Trónok harca – 8. évad – 4. rész – The Last Of The Starks – kritika

A múlt heti hosszú éjszakát bemutató epizód rengeteg reakciót váltott ki, sokan – köztük jómagam is – meglehetősen elégedetlenül keltek fel a záróévad harmadik epizódja után a tévé elől. (írásunkat emerre találod). Spoileresen nézzük, mi történt a negyedik etapban.




Ahogy a cikk végén is említettem egy héttel ezelőtt, különösebben nem vártam a soron következő részt, s bár akkor – azt hittem – csak felindultságomban írtam, ma az az érdekes helyzet állt elő, hogy kora estig el is felejtettem, hogy már kint van a negyedik.

Úgy látszik valami egy kicsit tényleg eltört bennem az Éjkirályos kaland után.

No de ez persze nem azt jelenti, hogy ne estünk volna neki az utolsó Starkoknak, noha ezt az epizódot nem irigyeltem, mert nem volt könnyű dolga, hogy megbékítse a rajongók egy jó részét. Mindenesetre volt rá nettó nagyjából 70 perce, ami alatt nagyon sok minden megtörténhet.

Ismertek már, szeretem korán ellőni a poént, szóval: nem, nem történt meg sok minden.

Ha valamire tökéletesen illik az a kifejezés, hogy töltelékrész, akkor azt hiszem ez volt az.

Itt persze megint meg kellett állnom egy picit és újfent elmélázni magamban, ahogy Tyrion és Varys tette valahogy a negyvenedik perc környékén. Ugyanis még mindig ott motoszkál bennem a gondolat, hogy talán túl sokat vártam (vártunk?) ettől a záróévadtól.

Talán nincs is ebben a sorozatban már annyi elmesélni való, mint ahogy azt előzetesen gondoltam volna. Négy rész után, két résszel a vége előtt legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy így van. Nagyjából az egyetlen kérdés ami megválaszolatlan az az, hogy hogyan fogják elintézni Cersei-t. Mert arra, hogy itt valami igazán meglepő, netalántán okos és hatalmas csavart kapunk még, már egyáltalán nem számítok. Ezzel együtt pedig ez az egész nyolcadik évadra ráhúzható: csak az volt a hat epizód két titka, hogy végül ki pusztítja el az Éjkirályt és ki Cersei-t. Ezen kívül minden egyéb maximum lábjegyzet.

No de lássuk akkor hogy mi is történt ezen a héten.

Az epizód két nagyobb részre bontható: az első 50 percben javarészt Deresben, míg az utolsó 20 percben Királyvárnál zajlanak az események. Nem tettem macskakörömbe, mert jó fej vagyok (nem), de a deresi majd egy óra túl sok tartalmat nem tartogat. Az életben maradtak meggyászolják halottaikat, Jamie és Brienne szerelme végre beteljesedik (ezúton is hálámat fejezem ki az alkotók felé, hogy 12-es karikás megoldást választottak), Dany arcára pedig kiül a kín és a szenvedés, hisz egyre inkább érzi, hogy a nép még úgy is Jon-t akarja, hogy nem is tudják, hogy ő a jog szerinti örököse a Vastrónnak. Így hát belibben és jól megesketi Jon-t, hogy a sírba viszi a titkot, aki erre gyorsan elmondja Sansa-nak és Arya-nak, akik megesküsznek hogy a sírba viszik a titkot, úgyhogy Sansa gyorsan elmondja Tyrion-nak, aki aztán gyorsan elmondja Varys-nak. Tiszta Lila Akác köz na.

A borgőzös éjszaka és a halotti tor után aztán megkezdődik a taktikai megbeszélés, ami kimerül abban, hogy ugyan a seregek fele odaveszett – a másik fele pedig gyaníthatóan a konyhában lebzselt a csata alatt, másképp nem tudom hogy maradtak életben -, de jól megtámadják Királyvárt, aztán habzsidőzsi.

Úgyhogy – és most kapaszkodjunk meg – így is tesznek. Felderítés, kémkedés, helyzetfelmérés, meg úgy cakkpakk minden nélkül odadurrannak, aminek egyetlen egy értelme volt csupán: hogy Euron hatásvadász módon a hajókra szerelt skorpiókkal jól kilyuggassa Rhaegalt. Drogont persze nem bántják, mert egyrészt teljesen érthető hogy mindenki egy sárkányra lő a kettő közül, másrészt meg ugye mégiscsak Dany ül Drogon hátán. Egy sárkány mínusz, maradt egy. Oda se neki, akkor lövik a hajókat.

Teleportálunk, a vert hajós sereg megmaradt saccra hatvan tagja kivonaglik a partra, mindenki rendben aki számít, egyedül Missandei teleportált Cersei fogságába.

Hopp, egy aduász kézben, lehet menni tárgyalni. Tárgyalni Cersei-el? Nem túl elmés elgondolás, igaz Dany nem is nagyon erőltette, csak a két tanácsosa. Eredmény? Missandei kettőben távozik a várfalról, Dany pedig most már tényleg baromira pipás.

Eközben legalább történik valami tényleg érdekes is: Jamie hátrahagyja a jó meleg hálószobát és elindul Királyvárba lóháton. Látszólag azért, mert nem tud szabadulni Cersei emlékétől, valójában pedig valószínűleg azért, mert törleszteni akar az régmúlt gaztetteiért – saccra egy huszáros vágással a nővére nyakán.

Aztán van egy kis időnk, hogy elmélázzunk azon, hogy az a sereg (ha jól értettem, akkor az eredeti katonák fele), amelyik túlélte az Éjkirály ostromát, azok hol is élték túl (több ezren?). Mert a várban nem. A vár előtt nem. Aztán ez a gondolat tovaillan, mert helyét átveszi az, hogy Cersei-t mi is akadályozta meg abban, hogy Dany-t, Tyrion-t, meg a megmaradt 60 makulátlant sárkányostul szétnyilazza? Biztos az, hogy a jó Cersei hirtelenjében gerincet növesztett. Talán ugyanaz vezérelte, ami Euront és a hajóhadát, amikor Drogon-t nem lőtték a hátán Dany-vel: hogy még van vissza két rész.

Egy dolog biztos: ebbe az epizódba sikerült csempészni némi feszültséget. Már-már elhittem, hogy Bronn tényleg a másvilágra küldi valamelyik Lannister bratyót és egy pillanatig visszatartottam a levegőt, amikor Jon döntésre kényszerült.

Ezeket az apró pillanatokat leszámítva azonban túl sok örömre nem volt okom.

Nem azért, mert nem történt semmi – épp ellenkezőleg, történt, de a sorozat annyira kapkod, hogy szinte minden történés súlytalanná válik azonnal. Olyan pillanatokban mélázik el a kamera, amikor teljesen indokolatlan és olyan helyeken nem kapunk magyarázatot, vagy teleportálunk, ahol nagyon nem kellene. Ezzel együtt a dialógusok java is csak szó a szélben, nincs valódi feszültség, már lépünk is tovább, adott esetben valami teljesen lényegtelen, ámde percekig tartó jelenetre.

Ugyanakkor le a kalappal Dany karaktere előtt: annak ellenére, hogy Emilia Clarke véleményem szerint nem egy különösebben nívós színésznő, az, amilyen utat az ő karaktere bejárt, az tanítani való. Én már a kezdet kezdetétől nem szimpatizáltam vele – mostanra pedig elérkezett ahhoz a választóvonalhoz, amihez kötelező volt elérnie. Be kell(ene) bizonyítania, hogy számára az elsődleges cél, hogy a világban béke honoljon egy igazságos vezér keze által, még akkor is, ha az a vezér éppenséggel nem ő. A helyzet pedig úgy áll, hogy Jon minden szempontból alkalmasabb nála, ő ezt mégsem tudja elfogadni és az amit a legjobban akar, az a hatalom, a Vastrón – ami nem is őt illeti.

Meglátjuk. Míg az előző rész végén azt mondtam, hogy nem várom a következőt, most ilyet nem ejtek ki az ujjaimon. Most úgy érzem, hogy igenis érdekel, hogy hogyan végzi Cersei, kinek a keze által. Ezzel együtt ez a rész sem volt jobb, vagy épp nagyobb élmény, mint az előző.

Hogy ki kerül végül a Vastrónra? Az nem igazán. Az a hajó már egy kicsit elment.




A jövő héten találkozunk, a sakkjátszma folytatódik.
[fb_button]

Összegzés
A végső nagy csata előtti mélázás és bénázás - pár feszültséggel teli pillanattal.
Ezért szerettük
  • Bronn felbukkanása
  • Jon vallomása
  • Rhaegal röptéje
  • Jamie történetszála
Ezért nem
  • Bran szerepe még mindig és egyre inkább
  • A kapkodás és a teleportálások
  • Királyvár betámadása megint tök logikus katonai lépés volt
  • Plot armor - főleg Danyn -
6.5

23
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
14 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
22 Comment authors
DanistellazstellazFikázóKorima Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kerekes
Vendég
Kerekes

Mint ahogy az előzőnél írtam, itt is, teljes mértékben egyetértek. De az hogy Rhaegalt km-ekről szíín pontosan mindenki eltalálja az 1 kicsit felbosszantott, és az utána következő rész mikor Dany megtámadja a hajóhadat, ott meg el sem találják úgy hogy közelebb is volt és könnyebb célpont is… Na mind egy talán majd a kövi rész.

Zsolt
Vendég
Zsolt

Én tudom, hogy ez egy fantasy, de a fantasyket az választja el a mesétől, hogy a megalkotott világnak a szabályrendszereit komolyan veszik. A valóságban nincsenek sárkányok, itt van. A valóságban egy ballisztával 400 méterre lehet ellőni 4-5 kg-os tárgyakat, kifejezetten alacsonyan. Szerintem ha már meg kell ölni egy sárkányt, akkor az éjkirály ostrománál lett volna ez ésszerű. Most az történt, hogy Euron 10-15 hajóval meglepte a Dany hajóhadát, úgy, hogy a levegőben repkedő sárkányok sem vették észre. 400-500 méterre teleportálta magukat észrevétlenül majd néhány hibátlan találattal leszedte az egyik sárkányt. Tegyük fel, hogy a többi skorpió is lőtt, csak azok… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

N.Ferry
Vendég
N.Ferry

Nekem olyan érzésem volt mintha a Barátok Közt 3000.-ik részét nézném. Ahogy a kritikában is írtad, azon pár pillant kivételével teljesen felesleges rész volt.

Tamás
Vendég
Tamás

Amikor Euron megtámadta a sárányokat,akkor Dany arra nem gondolt ,hogy esetleg egy sárkány hátán más irányból is közelíthetne? Nemcsak szemből ,de mondjuk hátulról is. Vagy ez csak nekem jutott eszembe annál a jelenetnél?

KillerCat
Vendég
KillerCat

Apró hibácska,de nem Brann bukkant fel,hanem Bronn. A többi maga a tökély 🙂

Sándor
Vendég
Sándor

Sajnos most egyet kell értsek.

Hóhér
Vendég
Hóhér

Ez is pont olyan volt mint az előző rész. Átgondolatlan. Az előző részben a lovasok tudják mi jön mégis bele rohannak a semmibe… full gáz.

Rob
Vendég
Rob

Csak egy dologhoz szólnék hozzá: Bronn visszatérését lezavarták 5 perc alatt, szerintem ez már az abszolút kapkodás jele, mivel nincs idő. Illetve tényleg el kéne hinni azt, hogy Bronn ilyen buta? Hogy kaphatná meg Highgarden-t mikor Dany azt se tudja ki ő ? Csak azért megkapja Westeros egyik legnagyobb, királyi várát, mert Tyrion azt mondja majd Dany-nek? Ez valaki tényleg elhinné?….. Bronn az egyik legjobban taktikázó karakter, tehát nyilván nem hülye… szóval egy ilyen valótlan ajánlatot biztos ellhisz……. inkább mondták volna azt neki, ha megöli Cersei-t akkor megkapja Highgarden-t, ez már abszolút hihetőbben hangzik ( Egyébként Martin elmondta eddig egy… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Sedo
Vendég
Sedo

Egyetértek. Szerintem ott fogtad meg a lényeget, hogy kapkodnak a készítők. Ezt érzem, de én már a hetedik évad óta. Elmennek részek a semmire, (minek kellett 2 részt agonizálni a csata előtt, meg egy 2/3-ot utána?) utána meg nem marad idő kidolgozni fontos részleteket; Hogy lőtték le a sárkányt? Hogy esett fogságba Missandei? A felderítést nem véletlen csinálják a levegőből; jobban és hamarabb lehet látni onnan mint a földről / tengerről; szóval, hogy lőtték le hirtelen Rhaegart ilyen pontosan egy hegy mögül. Ez valami infrakövető rakéta-nyíl volt vagy mégis mi?

Tihanyi Tamas
Vendég
Tihanyi Tamas

Már a rész eleje is egy baromság volt. Oké, hogy kicsit meg akartunk emlékezni az elesett hősökről, csak ugye direkt mutatták az elhullott főbb szereplők HOLTként való visszatérését a nagy csatában. Namármonst ahogy Éjkirály elpusztult, az összes alattvalója (minő mesés fordulat) atomjaira hullott. tehát a frissen feltámasztottak is. Akkor mégis mit kerestek aztán a halotti mágián? Amúgy, ahogy az előző részből is kihagyták a csavart (el tudtam volna képzelni, hogy Bran játszik az idővel, és befolyásolja valahogy az eseményeket), szerintem a vége is annyi lesz, hogy Ayra fogja Cercit megölni, valakinek elmaszkírozva magát. Az se kizárt, hogy Clegannak is nagy… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

V1pr
Vendég
V1pr

Nekem az is fura volt, hogy Missandei – sorsa kb. teljes tudatában – miért nem vetett véget az egésznek, amikor ott állt Cercei mellett? “Királynőm, tessék egy lánc a nyakadba és már ugrunk is”. Ja, majd elfelejtettem, hogy van még 2 rész 😉

Erté
Vendég
Erté

Számomra ez az évad értékelhetetlen a sorozat lezárásának, ostoba bugyuta döntések sorozata jellemzi az egészet, a karakterek irracionális “gondolkodása” és cselekvése kiölte az egészből a logikát.
Én érzem magam kényelmetlenül amikor látom az egész évad alatt mennyire ügyeltek arra, hogy csak is mellék szereplők halálozzanak el, így komolytalanná és súlytalanná téve az egészet, amit eddig felépítettek, hogy itt bizony bárkivel bármi megtörténhet, ehhez képest meg láttuk mi volt, végtelenül egysíkú és kiszámítható az amit műveltek.
Azok az olcsó húzások ahol 1 szúrással végeznek az éjkirállyal vagy éppen több száz méterről ellőnek egy sárkányt, számomra borzasztóan hatásvadász és gagyi fordulatok !

Kovács Andrásné
Vendég
Kovács Andrásné

Igazi magyarok vagytok, csak köpködni, fröcsögni tudtok, meg fikázni. A 10millió megmondó országa. Nem állítom, hogy tökéletes volt ez a rész, de a sorozat korábbi részeiben is voltak bőven furcsaságok, csak ilyenkor azt mindenki igyekszik jótékonyan elfelejteni, vagy talán észre sem vettétek, mert akkor mindenki dícsért, beálltatok a sorba. Most mindenki fikáz, beálltok a sorba. Saját véleményetek nincs? Próbáljátok élvezni, amit kaptok, ne mindig fikázni.

Monty74
Vendég
Monty74

Azt tudom, hogy a vacsora után mindenki matt részegen fetrengett, őrség persze sehol.. és akkor Bronn felbukkan a számszeríjjal a kezében, és persze rögtön megtalálja Jaime szobáját… vagy esetleg útbaigazítást is kért vkitől közben? ??