Legjobb vígjátékok – 3. oldal

Menjünk is tovább egy általam oly szeretett színésszel, akinek a magánélete ugyan hangos balhéktól sem mentes, de ettől függetlenül az én listámon többször is feltűnik majd.

Maverick (1994)

 




Loui….I think this is the beginning of a beautiful friendship…

Avagy a film, aminek köszönhetően Mel Gibson és Jodie Foster béefefek lettek és amely kapcsolatnak köszönhetően Mel szép lassan visszakúszhatott Hollywoodba.

De itt még 1994-et írunk, Gibson pedig az egyik legnagyobb sztár az álomgyárban, aki negyedszer is Richard Donner rendezővel dolgozik együtt (nem titok: az első három közös projektjük is fent lesz a listán, ráadásul nemsokára), aki olyan műfajhoz nyúlt, amihez nem sokan mernek – és milyen jól tette! -: a westernvígjátékhoz.

Amely műfajban a Maverick az egyik legjobb darab, mert bár azt tudtuk, hogy Mel nem csak a komoly cuccokban brillírozik, az csak a Mavericknél bizonyosodott be, hogy Dörner Györgynél nemigen van jobb szinkronszínész (na jó… erre is lesz példa a későbbiekben).

A világ talán egyik legszerethetőbb vadnyugati kalandja ez, és hát itt is jár a piros pont Donnernek, amiért a bankrablásba bevette Glovert, aki hát… túl öreg már ehhez a sz*rhoz.

Azt pedig mondanom se kell kedves férfitársaim: akkor higgyetek egy nőnek… ha ló legel a sírján.

Halálos fegyver… mármint mind a négy rész

Igen, tudom, hogy tudtátok, hogy ez jön, és azt is tudom, hogy most azért egypáran felszisszentetek: a Halálos fegyver azért nem az a kimondottan komédiába hajló vígjáték.

Aláírom, de állapodjunk meg abban, hogy amennyire akciófilm, annyira vígjáték is, legalábbis amennyit izgulni lehet rajta, annyit nevetni is, hisz a kiöregedőfélben lévő nyugdíj előtti apóka és az érzelmileg némiképp (muhaha) labilis új társa megteremtette a buddycop műfajt, ráadásul úgy, hogy azóta se született olyan páros, aki őket akár csak megközelítené.

Nem, a Bad Boys az nem. Nagyon nem.

S mi sem mutatja jobban, hogy Donner (na meg Mel és Danny) mekkorát alkotott, mint az, hogy talán ez az egyetlen olyan eset a filmtörténelemben, amikor egy vígjátékból készült paródia, mert ha már Halálos fegyver, akkor a Haláli fegyvert se lehet kihagyni, hisz Estevez és Samuel L. Jackson párosa se semmi, a történet pedig a Top Secret abszurdját súrolja.

Ha minden igaz, akkor a Halálos fegyverből is készül a záróepizód, noha papíron ez rosszabbul hangzik, mint a lassan nyolcvanéves Harrison Ford Indiana Jones zárása, hisz Mel már 64 éves, de ezzel egyenesen tinédzsernek tűnik Glover 73, illetve Donner 90 (!) éve mellett.

Azért én várom. Hogyne várnék egy Halálos fegyvert?

Mehetünk tovább a negyedik oldalra? Oké Főnök. Ja hogy nem vagy főnök? Akkor bocs főnök.




Ez még korántsem a vége, vár a 4. oldal, kattints a következő oldal gombra a folytatáshoz!

 

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .