Venom (2018) – kritika

Furcsa -ámde korántsem érthetetlen- irányt vett Hollywood az elmúlt években. Gyorsan-frissen azt mindenképpen szeretném leszögezni, hogy erről nem a Marvel tehet – ha hibáztatni kell valaki(ke)t, akkor viszont mégis ők kerülnek elő.
Miért? Mert ők az egyetlenek, akiknek sikerült az a fajta univerzumépítés, amire minden nagy stúdió ácsingózik. Bő tíz évvel ezelőtt elkezdődött valami a Vasember első kalandjával, és olyannyira kinőtte magát, hogy azt talán még “odafent” sem hiszik el. A Bosszúállók -és alapvetően a Marvel szuperhősök- nem csupán világszerte ismert branddé váltak, hanem valamivé, ami ennél is sokkal fontosabb.

Aranytojást tojó tyúkká.

Ha összeszedik a bandát, akkor 2 milliárdot zsebelnek be egy filmmel (Végtelen háború), ha csak egy-egy hőst engednek garázdálkodni, akkor még úgy is behúznak 600 milliót, ha a legjelentéktelenebb Hangyáról van szó. S a csodálatos az egészben az, hogy szinte hiba nélkül működik a gépezet.

A recept iszonyatosan egyszerű: egy-két kivételtől eltekintve ugyanarra a sémára épülő, jól ismert karaktereket felvonultató filmek érkeznek menetrend szerinti gyakorisággal. Mi, nézők pedig zombidoridok módjára beállunk a sorba, megvesszük a jegyet és – figyeljetek, most jön a lényeg! – jól szórakozunk.

Mert az utóbbi évek Marvel mozijait tekintve, ha teljesen őszinte akarok lenni magammal, akkor a Fekete Párducot leszámítva sosem távoztam csalódottan a moziból.

Mi pedig ne áltassuk magunkat: ez a filmes világban egy olyan torta, amiből mindenki akar magának egy minél nagyobb szeletet.

Sajnos azonban valahogy ebbe a süteménybe szinte mindenkinek azonnal (vagy idővel) beletörik a bicskája. Nem megy a DC-nek sem az univerzumépítés, az Universalról ne is beszéljünk, az már a kezdet kezdetén mumifikálódott, és ha gonoszan előrángatom a Star Wars jelenlegi helyzetét, nos oda is inkább csak hideget tudnék írni, meleget nem igazán.

Ez a helyzet most, 2018-ban. Ezt látom én, és azt hiszem látja mindenki, aki csak egy picit is követi a filmes világ történéseit.

Erre fel a Sony -teljesen érthetetlen módon- elkészíti a Venom filmet (amire nagyon sokan, nagyon régóta várnak)… ilyen formában. Ha gazdaságilag nem is, de hosszútávi terveket figyelembe véve mindenképp érthetetlen lépés.

Minden adott volt ugyanis a sikerhez. A siker alatt pedig itt most semmiképp sem gazdasági értelemben vett sikert értek, amiatt nem kell aggódnia a Sony-nak, be fognak ülni a nézők. Arra gondolok, hogy sikerült megnyerni Ruben Fleischer rendezőt (Zombieland), sikerült megkaparintani főszereplőnek Tom Hardy-t – ez a páros már látatlanban garantált egy elborult, überlaza, sötétebb tónusú Venom filmet, amire a későbbiekben majd lehet építeni.

Jaj mielőtt elfelejteném: a (jól ismert) sztori. Az Élet Alapítvány felfedezi a szimbiotákat, hogy aztán emberkísérletekkel játszadozzanak. De aztán jön Eddie Brock (Hardy), aki jól beleüti az orrát a mások dolgába, míg nem minden balul sül el és egyesül Venommal, hogy aztán jól szembeszálljanak a gonosszal, aki jelen esetben Karton Drake (Riz Ahmed).

Szóval minden adott volt, hogy egy deadpooli (1) magasságokba ívelő Venom film készüljön el… de nem jött össze.

Őszintén szólva nagyon nehéz a bennem élő csalódott rajongót kiküldeni a konyhába kenni egy szendvicset amíg én ezt megírom, de muszáj. Muszáj, mert ha ideengedném a billentyűzethez, akkor nagyon (eltúlzottan) csúnya dolgokat írna és az nem lenne fair.

A Venomnak egyetlen egy hatalmas pozitívuma van: Tom Hardy. Mindent, de tényleg mindent kihoz a karakterből, legyen szó a film első feléről, amiben építkeznek, vagy a másodikról, amiben inkább rombolnak. Sajnos az ő alakítása ahhoz nem elégséges, hogy megmentse a filmet, megmentés alatt pedig arra gondolok, hogy évek múlva majd úgy tekintsünk vissza rá, mint valaminek az elindítójára, egy franchise kezdetére.

Mert ez valószínűleg nem fog megtörténni. Sajnos a mozi többi pontja maximum közepes jelzővel illethető: a forgatókönyv, a CGI (!), a néha randomnak ható egymásra pakolt történések mind-mind azt a benyomást keltik, hogy itt igazán senki sem tudta, hogy pontosan mit is szeretne majd a film mutatni, a végeredmény pedig pontosan ilyen is lett.

Egy meglehetősen zavarodott hatást keltő, műfaji katyvasz, ami néhol túl bugyuta, pillanatokra túl sötét, ha gonosz lennék, akkor azt is mondhatnám, hogy a készítők végignézték az elmúlt évtized szuperhősös termését és megpróbálták összeollózni azt, ami miatt szerintük azok a filmek működtek.
Csak sajnos ez nem így működik. Bár első pillantásra a Bosszúállók egy végtelenül egyszerű recept, akárcsak a konyhában, a filmes világban is érvényes, hogy minél egyszerűbb egy recept, annál fontosabb, hogy az a kevés hozzávaló az minőségi legyen és tökéletesen legyen adagolva. Na ebben nem tudott eleget felmutatni a Venom.

Összegzés
Nagyon vártuk, most csalódottak vagyunk. A Venom ugyan képes szórakoztatni egy-egy pillanatával és Tom Hardy játéka sokat dob az összképen, de mindent összevetve ez egy elbaltázott lehetőség volt, amivel nem élt a Sony.
Ezért szerettük
  • Tom Hardy minden pillanata
Ezért nem
  • Összeollózott forgatókönyv
  • 2018-hoz képest béna CGI
  • Zavaros végeredmény
5
Közepes

7
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
6 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Mucsi CsabaSutheoPolemGornoSándorHápé Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

asdf
Vendég
asdf

Fasza kritika lenne, ha az első fele nem az MCU teljesen irreleváns és hamis dicsőítése lenne. Tök jó, ha összesen egyszer távoztál csalódottan a moziból, de azért lássuk be, a Marvel-filmeknek inkább a marketingje jó, legalább a fele csak egyszer nézhető és kuka.

sim00ntemplar
Vendég
sim00ntemplar

Köszi a Cikket!

Sándor
Vendég
Sándor

Hát szerintem érdekes ás azért látványosis szerintem

PolemGorno
Vendég
PolemGorno

Nekem hatalmas élmény volt, pedig úgy ültem be, hogy valami elszart film lesz a kritikák miatt (konkrét kritikát nem olvastam de hallottam hogy többnyire negatívak). Miért? Mert már a hátam közepére se hiányzik még egy klisé szuperhős film, mint akár a Vasember, vagy az Amerika kapitány vagy a Thor stb stb. Ha már receptről beszélünk, akkor ezek a filmet teljesen, 100%osan ugyanazon a vonalon haladnak és az emberek mennek beülnek megnézni ugyanazt több köntösben. Ime a szuperhős, minimális személyiséggel, egy személyes tragédiával illetve megváltó jellemvonással. Tessék itt egy főgonosz, aki abszolút elvakult zsarnok, aki: A verzió – világuralomra tör, B verzió – ki akarja irtani a világot/Földet. Füszerezd bugyuta poénokkal. Végül a jók nyernek, miközben bemutatják, milyen szép is az ő erkölcsük, mert maguk elé helyeznek másokat.

Spoiler

Ugyanez van itt is: a történet maga sem nem több, sem nem kevesebb mint másutt. A sztori itt is klisés, a gonosz meg főleg unalmas. Vannak akciójelenetek, CGI, bunyópornó meg tudja fene. De! A film nem is veszi komolyan magát és nekem személyszerint ez tetszett a legjobban. Eddy és Venom kombója nagyon jó (Tom Hardy kitett magáért, mint várható volt) fordulatos poénokkal fűszerezett. Eddy karaktere -mint a film maga- sem veszi komolyan magát, teljesen laza és ez bőven hiány a többi szuperhős filmben – mindegyik személyes tragédiája a felelősség érzet. Dög unalmas már. “Mentsük meg a világot mert annyira megérdemli”. Itt viszont: “metsük meg a világot mert amúgy senkik vagyunk, meg amúgy is jót szórakozunk közben”. Maga Venom és Eddy is gyerekes, és ez tök jó, annyira hiányzott már. Bugyuta poén itt is van, de úgy sülnek el, ahogy kell és nem kontextuson kívül.

Szerintem mindenki nézze meg, aki unja már ezt az -úgy látszik- sikertörténetet amit a Marvel csinált, mert más kategória. Nekem a Deadpoolhoz volt hasonló – az összes szuperhős filmből csak ez a kettő tud 5 percnél tovább lekötni (persze a legtöbbet megnézem haverokkal de eléggé unom őket). Aki egy tipikus Marvel szuperős filmre számít, az csalódni fog. Bár megvannak a lapok a marveles “drámához”, nem úgy vannak kijátszva, ahogy az átlag marvel fimnél. Nincsen univerzumépítés. Nincsen elcsépelt agonizálás az emberiség sorsán.Nincsen lassú (apa figura karjaiban történő) elporladás és hőshalál.Nincsen csókos zárójelenet. És ettől tökéletes ez a film.

Sutheo
Vendég
Sutheo

Most néztem meg a filmet, nekem tetszett. Igaz, nem ismerem a karaktert így nem volt mihez hasonlítanom. De egyáltalán nem tűnt összevisszának vagy bármi hasonló…

Mucsi Csaba
Vendég
Mucsi Csaba

Most néztem meg,nekem tetszett! Marvel ide vagy oda helyén volt a film látványos ám kiszámítható,mégis kíváncsivá tett Venom karaktere. Tom Hardy számomra fantasztikusan jó színész most sem csaladkoztam. [spoiler Ugye valahogy úgy kell kihozni egy ilyen történetet hogy fogyasztható mozifilm legyen mert ugye Venom egy negatív szereplő de itt mégis pozitív-ként láthatjuk.Tudtommal pókember nagy riválisa gyerekkoromban láttam ezt a karaktert a pókember mesében és ízig vérig rossz. itt mégis szeretjük … szóval ez az amivel meg kell barátkoznom 😀 title=” “]