Űrdongó (2018) – kritika

Avagy van-e élet Michael Bay után? Vagy volt-e élet az Űrdongó előtt? Nehéz megfelelő alcímet találni.
A Transformers filmszéria 10 éve meglehetősen mozgalmasan telt. A 2007-es indulás üdítő volt, a folytatás még aránylag jól kapta el a fonalat, de aztán saját maga ismétlésébe fulladt az egész. Shia helyett érkezett Marky Mark, az akció helyett kaptunk még több akciót, a kerettörténetek pedig elkezdték súrolni a paródia határait. Érezhette ezt Bay is, mert epizódról epizódra eljátszotta a hattyú halálát és this is the last one kártyát is odacsapta az asztalra – aztán csak csinált még két folytatást.

És hát legyünk őszinték: az Age of Extinction és a The Last Knight majdhogynem értékelhetetlenek voltak. Megőrizték ugyan azt a látványt, ami előtt mindig is megemeltem a kalapom, de ezen kívül semmilyen értéket (élvezetit se nagyon) nem adtak.

Mondom mindezt úgy, hogy szégyen, nem szégyen, én csíptem a Transformers filmeket. A trilógia engem bármikor elszórakoztat, tudom, hogy ki kell kapcsolnom az agyam és egyszerűen élvezni a látványt, a pörgést, a bárgyú humort és a hősiességet, amihez Bay nagyon ért(ett).

De ez a vonal ez 2014-ben tényleg kihalt.

Sőt, sokáig úgy tűnt, hogy a Transformers filmeket is el kell felejtenünk egy jó ideig, de aztán jött Travis Knight és jött Az Űrdongó.

Ezúttal visszanyúlunk az alapokhoz és a nyolcvanas évek végéig repülünk: ekkor érkezik meg Űrdongó a Földre, hogy megfelelő bázist találjon az autobotok számára. Aztán elveszíti a hangját és a memóriáját, így egy bogárhátúként meghúzva tengeti napjait, mígnem rátalál Charlie (Hailee Steinfeld), ezzel pedig kezdetét veszi kettejük nagyon bájos, rendkívül szerethető, ámde túlságosan sablonos kalandja.

Az Űrdongó szakít az eddigi Transformers hagyományokkal, ezért a csalódás elkerülése érdekében a legszerencsésebb az, ha nem is tekintünk rá a széria részeként.

Az első és legfontosabb különbség ugyanis pont az, ami miatt lehet, hogy sokan fanyalognak majd: a látványos akció hiánya. Nehogy félreértsétek, jutott ilyen a filmbe, de közel sem akkora adagban, mint ahogy azt eddig megszokhattuk.

Űrdongó és Charlie kalandja sokkal inkább hajaz a nyolcvanas-kilencvenes évek családi filmjeire, a gyerek-robot (földönkívüli) barátságra és elsődleges célja nem titkoltan az, hogy a néző szeresse amit lát, és félig-meddig elérzékenyüljön.

Ehhez pedig Travis fel is használ minden létező filmes eszközt, amit az elmúlt évtizedekben már láthattunk, így a recept végül is működik, de az eredetiség ennek nagyon nagy kárát látta. Szóval az Űrdongó nagyon cuki, nagyon családi, nagyon más – de nagyon-nagyon ismerős minden egyes eleme valahonnan a régmúltból.

Hogy ez mekkora baj?

Bizonyos szempontból semekkora, mert így is jobban élveztem, mint a Bay filmeket, másrészről viszont hatalmas gond, mert ha Knight egy kicsit elengedi magát és kevésbé görcsöl rá a sablonokra (és tudjuk jól, hogy ő képes erre), akkor egy tollvonással megreformálhatta volna a Transformers filmeket.

Ez viszont így nem jött össze.

Ehelyett kaptunk egy családi mozit két imádnivaló főszereplővel, némi (ámde annál látványosabb) akcióval, egy csipetnyi humorral – szóval ez nagyon kellemes szórakozást, amin csak a sablonokhoz való görcsös ragaszkodás hagy csorbát.
De annyi baj legyen, én őszintén elégedetten távoztam így a moziból és remélem, hogy Travis kap még lehetőséget arra, hogy továbbvigye ezt a fajta történetmesélést. Mert igazán ez áll jól az autobotoknak.

Összegzés
Majdnem ez az a Transformers film, amire már régóta várunk - sajnálatos, hogy Travis Knight nem kapott szabad kezet, vagy csak nem mert belemerülni kreatívabban Űrdongó kalandjába. Így ez nem több egy (nagyon) szerethető családi kalandnál.
Ezért szerettük
  • Végre egy szerethető Transformers film
  • Két remek főszereplővel
Ezért nem
  • Kár, hogy a sablonoktól nem sikerült elrugaszkodni
7.5
Nagyon Jó

8
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
stellazDominikAenarianAenarianBöske Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Ellusion
Vendég
Ellusion

Az eredeti Transformers szinte csakis a robotokról szólt. A Marvel is csak az első néhány számban erőltette a földi kalandokat, az IDW pedig egyenesen leszarta az ember-robot aspektust… Mikor kapunk végre egy igazi Transformers sztorit amiben nincsenek emberek. Pl. első Kibertroni háború, Megatron Origins, Primus vs. Unicron, Optimus és a Mátrix kalandok, a dinobotok különítménye, a roncsolók… Annyi jó történet volna, amit full CGI meg lehetne csinálni, nem rontják el a köcsög emberek, nem kell baráti történet, meg hogy mi lesz a földdel és egyéb érdektelen fejlemény… Robotokról szóljon végre!

hiuuz
Vendég
hiuuz

A sablonosság dolog már sokszor eszembe jutott és azon tűnődök akárhányszor felmerül: a mai világban mikor jutunk el a minden ugyanolyan szintre? Úgy értem ma már annyi film jön ki, annyi ötlet lát napvilágot, hogy biztos lesz egy pont ahol a nagy számok törvénye alapján azt mondhatjuk, hogy már nem lehet eredetit alkotni. Pontosabban: a nagy számok miatt biztos mondhatjuk, hogy ez hasonlít arra, az hasonlít erre. Ez lassan értelmét veszti. Azok az ötletek amivel még lehetne eredetit alkotni az meg már túl nagy rizikó halivúdnak, hogy megengedjék.

Ferenc
Vendég
Ferenc

Borzalmas volt.Unalmas, nevetséges, sablonos, humortalan, rettenetes színészekkel, ezerszer látott drámai(nak) vélt jelenetekkel, statikus kamera beállításokkal.Örülök hogy anyagilag bukta.Jöhet vissza Bay…

Böske
Vendég
Böske

Nekem nagyon tetszett. Igazi családi film. A férjem , a kisfiam, mindenki nagyon élvezte. Láttuk az előző részeket is, de nekem nem hiányzott a több közelharc. Elég volt annyi, mint ami szerepelt benne. Várom a folytatást.

Aenarian
Vendég
Aenarian

Az én alap hozzáállásom a Transformers filmekhez, hogy egy kalap sz*rt nem érnek, és ennek az egyik legfőbb oka Shia ‘játéka’. Merem állítani, hogy nélküle sokkal jobb lett volna. A képek, előzetes alapján egy viszonylag fasza sci-fit vártam, helyette kaptam egy ripacs főszereplővel egy vígjátéknak is rossz valamit. Sokszor nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy dühöngjek, és ez részről-részre csak rosszabb lett. Bár az kompenzált valamennyit, hogy Shia végre kikerült belőle. Aztán családból gyereket kellett elvinnem moziba, én nem akartam megnézni, de befizettek engem is, és azt kell mondjam ez a Transformers jó volt. Nem ment át vígjátékba, nem csapott… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Dominik
Vendég
Dominik

szerintem nagyon rossz volt mint történetileg mint transformersileg is egyrészt a story kúrvára nem is ott kezdődik ahol ez a film kezdődött mert űrdongó már a náci Németország ellen is harcolt az amerikaiakkal szövetkezve másrészt a film végén 1987-ben jöttek az autóbotok mikor az eredeti történet szerint sokkal de sokkal később másrészt mi az hogy egy kuka nem robbanik fel ? mi az hogy űrdongó ebben az egy filmben volt ilyen kicsi értem én hogy ő egy vw bogárrá alakut át de ez nem a 4. rész ahol pillanatról pillanatra változik a tárgy/robot nagysága, de eddig mind az 5 filmben… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>