Venom (2018) – kritika

Furcsa -ámde korántsem érthetetlen- irányt vett Hollywood az elmúlt években. Gyorsan-frissen azt mindenképpen szeretném leszögezni, hogy erről nem a Marvel tehet – ha hibáztatni kell valaki(ke)t, akkor viszont mégis ők kerülnek elő.
Miért? Mert ők az egyetlenek, akiknek sikerült az a fajta univerzumépítés, amire minden nagy stúdió ácsingózik. Bő tíz évvel ezelőtt elkezdődött valami a Vasember első kalandjával, és olyannyira kinőtte magát, hogy azt talán még “odafent” sem hiszik el. A Bosszúállók -és alapvetően a Marvel szuperhősök- nem csupán világszerte ismert branddé váltak, hanem valamivé, ami ennél is sokkal fontosabb.

Aranytojást tojó tyúkká.

Ha összeszedik a bandát, akkor 2 milliárdot zsebelnek be egy filmmel (Végtelen háború), ha csak egy-egy hőst engednek garázdálkodni, akkor még úgy is behúznak 600 milliót, ha a legjelentéktelenebb Hangyáról van szó. S a csodálatos az egészben az, hogy szinte hiba nélkül működik a gépezet.

A recept iszonyatosan egyszerű: egy-két kivételtől eltekintve ugyanarra a sémára épülő, jól ismert karaktereket felvonultató filmek érkeznek menetrend szerinti gyakorisággal. Mi, nézők pedig zombidoridok módjára beállunk a sorba, megvesszük a jegyet és – figyeljetek, most jön a lényeg! – jól szórakozunk.

Mert az utóbbi évek Marvel mozijait tekintve, ha teljesen őszinte akarok lenni magammal, akkor a Fekete Párducot leszámítva sosem távoztam csalódottan a moziból.

Mi pedig ne áltassuk magunkat: ez a filmes világban egy olyan torta, amiből mindenki akar magának egy minél nagyobb szeletet.

Sajnos azonban valahogy ebbe a süteménybe szinte mindenkinek azonnal (vagy idővel) beletörik a bicskája. Nem megy a DC-nek sem az univerzumépítés, az Universalról ne is beszéljünk, az már a kezdet kezdetén mumifikálódott, és ha gonoszan előrángatom a Star Wars jelenlegi helyzetét, nos oda is inkább csak hideget tudnék írni, meleget nem igazán.

Ez a helyzet most, 2018-ban. Ezt látom én, és azt hiszem látja mindenki, aki csak egy picit is követi a filmes világ történéseit.

Erre fel a Sony -teljesen érthetetlen módon- elkészíti a Venom filmet (amire nagyon sokan, nagyon régóta várnak)… ilyen formában. Ha gazdaságilag nem is, de hosszútávi terveket figyelembe véve mindenképp érthetetlen lépés.

Minden adott volt ugyanis a sikerhez. A siker alatt pedig itt most semmiképp sem gazdasági értelemben vett sikert értek, amiatt nem kell aggódnia a Sony-nak, be fognak ülni a nézők. Arra gondolok, hogy sikerült megnyerni Ruben Fleischer rendezőt (Zombieland), sikerült megkaparintani főszereplőnek Tom Hardy-t – ez a páros már látatlanban garantált egy elborult, überlaza, sötétebb tónusú Venom filmet, amire a későbbiekben majd lehet építeni.

Jaj mielőtt elfelejteném: a (jól ismert) sztori. Az Élet Alapítvány felfedezi a szimbiotákat, hogy aztán emberkísérletekkel játszadozzanak. De aztán jön Eddie Brock (Hardy), aki jól beleüti az orrát a mások dolgába, míg nem minden balul sül el és egyesül Venommal, hogy aztán jól szembeszálljanak a gonosszal, aki jelen esetben Karton Drake (Riz Ahmed).

Szóval minden adott volt, hogy egy deadpooli (1) magasságokba ívelő Venom film készüljön el… de nem jött össze.

Őszintén szólva nagyon nehéz a bennem élő csalódott rajongót kiküldeni a konyhába kenni egy szendvicset amíg én ezt megírom, de muszáj. Muszáj, mert ha ideengedném a billentyűzethez, akkor nagyon (eltúlzottan) csúnya dolgokat írna és az nem lenne fair.

A Venomnak egyetlen egy hatalmas pozitívuma van: Tom Hardy. Mindent, de tényleg mindent kihoz a karakterből, legyen szó a film első feléről, amiben építkeznek, vagy a másodikról, amiben inkább rombolnak. Sajnos az ő alakítása ahhoz nem elégséges, hogy megmentse a filmet, megmentés alatt pedig arra gondolok, hogy évek múlva majd úgy tekintsünk vissza rá, mint valaminek az elindítójára, egy franchise kezdetére.

Mert ez valószínűleg nem fog megtörténni. Sajnos a mozi többi pontja maximum közepes jelzővel illethető: a forgatókönyv, a CGI (!), a néha randomnak ható egymásra pakolt történések mind-mind azt a benyomást keltik, hogy itt igazán senki sem tudta, hogy pontosan mit is szeretne majd a film mutatni, a végeredmény pedig pontosan ilyen is lett.

Egy meglehetősen zavarodott hatást keltő, műfaji katyvasz, ami néhol túl bugyuta, pillanatokra túl sötét, ha gonosz lennék, akkor azt is mondhatnám, hogy a készítők végignézték az elmúlt évtized szuperhősös termését és megpróbálták összeollózni azt, ami miatt szerintük azok a filmek működtek.
Csak sajnos ez nem így működik. Bár első pillantásra a Bosszúállók egy végtelenül egyszerű recept, akárcsak a konyhában, a filmes világban is érvényes, hogy minél egyszerűbb egy recept, annál fontosabb, hogy az a kevés hozzávaló az minőségi legyen és tökéletesen legyen adagolva. Na ebben nem tudott eleget felmutatni a Venom.

Összegzés
Nagyon vártuk, most csalódottak vagyunk. A Venom ugyan képes szórakoztatni egy-egy pillanatával és Tom Hardy játéka sokat dob az összképen, de mindent összevetve ez egy elbaltázott lehetőség volt, amivel nem élt a Sony.
Ezért szerettük
  • Tom Hardy minden pillanata
Ezért nem
  • Összeollózott forgatókönyv
  • 2018-hoz képest béna CGI
  • Zavaros végeredmény
5
Közepes

16
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
14 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Scarlet SpiderAttilaDreadHeadBalázsMack Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

asdf
Vendég
asdf

Fasza kritika lenne, ha az első fele nem az MCU teljesen irreleváns és hamis dicsőítése lenne. Tök jó, ha összesen egyszer távoztál csalódottan a moziból, de azért lássuk be, a Marvel-filmeknek inkább a marketingje jó, legalább a fele csak egyszer nézhető és kuka.

sim00ntemplar
Vendég
sim00ntemplar

Köszi a Cikket!

Sándor
Vendég
Sándor

Hát szerintem érdekes ás azért látványosis szerintem

PolemGorno
Vendég
PolemGorno

Nekem hatalmas élmény volt, pedig úgy ültem be, hogy valami elszart film lesz a kritikák miatt (konkrét kritikát nem olvastam de hallottam hogy többnyire negatívak). Miért? Mert már a hátam közepére se hiányzik még egy klisé szuperhős film, mint akár a Vasember, vagy az Amerika kapitány vagy a Thor stb stb. Ha már receptről beszélünk, akkor ezek a filmet teljesen, 100%osan ugyanazon a vonalon haladnak és az emberek mennek beülnek megnézni ugyanazt több köntösben. Ime a szuperhős, minimális személyiséggel, egy személyes tragédiával illetve megváltó jellemvonással. Tessék itt egy főgonosz, aki abszolút elvakult zsarnok, aki: A verzió – világuralomra tör, B verzió – ki akarja irtani a világot/Földet. Füszerezd bugyuta poénokkal. Végül a jók nyernek, miközben bemutatják, milyen szép is az ő erkölcsük, mert maguk elé helyeznek másokat.

Spoiler

Ugyanez van itt is: a történet maga sem nem több, sem nem kevesebb mint másutt. A sztori itt is klisés, a gonosz meg főleg unalmas. Vannak akciójelenetek, CGI, bunyópornó meg tudja fene. De! A film nem is veszi komolyan magát és nekem személyszerint ez tetszett a legjobban. Eddy és Venom kombója nagyon jó (Tom Hardy kitett magáért, mint várható volt) fordulatos poénokkal fűszerezett. Eddy karaktere -mint a film maga- sem veszi komolyan magát, teljesen laza és ez bőven hiány a többi szuperhős filmben – mindegyik személyes tragédiája a felelősség érzet. Dög unalmas már. “Mentsük meg a világot mert annyira megérdemli”. Itt viszont: “metsük meg a világot mert amúgy senkik vagyunk, meg amúgy is jót szórakozunk közben”. Maga Venom és Eddy is gyerekes, és ez tök jó, annyira hiányzott már. Bugyuta poén itt is van, de úgy sülnek el, ahogy kell és nem kontextuson kívül.

Szerintem mindenki nézze meg, aki unja már ezt az -úgy látszik- sikertörténetet amit a Marvel csinált, mert más kategória. Nekem a Deadpoolhoz volt hasonló – az összes szuperhős filmből csak ez a kettő tud 5 percnél tovább lekötni (persze a legtöbbet megnézem haverokkal de eléggé unom őket). Aki egy tipikus Marvel szuperős filmre számít, az csalódni fog. Bár megvannak a lapok a marveles “drámához”, nem úgy vannak kijátszva, ahogy az átlag marvel fimnél. Nincsen univerzumépítés. Nincsen elcsépelt agonizálás az emberiség sorsán.Nincsen lassú (apa figura karjaiban történő) elporladás és hőshalál.Nincsen csókos zárójelenet. És ettől tökéletes ez a film.

Sutheo
Vendég
Sutheo

Most néztem meg a filmet, nekem tetszett. Igaz, nem ismerem a karaktert így nem volt mihez hasonlítanom. De egyáltalán nem tűnt összevisszának vagy bármi hasonló…

Mucsi Csaba
Vendég
Mucsi Csaba

Most néztem meg,nekem tetszett! Marvel ide vagy oda helyén volt a film látványos ám kiszámítható,mégis kíváncsivá tett Venom karaktere. Tom Hardy számomra fantasztikusan jó színész most sem csaladkoztam. [spoiler Ugye valahogy úgy kell kihozni egy ilyen történetet hogy fogyasztható mozifilm legyen mert ugye Venom egy negatív szereplő de itt mégis pozitív-ként láthatjuk.Tudtommal pókember nagy riválisa gyerekkoromban láttam ezt a karaktert a pókember mesében és ízig vérig rossz. itt mégis szeretjük … szóval ez az amivel meg kell barátkoznom 😀 title=” “]

Hegedűs Márk
Vendég
Hegedűs Márk

Amúgy a film a nézők szemszögéből valamilyen oknál fogva eléggé pozitiv lett
Sőt igazából nekem is tetszett
Ez a film egyáltalán nem vette komolyan magát és szerintem ezért volt jó(mondjuk nem tom mit akartak a készitők xD)
Persze ha kritikusan állok hozzá egészen más lenne a véleményem…de ez a film ez pont az a film volt amin nem gondolkoztam a sztorin vagy a karaktereken hanem inkább csak élveztem… mert kiváncsi voltam mit fog kihozni ebböl.

kiki88
Vendég
kiki88

A hasonlóan színvonalas(??) kritikák után félve ültem be a moziba, pedig nem kellett volna. Ez a film zseniális, fantasztikus, szerethető és nagyon szórakoztató. Aki esetleg a kritikusok miatt nem ül be megnézni, nagy élménytől fosztja meg magát. 1-2 apró logikai bukfencet leszámítva semmi negatív nincs a filmben. 10/9!!

Xkoti
Vendég
Xkoti

Szerintem egy nagyon jó film lett.
Sokaknak az volt a baj, hogy dehát venom egy kib@szott gonosz valaki.
Ilyenkor áldás a tudatlanság ha már a képregényt nézzük akkor venom nem teljesen volt gonosz.(sőt..nah mindegy google-be utána lehet nézni a dolgoknak) 🙂
Nah de szerintem a film teljesen korrekt volt , látványos és megvolt a maga hangulata.
Sajnálom hogy a cikk írójának ez nem jött be szerintem mindenféle kép érdemes megnézni én bátran ajánlom másoknak.

Mack
Vendég
Mack

A képregények az igénytelenség csimborasszói – de nem probléma,. mert az olvasóközönsége (amerikai középiskolások) valóban ritka igénytelenek. Ennek megfelelően ritka, hogy egy hollywoodi szuperhősös képregény-adaptációnak jó története van. Talán a Batman: Kezdődik-en (és az X-Men alaptrilógián) kívül nem is tudnék ilyet említeni. Ezért vagy jól eltalált drámával (Logan), vagy szereplők közötti kémiával (Bosszúállók), vagy humorral (Deadpool) kell feltubózni a filmet, mert a CGI már csak szükséges, de nem elégséges feltétele a szórakozásnak. Nyilván szubjektív, de nálam a Darázs és a Hangya – családi üzenet és könnyed humor ide vagy oda – nézhetetlen volt a primitív történet miatt. (Ahogy a Superman… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Balázs
Vendég
Balázs

Nem értem én a kritikusokat mi alapján mondják egy filmre, hogy jó és mi alapján a nemet? Sok filmnél tapasztaltam mielőtt megnéztem volna, hogy a kritikusok ezt nagyon lehúzták. Aztán megnézem a filmet és utána elgondolkodom miért is húzták le? Ilyen a Venom is lehúzták holott nagyon élvezhető volt. A 3. héten is majdnem telt ház volt, ami szerintem eléggé azt mutatja, hogy az emberek döntő többségének be jön a film. Ellentétben vannak olyan filmek amiket a kritikusok nagyon dicsérnek. Számomra az egyik ilyen a Logan volt. Béna volt a sztori eleve egy olyan ember aki gyógyul és lassan öregszik,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

DreadHead
Vendég
DreadHead

elszarnak ezek mindent. igaz, hogy ez venom topic, de meg kell emlitenem, hogy nagy szivfajdalmam, hogy a pokemberbol is vegul csak sikerult egy igazi kis mitugrasz pocsfejet faragni, holott a kepregenyben (legalabbis a ’90-es evekben az altalam olvasott kepregenyekben) egy normalis, felnott ember, hetkoznapi problemakkal (ezert is volt nekem mindik szimpatikus karakter), nem egy legoval jatszo taknyos, aki az elso adando alkalommal lebukik az idiota haverja elott. gyakorlatilag neki koszonhetjuk a venomot, akit/amit nem egy alapitvany fedez fel, hanem pokember hozza a foldre a titkos haborubol… teljesen felfoghatatlan szamomra, hogy egy alapvetoen jo tortenetet miert nem lehet egy az egyben,… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Attila
Vendég
Attila

Tegnap látam, rosszabbra számítottam a sok negatív kritika miatt (én sem olvastam a kritikát, csak ismerősöktől hallottam hogy negatívak a kritikák). Nem mondom hogy nincs hiányérzetem, de egy esti programhoz elég volt. A CGI-lehetett volna jobb néha elég zavaros nem jól kivehető mi is történik, de rosznak azért nem nevezném. A Fekete párduc nekem rosszabb volt, a film is meg a CGI is. Mondjuk én [spoiler title=”eleve a Pokember sztori kihagyását nem igazán tudom megemészteni, gyerekként végigolvastam az itthon megjelenő részeket amik erről az időszakról szóltak. Nekem az nagyon hiányzik sajnos.”] Tom Hardy természetesen tetszett, ez volt az egyetlen ami… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Scarlet Spider
Vendég
Scarlet Spider

Én még azok közé tartozok, akik gyűjtötték az eredetileg megjelent marvel Pókember, X-men, Marvel-extra képregényeket, amikben sokszor nagyokat voltak kénytelenek ugrani, mert kint már évek óta futottak. Azonban próbáltak a régi képregények mindent bemutatni amit csak lehet. Azonban én azt látom, hogy a filmekben eleinte csak kicsit majd egyre több dolgot nagyoltak el, másítottak meg, hogy azt olcsóbban kihozzák. Eleinte jól indult minden, Pókember, vasember, stb. aztán az egész átment egy a képregény-hűséget elnagyoló, inkább bevétel orientált irányba. Megérthető 1-2 változtatás, hisz nem lehet 1-1 átemelni a képregényt, de pl mivel ugye a marvel film világában nem volt ,,Titkos háború”… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>