Trónok harca – 8. évad – 3. rész – The Long Night – kritika

Hosszú várakozást követően elérkeztünk a várva várt összecsapáshoz. Az Éjkirály hatalmas serege Deresbe ér és kezdetét veszi az őrült küzdelem.
Azok után, ahogy az évad első két epizódja lement (no és ahogy a második végződött), sejteni lehetett, hogy a rekordhosszú, 82 perces epizód elhozza a várva várt csatát. Ezúttal már nem lesznek keserédes dalolászások, lovaggá ütések, csevegések. Nincs tovább. Az élők és a holtak egymásnak esnek. Csak egy maradhat.

Elérkeztünk hát ahhoz az epizódhoz, amire – túlzás nélkül állíthatom – évek óta várunk.

Én pedig, mint GoT szerető ember, lesötétített szobában, hatalmas vásznon popcorn, kóla és egészséges izgalom társaságában megnéztem a csatát, ami után oly régóta epekedek.

Aztán gyorsan körbenéztem internet szerte, átfutottam a 9.5 pontos értékeléseket, majd a mai délelőttöt annak szenteltem, hogy egy meditációval egybekötött önismereti tréninget tartsak.

Vajon velem van a baj? Nekem már semmi sem elég jó?

Lehetséges. Nem zárhatom ki. Mert megint csak az van, hogy szeretném azt mondani, hogy ez volt az az epizód, az az összecsapás, amire vártam. Hogy itt csúcsosodott ki a Trónok harca. Most értünk fel a csúcsra. Szeretném. De nem tehetem.

Persze az elvárások most is hatalmasak voltak. Annak ellenére, hogy körzővel lehetne megrajzolni azt a pillanatot, ameddig még az öreg (Martin) írta az alapokat és ahonnan már a lelkes HBO-sok vitték tovább a történet alakulását jól bevált hollywoodi megoldásokkal. Szóval így is olyan igényekkel ültem le, amelyekről tudtam, hogy szinte lehetetlen valóra váltani.

Én azt akartam érezni, amit már többször az elmúlt években. Döbbenetet. Sokkot. Lélegzetelállítást. Vörös nászt. Szóval értitek.

Az epizód eleje nem sokat finomkodik, pár percnyi felvezetést követően belecsapunk a lecsóba. Megindul a harc. Az biztos, hogy az időhúzást nem róhatom fel ennek a résznek, akcióban nem szenvedtünk hiányt.

De.

Ahhoz képest, hogy mennyi idő volt kitalálni, és megalkotni ezt az ütközetet – plusz a büdzséről is olyan hírek terjengtek, hogy van pénz lóvéra -, ami ezután következett, az messze nem teljesítette az elvárásokat.

Felsorakozik a hatalmas védősereg, elöl – középen – a dothraki lovashorda, saját, sima fegyvereikkel. Fogják magukat és megtámadják a távolban érkező holtakat. Egy olyan korban, ahol a harc az alapja mindennek, a lovasok középről, gyalogsági támogatás nélkül megtámadnak egy százezres tömeget. Kétségtelenül stílusos formája az öngyilkosságnak, a valóságban így lovasok sosem támadnak-támadtak. Még szerencse, hogy a Vörös Asszony idejében megérkezett és tüzet csiholt a fegyverekre, mert ezek anélkül is támadtak volna – holott tudvalevő, hogy a tűz, a valíriai acél és a sárkánykő hatásos csak a holtak ellen. Jól felépített forgatókönyvvel és haditervvel vágtunk bele a csatába.

A várfal előtt folytatódó csata hasonlóan jó szervezettséget mutat ezt követően is. Remek terv beszorítani a sereget az árkok elé, illetve a felgyújtott védvonal is nagy segítség azokban a percekben, amíg még ég. A fa sajnos olyan, hogy előbb nem utóbb elalszik.

Kár, hogy nincs valami olyan eszköz a Hét királyságban, ami felperzsel mindent és szétégeti a fél pusztát. Ha lenne ilyen, akár nevezhetnék futótűznek is. Kár, hogy nincs, jól jött volna.

gondolta Tyrion, az agy.

Aztán a maradék visszaszorul a vár falai közé, míg a holtak áttörnek és a kaszabolás előbb a várfalon, majd a váron belül folytatódik.

Eközben a sárkányok táncra perdülnek és a Jon-Dany páros megpróbálja levadászni az Éjkirályt. Ez persze nem megy ilyen könnyen, s hogy megzavarja a védvonalat, no meg a rá vadászó sárkányokat, és persze azért, hogy huszárosan vágjon az epizód büdzséjéből, az Éjkirály hóviharba borítja a tájat.

Ettől aztán az egész internet felrobbant, a nézők fele innentől nem látott semmit, a másik fele meg hülyézi az első felét, hogy hát ember….ÉJkirály…. mit vártál, napsütésben támad?

Persze, ez nagyon jó elmélet, de aki picit jártasabb a filmek terén, az régóta tisztában van azzal, hogy a CGI jelenetek többsége miért este, sötétben, félhomályban játszódik. Nem azért, mert hangulatosabb, a feszültségkeltéshez sincs sok köze. Egyszerűen sokkal olcsóbb, lévén épp a látványból jut sokkal kevesebb. Ez ennyire egyszerű, kár mentegetni a készítőket.

Innentől kezdve pedig már végérvényesen szétszakad a mezőny, Dany bénázását követően egyedül marad, még szerencse, hogy Jorah épp ott terem, hogy bevédje a csatatér közepén percekig egyedül, Jon támadó-menekülőre fogja, azt hiszi, hogy összeakasztja a bajuszt az Éjkirállyal, de végül csak Viserion elöl menekül…mindeközben pedig egy maroknyi védő, Clegane, Sam, Jamie és még páran bent tartják magukat az udvarban. Sebezhetetlenül. Megállás nélkül. Vagy félórán át.

Aztán a történet szép lassan, szájbarágósan ráfókuszál a kulcsemberre: percekre az Arya és a holtak serege cím horrorfilmre kapcsolunk. A fiatal Stark lány a deresi könyvtárban játszik bújócskát féltucat holttal, mígnem Clegane és Beric kimentik. Utóbbi halála szentesíti sorsát, szájba rágjuk még egyszer: az volt a célja, hogy Arya-t megmentse. Mert Arya fontos. Értjük, ugye? Ha nem értenénk, akkor Melisandre még gyorsan elmagyarázza, hogy rengeteg kék szemet kell lecsuknia a lánynak, meg hogy not today a halálnak, így már csak értjük, hogy mi következik majd.

Emlékeztetőül: míg ők ott bent fogócskát játszanak, addig az udvarban Jamie-ék feltartják a beözönlő holtak ezreit. És túlélik.

Theon az egész történés alatt kis csapatával szakadatlanul őrzi Bran-t, aki egy kicsit ellép repkedni hollóként, nem tudni hova és miért, talán megéhezett és a nagy hóban nehéz magvakat találni. Az Éjkirály azonban nem piskóta, előbb utóbb odatalál, hogy ácsorogva kivárja, míg Bran egy emberként (akarom mondani egy Starkként) feloldozza Theont, aki így végre a vesztébe rohanhat.

Aztán amikor már minden, de minden de tényleg de minden veszni látszik, akkor a semmiből bebalettozik Arya és hátulról jól meglepi az Éjkirályt, – Vaas meg kéri vissza az ötletet – aki jól megmurdel, meg vele együtt a sereg is.

Happy end, lehet menni lerendezni Cersei-t.

Hogy ennyivel el lett intézve a sorozat évek óta felvezetett, legizgalmasabb, legtitokzatosabb főgonosza, az lehet, hogy csak nálam verte ki a biztosítékot. Hogy Bran szerepe végérvényesen egy madárijesztővé degradálódott (bár a madárijesztők korántsem ilyen idegesítőek), abba már beletörődtem.

Hogy egy sokkoló momentuma nem volt az epizódnak, amiatt viszont tényleg rendkívül csalódott vagyok. Theon halála bár drámai akart lenni, több, mint várható volt, ráadásul az az Éjkirálynak feszülés slo-mo módban elég béna volt. Jorah is a kaland végére ért, neki tényleg nem volt több, mint feláldoznia magát a szerelméért. Melisandre beváltotta amit ígért – ezúton is hálás vagyok, hogy beugrott a fővilágosító helyett, aki gyaníthatóan lebetegedett -. Mind-mind olyan végek, amelyekre számítani lehetett.

Piros pont jár viszont Lyanna önfeláldozásának. Az epizód legjobb pillanatait ő szállította.

Megkaptuk tehát a csatánkat, amire annyira vártunk. Nem kaptuk meg viszont azt a fűszert, ami a Trónok harcát azzá tette, ami. Helyette elénk toltak egy hollywoodi csatajelenetet, logikátlan blődségekkel, hirtelen vágásokkal, idegbeteg kamerakezeléssel, és CGI-költség spórolós sötétséggel. Biztos sokaknak elég ez is – és ez még mindig “csak” egy sorozat, ami láttunk az így is eszméletlen egy epizódhoz képest.

De ebben nincs meg az az okosság, ami régen jellemezte a szériát. Nincs benne az, hogy mer valami igazán váratlant húzni. Nem dobtam el tőle az agyam, nem hatott meg, nem gondolkodtatott el -mármint a jó értelemben nem -.

Kifejtett viszont egy hatást, amire nagyon régóta nem volt példa a Trónok harcában (sőt, eddig még talán soha): most először nem várom a következő részt. Tudom, hogy jön a Cersei-es leszámoló. Tudom, hogy lesz még csata, lesz még látvány. De hogy orvul elintézték az Éjkirály szálat, úgy, hogy kiöltek belőle minden misztikumot, minden hátteret, azt nem tudom megemészteni.
A jövő héten találkozunk, ezúttal már Királyvár alatt.
[fb_button]

Összegzés
A végső (csata előtti) nagy csata, amiből szinte minden hiányzott, amiért imádtam a Trónok harcát.
Ezért szerettük
  • Lyanna pillanatai
  • Bő egy órás megfeszített akció
  • A felhők felett repkedő sárkányok látványa
  • Sorozatepizódhoz képest grandiózus csata
Ezért nem
  • Bran szerepe
  • Éjkirály mítoszának kivéreztetése
  • Az éj tényleg sötét volt, az iszonyat hiányzott
  • Büdzsébarát kamerakezelés
  • Hiányzott a Trónok harca fűszer
  • Irreális életerőcsík a főszereplők feje fölött
6.5

60
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
44 Comment threads
16 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
59 Comment authors
TizedesToolfishMotogyurilinFUNGot Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kerekes
Vendég
Kerekes

Teljes mértékben egyetértek veled. Nem tudok semmit sem hozzáfűzni, mindent elmondtál amit el lehetett, és igen a leges legbosszantóbb az egészben, hogy 8 évandon keresztül várjuk az Éjkirályt, úgy felépítették ezt a karaktert hogy fel nem foghatatlan mikre lesz képes stb… és tényleg, tényleg 1 rész alatt lerendezik? Eljut kőőőkeményen Deresig? Na itt volt az a pont mikor mint ahogy te, szintén nem várom azzal az izgatottsággal a következő részt mint ezt, pedig iszonyat nagy Got fan vagyok.

Erté
Vendég
Erté

Végre egy olyan vélemény és kritika ami hűen tükrözi, hogy ez az egész már nem az a Trónok Harca amit annyira sokan megkedveltek, aki egy kicsit is használta a fejét ebben a nagy sötétségben (volt rá nem kevés idő az epizód alatt) az nem tudja őszinte egészében kedvelni azt amit 80 percben kapott a készítőktől. Tipikusan azt a közönséget célozták meg már a 7. évadtól is érezhetően, akik nem szeretik használni a fantáziájukat (értsd gondolkodni is nehezükre esik), hanem csak leülnek és nyál csorgatva néznek ki a fejükből, nem kell más, csak sárkány, zombi, gyilok az, hogy közben mennyire olcsó… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

waterresist
Vendég
waterresist

Az hagyján, de a hősökön kívül csak a kriptában rejtőzők maradtak életben. Mégis, milyen sereggel mennek majd Cersei ellen? Mondjuk Bronn átáll, ami nem kérdés. De akkor is??? Dothrakiak: leves. Makulátlanok: leves. Éjjeli őrség: leves. Vadak: leves. Esetleg Arya majd bekommandózik a Hegy arcában (aki minden bizonnyal Sandor kezétől hullik el, vagy vice versa)? Az a híres Éjkirály meg úgy halt meg, mint Snoke: érthetetlenül és értelmetlenül. Ráadásul míg Viseriont simán lekapta az égből Daeneris alól nem lőtte ki a vadat. A híres hadnagyai meg mit csináltak amíg Arya átszambázott közöttük azon a nyílt téren ahol a szerencsétlen Theon fél… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Hog
Vendég
Hog

Nemcsak Bran szerepe lett kuka.
A Dothrakik egész eddigi története kukázva. EZÉRT hozta ide őket Dany?
Unsullied: ugyanez.
Éjkirály, COTF, egész misztikuma: kuka.
Bran, 3ER, kapcsolata a night kinggel: kuka.
Vegyük sézre hogy végülis a sárkányoknak nem volt szerepük. Sőt, valószínűleg idáig is lassabban jut el az éjkirály, ha nincsenek. De hogy ebben a csatában nemosztottak/szoroztak, az tuti.

Itt az történt, hogy MINDEN amit 8 év alatt felépítettek, az ment a levesbe, és Arya meg egyedül legyőzi az évszázadok óta rettegett közelgő hosszú éjszakát…… Hát fasza.

Dragon
Vendég
Dragon

Maximálisan egyetértek Veled, össze se tudnám jobban foglalni! A “jók úgyis túlélik”, “pont akkor jön valaki, aki pont megmenti” meg hasonló kliséket még meg is tudnám emészteni, de olyan logikai buktatók, mint Jorah odateleportál az élőholt seregen keresztül Dany-hez, Dothraki-ak odavágtatnak… akármennyire hatásos és látványos, szinte félelmetes jelenet, nem tudtam élvezni, mert szenvedtem, hogy ilyen hülyeséget nem csinál senki…ésatöbbi… Az, hogy Arya öli meg az Éjkirályt szerintem jó és váratlan húzás, maga a mozdulat is fantasztikus és kreatív. De hogy jutott el odáig? Tudom nagy assassin meg minden, de fizikailag… körben állnak az élőholtak… *sóhajtás* Nekem személy szerint ami a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Rob
Vendég
Rob

+ Még pár dolog: Hogy élte túl Ghost? Mikor egy sárkányt majdnem megöltek……. Majd 1 tucat más bóklászik végig az epizódon és semmit nem csinálnak…….. Hogy élte túl az első sorban Gendry és Sam páncél nélkül, abszolút képzetlenül? Sam-nek egy kis törje volt ( ha jól emlékszem), wtf? úgy, hogy a völgy lovagjait, még egyszer LOVAGjait simán lekaszabolják

Pletsni
Vendég
Pletsni

Vannak pontok amikkel egyetértek, viszont elég sokan azzal az állítással jönnek ,hogy Arya beszambázott és az tán szájonárá. Nem biztos ,hogy Arya-t egy egyszerű kislánynak kellene kezelni. Ostobaság lenne. Mert egyáltalán nem az. Éjkirály ide vagy oda. Neki ez egy képessége biztosra veszem. Itt azzal van az igazi probléma ,hogy ez nincs tudatva a nézőkkel. Ahogy Bran teljes szerepe és képességének határa és mivolta sincs. Nem hiszem,hogy le kellene írni az egészet mert még félúton sem vagyunk az évadnak ha teljes idő szempontjából nézzük. Voltak benne “Hólívúdi” jelenetek amikkel egyet értek. Ez egy reménytelen csata volt, ez is tudott volt.… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Dodó
Vendég
Dodó

Szerintem nagyon sok rajongó nevében beszéltél most! Maximálisan egyetértek. Az a helyzet, hogy éppen ez kellett volna amire azt mondod, hogy hű, mi a f…, ehelyett azt mondtam ember, mi a f…, a legrosszabb, legnegatívabb értelemben. Itt volt érezhető a legjobban, hogy a sorozat nem tud már hű lenni önmagához, mióta Martin teljes alapja nélkül haladnak tovább!

N.Ferry
Vendég
N.Ferry

Nem akartam írni sehova semmit….
De mi volt ez a fos???
Ha ez lett volna az első rész ami alapján megnézném az egész sorozatot akkor kuka lett volna…

Lajos
Vendég
Lajos

Igen jó kis összefoglaló lett. Amikor megláttam h a lovasokat beküldik a darálóba tölteléknek, azt gondoltam az Éjkirály símán lenyomja Derest mint a bélyeget. Semmi más dolga nem lett volna mint hogy feltámassza az elesetteket. Az h éjszaka támad, és ezt még egy jófajta hóviharral is megspékeli, kiválló húzás volt. Szinte még drukkoltam is neki. Az is tetszett h amíg Dany-ék a vihar felett várnak, addíg az Éjkirály lentről támad felfelé. A vár védelme is fura lett. Íjjászok sehol, vmi éghető olaj amit leönthettek volna vagy más folyadék sehol… Arya vehemenciája és Clegane majrézása egy kicsit meglepett. jó és rossz… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Noob
Vendég
Noob

Első 3 évad. Kritizálták, hogy túl vontatott. Közepe. Kritizálták, hogy mese az egész és másról sem szól, mint sárkányok és éjkirály. Tök mind1 melyik évad melyik rész idáig az összes kritizálva volt. Kitartó az aki 80 részt a kritikák miatt végig néz.

Ljani
Vendég
Ljani

Teljesen egyetértek veled. Ugyanezt érzem, gondolom erről az epizódról. Egy jól koreografált csatajelenet, és karakterek kiteljesedése helyett blődségek tömkelege, logikátlan cselekmények… Csalódás…

Erja
Vendég
Erja

Nagyon jól megírt kritika, minden egyes szavával egyetértek! Köszönöm!

Adamo
Vendég
Adamo

Ez inkább epizódismertető volt, s nem kritika. A hóvihar nem költségcsökkentés volt, hanem stratégiai lépés az Éjkirály részéről. Én sajnálom, hogy az Éjkirálynak annyi, de ez a Trónok Harca. Az ilyen fordulatokért imádjuk a sorozatot. S az igazi fordulat nem az volt, hogy az Éjkirálynak annyi, hanem az hogy Arya végzett vele. S ennek volt a legtöbb értelme, hiszen bérgyilkosnak lett kiképezve. Arról mem is beszélve, hogy anno Robb-ot is építették, szerelmes lett aztán a vendéglátója kinyírta. Sokan, akkor is morogtak, hogy Robbnak miért lett vége. Amúgy azért nem volt olyan vészesen láthatatlan az epizód. És tök jól átjött a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Sanyi
Vendég
Sanyi

Teljes mértékben igazad van és megértelek. Én is így érzek, nem várom a következő részt, mert egy elfuserált Hollywood-i sorozatot csináltak belőle. Maga a csata taktikai felépítése egy katasztrófa, még az sem egyértelmű hogy most védő harcot vagy támadó harcot folytatnak, mert ha védekezek akkor a lovasságom nem vágtatom bele szó szerint a semmibe, a vak sötétbe meghalni és nem küldöm ki a vár elé az embereimet. De a támadást sem a lovassággal kezdeném, ott volt egy rakat hajítógép amit akkor keztek el használni amikor a dotraki lovasság elindúlt, látványra persze nagyon jó hogy alúlról vesszük a lovakat és a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Noname
Vendég
Noname

Írják itt egyes önjelölt filmesztéták hogy semmi meglepő nem volt, nem haltak meg fontos szereplők stb. Bakker az nem elég váratlan, ahogy az éjkirály elpárolgott? 🙂 Mellesleg Arya Martin egyik kedvenc karaktere szóval sanszos hogy az öreg is fontos szerepet szánt volna neki. Az a baj hogy itt sokan a saját elképzeléseiket várnák a képernyőre csak ugye nem ők írják a sorozatot és amikor valami mást kapnak sírnak.

Zsolesz
Vendég
Zsolesz

Egyet értek veled.7 évad óta,ezt várja mindenki.Erre jött egy ilyen semmi ökörség.Akkorát csalódtam,hogy a Himalája,eltörpül mellette.Sajnáltam,megnéztem 3x,hátha kihagytam valamit,de nem.Ez nem szólt semmi másról,mint a pénzről.S ez,szánalmas.

szervuszjóska
Vendég
szervuszjóska

Mivel a csatajelenetek fele nem volt látható, azon filóztam, Bornemissza Gergely pár oldal szalonnával meg némi égő olajjal kétszázezer törököt elkergetett itt meg csak egy tábortüzet gyújtottak olyan valakik/valamik ellen, akiket/amiket jóformán csak a tűz intéz el…:) Mindenki (nézők) ízlését persze nem lehet egyszerre kiszolgálni, de a megúszós sötét-alig-látok-valamit megoldás szerintem méltatlan volt. Lehetett volna rövidebb… :(. Sika, kasza, léc.

Zsolt
Vendég
Zsolt

Egyébként én a végét úgy értelmeztem, hogy Arya képes egy holtnak az arcát is felvenni, és így walking dead módra elvegyülni a holtak közt, ez megmagyarázná, hogy hogy került olyan közel az Éjkirályhoz, de még ígyis egy semmiből előhúzott megoldás..

CsonGOT
Vendég
CsonGOT

Szeretnék valamit hozzátenni…de nincs mit! 🙂

Yoyo
Vendég
Yoyo

Nekem kifejezetten tetszett a rész. Lehet fanyalogni a Dothraki lovasság logikátlan elherdálásában, vagy csak simán észrevenni magát a jelenet szépségét. Kontraszt a sötétség és fény között, ahogy ezek a lángok kialszanak miközben bekebelezik őket, ezt szerették volna megmutatni a készítők és sikerült is. A biztos halál kapujában lehet, hogy nem a legjobb stratégiai döntéseket hozzák meg az emberek. Ha a sárkányok beváltak volna, akkor azért menne a rinya, mert hát kiszámítható volt….Éjkirály mítosz? Ha nem véreztetik ki, és betartjuk a szabályokat akkor most itt lenne az egész sorozat vége, mert hát végtelen serege van a csókának, nincs Hollywoodi hősködés, Arya… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Hunor
Vendég
Hunor

Az éjkirály tábornokainak se jutott szerep azon kivül hogy ott voltak amikor leölték a főnököt, kár pedig keménynek néztek ki.

Név
Vendég
Név

Eléggé szomorú, hogy mindenki a “Vörös nász”-t hozza fel példaként, holott az a könyvben pont teljesen máshogy van. Robb felesége nem is vesz rajta részt. Tehát nem hal meg. Döbbenetet, sokkot akarsz? Azt kaptad. Mellékesen megjegyezném, a könyvben R. R. Martin feléleszti Cathlyn Strak-ot, akit Arya talál meg, mikor Nymériaként kószál az erdőben,. Beric Dondarrion csókolja vissza az életbe a hullát. Nos, hol is húznád meg körzővel a határt? Rickon még mindig él a könyvekben. A másik, hogy mindenki isteníti Lyanna Mormont “önfeláldozását”. Az volt a film egyik legbénább jelenete. Üvöltve nekiszalad 20 méterről. Az óriás simán lecsapta volna a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Margit
Vendég
Margit

Egyetértek sok hozzászólóval. **Milyen seregük maradt ezek után? Nyilván valahonnan lesz sereg, de hát akkor magyarázzák meg, hogy honnan… Egy kevés görögtüzet talán be kellett volna vetni, bár gondoljuk meg, akkor az talán túlzás, hogy még azt is eloltsák a jeges holtak. **Bran ennél eddig jóval többet mutatott, mégiscsak egy varg, nem véletlen van a képessége. **Arya támadását jobban ki kellett volna dolgozni, hogyan jutott át a white walkereken… Viszont tetszett, hogy ő lett Azor Ahai és így végre elpatkolt Melisandre. Teljesen logikus, hogy kinyírta a főnököt és elporladtak, akiket az teremtett. **Lyannát sajnáltam, így kihalt a Mormont-ház. 🙁 **Rühelltem,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Gandalf80
Vendég
Gandalf80

Tényleg gyorsan kinyírták az éjkirályt. Nem sokat tudtunk meg róla. Kb. olyan volt ez mint a Függetlenség napja – nyírd ki a főhajót, és vége 🙂
Többen írták, és ez azonnal bennem is felmerült: Ki fog harcolni? Egy sárkány fog küzdeni? Vagy szépen ismét leégeti az összes hajót?!
Valójában tényleg baromság volt megütközni a falon kívül, ha védhették volna a falakat is. Sőt, én a falakra tettem volna a sárkányüveget és minden élőhalott meghalt volna 😀

Nyehehe
Vendég
Nyehehe

Szerintem meg nagyon sokan elfelejtitek hogy miről is szól ez a sorozat. Az árulásokról a politikáról meg minden olyan dologról amihez köze nincs a jégzombiknak. TRÓNOK Harca. Nem a Walking Dead.

Szejbi
Vendég
Szejbi

Nem szoktam hangot adni a véleményemnek, mert az igazság mindig, mindenkinek fáj. Na de. Én is Imádom a Trónok Harcát, Fan vagyok!!! És mivel látom, hogy van néhány társam, aki nem tudja kinyitni a szemét, ezen mély tisztelettel de segíteni szeretnék. Már korábban jeleztem, hogy, ha az Éjkirály olyan fontos lett volna, biztosan többet tudtunk volna meg róla. Ez nem egy zombi hentelős sorozat, nem egy apokaliptikus világban játszódik. Tény, ha nincsenek John-ék, akkor elpusztul Westeros. Sok – sok teóriát olvastam, hogy ezt meg aszt akarja az Éjkirály, De a sorozat, ha mindenki el is keseredik az igazság hallatán, a… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Palfzol
Vendég
Palfzol

Mit vártok egy olyan filmtől, ahol a kardot öntik. Pedig a kovácsolás is nagyon látványos. A nagy stratégiai húzás az lett volna éjkirálytól, ha elmegy mellettük és tovább növeli a seregét délen. Ettől függetlenül kíváncsian várom a következő részt.

Borzalom
Vendég
Borzalom

Az első alkalom volt, hogy beletekertem egy TH részbe. Egyszerűen bosszantott ahogy tökéletlenkedtek. 🙁

antiglobe
Vendég
antiglobe

Szerintem túl sokat láttatok bele az éjkirályos szálba. Ennek a szerepe annyi volt, hogy mint külső fenyegetés, bizonyos szereplőket közelebb hozott egymáshoz, a sorsközösség és bajtársiasság okán. Ez lehetett volna bármi más, ork hordák egy másik kontinensről, vagy akármi.

Obre
Vendég
Obre

Óriási csalódás volt az epizód és az, hogy ennyi telt a készítőktől. Untam az egészet, semmi nem történt csak értelmetlen mészárlás, a pórnép hullott, feláldoztak mindenkit, de a főszereplőket már már Marveles főhőssé emelték, mert rajtuk semmi sem fogott (jó a végére elhullott 1-2 B kategóriás szereplő)… Aztán Arya fogócskázik kicsit, majd feltűnik és nesze neked rettegett Éjkirály. Nem azzal van a bajom, hogy Arya ölte meg, valakinek meg kellett de tényleg ennyi a sztori? Odaugrik és kész, vége? Milyen nem várt cselek, árulások, fordulatok voltak ebben a sorozatban korábban, amikor ordítani tudtam volna és fogtam a fejem mert nem… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Pisti
Vendég
Pisti

Annyi mindent ide írnék vélemény gyanánt, de igazából maradok a tömör formánál: Ezt már nyomokban sem G.R.R.M írta ezért nincs fordulat csak ötlettelen Hollywood… 🙁

Tenkesk
Vendég
Tenkesk

Dallas-os lesz a folytatás – az Éjkirály halálát Bran csak álmodta.

Parlagfű Sámán
Vendég
Parlagfű Sámán

A fent leírt kritikával teljesen egyetértek sőt!!! A 3-dik rész dramaturgia, filmtechnikai és eszköz, tárgyak használatában is megbukott csúfosa. Ha csak annyit mondok de komolyan , hogy a fenébe lehet egy paradoxont feloldani itt?A paradoxon a következő: A holtak seregét, egy az Éjkirálynak nevezett személy ezoterikus energiája tartja életben, mozgásban. Első kérdés: Mindenki aki feltámadt az Ő ereje miatt, bárki, nők, gyerekek, öregek, fiatalok, hogyan voltak képesek harcolni, mindenféle kiképzés nélkül? Hogyan volt képes az Éjkirály minden egyes individuális élővé. varászolt személy agyával l cselekedni, forogni, dobni,vívne egyszerre.? Hiszen,.ha az Ő energiája nincs akkor a halott sincs.Lsd a csata vége:… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Mogyi34
Vendég
Mogyi34

Ha valoban meghalt az Ejkiraly……….

Inox Victor
Vendég
Inox Victor

Én azt vártam, hogy az éj király győz , Jon elmenekíti Brian-t Cerseihez, azok meg szereznek még futó tüzet. De jó lett volna, ha a végéig marad valami izgalom. így ez már csak olyan mint a Gyűrűk ura kín keserves utolsó 1 órája, amikor bemutatják kivel mi történt. De innen már semmi váratlan nem lesz, mert a sorozat végén járunk, most már nem lesznek elvarratlan szálak.

Sedo
Vendég
Sedo

Jó cikk, köszönet érte. A kommentek is. Borzalmasnak azért nem nevezném ezt a részt, helyenként élveztem de tény, hogy hiányérzetem maradt. Főleg hogy a walkereknek tényleg semmi szerep nem jutott. Nagyon nagy kár. A sötétség tényleg védhető, én úgy fogtam fel, hogy nagyon erős mágiát használ a Night King. Nem értettem mondjuk miért öli meg a sárkánytűzben eddzett valíriai acél, ha a sárkánytűz maga lepereg. A “hollywoodizálódás vád” teljesen jogos. Szörnyen hatásvadász volt a vége. Már mindegy is volt mi lesz, mert annyira túlhúzták ahogy a Night King találkozik Jonnal, Dannyvel, meg Brannel. A realisztikus szót olvastam valahol, nem értettem;… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

inthedark
Vendég
inthedark

Ahogy eddig olvastam és a kritikákat is, nos nem csak nekem csalódás az Éjkirály külön szála és, hogy egy spec törrel ennyire egyszerűen megöli arya, hol ott ott vannak a vezérek is és nem látják nem tesznek ellene semmit és tulajdon képpen mi is volt Bran szerepe az sem derült ki..csak ennyi lett volna??? nekem ez nagyon hiányzott belőle..és ha ez lett volna a másokkal szembeni nagy csata háát szomorú vagyok..vagy csak egy bemelegítő ahhoz képest ami most fog jönni..

Sándor
Vendég
Sándor

Nekem tetszett monumentális volt, izgalmas, ha itthon fele ilyen jó filmeket csinálnának elégedett lennék.
A rajongóknak meg úgysem jó semmi, nem is értem miért nem ők csinálnak filmeket hátha az jobb lenne. Ja nem, olyat is láttam , gagyi volt.

Ana
Vendég
Ana

…hmmm…Ti hogy csináltátok volna? vajon tudtok e az ”öreg” fejével gondolkodni? ő vajon hogy szőtte volna a szálakat…? most meghalt pár mellékszereplő— a főbbekre még szükség van ugyebár…

FUNGot
Vendég
FUNGot

Szia Mármint Jason Brody kéri vissza az ötletet, de Vaast nem orvul támadta meg. Másik pedig az, hogy igazad van. Nem CGI-ra vártam, hanem, hogy a story jó legyen. Van egy gigaerős karakter az Éjkirály, aki meg se szólal, első résztől építik a karakterét, már mindenen túlmegy…. Végre odaérünk, hogy “mond valamit” vagy kiderül mi a “célja”, kis bicevóca Starkunkkal elkezd szemezni, kardért nyúl…. FESZÜLTSÉG…. És baz Arya a SEMMIBŐL megjelenik, úgy, hogy az éjkirályt körülvevő többszáz katonája észre se veszi. MAjd leszúrja az éjkirály és beindul a jégkása party. És úgy a katarzis mélyén még megnéztem azt a rész,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Motogyuri
Vendég
Motogyuri

Tegye fel a kezét, akit még zavart, hogy mosolygott az Éjkirály….. WTF???

Toolfish
Vendég
Toolfish

Én megnéztem másodszorra is, közel ülve a tv-hez, töksötétben, és érthetőbb volt, és élvezhetőbb is, mint elsőre. A zenéjét pedig imádom, az Éjkirály témát.

Tizedes
Vendég
Tizedes

Igen, neked tényleg semmi nem elég jó.
Nem tudták , hogy mekkora lesz a holtak serege!!! Nem… tudták !!!
Az, hogy számodra egy sokkoló jelenet sem volt, megmutatja, hogy mit érzel a sorozat iránt és milyen elvárásaid voltak.
.Még jó, hogy nem úgy álltál fel a film után, hogy én ezt nem hiszem !!!

( annyiba igazat adok, hogy sokkal több főszereplőnek kellett volna meghalnia )