Shaft (2019) – kritika

Közel öt évtizede indult hódító útjára John Shaft, aki ugyan nálunk – vagy inkább Európában – nem örvendett akkora népszerűségnek, a tengerentúlon elég komoly rajongótábora volt a hetvenes években.
Ez persze félig-meddig Richard Roundtree-nek is köszönhető, aki a korszak által elvárt lazaságot és komolyságot kellő tapasztalattal vegyítette a szerepben. Három mozifilm és egy sorozat készült 1971 és 1974 között, hogy a magánkopó aztán egy jó időre visszavonuljon.

Méghozzá egész az ezredfordulóig, amikor is jött Samuel L. Jackson és felélesztette a karaktert, a Shaft pedig egy furcsán érdekes mozi lett: megjelenésekor nem aratott osztatlan sikert, az idő múlásával azonban az emlékek megszépültek. Lévén nem célom senki lelkébe belegázolni, én úgy fogalmaznék, hogy a Shaft bár egyáltalán nem volt rossz, maradandó nyomot nem hagyott bennem – annak ellenére sem, hogy természetesen nagy Sam Jackson rajongó vagyok, na de hát ki nem az -.

Aztán elröppent majdnem két évtized megint és a Netflix meg a Warner úgy gondolta, hogy a közönségnek szüksége van egy újabb Shaft-re. Ez mind szép és jó, csak valahogy azt érzem – és az első előzetes megjelenése óta töretlenül -, hogy a Warner és a Netflix ugyan ezt gondolja, de a közönség már nem feltétlenül.

Ez az új Shaft ugyanis pontosan olyan, mintha egy időgépből kipattanva érkezne elénk, valamikor 20-25-30 évvel ezelőttről.

Kezdjük a jó dolgokkal, mert sajnos abból jutott kevesebb. Noha ez az új epizód már a “harmadik generációs Shaft”-ról szól, (juniort Jessie T. Usher viszi a vászonra) a másik két nagy öreg is tiszteletét teszi a vásznon, visszatér Sam Jackson (még szép), sőt Roundtree is. Hármójukat együtt látni pedig azért elég cool, ez kétségbevonhatatlan.

Junior egy FBI adatelemző, akinek rejtélyes körülmények között elhalálozik a legjobb barátja. Kitaláltátok: a srác feladata lesz, hogy a végére járjon az ügynek, a gond csak az, hogy az elődeivel szemben ő nem túl férfias, viszolyog a fegyverektől, és még a csajoktól is maga alá csinál. Ráadásul hogy kiderítse mi is történt, kénytelen alámerülni a new york-i alvilág mocsarába, ahol egyedül képtelen lenne életben maradni, így hát kénytelen az öregére támaszkodni, aki nem nézi jó szemmel, hogy a srácból milyen nyámnyila alak lett. Meg úgy amúgy is, az öreg Shaft nem igazán tud boldogulni a modern világ kütyüjeivel, szlengjével, semmiével.

A készítők pedig úgy gondolták, hogy az ezredfordulós hangulatot meglovagolva ezekre a poénokra simán fel lehet húzni egy új Shaft filmet: a közönség zabálni fogja ha butácska vígjátékká süllyesztik az egészet, aminek a jelentős részében kínos, székben feszengős poénokat (?) kell hallgatnunk a xyz generáció életképtelenségéről, külön kiemelve Junior életképtelenségét. Abból a hangulatból, amiért sokan szerették a 19 évvel ezelőtti filmet, semmi sem maradt.

Meg sem próbálták legalább beleszőni a jelen kori elnyomást, a komoly problémákat, amivel a ma Shaft-jének szembe kellene néznie.

Pedig valahol ebben lehetett reménykedni – pláne az R-besorolást látva. Ez azonban senkit ne tévesszen meg: némi akció és rengeteg káromkodás, csak ezért kapott ilyen magas korhatárbesorolást a film.

Hogy végül is csalódott vagyok-e? Az biztos, hogy nem egy ostoba vígjátékot vártam, hanem valamit, amiben van mögöttes tartalom (lásd 2000-es Shaft). Ugyanakkor semmi szükségét nem éreztem a folytatásnak, így különösképpen nem zavar, hogy elrontották.

Csak azt nem értem, hogy miért gondolják azt – ma már szinte mindenhol -, hogy a nézőknek egy végtelenül lebutított cuccra van szüksége mindenből.
Csak azt nem értem, hogy miért gondolják azt – ma már szinte mindenhol -, hogy a nézőknek egy végtelenül lebutított cuccra van szüksége mindenből.  

Összegzés
Kellene egy új Shaft film - gondolta a stúdió és rajtuk kívül senki más a világon.
Ezért szerettük
  • Sam Jacksont nem lehet nem szeretni
  • 1-2 poénon azért lehet mosolyogni
Ezért nem
  • Teljesen felesleges folytatás
  • Ami egy ostoba vígjáték szintjére degradálta Shaftet
5
Közepes

1
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Skyline R34 Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Skyline R34
Vendég
Skyline R34

Szerintem meg nagyon jo film volt! Az utobbi idoben reg nem szórakoztam ilyen jot.