Trónok harca – 8. évad – 1. rész – kibeszélő

Tekintettel arra, hogy még mindig csak hétfő koradélután van, vigyázz, spoilerveszélyes a cikk, noha azért odafigyeltünk rá, hogy túlságosan nagy dolgokat ne lőjünk le. Viszont ha teljes élményre vágysz, akkor először mindenképpen nézd meg az epizódot, csak azután olvasgass!
Jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy az HBO ezúttal megkönnyítette a helyzetemet, mert bár persze spoilermentesen nem egyszerű írni egy Trónok harca epizódról (legfeljebb úgy, hogy: “jó volt”), viszont a befejező széria első epizódja pontosan azt hozta, amire előzetesen várni lehetett.

Egy kicsit újra felépítette a világot, amolyan hidegindítás utáni gyors olajkenés ez a rész, persze azért olyan formában, hogy egy pillanatra se felejtsük el, hogy egy luxusverdában ücsörgünk.

Kezdhetném azzal, hogy az HBO megváltoztatta a sorozatok világát és hogy olyan magasra tette a lécet, amit nagyon nehéz lesz megugrani a jövőben, de azt hiszem ezzel már tisztában vagytok ti is, felesleges túlságosan belemenni. Ékes példája annak, hogy milyen jelentőséggel bír a GoT, hogy 2017 augusztusa óta hétről-hétre ugyanolyan várakozás övezi a befejező évad eljövetelét, mintha nem is szűk két évet kellett volna várnunk.

Persze ehhez nagyon sok dolog együttállására volt szükség.

Hatalmas büdzsére, szövevényes forgatókönyvre, egy komplex világra, a GoT atmoszférájára, egy ilyen szereplőgárdára, no meg arra, hogy a hetedik évad végén annyira összekuszálódjanak a szálak, hogy szinte fizikai fájdalmat okozzon az, hogy nem nézhetjük tovább a történéseket.

A hosszú várakozásnak azonban vége, elérkezett a pillanat és belevágunk a lezárásba, ami hatalmas lesz, monumentális, meghökkentő – ehhez kétség sem fér. Sokan nem élik majd túl, s az sem biztos, hogy valamilyen formában happy endet ér a történet. De nem is baj, hisz épp ezért szeretjük.

A nyitány azonban – és mondom még egyszer: épp ahogy azt várni lehetett – még nem sokat mutat ebből a grandiózusságból. Arra még ráérünk.

Ebben az epizódban felvesszük a fonala(ka)t, összeérnek bizonyos szálak, mi nézők pedig örömmel üdvözölhetjük rég nem látott, hőn szeretett, vagy épp utált hőseinket.

Nagy találkozások pillanatai ezek: Sam és Jon is információkat cserél, míg előbbi megtudja, hogy a családfája erős kurtításon esett át Danynek hála, addig Jon végre rádöbben, hogy ő valójában Aegon Targaryen, ez a hír pedig jól tudjuk, hogy milyen jelentőséggel bír a Vastrón iránti igényt illetően. Nos most már kedvenc Havasunk is tudja, törheti is a fejét, hogy hogyan legyen ez a továbbiakban.

Ahogy az várható volt, jelen pillanatban ez a fő szál, mellette egy picit eltörpül a többi egymásra találás (Gendry – Arya, vajon milyen fegyver lesz ebből?), vagy épp Sansa és Dany “szimpatizálása”.

Ettől függetlenül a cselekmény szépen folyik a medrében: délre megérkezik az Arany Kompánia, Euron pedig végre megkapja amit akart, sőt, akik már rég hiányolták a GoT véres mozzanatait, azok is kapnak egy kis ízelítőt.

Afelől pedig semmi kétségünk ne legyen, hogy ez valóban “csak” a bemelegítés volt. Nem vártuk (és nem várhattuk), hogy a nyitányban ellövik a puskaport és ez így volt jó. Visszaültünk a vonatra, ami a következő 5 epizódban villámgyorsan átrobog majd Westeroson.

Hogy végül ki marad fent a szerelvényen, azt megtippelni se nagyon lehet jelen pillanatban.

Túl vagyunk tehát a várva várt első részen és ami engem illet, én elégedetten álltam fel a tévé elöl. Jól alakul a záróévad és innen már csak 1-1 hetet kell várni az új epizódokra, az pedig gyerekjátéknak tűnik a majd 600 nap után.
Nektek mi a véleményetek? Tetszett a záróévad nyitóepizódja? Vagy valami teljesen mást vártatok? Kommentben írjátok meg nekünk, hogy mit gondoltok.

Összegzés
Hosszú kihagyás után visszatérünk Westerosba, sajnos utoljára. De egy nyitánynak ennél többet nem kell tudnia.
Ezért szerettük
  • végre visszatértek!
Ezért nem
  • nem volt ilyen
8
Kiváló

4
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MartinHavasrobiGendry Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Gendry
Vendég
Gendry

Az ötven valahány perc túl kevés. Nem jut elég ‘screentime’ a főbb szereplőknek… Eléggé összesűrített szerintem..

robi
Vendég
robi

legjobb sorozat

Havas
Vendég
Havas

Nekem nagyon nagy kedvencem GOT. Amikor a hetedik évadnál kiderült, hogy majd két évet kell várni a folytatásra, azt hittem belegebedek mire újra láthatom a kedvenc sorozatomat, de mivel azt olvastam, hogy az utolsó évad minden egyes epizódja másfél órás lesz, egy teljes mozifilm hosszúságú, így megnyugodtam, mert úgy gondoltam, hogy egy ilyen monumentális évad elkészítéséhez időre van szükség. Ehhez képest nagyon ledöbbentem, amikor megláttam, hogy egy ötven egy-két perces résszel nyitottak. Nem tudom hogy a többi is ilyen hosszú lesz-e, de ha igen akkor nem igazán értem, hogy miért kellett két évet várni erre a hat epizódra, amikor előtt… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Martin
Vendég
Martin

Vajúdtak a hegyek, és egeret szültek. Két év várakozás után ez bizony kevés.
Ne felejtsük el, hogy az utolsó 6 részről van szó, ezért én nem mentegetném azzal, hogy “egy nyitánynak ennél többet nem kell tudnia”.