kinézni – válasszatok egy olyan csomagot, amihez egy (vagy több) olyan játékot adnak, amit úgyis beszereznétek, így jóval olcsóbban hozzájuttok a programhoz. Apropó játékok: bár apróbb különbségeket azért lehet találni, itt is elmondható, hogy nincs túl nagy árverseny, nagyjából ugyanannyiért vehetjük meg a szoftvereket mindkét konzolra.
  • Egyebek. A végére maradtak az apróságok, amik ugyan nem döntő tényezők, de jó ha számba vesszük őket. Ilyen a kezelőfelület, (véleményem szerint a PS4 átláthatóbb és könnyebben kezelhető) a játékok telepítési ideje (ebben a PS4 jobb) és a visszafele kompatibilitás.

Nagyjából ennyi, ezeket a pontokat kell átgondolni, mielőtt döntenénk. Nem érintettük az alternatívákat, mint amilyen például a Nintendo Wii U, vagy a Steambox, sőt nem tértünk ki arra, hogy ha már van PC, akkor minek konzol (nem véletlenül nem tértünk ki, hisz a kérdés maga értelmetlen, de most nem is erről volt szó). Most a két nagyágyú közül próbáltunk meg dönteni, vagy legalábbis megkönnyíteni a választást.Most pedig ti jöttök. Mondjátok el nekünk ti hogy, mi alapján választottatok, vagy választanátok és írjátok meg tapasztalataitokat hozzászólás formájában, kíváncsiak vagyunk nektek mi a véleményetek.

 

 

sav5-01

Szólj hozzá! Mert számít a véleményed, ráadásul regisztrálnod sem kell.

27 hozzászólás : "A nagy kérdés: Xbox One vagy PS4?"

avatar
Ashen86
Vendég
Ashen86

Jó lett a cikk.
Igen, a kontroller sokat jelent. Pc-hez rendeltem egy Xbox kontrollert, amin nehézkesen tudok játszani, ugyanis rövidek az ujjaim, így ha konzolt vennék, már csak ezért is Ps4 mellett döntenék. Ráadásul arra jobb exkluzívok jönnek ki.
A Microsoft össze akarja mosni a pc-t a konzoljával, ami a pc-seknek jó/az új Forza máris jön pc-re, a konzolosoknak nem tudom jó lesz-e, bár gondolom ők is hozzá tudnak férni majd pár csak pc-s játékhoz, Viszont az Xbox eladásnak semmiképpen sem fog használni, mivel az Xbox exkluzivitás így részben, vagy lehet hogy később teljesen meg fog szűnni.

Ha választanom kellene, akkor PS4.

Bá
Vendég

egyértelmű a választás! PS4

q3bb
Vendég
q3bb

Egyik sem.
Minek a konzol?
Mert keresletet generáltak rá.
A Pc egy sok oldalú eszköz.
Minek költene az ember súlyos pénzeket egy specifikus gépre, amihez drágábbnál-drágább exkluzív játék……
Bakker, nem bírom leírni. Elröhögöm magam ilyen szavakon hogy, exkluzív, vip, és a társai.
Szokjunk már le erről.
Tömeggyártásról beszélünk.
Ez ugyan annyira értelmetlen eszköz, mit az 50 m-ig vízálló karóra.
Mindenki megvette, mert Gipsz Jakabnak is van.
Ha ki akarsz kapcsolódni, és mindenképpen valami digitálisra vágysz, vegyél Pc-t.
Kitudja, lehet a végén még valami értelmesre is tudod használni.

Bá
Vendég

Én az ilyeneken röhögök, mint te 😀

Zselinc
Vendég
Zselinc
Hát szerintem embere válogatja, én például utáltam a beállításokban matatni ahhoz, hogy élvezhető legyen a játék,mivel nem feltétlenül szeretek sokat áldozni erre a kikapcsolódásra. Az az állítás hogy konzolra drágább a játék az hamis, csak okosnak kell lenni, ugyanis konzolra lehet használtan játékot venni, ennek a PC-s megfelelője a CD kulcs lehet , szóval egál.Az pedig hogy 2,5-3 évente nem kell 1 napot rászánnom a masinára és nem kell fél évente rendszert telepíteni az egy hatalmas előny nekem.Az viszont, hogy melyik a jobb azt embere válogatja. Nekem például az Uncharted széria a kedvenc játékaim közé tartozik ami PC-n nem elérhető,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Dr_Usi
Vendég
Dr_Usi

Vagy veszünk egy alap notebookot, amit értelmes dolgokra is tudunk használni a te géped videókártyájának árán pedig megvesszük mindkét konzolt 5 alapjátékkal. Amúgy tudod ilyen kérdésekben nem lehet mindig a racionalitásra hagyatkozni, mert a játék az szenvedély, a szenvedélyeinket pedig nem mi választjuk meg.

Nickname
Vendég
Nickname

Nem-Nem.
A Pc-se jo mert ha most veszel egy gépet egy bizonyos összegért és jönnek a jövöbe ujj játékok és a pc-d nem birja akkor azt is ujjinati kell és ez csak ismétlödni fog,de a konzolnál nincs ilyen baj.
Ez az én véleményem

deathmagnetic
Vendég
deathmagnetic

A PS4 és a PS3 sem kompatibilis visszafelé feltétel nélkül !!!

Vektoo
Vendég
Vektoo
PS4-be hamarosan érkezik egy emuláció ami még a (Steam által) PC-s játékokat is viszi (ha igazak a Sony hivatalos kiadott hírei) De nekem nem tetszik az Xbox kizsebelés kampánya hogy Gold kártyával meg egyéb feltételekkel használhatsz dolgokat azaz csak külön ráfizetéssel vehetsz igénybe szolgáltatásokat holott te ha már megvettél egy konzolt akkor legalább megilletne hogy a többjátékos mód vagy Avatar teljes egyedi személyre szabása legyen szabadon elérhető. Így mivel a PS4-be kevesebbek a korlátozások és nyitottabb a közösség plusz még hardverileg is kicsit turbósabb mint egy Xbox amit látni lehet tesztekben is inkább PS4. A Sony elég régóta tudja hogy… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
valaki
Vendég
valaki

” Ki akarna egyedül játszani újonnan vásárolt konzolján, nemde?”

Pl ÉN ? Sosem érdekelt az online rész se PC, se Boxon , se PS-en…..
Mindig is a játéki miatt vettem gépet. Az engem nem érdekel h egy rakás magát rambonak képzelő gyerek miket művel online. Egyébként pedig max uncsitesomnak volt PS3-a de ennyi.
Am meg túl nagy különbségek nincsenek PC fejleszteni kell cserébe jó a látvány.
PS/Box a hardware fix de minden elindul vedd azt amelyik címei jobban érdekelnek. Cső
Az irányítás mindegyiken jó.

Namonid
Vendég
Namonid

Jó volt a cikk, szerintem akinek PC-je van teljesen felesleges ide kommentelni.

Nagyon sokáig Xbox-om volt, de amikor kijött a One kicsit csalódtam. Sokáig nem tudtam eldönteni, melyiket vegyem, aztán a Playit-en kipróbáltam mindkettőt és a One kontrollere valahogy nem jött be, kényelmetlen volt, kb 5 perc után zsibbadt tőle a kezem. Ezen kívül nem sok különbség van a két konzol között, de főként ezért a PS4 mellett döntöttem, na meg mert sokkal jobban néz ki. Mondjuk egy kicsit a Forzát sajnálom…

Hupee
Vendég
Hupee

Nem régiben olvastam, hogy az Xboxból kb “pc”-t akarnak csinálni. Mivel szoftveresen nem tudja a lépést tartani a PS-el. Ezért fognak hozzá bővítő egységeket kiadni. (jobb processzor, erősebb igp etc.)
Eben a cikkben összehasonlították a közös gameket. És kijött, hogy a PS gyorsabb, ezért szebb képet képes jelenleg produkálni. Egyes játékoknál 40% különbség is lehet.
Én, ha most vennék, tuti PS-t vennék.

Balázs
Vendég
Balázs

Szerintem erősnek kell lenni és hiába vonzóbb látatlanban az egyik gép mint a másik, össze kell kóstolni a kontrollereiket vásárlás előtt, én nagyon nem bántam meg. Nekem amúgy nem volt triviális, “konzolszűzként” azt hittem, tök egyforma a két kontroller, csak az egyik AB.., a másik kör, négyzet… Amúgy mindkét gép remek és nüansznyiak a különbségek.

Charlie1983
Vendég
Charlie1983

Szerintem, mind a kettö jó masina. Régen xbox-om volt, de One- on nem gyöztek meg az exluzivok, ezéer maradt a ps. Nem bántam meg.

Tz
Vendég
Tz

Csak azért mondom az xboxot, mert nekem sokáig volt egy 360-as és a kis ledje valahogy az otthonosság érzését kelti bennem. 🙂

Dr_Usi
Vendég
Dr_Usi
Örültem annak, hogy ez egy olyan cikk lett, ami végül nem foglal állást, hanem objektíven “utat mutat”. Számtalan olyan “szakvéleménnyel” találkoztam, ami az egyik konzol felé lökdösi az embert, kizárólag egyéni vélemények alapján. Az én véleményem is abszolút az, hogy a választást at ismerősök által birtokolt gépek, de leginkább a játékok határozzák meg. Mivel az én barátaim között, amikor döntöttem nem nagyon volt még next-gen gép, ezért kizárólag az exkluzív címekre hagyatkoztam, bár akkor még nem volt belőlük sok, de utólag is csak azt tudom mondani, hogy saját ízlésemnek megfelelően jó döntést hoztam (PS4). Hogy ne csak rébuszokba beszéljek, íme… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Máté Gyula
Vendég
Máté Gyula

Sziasztok!Én PS kedvelő vagyok. Viszont az új rész a” Rise of the Tomb Raider ” Xbox360-ra jött ki.Ezért vettem meg a konzolt.Hamar megtudtam szokni . Tomb Raider után ott van még az Uncharted 1-3.Ezért vehettem egy Ps4-et mivel Áprilisban erre jön ki a 4.rész.De ha döntenem kell akkor PlayStation.Jobban tetszik maga a gép és a menüje és joy is.Persze ez csak egy vélemény.

Geri
Vendég
Geri
96-ban Ps1-el kezdtem a pályafutásomat azután 2001-ben meg átváltottam pc-re kb. 13 évig. Folyamatosan vettem a drágábbnál drágább videó kártyákat, alkatrészeket, hogy mindig folyamatosan szaggatás mentesen fullba menjenek a game-ek. Radeon 2005-ben 9800Pro 90000-ért utána 6800GT 114000-ért és ez CSAK 1 alkatrész volt a pc-ben. Most van egy I5 procim, GTX660 vga-m, 8GB ramom. Már megint csak nem elég az új gémekhez ha fullba szeretnék játszani. Úgy döntöttem, hogy elég volt a sok pc fejlesztgetésből. 100 rongy alatt már vehet az ember egy mostani generációs konzolt amin nagyon szépen néznek ki a gémek és tejesen szaggatás, kép pattogás mentesek. Persze… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Jancsi
Vendég
Jancsi
Sziasztok nekem van mind a kettőből mert árulom is őket személyem szerint Ps4 előnyök :jobb grafika, cserélhető hdd ha bedöglik akar 8T ig bővíthető,olcsóbb használt játékok, jobb és több extusive cimek gyorsabb menü és betöltési idő, beépített akku a controllerbe. Gyors játék video megosztás akar a face-re is 1p fent van. Erősebb hardver,több játékos live felületen. olcsóbbak a digitális játékok pláne mikor akciós pl mortal xl 5600ft ps4 xo 6990 Hátránya: Jobban pörög a ventilátor, multimédia 0 nem minden video formátumot játszik le usbről, kontroller nem kényelemes az analogok elhelyezkedések véget és aki soha életébe nem fogot xbox controllert a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Geri
Vendég
Geri

Bár eltértem az eredeti kérdéstől, hogy PS4 vagy Xbox One mert inkább a PC-t hasonlítottam össze a konzollal. Szerény véleményem szerint a két konzolt felesleges összehasonlítani mert kb. ugyanaz a kettő. Teljesen szubjektív kinek melyik a szimpi, melyikkel kezdte a game pályafutását.. Még a Ps3 és a 360 esetében azt mondtam volna, hogy Ps3 mert sokkal csendesebb.

Anonim
Vendég
Anonim
Érdekes, hogy szinte csak PS4 fanok írkálnak és győzködik a jónépet. Megvettem a kinect csomagot, mert nekem bőven elég az XO és fut rajta a skype, úgyhogy a nappali egyben a kommunikációs helyiség is innentől. Rokonok, barátok stb, fantasztikus élmény így videotelefonálni. A kontrollerrel semmi baj, sőt a legtöbb teszt jobbra hozza ki. A gold akcióknak köszönhetően rengeteg, havi 4-5 játékot kapok fele XO fel X360, de pl most tolom a borderland-ot és imádom, hiába nem annyira kifinomult a grafika, de a játékmenet zseniális. Teljes áron két játékot vettem eddig, a többit mind akciósan (goldon keresztül vagy csak amúgy) meg… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>
Geri
Vendég
Geri

Amúgy ez kb. egy olyan összehasonlítás mintha az Ati videokártyákat hasonlítanák össze az Nvidia-kal. Tök mindegy ki mivel gémel. Mindenki ugyanazt látja a képernyőn és nem a konzolt nézzük vagy a pc házat gémelés közben:).

Hege
Vendég
Hege

Nekem az Xbox One jobban tetszik,

-Kinézetre
-Eszklúzív játékok
-Kontroller
-Hogy van Kinekt lehetőség
-A menü
-Grafika
-Blu ray

grammar
Vendég
grammar

Exkluzív

Zoli
Vendég
Zoli

Ps4.Írták,hogy egy rakás frissítés érkezik.Kontrollere is.

Anonim
Vendég
Anonim

Nekem a playstion 4 sokkal jobb..Volt x box one -m is ..FIFA 17 Jobb a grafika ..mint AZ x boxon..

Tibi
Vendég
Tibi

Én nem vacillálnék, hogy xbox 1 vagy ps4. Megveszem mindkettőt. Sőt, a wii U-t is.
Így nem kell agyalni, hogy melyik mit tud, melyiken mik az exkluzív játékok.
:-))

wpDiscuz