Visszatér a Legyen Ön is milliomos

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem, meglett harmincasként nagyon hiányoznak a minőségi kvízjátékok a televízióból (no meg persze alapvetően a minőségi műsorok, de ezt most talán ne feszegessük).
A múlt évezred vége ilyen szempontból aranykorszaknak tekinthető. Mindmáig személyes kedvencem, a Mindent vagy semmit 1993 és 1999 között szegezett a képernyők elé és máig emlékszem, hogy milyen ámulattal néztem a valódi, szinte hihetetlen mértékű tudás birtokában játszó játékosokat.

Aztán a rá következő évben, 2000-ben elindult a Legyen Ön is milliomos, szintén Vágó István, a kvízprofesszor irányításával, s noha ahhoz már nem fűznek olyan nosztalgikus élmények, kétségkívül méltó utódja volt a Minden vagy semmit örökségének. 2008-ban azonban ez a korszak véget érni látszott.

A műsor ugyan fennmaradt még további 5 évig, de Vágó István eltűnése után a minőséget (és minden rosszindulat nélkül mondom, hogy a hitelességet) már nem tudta fenntartani se Fábry, se Friderikusz.

A valódi tudást igénylő kvízjátékok helyét pedig szép lassan átvették az inkább hatásvadász elemekkel operáló műsorok, kiemelten igaz ez a kereskedelmi csatornákra.

Most viszont robbant a hír, miszerint a TV2 az őszi műsorrendbe beilleszti a frissen megvásárolt Legyen Ön is milliomos-t és a játék újraindul, nem is olyan sokára.

Itt engedjetek meg nekem egy röpke kitérőt. Szóval a régi vágású kvízjátékok egy nagyon nehéz műfaj, értem ez alatt azt, hogy bár a formátum egyáltalán nem tűnik bonyolultnak (kérdések, kvízmester, vele szemben 1-3 játékos), mégis rendkívül nehéz hosszútávon érdekessé tenni egy-egy formátumot. Erre remek példákat lehetne felsorolni az elmúlt évekből, például ott volt az 50 milliós játszma.

A titok pedig elsősorban a műsorvezető személyében keresendő. Önmagában a játékosok változatossága nem elég, egy ilyen műsorban elengedhetetlen, hogy egy (a ki nem mondott tudásával) tekintélyt parancsoló kvízmester legyen a házigazda, erre pedig Magyarországon nem sokan képesek. Vágó István képes volt, függetlenül attól, hogy épp melyik műsorba tették bele.

Amiért engem egy picit elfogott a lelkesedés a hír hallatán, az az, hogy az ősszel (újra)induló Legyen Ön is milliomos műsorvezetői székébe azt az embert ültetik, aki Vágó mellett még képes lehet arra, hogy elvigye a hátán a játékot.

Gundel Takács Gábort.

Ő ugyan egy egész másfajta stílust képvisel, s tűnik sokkal inkább a játékosok barátjának, mintsem “igazgatónak”, az ő aurája mégis szinte tökéletesen illik egy ilyen jellegű kvízműsorba és azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy az évek alatt ezt ő már számtalanszor bizonyította is.

Így hát él a remény, hogy ez nem egy újabb rókabőr lenyúzás lesz és nem egy kérészéletű próbálkozás, hanem Gundel tényleg képes lesz újra életet lehelni a minőségi, tudást igénylő játékba.
Nektek mi a véleményetek? Jól fog elsülni a dolog, vagy olyan ez nálunk, mint az Indiana Jones (=Harrison Ford) és Vágót senki sem helyettesítheti?

6
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SzamiTibiMissyHápéSzami Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Daniel_M
Vendég
Daniel_M

Teljesen egyetértek a cikkel: nehéz tévén tartani napjainkban egy szinte csak tudáson alapuló kvízműsort. Ma már nem ezt a formátumot akarják az emberek: tunkolni akarnak, kiröhögni a másikat, pénisz pörgetést nézni, botrányokat, celebeket. Persze lehet, hogy akarnák a minőséget is, csak a kereskedelmi csatornák nem igazán adnak ilyesmit. És akkor a kérdés még mindig áll: azért ilyen manapság a kereskedelmi televíziózás, mert ilyet akarnak az emberek (értsd: ennyire sekélyes lett a társadalom) vagy azért ilyenek az emberek, mert az elmúlt bő 15 évben ilyenné formált a tévé? Talán kicsit mind a kettő? Viszont az, hogy egy ilyen formátum – Legyen… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Szami
Vendég
Szami

Gundel hiteltelen lesz egy ilyen szerepben. Amúgy meg nem értem, miért kell mindig a régi dolgokhoz visszanyúlni? Ennyire kimerült az agykapacitás szórakoztató műsorok terén? Mi jön még, Egri a játék a betűkkel-el? Újat kell csinálni ami még nem volt, mégis érdekes szórakoztató, és igényes. Ha erre a szerkesztők képtelenek, akkor bizony le kell cserélni őket olyanokra, akik képesek ilyen téren a megújulásra.

Tibi
Vendég
Tibi

Szerintem nagyon jo lesz nagyon nagy műsorvezető Gundel Takács Gábor meg jól áll neki amikor őkőrködik én minden műsorát néztem nagyon birom azt a műsorvezetőt