Befutott az Űrdongó új előzetese

Kezdjük akkor egy töredelmes vallomással, noha akik követik az oldalt, azoknak azt hiszem nem mondok most újat: én csípem a Transformers szériát.
Alapvetően csípem. Rég elfogadtam már, hogy nem több agyatlan látványorgiánál, annak viszont számomra teljesen élvezhető.

A gond valahol 2014 tájékán kezdődött, noha a Dark of the Moon esetében is erőteljesen rezgett már a léc. Míg ugyanis az első Transformers egy kellemes kis családi kikapcsolódás volt (amit a Revenge of the Fallen ügyesen továbbvitt), addig a széria harmadik epizódjánál már érezhető volt némi stílusváltás.

Iparosmunka? Lélektelenség?

Jó kérdés, nem igazán tudnám pontosan behatárolni. Gyanítom, hogy a változásnak erőteljes köze van ahhoz, hogy Robert Orci kihátrált az írói munkálatok mögül (és vele együtt ment Alex Kurtzman is), végül pedig csak Ehren Kruger maradt, aki a harmadik és negyedik rész történetéért és forgatókönyvéért is felelős.

Ez utóbbi amúgy kimondottan találó kifejezés: A kihalás kora esetében már egyértelműen nem alkotóról kell beszélnünk amikor a forgatókönyv kerül szóba, hanem felelősről.

Azonban hiába volt kézzelfogható a hanyatlás, hiába hallottuk Michael Bay-től tucatszor, hogy kész, vége, befejezi, és hiába taposta sárba a kritika, a nézők imádták a folytatást, legalábbis a bevételek erre engedtek következtetni. Ha pedig egy negyedik epizód 1.1 millárd dollárt hoz a konyhára, akkor senkit nem érdekelnek a kritikusok és a fanyalgók: az aranytojást tojó tyúkot nem vágják le Hollywoodban sem.

Szerencsére ez a tendencia tavaly megszakadt: a jóindulattal is csak pocséknak nevezhető The Last Knight a pénztáraknál is elhasalt – legalábbis Transformers mércével mérve. A bő 200 milliós produkciós költségekre ugyanis “csak” 600 milliós bevétel volt a válasz. Ezzel pedig úgy tűnt, hogy a Transformers szériának (legalábbis a Bay vezérelte szálnak) végleg befellegzett.

Aztán jött a hír: jön az önálló Űrdongó film, ami első hallomásra a legjobb kezekbe került: alacsony költségvetésből gazdálkodva ezúttal Travis Knight (Kubo és a varázshúrok) dirigálja a munkálatokat.

A beérkezett videók pedig pont azt a képet mutatják, amire számítani lehet: egy teljesen más hangulatú mozi képét. Ezúttal egy érzelmesebb, látványra kevésbé építkező (noha túlságosan eredetinek épp nem nevezhető) történet bontakozik majd ki a vásznon.
Nekem ez tetszik, visszatért a bizodalmam, bár az is igaz, hogy látom ebben is a bukás lehetőségét. Mindenesetre izgatottam várom december végét és Űrdongó első, igazi nagy, önálló kalandját.

Lessétek meg a trailert, a szokásos módon, a lenyíló részre kattintva.

Űrdongó előzetes (katt ide és lenyílik a videó)

1
Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
hunriksa Recent comment authors

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

hunriksa
Vendég
hunriksa

Ez úgy néz ki, ahogy a Transformers G1 (és az egykor itthon kapható képregények, mondjuk a kettő nagyrészt ugyanaz) alapján a korábbi részeknek is kellett volna. Nem akrobatákat megszégyenítő ugrabugrálásokkal van tele az egész, sokkal nyersebb a harc, követhetőbb az operatőri munka/kameramozgás, szerethetőbb (nem túlbonyolított) a CGI.
Várós 🙂