Marvel Kapitány (2019) – kritika

A hősies Kree-k és az alakváltó Skrullok összerúgják a port. Előbbiek hát harcba küldik egyik legjobbjukat, Vers-t (Brie Larson), azonban a hadművelet kudarcba fullad, a pilóta pedig a Földön landol.
Itt aztán Nick Fury segítségével jól kideríti, hogy mit is rejt a múltja, és ki is az a Carol Danvers, aki egykor volt. Na és persze mindezt a kilencvenes években, csak hogy jól meglovagoljuk a nosztalgiavasutat.

Akik követik az oldalt, azoknak nem lesz új amit mondok: az MCU véleményem szerint profi szakemberek gyülekezete, akik svájci óra pontossággal mérik ki azokat a hozzávalókat, amik az óriási (gazdasági) sikerhez szükségesek. A Marvel ugyanis szinte zökkenőmentesen lenyomta az amerikai álmot, és bő egy évtized alatt olyan franchise-t építettek ki, amire talán példát sem nagyon tudnék mondani – a filmes világban legalábbis biztosan nem.

Amellett azonban, hogy emelem a kalapom, muszáj egy picit a dolgok mögé néznem. Ha pedig ezt teszem, akkor szembejön az igazság: véleményem szerint az MCU filmek mintapéldák a biztonsági játék kifejezésre, szinte kivétel nélkül ugyanarra a sémára épülve szórakoztatnak, de valódi mélységet nem igazán hoznak.

Ez alól az utóbbi időszakban csak a Végtelen háború volt kivétel: Russo-ék úgy összefogták a csapatot, hogy csak tátottam a szám, minden a helyén volt, érzelmileg, látványilag, mindenhogy. Persze ez az MCU kicsúcsosodásánál valamennyire elvárható, na de akkor is, ez nem volt kis teljesítmény.

A nép pedig zabálja a Marvel filmeket, legyenek azok simán közepesek, vagy épp gyengék, nem számít. (direkt nem írtam példákat, de Fekete párduc.)

Mindeközben a DC pedig még mindig döcög, pedig mindennel próbálkoznak. Aztán hosszú kínlódás után a Wonder Woman-t jól fogadta a nézőközönség és a kritika is, nosza, épp itt az ideje egy női főhősös Marvel mozinak, jöhet Marvel kapitány.

És ez volt az első olyan mozi a Vasember első része óta a Marveltől, aminél nem éreztem azt a trailerek után sem, hogy jól van srácok, ezt is megnézzük. Jó lesz ez, elmókázunk két órában. Egyszerűen semmit nem mozdított meg bennem. Aztán persze ott ültem az első nap és naná, hogy megnéztem… de így utólag is csak annyit tudok mondani, hogy túlságosan nem tudott megmozgatni. A különböző nagyobb oldalak (rotten, imdb) pontszámainak azonban ne dőljetek be, ahhoz, hogy a film zuhanórepüléssel kezdjen, kellett némi balhé, akit érdekel a háttérsztori, az errefele olvasgasson.

Szóval a helyzet az, hogy kaptunk egy újabb eredettörténetet, némi csavarral. Ezúttal ugye nem a senkiből lesz valaki, hanem a valaki jön rá szép lassan, hogy milyen volt, amikor senki volt. Ez amúgy nem egy rossz ötlet, visz egy kis színt a dologba, de az összképen sajna nem változtat: az eredettörténet az eredettörténet.

Amitől a film élvezhető, az az atmoszférája. Nem, nem a látvány – attól ezúttal nem fog eldurranni az agyunk, senki ne várjon Végtelen háború CGI-t. De az atmoszféra az nagyon rendben van.

Ugye a kilencvenes években járunk (fiatal Sam Jackson FTW), ami akkora jolly joker, mint a ház. Annak, aki akkor volt gyerek, annak azért, aki akkor volt tini, annak azért, a többieknek meg csak azért, mert a kilencvenes évek mégiscsak a hőskor. Azok a zenék, azok a ruhák, a tékák… az összkép egyszerre tépi fel bennünk az “ajjdejóvolt akkor még” érzést. Ezt pedig a film annyira meglovagolja, amennyire csak lehet. És jól teszi. Nagyon jól.

Ha pedig 90’s, akkor miért is ne használják a korszak legmenőbb zsánerét, a buddycop felállást? Hát ezaz, miért is ne. Szóval Riggs és Murtaugh módszer bekészít, élesít és…. tűz!

A recept pedig működik, Brie és Sam nagyon ász párost alkotnak, sajnos azonban nem Donner ült a rendezői székben, ami pedig ennél is nagyobb gond, az az, hogy nem Shane Black írta a dialógusokat hozzá. Mert a kémia nagyon jól működik köztük, a poénok azonban már jóval kevésbé. Ezen még a szokatlanul jól sikerült főgonosz sem segít, de azért lábjegyzetben meg kell említenem, hogy bárcsak sosem kapnánk Talos-nál gyengébb főgenyát.

Ezt követően és leszámítva viszont a történet leül egy picit és a végjátékhoz érve úgy érezzük, hogy ez bizony egy amolyan kötelező kör volt, amit mindenképpen be kellett erőltetni a Végjáték elé. Sajnos mind sejtjük, hogy miért. Nem szívesen foglalkozom a lehetőséggel, de tény ami tény: Carol annyira erős, hogy láthatóan könnyedén végeznek Thanossal – remélem ennél azért jóval csavarosabb megoldás vár ránk áprilisban.

Összességében? Nézd kedves olvasóm… a Marvel kapitány hozza amit elvársz – de annál többet nem igazán. Nekem nincs bajom az eredetfilmekkel (ha neked van, akkor nem leszel túl boldog, mert ez ízig-vérig az) és ezúttal is kellően szórakoztató mozit hozott a Marvel.
De ez lassan már nagyon kevésnek tűnik. Remélem, hogy a Végjáték egyben majd a kezdete is lesz valaminek… valami újnak.

Összegzés
Korrekt moziban mutatkozik be Marvel Kapitány - hogy ez elég vagy sem, azt nem könnyű eldönteni.
Ezért szerettük
  • Ó, azok a csodálatos kilencvenes évek
  • A buddycop felállás nagyon jól áll a filmnek
Ezért nem
  • "Csak" egy szokásos eredetfilm
  • Aminek "kötelező" volt elkészülni a Végjáték előtt
7
Nagyon Jó

17
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
11 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
AndiAkárkiCoppolaIstvánBrudav Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

rex
Vendég
rex

Az Into the Spider-Verse is “csak” egy eredet film volt, és mégis az egyik ha nem a legjobb Marvel film!

shazam
Vendég
shazam

sajnos alul múlta magát a marvel ezzel a Marvel Kapitány filmmel, 10/6 jó indulattal.

Kiss Gábor
Vendég
Kiss Gábor

Én még mindíg a Polgárháborút tartom a legjobban sikerült Marvel filmnek,illetve a legjobban,legfelnőttesebben megírt filmnek,de ez szubjektív.

Zoli
Vendég
Zoli

Hiába erős Carol, hogy hozza vissza az elhunytakat? Ehhez az időt kellene visszatekerni…Strange 14 millió változatot pörgetett végig a csatából, így valószínűleg minden kimenetelt előre látott, beleértve azt is, amikor győztek. És ehhez úgy tűnik, az kell, hogy Thanos győzzön először. “Megkezdődött a végjáték” – mondja Strange, miután átadta a Követ, amiből úgy tűnik, a küzdelmet a Titánon megnyerhetetlennek tartotta. Thanos diadala elkerülhetetlen volt, és csak ez után lehet fogást találni rajta, erre utalhatnak a varázsló utolsó szavai is: “Nincs más megoldás”. Kérdés, hogy ez mit jelent: Doctor Strange már lefektette a győzelemhez vezető terv alapjait például az időutazáson keresztül?… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Valaki
Vendég
Valaki

Ezért kellett a DC-től eltiltani Marvel Kapitány karakterét, hogy megalkossák ezt a fél csillagot sem érő förmedvényt? Az eleje unalmas, utána meg csak kapkodnak, hogy behozzák a lemaradást. Ekkora hírverés után sokkal jobbat vártam… Wonder Women egy ujjal a föld alá nyomná!

Valeryan
Vendég
Valeryan

Nyilvánvalóan fogalmad sincs a filmet körülvevő ellentmondásokról és Brie Larson a médiát felkavaró feminista kijelentéseiről amelyek egyik hatása az volt hogy a jól ismert Rotten Tomato revű weblap megváltoztatta a hozzászólás rendszerét a lapjukon. Ez a film gyakorlatilag egy feminista propaganda darab, követve az utóbbi évek trendjét ami látta a Star Wars és a Star Trek franchise lerombolását. Nem elég megnézni a filmet, de ismerni kell a hátterét is egy jó elemzéshez.

panta
Vendég
panta

Nagyon klassz film!

Manó
Vendég
Manó

A Wonder Woman magasra tette a lécet, ezt a Marvelnek nem sikerült átugrania. Legfeljebb alulról tudja megközelíteni. Az egész Marvel univerzumból egyedül a Fekete Özvegy a nyerő.

Janos
Vendég
Janos

Jaj….. “…a Marvel kapitány hozza amit elvársz…. ” ….. hááááát, sajnos NEM!
Apszolute semmilyen elvárásom sem volt, mert tudtam hogy ez bizony nem fog lenni egy nagy durranas, csakis a folyamatosság miatt néztem meg…. de te jó ég…. ez egy nulla! Üres, unalmas, teljes egészében erőltetett és előrelátható…..
Még az új Avengers előtti “összekötő-száll” története miatt sem éri meg megnézni…. de komolyan.
A nagy hamis kvázi-feminista őrületet ami körülveszi, pedig inkább hagyjuk, bármelyik másik “női” film magasról lenyomja, méghozza semmilyen kisérő beteges hamis mesterséges hype nélkül (Lásd pl. Wonder Woman, Alita stb. stb.)

István
Vendég
István

Ez itt a szokásos MCU soron következő eredet/spinoff stb. film….Mitől vártál újat? egyébként szerintem hozza, amit kell vicces szórakoztató. A főszereplő duo és az egész 90-esek évek elég jó ötlet volt. Ami valóban újat hoz az az Alita: Harc angyala, de azt meg már az elején kicsinálta a rottentomatos és hasonló kritikusgárda és amerikában meg is bukott rendesen a film sajnos (míg a Marvell Kapitány-t meg nagyon jó pontszámokkal illették, hogy menjen a gépezet prögjön a della…) Alita-t egyebként ajánlom mindenkinek, főleg azoknak akik kicsit is szeretik a zúzós robotos sci-fit, vagy animét. Erőszakosabb mint az MCU filmek azzal számolni… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>

Coppola
Vendég
Coppola

Én meg azt remélem, hogy a “Végjáték”, tényleg egy végjáték lesz és végre elfelejthetjük, ezt a sok takony Marvel és társai filmet örökre, végre felnőnek azok az agymosott fiatal rajongók is, akik miatt ez az egész gépezet beindult, akik a pénzüket (vagy a szüleikét inkább) szórják ilyenre és remélem végre ismét filmek (!) fognak készülni és nem CGI orgiák, amitől már csak behányni lehet, élvezni nem. Színészi alakítások? Ugyanmár. Csavaros történetek? Ugyanmár. Elképesztő forgatókönyv és rendezők? Ugyanmár. Ezt senki nem gondolhatja komolyan … celluloid hulladékok ezek, nem filmek. Félreértés ne essék, láttam szinte mindet, és amíg tartott, némelyiken még el… Tovább is van (hozzászólás lenyitása) >>>