Vége az Avatar folytatások forgatásának

Mintha egy örökkévalósággal ezelőtt történt volna, hogy lábaimat összeszorítva ültem az Avatar 3D vetítésén.
Azóta már egy jó adag víz lefolyt a Dunán, rengeteg minden megváltozott az életemben no és persze a filmes világban is. Egyfelől ma már közel sem annyira meglepő, ha egy film hossza bőven meghaladja a két órát, másrészt a három dimenziós filmezés már korántsem akkora szám, mint kilenc évvel (te jó ég!) ezelőtt.

2009-ben azonban óriásit szólt a film: nem elég, hogy az a James Cameron az atyja, aki szökő évente egyszer szállít valamit (ami aztán nagyon sokáig etalon), de a háromdé lázat is a legjobbkor lovagolta meg a mozi, ráadásul ha valami miatt, akkor a látványt tekintve tényleg nem érhette szó a ház elejét.

Ettől függetlenül közel egy évtized elteltével is csodálattal adózok: mert tényleg egy irtó szép techdemo volt az Avatar, de hogy 2.7 milliárd dolláros összbevételt könyveljen el, arra szerintem még Cameron se tett volna egy lyukas garast sem.

Ettől az irdatlan összegtől talán csak még inkább érdekes ami a zajos sikert követő hosszú években történt. Azaz a tulajdonképpeni semmi.

Egyszer-egyszer felröppent a pletyka, hogy jön a második rész, aztán az, hogy egyben forgatnak le négy folytatást, de arra, hogy végül is miért nem történt előrelépés évekig a legnagyobb filmes bevételt generáló alkotás folytatását illetően, nem igazán kaptunk magyarázatot. Ha csak azt nem fogadjuk el érvként, hogy Cameronnak bizony jó munkához idő kell. Rengeteg idő.

Itt azonban két dolgot is megjegyeznék, minden nemű bántó szándék nélkül.

Egyfelől azt, hogy maga az Avatar jó munkának számít-e. Hihetetlen látványos és grandiózus volt, ezt egy pillanatig nem tagadom. Tényleg hatalmas élmény volt moziban látni, ez egyszerűen elvitathatatlan. De ha lehántjuk a héjat és a gyönyörű felszín alá nézünk, akkor véleményem szerint csak egy szokásos (és ezerszer látott) Disney mesét kaptunk, egy Pocahontast, kékbe öltve.
Nem tudom nektek mi a véleményetek, de azt hiszem, hogy talán nem vagyok egyedül a nézőpontommal.

A másik pedig amire kitérnék az az idő.

Nagy nehezen, hosszú évek után véget ért a “forgatás”, legalábbis Cameron ezt jelentette be a napokban. Ez azonban csak az élőszereplős részre vonatkozik, ezt majd rengeteg utómunka követi. Olyannyira rengeteg, hogy a második rész tervezett bemutatója -sok csúszás után, jelen állás szerint- 2020 decembere.

Ezt aztán követi majd egy évvel később a harmadik epizód, aztán ha a folytatások sikeresek lesznek, akkor 2024-25-ben jön a 4. és az 5. rész.

A legfontosabb kérdés pedig épp az imént hangzott el. Vajon sikeres lesz-e a második és a harmadik Avatar?

Mert ha ismételten csak a látványra épít Cameron, azzal könnyen vakvágányra futhat: rég volt már 2009, egy csilli-villi 3D varázslattal kétlem, hogy ismét berántana 2 milliárd dollárt. Szerintetek működőképes modell lehet ez? Ennyi idő elteltével “elárasztani” a piacot az Avatar folytatásokkal?
Egyáltalán: ti várjátok (legalább a második részt)? Vagy netán teljesen hidegen hagy titeket már a franchise?

[fb_button]

21
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
20 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
FivesangyalfiszivzoliMandelMandel Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kopaszmisa
Vendég
Kopaszmisa

Hát én nagyon várom. Az egyik kedvencem (a sok közül). Remélem nem lesz csalódás. Amikor először néztem, szó szerint tátott szájjal bámultam ki a fejemből. Kb. évente 1x megnézem itthon 3D-ben, 119 cm-es tévén. Remélem a folytatások sem okoznak csalódást!

chickikari
Vendég
chickikari

Szerintem nagyot tévedsz!
A bevétel jelzi, hogy nem csak nekem jött be. Sokkal többet adott, holmi látványnál.
Szívesen nézek egy filmet akár 3D-ben is, de nem ettől lesz jó.
Szerintem a sztori, meg a karakterek is jók.

Bandó
Vendég
Bandó

én várom! Nekem a történet nagyon tetszett az első részben. Tipikusan leírta azt hogy az embereket mennyire csak a pénz érdekli és ennek nevében mennyit pusztítanak.. Bár a vége viszonylag happy end volt de szerintem nem olyan Disneys. De én is félek attól hogy csalódás lesz mert én szeretem a filmet.

monkeybus
Vendég
monkeybus

Kicsit túl gondolod a filmeket nem kell boncolgatni egyszerűen le kell ülni és belefeledkezni a világába sokkal inkább érezni kell mint nézni. Ha csak egy kis időre is de Pandora megmentésért küzd a lelked a szereplőkkel együtt, na akkor érdemes egyáltalán filmet nézni, és akkor mindegy hogy 2D vagy 3D vagy Anime stb. Az Avatár tökéletes film volt hibátlan egyes jeleneteknél kirázott a hideg, fantasztikus látványvilággal és persze, hogy újra akarjuk élni a csodát, aztán, hogy sikerül e vagy sem. Én amondó vagyok, hogy sokkal jobb, ha több időt adnak a filmnek , mert a gyors profit nem tesz jót… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Blade
Vendég
Blade

Leegyszerűstve egy Pocakhontasz múvi az Avatar, de azért annál több ha az ember kicsit másként gondolkodik mint a nagyátlag. Azért az talán jelent valamit, hogy akárkit kérdeztem a na’aviknak szurkolt, és nem az embereknek. Pesti imax-ban néztük meg kollegámmal anno, amikor vége lett a stáblistának, akkor egyszerre mondtuk, hogy jövünk megint (pedig bő 400km oda-vissza az imax tőlünk). Mentünk megint, stáblista közepénél vettem észre, hogy Jákjó Laci ül mellettem, ő is ismételt… Háromszor mentünk fel megnézni. Persze, a látvány ott volt a szeren egy több mint ötszáz négyzetméteres vásznon egy ilyen film… De látod? Cameroon a közönséges kockákat úgy rakta… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Lord
Vendég
Lord

Szerintem a Pocahontasnál jóval több. Mélyebb mondanivalója is volt
amit kevesen vesznek észre. Pedig el is hangzik benne néhány.

Parafa
Vendég
Parafa

Szerintem igazad van, egy mese fantasztikus látvánnyal. De hát, szinte minden film, amiből világsiker lesz, azaz könnyen emészthető, és sok emberhez szól, egy könnyen megérthető mese, amely kikapcsol a hétköznapokból. Az Avatart valóban a látvány emelte ki a többiek közül. Sztem a 11 év a 2.részre várva, túl sok, nem hiszem hogy meg tudja ismételni az első rész sikerét. Ettől függetlenül én biztos meg fogom nézni, de lehet, hogy csak egyszer.

STO
Vendég
STO

Amit Cameron csinál, az üt és kész. Tuti siker lesz, mert ért hozzá, hogy kell sikeres filmeket csinálni.
Szerintem is csak egy pocahontas, én nem is szerettem… de nem vitatom az érdemeit, hogy fogyasztható volt…
“Szerintetek működőképes modell lehet ez?” … Marvel filmeket láttad? 🙂 pontosan ez a recept és kajálják!

Goldie
Vendég
Goldie

AZ írásod szerintem azért írtad így , hogy legyen vita alap. írásra generálj 🙂 Az Avatar az a film amit meg lehet többször nézni, nem a Men in Black!

Attila
Vendég
Attila

Cameron szerintem nem az a csalódást okozó ember, ha folytatásokrólbeszélünk. Gondoljunk csak a “Terminator 2”-re vagy “A bolygó neve halál”-ra. Előbbinél ugyan az első részt is ő készítette, de a 2 rész mindenképp felülmúlta az elsőt. Sőt azóta sem tudtak jobbat lerakni az asztalra, technika ide vagy oda. A bolygó neve halál, szintén talán a legkedveltebb Alien film. Nekem legalábbis az az igazi Aline(s). Nagyon várom az új Cameron Terminator filmet is.

Joo
Vendég
Joo

Elég komoly története volt, egy tudatos bolygó lény ami mindennel összeköttetésben áll, “Ripley” mondja benne hogy minden fa a mellette lévőkkel 10 a 4.en kapcsolatot tart fent és összesen 10 a 12.en élőlény van vagyis 10 a 16.on kapcsolat áll fent ami messze több mint az emberi agyban, ez szerintem btutál jó ötlet volt és kár hogy jobban nem elemezték ki, ez messze túl mutat a mai tudományokon is.

Krisz
Vendég
Krisz

Aki látta, szerintem kíváncsi a folytatásra. Szurkolok, hogy ne legyen csalódás!

Kari
Vendég
Kari

Szerintem Cameron elmehet a fenébe!!! Hogy eddig nem csinálta meg, ezzel minket szívatott (akik szerették a filmet), de 12 évet várni a folytatásra, kapja be!

Viki1080
Vendég
Viki1080

AZ Avatar az a Farkasokkal táncoló a jövőben egy másik bolygón,annyira nem izgat h a “folytatáshoz”vajon melyik filme/ke/t nyúlja le Cameron.

Tom
Vendég
Tom

Szerintem a sztori is erős volt, elég éles társadalomkritika, főleg Amerikára nézve – szerintem az ok, amiért ott is sikeres lett, az az, hogy nem értették 🙂 Várom a folytatást.

űati
Vendég
űati

Az élet sokkal több mint amit az öntelt és pénzsóvár ember hisz/tud róla. Többek között erről is szólt a film. Persze hogy kinek mit mond az a néző tudatától függ. Szépen bevan mutatva benne hogy az egész bolygó egy organizmus, ami kapcsolatban van, az öntelt ember számára láthatalan módon. A kivágott rész tenné rá a koronát, de azt nem merték beletenni. Aki ezt a filmet készítette, annak betekintése volt/van az átlagembertől elzárt másik oldalra.

Mandel
Vendég
Mandel

Az avatar számomra hatalmas gagyi…… Mondjuk a star wars is az………
A disney hasonlattal egyet értek szerintem a film -3/10 es kb

zoli
Vendég
zoli

hát ha akorat üt mint a T2 akkor nagyon ott lesz

angyalfisziv
Vendég
angyalfisziv

Hát én nagyon várom már 🙂 Engem nem érdekel a 3D nekem a tőrténet a lényeg. na persze azért ne legyen ősszecsapva és élvezhetetlen de felesleges a 3D meg 4D és társai ezek szerintem nem javítják fel a rossz filmek élvezhetőségét.

Fives
Vendég
Fives

A második rész tuti kasszasiker lesz, annak a visszhangja fogja megmutatni, hogy mit várhatunk a jövőben. Bár én már rég láttam a filmet, nem tudom milyen kérdések maradtak nyitva a végén, de nekem az a gyanúm, hogy a sok időhúzás mögött nem csak a sok kreatív munka van, hanem Cameron maga sem tudja biztosan merre szeretné/szerette volna elvinni a sztorit. Bár lehet, hogy csak én gondolom így, amúgy is szembemegyek általában a hapsival kapcsolatos véleményekkel, nekem az Alien franchiseból pont az Aliens tetszik legkevésbé. 🙂 A T2 viszont nekem is a kedvencem, szóval felemás. Majd meglátjuk.