Shazam! (2019) – kritika

A DC – most még – abban a kényelmes helyzetben van, hogy nyugodtan kísérletezgethet, hisz örök igazság, hogy amikor eléred a mélypontot, akkor onnan csak felfelé vezet az út.
Tudom, hogy ezzel sokan vitatkoztok, vitatkoznátok, de az én meglátásom szerint a DC gépezete akkor is nagyon félredolgozott az elmúlt években. Nem igazán hozták azt az eredményt a filmek (vagy ha úgy tetszik, akkor Zack Snyder), ami elvárható lett volna, és bár papíron nagyon jól mutat a sötét tónus, Nolan Batman-trilógiája óta a vásznon valahogy egyre kevésbé működött a darkos megközelítés.

Pedig igény az lenne rá, ez vitathatatlan. De az igény kevés, azt megfelelő mozikkal ki is kell szolgálni.

Ahogy pedig az MCU egyre inkább felépült, a DC világa úgy esett szét szép lassan, és hát az egyetlen megoldásnak az újítás tűnt. Ennek az előszele volt a Wonder Woman, s ezt a vonalat követte az Aquaman, és ebbe a sorba áll be a Shazam! is.

Mi is ez a vonal? A könnyed, szórakoztató, önmagát túlságosan komolyan nem vevő szuperhősök vonala, akikben a közös, hogy emlékeztetnek fiatalkorunk hőseire. David Sandberg pedig nagyon elkapta a nosztalgia témát és a Segítség felnőttem! legjobb elemeit újragondolva bizony odacsapott az asztalra.

Nem is kicsit. Meglepően nem is kicsit csapott oda.

Megpróbálom a lehető legrövidebbre venni a szentimentalitásom, de én kitörölhetetlenül a nyolcvanas-kilencvenes évek gyermeke vagyok, aki az akkori filmeken cseperedett fel, és nem azért mondom, hogy akkor minden jobb volt, mert öregszem és kezdek olyan lenni, mint a nagymamám, hanem mert azt hiszem tényleg jobb volt. Jobb filmek készültek. Nem látványosabbak, meg nem izgalmasabbak, nem erre gondolok – illetve nem ezt érzem -, hanem ártatlanabbak. Nem ez sem jó szó: önfeledtebb, őszintébb, kevésbé erőltetettek.

Épp ezért talált be talán annyira nálam a Shazam! Mert nagy ritkán visszaköszöni az a hangulat, amit kölökként éreztem, néha meg tudják idézni rendező a fiatal(abb) Spielberget, vagy épp Penny Marshall-t, és akkor még egyszer vissza is kanyarodunk a Segítség felnőttem!-hez, persze nem véletlenül.  Josh és Billy története még nagykéssel is nehezen választható el egymástól, s noha utóbbiból nem csak felnőtt, hanem “szuperhős” is válik egy csapásra, a párhuzam vitathatatlan (és Sandberg nem is vitatta, sőt).

Az, hogy Tom Hanks után hatalmas dicsérettel illethetem Zachary Levi-t, annak nálam jobban valószínűleg senki sem örül jobban.

Mert utólag már könnyen bevallhatom: miatta tartottam leginkább a filmtől. Nem kedvelem a srácot na. Van ilyen.

Na de az, hogy én nem csípek egy színészt, az még semmit nem jelent, és erre a Shazam! a legjobb példa. Mert itt olyan tökéletesen hozza a nagyra nőtt gyereket, akit lottónyertesként önt el a lehetőségek végtelen tárháza, hogy játékának minden pillanatát élmény nézni.

S ugyan a történet maga nem acélerős, ennek hátrányát nemigen fogjuk látni. Mert az egész filmet átjárja a nyolcvanas-kilencvenes évek utánozhatatlan bája. S ez bizony azért utánozhatatlan, mert ezt nem lehet kierőszakolni, olyan ez, mint a legendás Quake ugrás (tudjátok a rakétavetős). Ha jól van összerakva a kód, akkor működik. Ha nem, akkor utólag már nem lehet beletenni, mert életidegen lesz.

A Shazam! pedig működik. Működik a páros, a humor az megállíthatatlanul ömlik (de tényleg), s hát ahol Mark Strong a gonosz, ott nincs mitől tartanunk. Ott bizony bő két óra önfeledt szórakozás vár ránk, amiben hibát nem igazán találni.

Persze lehet, hogy neked épp túl sok lesz a poén, vagy hiányolni fogsz egy igazi kemény főgonoszt, de akkor jusson majd eszedbe, hogy ez a film a hőskort idézi és tulajdonképpen egy szuperhősfilmnek álcázott ifjúsági-családi vígjátékot nézel.
Mit is mondhatnék még így a végére? Talán csak azt, hogy irány a mozi: végre egy DC-film, amire teljes nyugalommal azt merem mondani, hogy megéri megnézned. Mit megéri? Kötelező!

Összegzés
Egy hiánypótló szuperhősfilm, ami onnan jött, ahonnan talán a legkevésbé számítottunk rá.
Ezért szerettük
  • varázslatos hangulat
  • rengeteg humor
  • a hőskor báját idézi
  • Mark Strong és Zachary Levi
Ezért nem
  • nem volt ilyen
8
Kiváló

20
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
12 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
LajosPepipapaPepipapaHubabeasty Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Kaffogi
Vendég
Kaffogi

Kissé részrehajlónak érzem ezt a kritikát, ha neked tetszik, akkor jó a film?

Valaki
Vendég
Valaki

Sose engedném, hogy Marvel-fanatikus írjon kritikát DC filmekről. Oké, most dicsérve van, de azért a végén az a “végre egy jó dc film” mondat kiverte a biztosítékot. A Wonder Woman is nagyon jó volt…

shazam
Vendég
shazam

semmi baj nincs a DC filmekkel az Acélember is pontosan a helyén volt és a BvS is teljesen jó lett, attól hogy nincs benne gagyi poénkodás mint a marvel filmek 99% -ban , attól még jó filmek. Shazam is jó lett a maga nemében, aki teheti nézze meg moziban is.

Belassos
Vendég
Belassos

Jónak tűnik.Meddig vetítik? Nem tudjátok véletlen?

István
Vendég
István

Olvasva a kritikát, megnéztük ma a filmet. (Vannak jó szuperhős filmek, ami megér még egy mozijegyet. Aztán olyanok is, amiket majd megveszünk DVD-n ha kijön, meg az egyszer nézős. Ja és a nem érte meg a mozijegy árát.) Ez nekünk az egyszer nézős kategória volt. Az Aquaman, vagy a Wonder woman, számunkra klasszisokkal jobb volt. (De, hát ízlések és filmek…)

abc123
Vendég
abc123

Milyen jó lenne, ha nem hívnánk kritikának egy bevallottan és amúgy is nyilvánvalóan szubjektív véleményt

Tommy
Vendég
Tommy

Super gagyiiiii. Ez valami gyerekotthonban lévő gyerekeknek készült… Már ezt az , órát az életemből senki nem adja vissza…

VV@@
Vendég
VV@@

szerintem ez a film magasan veri a többi dc filmet. Nagyon attam és Asher angel vagy is Billy Batson lenyűgözött.<3

Gábor
Vendég
Gábor

Péntek este néztük meg párommal, de simán megnézném még többször is ha tehetném. Szerintem az utóbbi idők egyik leginkább nézhető “szuperhősös” filmje lett 🙂

Waresz
Vendég
Waresz

Nyilván minden film a közönségének készül. Csak remélhetjük, hogy a megnézett előzetesből mindenki be vagy ki tudja sorolni magát a célközönségből. Nálam Zack Snyder a bátor és sikeres kisérletező, akinek a filmjeit már ezért is többre értékelem, mint sok mást, de aki szereti a vicceskedő karaktereket, azoknak ez biztos tetszeni fog. Ez független attól, hogy jól van e megcsinálva, vagy nem. Mivel nekem nem zsánerem a vicceskedő karakter, ezért nem mozis.

Pepipapa
Vendég
Pepipapa

Ugyan a WW tetszett (egyedulikent a DC fostengerbol) de az Aquaman kinosan gagyi CGI-vel, poentalan, unalmas sztorival abszolut nem es ez a Shazam a bemutatoig jutott nalam…..Tinedzserek idetlen vihogasa mar nem az en mufajom…(nem mintha a Marvel nem nyult volna melle neha….Black Panther…mondjuk a rasszizmusat imadom….FF4-ek, Spiderman tenger…es hat az utolso Avengers film, az Endgame….

Lajos
Vendég
Lajos

Ne higyj neki, a cikkíró elfogult. Zéró történet, nagyon gyenge színészi játék, CGI az egész. Persze megnézhető ha van ablakon kidobandó két órád.