Trónok harca – 8. évad – 1. rész – kibeszélő

Tekintettel arra, hogy még mindig csak hétfő koradélután van, vigyázz, spoilerveszélyes a cikk, noha azért odafigyeltünk rá, hogy túlságosan nagy dolgokat ne lőjünk le. Viszont ha teljes élményre vágysz, akkor először mindenképpen nézd meg az epizódot, csak azután olvasgass!
Jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy az HBO ezúttal megkönnyítette a helyzetemet, mert bár persze spoilermentesen nem egyszerű írni egy Trónok harca epizódról (legfeljebb úgy, hogy: “jó volt”), viszont a befejező széria első epizódja pontosan azt hozta, amire előzetesen várni lehetett.

Egy kicsit újra felépítette a világot, amolyan hidegindítás utáni gyors olajkenés ez a rész, persze azért olyan formában, hogy egy pillanatra se felejtsük el, hogy egy luxusverdában ücsörgünk.

Kezdhetném azzal, hogy az HBO megváltoztatta a sorozatok világát és hogy olyan magasra tette a lécet, amit nagyon nehéz lesz megugrani a jövőben, de azt hiszem ezzel már tisztában vagytok ti is, felesleges túlságosan belemenni. Ékes példája annak, hogy milyen jelentőséggel bír a GoT, hogy 2017 augusztusa óta hétről-hétre ugyanolyan várakozás övezi a befejező évad eljövetelét, mintha nem is szűk két évet kellett volna várnunk.

Persze ehhez nagyon sok dolog együttállására volt szükség.

Hatalmas büdzsére, szövevényes forgatókönyvre, egy komplex világra, a GoT atmoszférájára, egy ilyen szereplőgárdára, no meg arra, hogy a hetedik évad végén annyira összekuszálódjanak a szálak, hogy szinte fizikai fájdalmat okozzon az, hogy nem nézhetjük tovább a történéseket.

A hosszú várakozásnak azonban vége, elérkezett a pillanat és belevágunk a lezárásba, ami hatalmas lesz, monumentális, meghökkentő – ehhez kétség sem fér. Sokan nem élik majd túl, s az sem biztos, hogy valamilyen formában happy endet ér a történet. De nem is baj, hisz épp ezért szeretjük.

A nyitány azonban – és mondom még egyszer: épp ahogy azt várni lehetett – még nem sokat mutat ebből a grandiózusságból. Arra még ráérünk.

Ebben az epizódban felvesszük a fonala(ka)t, összeérnek bizonyos szálak, mi nézők pedig örömmel üdvözölhetjük rég nem látott, hőn szeretett, vagy épp utált hőseinket.

Nagy találkozások pillanatai ezek: Sam és Jon is információkat cserél, míg előbbi megtudja, hogy a családfája erős kurtításon esett át Danynek hála, addig Jon végre rádöbben, hogy ő valójában Aegon Targaryen, ez a hír pedig jól tudjuk, hogy milyen jelentőséggel bír a Vastrón iránti igényt illetően. Nos most már kedvenc Havasunk is tudja, törheti is a fejét, hogy hogyan legyen ez a továbbiakban.

Ahogy az várható volt, jelen pillanatban ez a fő szál, mellette egy picit eltörpül a többi egymásra találás (Gendry – Arya, vajon milyen fegyver lesz ebből?), vagy épp Sansa és Dany “szimpatizálása”.

Ettől függetlenül a cselekmény szépen folyik a medrében: délre megérkezik az Arany Kompánia, Euron pedig végre megkapja amit akart, sőt, akik már rég hiányolták a GoT véres mozzanatait, azok is kapnak egy kis ízelítőt.

Afelől pedig semmi kétségünk ne legyen, hogy ez valóban “csak” a bemelegítés volt. Nem vártuk (és nem várhattuk), hogy a nyitányban ellövik a puskaport és ez így volt jó. Visszaültünk a vonatra, ami a következő 5 epizódban villámgyorsan átrobog majd Westeroson.

Hogy végül ki marad fent a szerelvényen, azt megtippelni se nagyon lehet jelen pillanatban.

Túl vagyunk tehát a várva várt első részen és ami engem illet, én elégedetten álltam fel a tévé elöl. Jól alakul a záróévad és innen már csak 1-1 hetet kell várni az új epizódokra, az pedig gyerekjátéknak tűnik a majd 600 nap után.
Nektek mi a véleményetek? Tetszett a záróévad nyitóepizódja? Vagy valami teljesen mást vártatok? Kommentben írjátok meg nekünk, hogy mit gondoltok.
[fb_button]

Összegzés
Hosszú kihagyás után visszatérünk Westerosba, sajnos utoljára. De egy nyitánynak ennél többet nem kell tudnia.
Ezért szerettük
  • végre visszatértek!
Ezért nem
  • nem volt ilyen
8
Kiváló

15
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
11 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
höntyömpöntyöm.PetiNemérdekesÁbelÁbel Recent comment authors

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Gendry
Vendég
Gendry

Az ötven valahány perc túl kevés. Nem jut elég ‘screentime’ a főbb szereplőknek… Eléggé összesűrített szerintem..

robi
Vendég
robi

legjobb sorozat

Havas
Vendég
Havas

Nekem nagyon nagy kedvencem GOT. Amikor a hetedik évadnál kiderült, hogy majd két évet kell várni a folytatásra, azt hittem belegebedek mire újra láthatom a kedvenc sorozatomat, de mivel azt olvastam, hogy az utolsó évad minden egyes epizódja másfél órás lesz, egy teljes mozifilm hosszúságú, így megnyugodtam, mert úgy gondoltam, hogy egy ilyen monumentális évad elkészítéséhez időre van szükség. Ehhez képest nagyon ledöbbentem, amikor megláttam, hogy egy ötven egy-két perces résszel nyitottak. Nem tudom hogy a többi is ilyen hosszú lesz-e, de ha igen akkor nem igazán értem, hogy miért kellett két évet várni erre a hat epizódra, amikor előtt… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Martin
Vendég
Martin

Vajúdtak a hegyek, és egeret szültek. Két év várakozás után ez bizony kevés.
Ne felejtsük el, hogy az utolsó 6 részről van szó, ezért én nem mentegetném azzal, hogy “egy nyitánynak ennél többet nem kell tudnia”.

Dan
Vendég
Dan

Végre itt van… De mégis hiányérzetem maradt. Mégpedig a hossza miatt. Az HBO helyében cáfoltam volna azokat a híreket, hogy egész estés (1:30-1:40) részek lesznek a befejező évadban. Mert így ez a szűk óra erősen húzott gyeplővel nekem olyan volt, mintha egy 60 colos hajlított 4Ks Super AMOLED okostévé helyett egy 24 colos ISP monitort kaptam volna. Klassz ez is és tudom mire használni, de nem erre vártam. Lehet spojlerezni, lehet mentegetni. Nagy élmény volt. Várom a folytatást. Nagyon. De már tudom, hogy egy egész estés élmény helyett csak egy gyors menetre számíthatok.

pumpa
Vendég
pumpa

Az előző évadnál azt mondták, hogy minden rész hosszabb lesz, mint 1 óra…és hát láttuk mi történt a epizódok hosszával. A 8. évad előtt azt mondták, hogy azért lesz ilyen rövid, mert minden rész egész esti mozinak felel majd meg hosszban. Na ez a hajó elment szerintem már az évadnyitóval.

kamumaci
Vendég
kamumaci

Eddig az úton töltött pillanatokat élvezhettük, most pedig elérkeztünk a célhoz, nem lesz semmi extra, meghalnak, dugnak, valaki győz és kész. Nekem a várakozási idő is sok volt, magamban már lezártam és nem várom a folytatásokat.

Szidi
Vendég
Szidi

Mikor lesz szinkronizálva????Szidi

Ald
Vendég
Ald

Aki ezt csinálta, sose táborozott télen, sose volt katona télen. A sátrakban egytől-egyig megfagynának az emberek. Sehol egy füst, hogy valami melegít, egy kályha például. Eléggé benézték ezt, szerintem.

Dan
Vendég
Dan

Jogos. Sajnos a világ igazi arca tükröződik a 8. évadban 2 epizód után. A sokkal több pénzt inkább zsebekbe irányították. Kár volt. Olyan szinten egyre jobban odafigyeltek a részletekre 1-7-ig, hogy ennek az évadnak nem szabadna olyan gagyi látványokat tartalmaznia, mint pl Deres madártávlatból. Műanyag hatású tökéletes falú vár, mintaszerűen tiszta fehér habbal, életnek semmi nyoma. Konkrétan kizökkentenek a filmből ezek a vágóképek. Gondoljunk csak Bravos-ra. Igazi volt. Most Deres rosszabb, mint egy makett. Annyira nagyon sajnálom, de az első két rész konkrétan elrontotta a kedvemet. Pontosan olyan érzés volt nézni ezt a két epizódot, mint a SW 7-8-at. Végre… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Nemérdekes
Vendég
Nemérdekes

Az összetett karakterek mind egysíkúvá váltak. Eddig voltak rosszak, akikben azért még pislákolt az emberiesség szikrája, voltak jók, akik az érdekeik miatt elnézhető rosszra kényszerültek. Ez a sorozat végére mind eltűnt. A sokdimenziós szereplők mind egytől egyig kifehéredtek, vagyis mesebeli jó jellemű karakterekké váltak. Alig maradt rossz. De aki rossz volt, abból meg eltűnt a cseppnyi jóság, mesebeli gonosszá vált. Minden ami szerethetővé tette ezt a sorozatot elillant belőle. Így csak egy sárkányos mesévé zsugorodott, ahol a jó győzedelmesedni fog, a rossz meg elnyeri méltó büntetését. Amint az író kezéből kivették a pennát, a Hollywoodi forgatókönyvírók kiszolgálják a 6 évesek… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>