“Élve vagy halva, de velem jössz!” – a zsarufilmek története

Nincs akkora webfelület ahol összegezni lehetne eme filmes műfaj mibenlétét, én most kicsiben mégis ezzel próbálkozom. Egy valamirevaló filmrajongó tarsolyában ugyanis bizton akad legalább egy, de inkább több olyan cím ami a közrendet szolgáló bátor, hősies, lelkisen érzelgős, vagy éppen velejéig romlott, korrupt alanyairól és történeteikről szóló alkotást jegyez.




Amióta létezik mozi, azóta láthatunk rendőrökről, különleges ügynökökről, speciális egységekről filmeket. Az embereket mindig is érdekelte rendvédő hőseinek élete, legyen az kiemelkedően jeles vagy csúfosan romlott. A rendőrfilmek szinte a teljes palettán megtalálhatók: vígjátékoktól egészen a kőkemény akciófilmekig láthatunk sokszor önfeláldozó karaktereket egyenruhában ügyködni. Televíziós sorozatokon (Columbotól CSI-ig) keresztül Oscar-díj közeli alkotásokig (Serpico) ismerhetjük őket, rendőrnek lenni ugyanis nagyon menő.

A filmekben is az egyenruha viselése, az élére vasalt nadrággal és a fénylő plecsnikkel egyeduralkodó státuszszimbólum. Hősként menteni az ártatlant, bajtársiasan kiállni egymásért, fellépni a jó ügy érdekében a rosszal szemben, örök érvényű morális dolgok, melyeket mindenkinek illik megismerni! Természetesen, a sok pozitív üzenet mellett van ennek a világnak is egy sötét oldala. A korrupció, a testi/lelki kimerültség, drogok és könyörtelen gyilkosságok a rendőrségi berkeken belül szintén állandó témák. Számos kiváló alkotás ezen a nyomvonalon halad (Zsaruk becsülete).

Nincs rendőrfilm egymást szívató, mégis legjobb barátok, társak nélkül. Olyan mozik mint a Halálos Fegyver széria vagy a Die Hard és a Beverly Hills-i zsaru ezekbe enged bepillantást. Mel Gibson és Danny Glover párosa örök klasszikus, a két teljesen különböző habitus tökéletes párossá érik a sorozat részei alatt.

A kezdetben szuicid és kissé őrült Riggs, aki semmitől sem fél, ugyanakkor roppant bajtársias, valamint a nyugdíjáért imádkozó, hatalmas szívű Murtaugh kettőse a zsarus filmvilág egyik nagy sikere. Bruce Willis karrierindító, kiváló és stílusteremtő akciófilmje noha magányos hősként mutatja be a főszereplőt, csakhamar partnerre lel a mackós kisrendőr képében. Érdekesség, hogy Willis első televíziós sikere is egy nyomozó páros életét mutatja be a Simlis és a szende epizódjaiban. Eddie Murphy egyik legsikeresebb sorozata pedig egy laza, nagypofájú hekusról szól aki rendre borsot tör szerencsétlen partnere orra alá. Murphy karakán és klasszikus poénoktól hemzsegő szerepében szintén sokat tett hozzá a műfajhoz.

A rendőrfilmek korai szakaszában, a 70-es években is akad pár kiválóság. Clint Eastwood egyik legismertebb szerepe Piszkos Harry, aki egy mániákust kerget az akkoriban abszolút szokatlan, nyers és erőszakos moziban. Serpico, Al Pacino hippi zsaruja, aki nem hajlandó beállni a korrupció ösvényébe vagy a Francia Kapcsolat egészen a drogokig alámerülő, mindenre elszánt Gene Hackman-je szintén a korszak és a műfaj nagy klasszikusai. Sidney Lumet és William Friedkin mozija mindkét esetben nyers, erőszakos és számtalan olyan momentumot rejt, ami később vissza-visszaköszön a műfajon belül. A Francia kapcsolat autós üldözése páratlan, a korszak egyik csúcsa. Hasonlót sokszor látunk azóta: például Steven Seagal egyik legerősebb mozijában a Törvényre törve brooklyni kergetőzése kísértetiesen emlékeztet rá.

Itt tegyünk máris említést a VHS korszak remekeiről is. Seagal egyik legismertebb figurája, Nico is egy a “mindent a jóért” szerepek közül. A Vietnamot megjárt zsaru szerepében Pam Grier oldalán és Sharon Stone filmbéli férjeként egy megnyerő, nyers és roppant férfias rendőrt alakít. Nem véletlen állt neki legjobban ez a szerep.

A kilencvenes években is készült pár kiváló film. Al Pacino és Robert De Niro macska-egér játéka a Szemtől szemben, Michael Mann karrierjének (is a) csúcsa. A film mind színészi mind technikai szempontból tökéletes. Pacino és De Niro oly könnyedén viszik el a filmet hátukon mint amilyen gyorsan siklik le a whiskey az ember torkán. A stílusos rendezés, zene és operatőri munka eredménye a műfaj egyik legerősebb darabja.

A Szökevény Harrison Forddal és a filmbéli alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Tommy Lee Jones-al szintén egyike a mai napig emlegetett filmeknek. Az eredetileg tv-sorozat alaptörténete szerint egy ártatlanul megvádolt orvos védi igazát üldözője a mindenre elszánt kopóval szemben, aki kötelességét teljesítendő államokon keresztül üldözi őt egészen a végsőkig.

Aztán ott van a Szigorúan bizalmas. Curtis Hanson korrupciós remekében olyan nevek brillíroznak mint Russel Crowe, Kevin Spacey, Guy Pierce vagy Kim Basinger.

A 2000-es évek után is akad pár nagyszerű darab. A Kiképzés Denzel Washington Oscarjával mint a gettók legrettegettebb ura, vagy az Utca királyai Forest Withakerrel és Keanu Reeves-el, de említhetném akár az Utolsó műszak hiperrealista mozit, Jake Gyllenhaal-al és Michael Pena-val.

A sci-fi műfaja is elegyedik sokszor a rend őreivel. Paul Verhoeven kultikus Robotzsarujában az emberből géppé lett Alex Murphy számol le kegyetlen gyilkosaival. A Dredd bíró apokaliptikus jövőképében pedig a képregények világa is visszaköszön. Dreddből két változat is készült. Az ismertebb, de gyengébb 1995-ös Sylvester Stallone-val és a brutális újrája Karl Urbannal, mely sokkal inkább hozta az eredeti karaktert. Ha már Stallone, akkor nem maradhat ki a felsorolásból a Fantom az éjszakában (Nighthawks) című alkotás, melyben Rutger Hauer volt az ellen, 1981-ben.

Szintén a 80-as évek egyik nagy sikere volt az Aki legyőzte Al Capone-t De Niroval és Kevin Costnerrel valamint a veterán Sean Conneryvel, akit ugye említenem sem kell a külön cikket érdemlő ügynök, James Bond egyikeként.

Speciális egységekről mint a SWAT vagy az SIS – Extreme Justice is készült pár míves darab. Colin Farrell vagy Lou Diamond Phillips és Scott Glenn alakításában. Egyik már a fénykorban, másikuk a VHS-éra darabjaként.

Magányos hősök is születnek rendőrből. A Megtorló szintén papírról került a nagy vászonra elsőként a videókorszak egyik ékköveként Büntető címmel Dolph Lundgren főszereplésével, majd a Dredd bíróhoz hasonlóan készült két újabb változat. Egyik inkább vicc, Thomas Jane és John Travolta főszereplésével, és egy sokkal komolyabb hangulatú újragondolás, Megtorló – Háborús övezet alcímmel (2008).

Szintén külön fejezetet érdemelne a különféle sorozatgyilkosokról és üldözőikről készült mozik tábora. Legismertebb FBI ügynökünk Clarice Starling, aki a rettegett Hannibal Lecter nyomába eredt még 1991-ben és azt hiszem nem kell ecsetelnem e film fontosságát. Jodie Foster és Anthony Hopkins a filmtörténelem egyik legnagyobb filmjét adta nekünk Jonathan Demme rendezésében. A folytatások már vegyes fogadtatással bírtak, az előzményfilm az Embervadász Michael Manntól pedig ismét a VHS-korszak feledésébe merült.

Említenem kell még a kifejezetten ezen a területen születő vígjátékokat is, hiszen megszámolni is nehéz mennyi került terítékre az elmúlt évtizedekben. A Csupasz Pisztoly sorozat majd mozis széria vagy a Jump Street szintén tv-s illetve mozis újrája a mai generációhoz igazítva, remek, de kissé ízléstelen humorral. Ugyancsak sorozatba nyúló hosszúságúvá nőtt a 80-as évek egyik nagy kedvence, a Rendőrakadémia ügyefogyott karaktereinek klasszikus poénjaival. No és persze Bud Spencer és elmaradhatatlan partnere, Terence Hill is a maguk módján tettek hozzá a műfajhoz (Szuperzsaru, Bűnvadászok). Amikor szó szerint a kopók is képbe kerültek, kaptunk olyan nagyszerű címeket mint James Belushi Kutyám Jerry Lee-je vagy a fiatal Tom Hanks Egyik kopó, másik eb-je.

Végezetül a művészfilmek kissé sekélyes vizeire evezve ott találjuk Nicholas Cage-t a Mocskos Zsaruj szerepében, Werner Herzogtól.



Összességében elmondható, rendőrnek lenni nem csak az életben lehet nagyon cool, akciódús vagy éppen rendkívül nyomasztó, esetleg épp fájdalmasan élmény. Millió mozis példa, utalás leledzik napjainkban is, és azt hiszem nem állítok valótlant ha további bő termést jósolok a jövőre nézve celluloid univerzumban e téren. Freeze!
[fb_button]

Szólj hozzá! Számít a véleményed és regisztrálnod sem kell!

avatar

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .